Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Nol
Registrerad
Mar 2010

Problemet med Gjutjärnspannor är att många inte sköter dom på rätt sätt.

1:Diska noga med varmt vatten (inget diskmedel!).
2:Låt torka på svag värme på platta.
3:Smörj in med matolja eller fett. Använd inte vegetabilisk olja, eftersom det kan ge en något klibbig beläggning.
4:Sätt pannan på en platta med hög värme.
5:När pannan sugit åt sig fettet smörjer du på nytt.
6;Upprepa detta tills pannan inte längre suger åt sig fettet. Då är den mättad och du kan låta pannan svalna och sedan torka bort det fett som inte sögs upp.

Använder du diskmedel i pannan så kommer maten att brännas.
Det du kan göra är att sätta den på spisen( torr) och låta bränna in den igen.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2019
Skrivet av Hansar:

Jag tycker såhär också gammal kock, dock börjar det vara ett par år sedan nu..

Jag har aldrig riktigt gillat stekpannor med beläggning á teflon etc etc.. vissa är bättre än andra och de dyrare håller bättre men har aldrig prövat någon som håller i hög temp.
Visst har teflon sin plats i köket dock inte istället för en gjutjärn.

Har 2 Gjutjärn + 1 gryta i gjutjärn sen 1 liten teflon och en stor och några traktörpannor.. (ej räknat kastruller och andra grytor och sauteuse:er.

Jag gör såhär:

Gjutjärn - Till steka i vansinningt hög temp - ex bryna kött gör även pannkaka (amerikanska) m.m.
Teflon - Steker mest ägg, smälter socker, fräser på grönsaker, lök, såsbaser, m.m.

Sen bra tips med Icas stekpannor, funkar bra, tokbilliga bara byta då de är slut.

Jag tycker ALLA!! teflon tillslut börjar släppa beläggning och man får svarta prickar i maten.. (inte så trevligt) därför håller jag med personens mamma som också rekommenderade dessa. Går sönder ändå tillslut så köp en billig.

Föredrar också oftast gjutjärn, men anledningen till att jag rekommenderar ctx till induktion är för att de är skapade just för ändamålet. Ctxpannorna innehåller inget teflon (är en blandning av keramik och någon metall), och jag har använt mina i över 6 år och de visar inga tecken på att ge sig. Vi har även några st på jobbet som används över 6-7 h varje dag, dom är ca 5 år gamla och visar inte heller några tecken på att ge upp.
Och så har jag varit med om mer än en gång att gjutjärn har slagit ut värmeskyddet/termostater i induktionshällar.

Skickades från m.sweclockers.com

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2010
Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Lund
Registrerad
Sep 2008
Skrivet av micke7406:

Problemet med Gjutjärnspannor är att många inte sköter dom på rätt sätt.

1:Diska noga med varmt vatten (inget diskmedel!).
2:Låt torka på svag värme på platta.
3:Smörj in med matolja eller fett. Använd inte vegetabilisk olja, eftersom det kan ge en något klibbig beläggning.
4:Sätt pannan på en platta med hög värme.
5:När pannan sugit åt sig fettet smörjer du på nytt.
6;Upprepa detta tills pannan inte längre suger åt sig fettet. Då är den mättad och du kan låta pannan svalna och sedan torka bort det fett som inte sögs upp.

Använder du diskmedel i pannan så kommer maten att brännas.
Det du kan göra är att sätta den på spisen( torr) och låta bränna in den igen.

Detta är idealet!
Som väl är behöver man inte uppfylla idealet för att gjutjärnspannorna skall fungera bra, annars hade det inte funnits så många i bruk. Fullständigt normala människor som lever fullständigt normala liv använder gjutjärnspannor. Utan att vara perfekta.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Luleå
Registrerad
Maj 2016

@Ragloop:

Aldrig provat just ctx pannor, men om de överlever "jobb kök" så bör de rimligen duga rill rätt mycket.

Hur hård temp pallar de med.?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Dec 2007

Idén med att smörja en gjutjärnspanna är inte enbart att mätta porerna i järnet. Det är efter dessa är mättade som den höga värmen på oljan får oljan polymiseras och lämnar ett tunt lager. Detta är lagret man vill åt på ytan i sin stekpanna, detta försvinner inte heller såvitt jag vet med diskmedel utan det är en gammal skröna som sitter kvar från när diskmedel innehöll XXX (kommer ej på det just nu).

Har man alltså tagit hand om sin gjutjärnspanna bör man kunna använda diskmedel såvida jag inte minns fel. Dock är det inget jag gör ändå.

Edit: https://www.dadcooksdinner.com/seasoning-cast-iron/

Ryzen 2700x (Noctua NH-D15) || Vengeance LPX 16GB 3200MHz @14
ASUS Prime X470 PRO || ASUS GeForce GTX 1080 ROG Strix @2.1/12Ghz
Fractal Design Define S(4x BioniX F140mm+1x Noctua NF-A15) || Corsair RM750X v2
860 EVO 500 | 850 EVO 250 | Crucial M500 240 || Acer Predator XB271HUA + BenQ xl2420t

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2004
Skrivet av frong:

Idén med att smörja en gjutjärnspanna är inte enbart att mätta porerna i järnet. Det är efter dessa är mättade som den höga värmen på oljan får oljan polymiseras och lämnar ett tunt lager. Detta är lagret man vill åt på ytan i sin stekpanna, detta försvinner inte heller såvitt jag vet med diskmedel utan det är en gammal skröna som sitter kvar från när diskmedel innehöll XXX (kommer ej på det just nu).

Har man alltså tagit hand om sin gjutjärnspanna bör man kunna använda diskmedel såvida jag inte minns fel. Dock är det inget jag gör ändå.

Edit: https://www.dadcooksdinner.com/seasoning-cast-iron/

Precis så är det. Snabb urdiskning med diskmedel går utmärkt om man har en bra yta i pannan sedan tidigare.

Men jag föredrar att slå vatten i stekpannan och snabbt koka upp det på en platta. Detta deglacerar pannan och instekta rester släpper lätt (precis som när man slår på lite vin eller annan vätska under matlagningen för att få ut fonden som fastnat för att göra en sås).

Don't be a dick.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2015
Skrivet av Campaigner:

Jag är en sån som kan läsa på grejer i ett halvår innan jag köper (gjorde så med min skärm) men det måste jag ändra på. Får psychorykte om jag så igen....

Pengar är inget problem och jag vill ha bra grejor.

Gjutjärn?
Lättgjutjärn?
Vanlig?

Är lättgjutjärn verkligen lika bra som gjutjärn fast det väger mindre bara? Vad för skillnad på märkena?

Är lite vilse i djungeln här....

Tillägg: Det är induktionshäll jag använder

Definitivt en nonstick. Att jämföra med vad kockar använder är inte realistiskt, dessa pannor skall hålla för grovdisk och gasspisar upp till 45Kw. Ur miljöperspektiv ska man väl undvika allt vad teflon och duPont (de bakom teflon) heter. Gjutgärn är nödvändigt för exempelvis pannkakor. Lättgjutgärn har jag men förstår inte riktigt poängen med, skulle jag undvika. Efter några års användning och skötsel är en gjutgärnspanna överlägsen.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2019
Skrivet av Hansar:

@Ragloop:

Aldrig provat just ctx pannor, men om de överlever "jobb kök" så bör de rimligen duga rill rätt mycket.

Hur hård temp pallar de med.?

Jag har kört många på boost-funktionen och brynt 20 kg högrev en hel dag utan att de har givit med sig. Så de pallar rätt mycket.

Skickades från m.sweclockers.com

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Dec 2002
Skrivet av Mordekai:

Definitivt en nonstick. Att jämföra med vad kockar använder är inte realistiskt, dessa pannor skall hålla för grovdisk och gasspisar upp till 45Kw. Ur miljöperspektiv ska man väl undvika allt vad teflon och duPont (de bakom teflon) heter. Gjutgärn är nödvändigt för exempelvis pannkakor. Lättgjutgärn har jag men förstår inte riktigt poängen med, skulle jag undvika. Efter några års användning och skötsel är en gjutgärnspanna överlägsen.

Haha ja köpte en gjutjärnspanna ca 1mån efter ja skapade tråden 😁. Alltså 2 år, 2 mån sen.

Fattar inte att tråden blev en sån långkörare 😄. Såg den för nån dag sen o tänkte: ”men vänta lite....är inte det MIN tråd..?”

Har dock fått ett litet problem....kött kan fastna o olja rinner ut på kanterna....varför?
Har INTE skött den perfekt men går det o fixa?

[Gigabyte EP35-DS4][Intel Core 2 Duo E8400 3.0 Ghz][2x2GB Corsair XMS 2][Gainward GTX 570][Sandisk Extreme II 480GB][Corsair HX 620W][Fractal Design Define XL R4][Acer GD245HQBID]

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Dec 2007
Skrivet av Campaigner:

Haha ja köpte en gjutjärnspanna ca 1mån efter ja skapade tråden 😁. Alltså 2 år, 2 mån sen.

Fattar inte att tråden blev en sån långkörare 😄. Såg den för nån dag sen o tänkte: ”men vänta lite....är inte det MIN tråd..?”

Har dock fått ett litet problem....kött kan fastna o olja rinner ut på kanterna....varför?
Har INTE skött den perfekt men går det o fixa?

Se mitt inlägg ovan

Ryzen 2700x (Noctua NH-D15) || Vengeance LPX 16GB 3200MHz @14
ASUS Prime X470 PRO || ASUS GeForce GTX 1080 ROG Strix @2.1/12Ghz
Fractal Design Define S(4x BioniX F140mm+1x Noctua NF-A15) || Corsair RM750X v2
860 EVO 500 | 850 EVO 250 | Crucial M500 240 || Acer Predator XB271HUA + BenQ xl2420t

Trädvy Permalänk
Hedersmedlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Aug 2001
Skrivet av Campaigner:

Har dock fått ett litet problem....kött kan fastna o olja rinner ut på kanterna....varför?
Har INTE skött den perfekt men går det o fixa?

