Audio Pro Addon C10 på golvet?

Permalänk
Medlem

Audio Pro Addon C10 på golvet?

Kort fråga om Addon C10: Funkar det att ha den på golvet, eller måste den upp i lyssningshöjd?
Om den inte funkar på golvet, vad borde jag då köpa som kan ställas på golvet med vettigt ljud (och liknande funktionalitet, Spotify Connect / AirPlay)? Klurar lite på en Teenage Engineering OD-11 också. Fler kandidater?

Visa signatur

Munge

Permalänk
Medlem

I princip alla högtalare ska upp i lyssningshöjd för optimal upplevelse, sen är ju frågan hur mycket man bryr sig när man köper en Addon C10.

Men typ ett par Addon T20 https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2789275 är ju gjorda för att stå på golvet.

Visa signatur

i5 750 @ 3.9 GHz | NH-D14 | P7P55D |GTX 960 | Vulcan 8GB | Seagate 600 480 GB | Newton 650w | P280 | Dell U2515H

Permalänk
Medlem

Finns ju fler Audio Pro-modeller, tex Drumfire som ska stå på golvet.
https://www.audiopro.com/sv/product/drumfire/#svart
Eller T20.

Visa signatur

HTPC: Silverstone Sugo SG05W Vit, Asus H110I-Plus, G4560, Corsair Vengeance LPX 2133 MHz 2x4GB, Samsung 870 EVO 500GB, Toshiba N300 2x10TB, MSI GeForce GT 1030 Passive OC 2GB, (& 16 enkortsdatorer med div användningsområden). Har ett "par" andra stationära datorer åxå. LG OLED 65CX. Shield 2019 Pro.

Permalänk
Medlem

Jag har inte C10 utan T10.2. Misstänker att de är rätt snarlika bortsett från elektroniken och priset.

Det går utmärkt att ställa högtalare på golvet. Men man bör då se till att de är vinklade lite uppåt så att de är riktade rakt mot lyssnaren. Detta eftersom ljudstyrkan för högfrekvent ljud kan vara mycket riktningskänsligt, beroende på typ av högtalare och eventuella spridare, och man annars kan tappa mycket diskant. Optimal vinkel beror på avståndet till högtalaren.

Om man placerar högtalare i öronhöjd så kan man rikta dem horisontellt, och vinkeln i höjdled är då alltid optimal oavsett avstånd. Det är trevligt. Men riktning i sidled är precis lika viktig. Absolut optimal lyssningsplats finns bara på en enda punkt i rummet, oavsett om man placerar högtalarna i öronhöjd eller inte.

Audio Pro Addon C10 har fötter som gör att den är vinklad lite uppåt som standard. Om det är tillräckligt beror på ditt avstånd när du lyssnar. Eventuellt kan du skaffa andra fötter till den för att ändra vinkeln. Eller ställa högtalaren på en låg bänk eller bord eller öka avståndet.

För de flesta lyssnare är detta extremt överdrivet. Om högtalaren/högtalarna är riktade mot mycket ungefär den plats där lyssnare oftast befinner sig är det fullt tillräckligt för de flesta behov. Särskilt om det handlar om högtalare som C10. De låter bra och det svänger fint även om du inte sitter blick still på exakt rätt plats hela tiden. Du kan till och med dansa eller städa till musiken, och det låter fortfarande utmärkt.

Om man placerar Audio Pro Addon C10 på golvet invid en vägg kan man nog uppleva att basen blir extra förstärkt. Ändå mer om man ställer den på golvet i ett hörn. Rummet fungerar då lite som ett horn. Det kan då vara lämpligt att dra ner basen lite, om man inte är ute efter ett mycket massivt basljud. Om man använder en liten högtalare som C10 eller T10.2 i ett mycket stort rum kan det vara ett praktiskt knep för att få mycket mera "tryck" i basen och fylla rummet med ljud bättre: Ställ den lilla högtalaren i ett hörn på golvet riktad lite uppåt. Eller häng i taket i ett hörn och rikta lite nedåt.

Jag "uppgraderade" mina T10.2 och gjorde dem "smartare" genom att jag hängde på en Raspberry Pi Zero W med en DAC i USB-uttaget och kör Volumio. Det blev en smart högtalare med musikspelare och ca en månad med musik i högupplöst mp3. Volumio kan också spela från bland annat Spotify och LMS. Och jag gav bort en av dem, se annan tråd här.

Visa signatur

Linux och Android

Permalänk
Medlem

Tack för utförliga svar! Jag får klura vidare lite och kanske ta hem en och testa. T20 är ju golvare, men tanken är att hitta något som inte tar för mycket "visuell plats", vi pratar WAF här. Det är därför jag är lite sugen på OD-11 också.

Visa signatur

Munge