I samband med att streamingbolaget Viaplay presenterade sin kvartalsrapport under tisdagen valde vd:n Jørgen Madsen Lindemann att skicka en känga till de användare som delar konto i stället för att betala för varsitt.

Vi uppskattar att ungefär en tredjedel av premiumabonnenterna delar med sig av kontouppgifterna för sina Viaplay-abonnemang. Detta är inte rättvist. – Jørgen Madsen Lindemann

Lindemann menar att kontodelning är ett stort problem för hela branschen, och meddelar att Viaplay redan genomfört förändringar på vissa marknader för att begränsa det antal strömmar för live-evenemang som kan visas samtidigt – ett tilltag som ska ha genererat nya kunder. I sommar kommer fler initiativ att tas för att ”få fler att betala för vad de tittar på”.

Andra förändringar som nämns är att Viaplay ska lansera nya abonnemang, i form av ett hybrid video on demand-paket, det vill säga abonnemang som även innehåller reklam, och en nyhetskanal för sport. Det nämns dock ingenting om huruvida ett renodlat sportpaket kommer att erbjudas till lägre pris än de 699 kronor som nya abonnenter idag får betala för det kombinerade film-, serie- och sportpaket som krävs för att se Premier League och NHL.

Det är ett pressat Viaplay som nu går samma väg som bland andra Netflix gjort tidigare för att förhindra kontodelning. Rapporten, som visade på en rörelseförlust på 473 miljoner kronor för första kvartalet, fick Viaplays aktiekurs att falla på tisdagen, och resan nedåt fortsatte under onsdagen till ett ”all-time-low”, skriver Dagens industri.