Gratis program för simpel backup

Permalänk
Medlem

Gratis program för simpel backup

Sysslar med foto och har hitills ignorerat behovet av backup. Idag fick jag tummen ur och gick och köpte en extern HD.

Planen är att lagra på

1. Intern HD
2. Extern HD
3. Cloud

Vad för program skall jag använda för att automatiskt köra backup till extern HD? Förhoppningsvis något gratis...

Tacksam för hjälp.

Permalänk
Medlem

Versionshantering eller endast spegling

Visa signatur

.: Learn the system, Play the system, Break the system :.

Permalänk
Medlem

Acronis True Image WD, om du har en WD hårddisk så är det gratis och enkelt

Visa signatur

CPU: 5600x
GPU: 3080
RAM: 32GB

Sluta gömma din identitet, skaffa en till istället

Permalänk
Medlem

En programpaket som man kan installera och sedan glömma bort är duplikati (ver. 2), har versionshantering, nödvändigheterna som att kunna kryptera filerna (ofta viktigt om man skickar filerna på molntjänst), hanterar ett flertal stora molntjänster, kan arbeta via 'ssh' till någon server och förstås mot nätverksvolymer och inkopplade externa diskar.

--

borgbackup är också intressant att prova även om den inte är helt klar för windows-bruk för gemene man (cygwinbaerad eller körs under win10:s - unix/linux-miljö).

Den är deduplikerande (dvs. om du har flera bilder av samma sak utspridda på din disk så lagras aldrig mer än en exemplar i backupen), komprimerande och krypterande, man behöver aldrig göra en ny 'huvudbackup' (vilket dom flesta backupprogram kräver förr eller senare inklusive duplicati), man kan rensa valfritt bland backupomgångar utan beroende mellan backup-sessionerna (det är inte många backuppaket som tillåter detta - utan oftast kan man bara ta bort det äldsta, inte det som gjordes igår och behålla det som är äldre). Numera, i vart fall linux-versioner så kan man också bygga om repositoriet och tex. med exclude-satser ta bort saker som krypterade cache-filer som tar plats under spotify, cache från olika browser, temp-direktorys och andra oönskade direktorys eller filer - och detta kan göras på hela repositoriet och samtliga backuper i efterhand om det var något olämpligt som kom med! - det är inte många versionerade backupsystem som tillåter sådan då det bryter kedjan med olika modifieringar mellan backupperna (många kör med olika slag av rdiff-mellan versionerna på filerna).

Och inte minst - tills du har hittat backupstrategi som fungerar för dig så är det inget som hindrar att du provar flera olika - parallellt.

Personligen tycker jag att många av de backupprogram som följer med de köpta externdiskarna gör för många egna antagande och det är svårt att veta och styra vilka filer som skall med och vilka som inte skall med - samt osäkerhet om man kan få ut filerna igen om backupprogrammet en dag inte skulle fungera längre. ju öppnare backupprogrammet är i hur den lagrar backup-filerna - ju bättre och helst skall källkoden för programmet eller åtminstone hur man öppnat arkivet igen (om den inte är rent filbaserad) finnas med...

Permalänk
Medlem
Skrivet av hakd:

Acronis True Image WD, om du har en WD hårddisk så är det gratis och enkelt

Tack jag skall testa det. Jag behöver ingen versionshantering.

Permalänk
Hedersmedlem

Windows 10's inbyggda backup är faktiskt ganska trevlig. Prova den.

Visa signatur

Använd gilla för att markera nyttiga inlägg!

Permalänk

Vad använder ni för molnlagring till duplicati? Jag har ett onedrivekonto med 1TB lagring som endast används för backup. Tycker att duplicati krånglar väldigt ofta och kan inte koppla upp mot min onedrive. Kan säkert vara onedrives fel men ändå störigt. Dessutom så är hastigheten på onedrive extremt dålig så man får verkligen ha tålamod när det är många gig som ska överföras.

Sen har jag crashplan för backup på en extern usb-disk men eftersom crashplan ska upphöra så får jag kolla efter något annat. Eventuellt blir det duplicati även där.

För mig är det viktigt att backupen är krypterad, sköts helt automatiskt och finns på minst två ställen, t.ex på en extern usb-disk och på molnet. Ransomware får inte kunna komma åt backupen om man skulle bli infekterad av det.

Visa signatur

Largo-Sama är din vän.

Permalänk
Medlem

Det går långsamt med i stort sett alla molntjänster, även med molntjänsternas egna klientprogram, så det är inget att bli förvånad över.

Det är också en orsak till varför man skall ha en lokal kopia på egen USB-snurrdisk också

själv kör jag med blackblazes B2 för att se hur det fungerar och hittills verkar det ha fungerat, där kan man själv ställa in retension-tid på alla skrivningar eftersom man betalar per total lagrad volym, så även om elak programvara skulle beordrat att all data raderas eller krypteras, så kan man plocka fram de raderade eller de ej krypterade filerna i efterhand igen.

Amazon S1 är väldigt snarlik blackblazes B2

kör man blackblazes egna klientprogram med fast avgift så är retention-tiden en månad.

Permalänk

Det blev en liknande lösning som tidigare fast lite mer uppstyrt.

Använder mig av duplicati med backup på två ställen: En USB-disk samt ett onedrivekonto som jag bara använder till duplicati och inget annat.
(Har office365 familjelicens där det ingår bl.a 1TB onedrive till varje konto)

Sparat ner config-filerna till mina backuperna som jag sparat på flera ställen; På USB-disken, På Onedrive, På min google-drive, på en USB-sticka. Konfig-filerna är inget måste för att återskapa backupen men de gör jobbet enklare.

Har också skrivit ner instruktioner med bilder på exakt hur man bär sig åt för att återskapa backupen. Instruktionerna sparas tillsammans med konfig-filerna och finns också utskrivet. Så slipper man sitta där och tänka "hur fan var det man gjorde" när disken kraschar om tre år.

Visa signatur

Largo-Sama är din vän.

Permalänk
Medlem

QuickShadow Backup. Lätt och funkar perfekt.
http://quicklytech.com/