Analoga steg vs Digitala Steg

Permalänk

Analoga steg vs Digitala Steg

Är det någon skillnad ljudmässigt mellan analoga och digitala steg i förstärkare?
Har letat på nätet efter kontrollerade dubbelblindtest men inte hittat några.

Hifi branschen är ju väldigt placebodrabbad med strömkablar, högtalarkablar mm... Men digitalt är ju digitalt....

Vill ha sakliga vetenskapliga svar, inga "jag upplever eller vet att det är skillnad"

Visa signatur

Fractal Design Define C, ASUS PRIME Z370-A
Intel Core i7 8700K 3.7 GHz 12MB
HyperX Predator DDR4 3200MHz 16GB( PC4-25600 CL16 16-18-18 )
Palit GTX 1070 TI, Samsung NVMe SSD 960 EVO M2
Seasonic Focus+ 750W 85+ GOLD PSU

Permalänk
Medlem

Om du med steg menar förstärkare så är dessa alltid analoga.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Core i7 7700K | Titan X (Pascal) | MSI 270I Gaming Pro Carbon | 32 GiB Corsair Vengeance LPX @3000MHz | Samsung 960 EVO 1TB

Permalänk
Medlem

finns olika "klasser". A steg blir varma men låter väldigt bra. sen har vi B steg som låter ok tills volymen blir högre men håller sig svalare, det har lett till att många steg är A+B steg vilket kombinerar lågvärme på lägre volymer men blir varma på höga volymer med A stegens kvalite.

sen har har vi klass D steg. som är väldigt effektiva och brukar kallas digitala steg. dom användes i början oftast till subbwoffers PGA dålig ljudkvalite men på senare tid har de blivit mycket bättre. stora genombrottet kom nog med T amp.

sen har vi rör steg som jag inte vet så mkt om mer än att det är för den riktiga finsmakaren.

kolla runt på dessa saker så kan du nog få en bättre bild, jag kan dessutom ha lite fel

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.

Permalänk
Rekordmedlem

Klass D/T är det nog du menar är idag generellt väldigt bra i basen men vid högre frekvenser kan en del konstruktioners utgångsfilter i kombination med högtalarens impedans ibland göra att de inte är optimala, det är alltså en fråga om vad man ska ha steget till och hur man matchar.
Digitalstegen brukar däremot ha en stor fördel och det är att även billiga steg har vettig effekt för att inte "alltid" dynamikomprimera eftersom man måste upp på steg på + 300w för att inte garanterat drabbas av det med normala högtalare.
Jag skulle säga att billiga digitalsteg är lika bra som riktigt dyra analoga i basen, oftast jämbördiga i mellanregistret men i diskanten skiljer det sig mera och man bör lyssna i kombination med det som ska drivas.
Digitalsteg är alltså oerhört lämpade för aktiva högtalare (speciellt i basen) där man kan matcha delarna mycket bättre och lättare, man måste upp på enormt dyra analogsteg för att få nått som är bättre i basen än typ ett 10 000 kr digitalsteg, medans det speciellt i övre mellanregister diskant inte är så enkelt utan handlar mest om matchning och eftersom man inte heller behöver så hög effekt där så faller även det argumentet.
Digitalstegen av idag låter generellt ganska bra jämfört med hur de lät för 10 år sedan och har gjort det möjligt att nå hög effekt för lite pengar.
Det är alltså inte helt enkelt att svara nått tvärsäkert på din fråga, ett Hypexsteg lär vara oerhört prisvärt för de flesta tillämpningar men har man råd så kommer en analog Boulder att spöa den utan större problem men man får snarare fråga sig om man har råd med en Boulder eller inte för det handlar mest om "prisvärdhet" och inte om vad som presterar bäst, bäst är de bästa analogstegen men de kan ju med lätthet kosta 100 ggr mera för bara nån % bättre prestanda.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk

Anledningen till att klass D är så effektiva är att dom mer eller mindre skickar på effekt direkt från elnätet till högtalarna.

Dom switchar strömmen på/av väldigt snabbt för att ge rätt effekt ut. Detta styrs av en styrkurva som följer signalen som kommer in. Alltså en kurva som talar om hur många gånger i sekunden eller om det nu är hur lång tid vid varje på-tillfälle som steget ska leverera ström.

Att kunna få den effekten ut till högtalaren utan att behöva en enormt stor och tung transformator bidrar såklart till ett effektivt, billigt och lätt slutsteg.
Men som sagt, konstruktionen kräver en del filter, bl.a. mot högfrekventa störningar som möjligen inte är hörbara men som kan påverka diskanten så att det hörbara registret störs.

Vidare finns såklart också begränsningar i uteffekten, bl.a. beroende på vilken strömkälla som används.

Finns såklart en bättre förklaring, men då måste jag själv friska upp minnet lite först

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

.:bjorn