Först ska du försäkra dig om att du inte gör dumheter som att flytta köttbiten i sidled medan den steks. Inga problem att vända den fram och tillbaka, men om du skjuter runt den kommer stekytan lossna och kan bränna fast.

Annars tar du flingsalt, diskmedel en lite tuffare borste och hett vatten och skrubbar rent pannan. Försök få bort alla beläggning och torka av pannan direkt efteråt för att minimera rostangrepp.

Smörj in med ett tunt lager linfröolja (av ätlig standard) och ställ in pannan upp och ned i ugnen på full värme. Stäng av värmen efter en timme och låt pannan svalna medan den är ugnen.

Ta ut pannan, gno upp den med en trasa och repetera. Kan ta 8-10 gånger innan du har en bra yta.

Det är viktigt att ha riktigt tunt lager med olja och att pannan får svalna mellan varven. Annars riskerar du att få en tjock och klibbig yta som lossnar lätt.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Karlstad
Registrerad
Okt 2001

En vanlig j*vla IKEA-panna som man kan köra i diskmaskinen och inte behöver vårda som en bebis. När den blir kass skickar man den på tippen och köper en ny.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Varberg
Registrerad
Jul 2001

De Buyers kolståls pannor. Är supernöjd med mina. Lät att att hålla rent och ger ingen grym yta på kött.

"?"

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Jul 2001

Senaste pannan blem en ATM panna. Mycket nöjd än så länge, men den slits väl ut den också.

Den är tung så inte så smidigt för lätta pannkakor, men ger bra stekyta trots vi bara har en vanlig spis. Man samlar upp värme i pannan så den inte svalnar för mycket när maten läggs i.

Har en tyst dator.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2015

@Campaigner: Lol missade helt att var en gammal tråd när jag svarade... Hade jag rätt är din gjutjärnspanna grym nu?
Edit sorry såg inte hela svaret, trist, gjutjärn är inte för alla.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2015
Skrivet av Campaigner:

Haha ja köpte en gjutjärnspanna ca 1mån efter ja skapade tråden 😁. Alltså 2 år, 2 mån sen.

Fattar inte att tråden blev en sån långkörare 😄. Såg den för nån dag sen o tänkte: ”men vänta lite....är inte det MIN tråd..?”

Har dock fått ett litet problem....kött kan fastna o olja rinner ut på kanterna....varför?
Har INTE skött den perfekt men går det o fixa?

Nja, var den så från början? Dvs högre i mitten? Ytan kan fixas men kräver jobb, är den konvex är det värre. Dags att krypa till korset och köpa något modernt. CTX verkar grymma.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Dec 2002
Skrivet av DasIch:

Först ska du försäkra dig om att du inte gör dumheter som att flytta köttbiten i sidled medan den steks. Inga problem att vända den fram och tillbaka, men om du skjuter runt den kommer stekytan lossna och kan bränna fast.

Annars tar du flingsalt, diskmedel en lite tuffare borste och hett vatten och skrubbar rent pannan. Försök få bort alla beläggning och torka av pannan direkt efteråt för att minimera rostangrepp.

Smörj in med ett tunt lager linfröolja (av ätlig standard) och ställ in pannan upp och ned i ugnen på full värme. Stäng av värmen efter en timme och låt pannan svalna medan den är ugnen.

Ta ut pannan, gno upp den med en trasa och repetera. Kan ta 8-10 gånger innan du har en bra yta.

Det är viktigt att ha riktigt tunt lager med olja och att pannan får svalna mellan varven. Annars riskerar du att få en tjock och klibbig yta som lossnar lätt.

Jag brukar vända på köttet en del....men jag ska följa ditt råd.
....dock tror jag rost redan har skett....

Skrivet av Mordekai:

Nja, var den så från början? Dvs högre i mitten? Ytan kan fixas men kräver jobb, är den konvex är det värre. Dags att krypa till korset och köpa något modernt. CTX verkar grymma.

Jag vet inte....enligt kökschefen på förra jobbet så kan gjutjärn gå upp i mitten som teflon o så p.g.a. stark värme.....jag tror det e därför.....

[Gigabyte EP35-DS4][Intel Core 2 Duo E8400 3.0 Ghz][2x2GB Corsair XMS 2][Gainward GTX 570][Sandisk Extreme II 480GB][Corsair HX 620W][Fractal Design Define XL R4][Acer GD245HQBID]

Trädvy Permalänk
Hedersmedlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Aug 2001
Skrivet av Campaigner:

Jag brukar vända på köttet en del....men jag ska följa ditt råd.
....dock tror jag rost redan har skett....

Det är inget fel att vända på köttet. Är pannan riktigt varm kan man behöva vända hela tiden för att få en bra yta och jämn temperatur på insidan. Däremot ska man inte hålla på att dra runt köttet i pannan för då förstör du bara stekytan, och det är större risk att det bränns fast i pannan.