AMD stäms för missvisande information kring Spectre

Permalänk
Datavetare

Har inte orkat eller haft tid att kika på innehållet i dessa två stämningar.

Det som kommer ligga AMD i fatet är att primärt två saker

  • AMD hävdar "a near zero risk" medan forskarna hela tiden hävdat att det är väldigt nära en 100 % risk att även AMDs modeller är mottagliga fast det krävs att man förstår detaljerna kring hur branchpredictorn fungerar för att utföra en attack. Med tanke på att alla CPU-modeller som är påverkade av Variant 1 också är påverkade av Variant 2, hur sannolikt känns det att Zen skulle vara ett undantag?

  • har visat sig (läs bl.a. MattZNs, arkitekt för DragonflyBSD, kommenterar till denna artikel) att workaround för Spectre Variant 2 i väldigt många lägen har en långt större negativ påverkan på prestanda (främst för servers) än vad Meltdown har även på lite äldre modeller (t.ex. så påverkas prestanda för Skylake klart mindre än för Haswell som påverkas mindre än Sandy Bridge)

Har bara ögnat igenom två av stämningarna mot Intel, båda dessa gick enbart ut på att prestanda minskar när motmedel mot Meltdown appliceras. Som redan påpekats finns ju inga garantier kring prestandanivå, så ur den aspekten står dessa stämningar på lösare grund. Lär tyvärr ändå bli förlikning i massor av dessa fall vilket betyder vinstlott för både de som stämmer och advokaterna

Förstår överhuvudtaget inte gnället om att det lanserats nya CPU-modeller efter att Spectre/Meltdown blev kända. Intel har lanserat Skylake SP samt Coffee Lake S, AMD har lanserat Epyc samt ThreadRipper, Apple har lanserat A11 Bionic och ARM har lanserat Cortex A75 efter att man fått reda på detta problem (alla kretsarna är påverkade av Spectre Variant 1/2 och alla uton AMD/Zen är påverkade av Meltdown).

Vad anser de som gnäller att man borde gjort? Slänga bort miljontals USD i FoU genom att låta bli att släppa en krets som i slutändan presterar bättre än föregående generation även med workarounds applicerade??? Vem skulle blivit gladare/mer nöjd av det och på vilket sätt vore det en förbättring över vad som hände?

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk

Står inte detta argument på rätt lös grund? AMD sa ju själva att risken fanns där, och många artiklar har sagt att det är vida spritt allt från X86 till ARM.

detta är ju ingen nyhet förutom för dessa advokat byråerna verkar det som?

Visa signatur

12900K, 48GB DDR5, RTX 3070Ti

Permalänk
Medlem

Men alltså, är det inte hela grejen med aktier? Att dem kan gå ner. Och så stämmer man bolaget när aktiekursen går ner? Dum i huvet eller?

Permalänk
Medlem
Skrivet av tBiorrith:

Men alltså, är det inte hela grejen med aktier? Att dem kan gå ner. Och så stämmer man bolaget när aktiekursen går ner? Dum i huvet eller?

Styrelsen har ett ansvar att kommunicera med ägarna och lämna viktig och korrekt information. Missvisande information kan rentav vara brottsligt och det är inte alls orimligt att stämma ett företag på dessa grunder. Med detta dock inte sagt att jag vet huruvida AMD gjort fel.

Permalänk
Medlem
Skrivet av -=Mr_B=-:

"Större", absolut, visst. Men det är ju inte en nyhet längre. Class action lawsuits drog Intel på sig i princip med en gång när informationen gick ut. Det är över 2 veckor sedan. Det hamnade inte i bland Sweclockers nyheter, antagligen för att man tyckte att man spottade ur sig rätt mycket om spectre och meltdown i alla fall. Men jag har svårt för att se hur en flera veckor gammal "nyhet" har högre nyhetsvärde än något som hänt i dagarna.
De är inte på något sätt otydliga med att Intel har fler stämningar, eller att problemet med Intel's CPU'er är större.

Vidhåller att om man beröra ämnet med stämningar hade det varit bättre att skriva ytterligare en artikel om Intel, som trots allt står för en förkrossande majoritet av dessa, och även låta AMD tillskrivas men mer som en sidnot.

Inte jätteviktigt dock, själva innehållet i hela den här frågan är betydligt mer intressant.

Visa signatur

AMD RYZEN 9 5900X - ASUS ROG X470-F STRIX - 32GB DDR4 @ 3200MHz - ASUS RTX 3070 Ti

Permalänk
Hjälpsam

Hoppas att inte asgam... advokaterna vinner vare sig mot AMD eller Intel.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |