Permalänk
Medlem

Läkarintyg för jobb

Jag har haft tinnitus (en öronskada som ger ifrån sig pipande ljud) i över 10 år. För det mesta är den låg och jag hör pipet endast när jag tänker på det eller när det är väldigt tyst. Dock finns det tillfällen när det kan förvärras till att åter gå ner i ljudnivå. Jag är dock mån att inte utsätta mig för hög musik eller buller för om jag har otur så kan det förvärras och bli bestående på en högre nivå som skulle störa mig.

Idag har jag ett jobb som jag inte kommer stanna kvar länge på, för jag är systemingenjör och kommer antagligen återvända till IT branschen. Det jobbet jag har idag är ganska bullrig och nu har min tinnitus förvärrats så att jag hör det mer än vanligt. Jag kommer självklart inte vara kvar länge men behöver ett läkargodkännande för att om jag skulle säga upp mig utan anledning så kommer jag inte ha en ersättning när jag blir arbetssökande. I yrket så kan jag inte använda öronproppar för att jag behöver kommunicera och höra klart.

Hur går man tillväga när man vill ha ett intyg? Ska jag ringa vårdcentralen och säga att jag vill träffa en läkare så att jag kan få ett läkarintyg så att jag inte behöver vara kvar på en bullrig arbetsplats. Låter lite konstigt att gå tillväga så. Men det är vad jag behöver.

Permalänk
Medlem

Det ska nog bara vara att träffa en läkare och berätta att du vill ha ett intyg. Men varför kan du inte använda öronproppar i bullrig miljö? När jag jobbade på DHL godsterminal och använde öronproppar så försvann de mesta "skadliga" höga ljud och buller men man kunde prata och höra andra utan problem.

Permalänk
Medlem

Be din arbetsgivare att förse dig med bra hörselskydd, själv har jag gjutna från Earfoon som fungerar utmärkt! De filtrerar bort skadligt ljud men släpper igenom tal. Det finns olika filter så det ska absolut gå att hitta ett som passar din situation.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Fungerar inte såna där hörselkåpor som släpper igenom lägre ljud men tar bort över en viss dB?

Visa signatur

*Citera för svar*
Work smart, not hard.

Permalänk
Rekordmedlem

Du ska kanske inte ha proppar men är det bullrigt ska du ha hörselskydd, det är oftast lättare att kommunicera om man har rätt typ av hörselskydd än om man inte har (åtminstone för normalhörande)
Dessutom så riskerar din hörselskada att förvärras om du fuskar med hörselskydd så se till att använda passande skydd,
Intyg har jag aldrig sett eftersom arbetsgivaren enligt lag är skyldig att dämpa ljuden eller förse de som arbetar med personlig skyddsutrustning.
Kontakta skyddsombudet och audionomen på företagshälsovården och gå igenom problemen.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Inaktiv

Prata med ditt fack eller försäkringskassan (eller var du nu tänker få dina pengar från), förklara ditt problem för dem så kan de berätta exakt hur du ska göra i ditt fall

Vissa betalar pengar oavsett om du säger upp dig, så det kan ju vara bra att veta!

Permalänk
Medlem

Har man ett problem av fysisk karaktär är det svårt att få sluta utan karens i a-kassa.

Det som gäller är för arebtsgivaren att erbjuda anpassad arbetsmiljö/rehabilitering.
Kan inte andra arbetsuppgifter eller hjälpmedel erbjudas är det en annan sak. Men tvivlar på att ett bolag skulle sakna den möjligheten.

Permalänk
Medlem

finns ju elektroniska proppar som bara tar bort buller med och gör att du kan prata

Permalänk
Medlem

Jag skulle ha kollat med ev. HR avdelning hur man hanterar situationer, alternativt ringer du till sjukvårdsrådgivningen (1177) och frågar vad som kan vara lämpligt. Det är inte säkert att du behöver träffa en läkare, en specialist är oftast bättre. // En som har jobbat med liknande frågor inom företagshälsovården.

Permalänk
Medlem

Jag hade kontaktat vårdcentralen/husläkare för att förklara vad, inte varför. Dvs läkarintyg för tinnitus, vad du använder den till spelar bara roll för dem om de har olika typer av intyg och vill veta vilken de ska ge ut.

Jag lärde mig detta när jag som tonåring bad om kondomer på ungdomsmottagningen och började gå in i detalj till vad, jag tror liksom det redan var underförstått. Lagom pinsamt när jag kom på mig själv.

Men som @roskai ovanför nämnde, se till att det är rätt kanal i förväg.