Permalänk

Gott Nytt År!

Kanske verkar som en trams-tråd, men jag vill verkligen önska er alla som skriver eller läser på Sweclockers ljudforum ett Gott Nytt År!

Kanske är det i år du tar steget från hembio i vardagsrummet till dedikerat rum i källaren, eller så är det första klivet från datorhögtalare till riktig förstärkare.

Det kanske är dags att bygga om datorhörnan till podd/youtube-studio, eller så är det bara läge att skaffa datorghögtalare som känns i ryggen istället för att bara vara i vägen

Du kanske tillhör skaran som helst jobbar lite inkognito "aka" använder hörlurar. Förhoppningsvis har du inte brusreducerande lurar - om så är fallet skriker jag även till dig: GOTT NYTT ÅR!

Oavsett vem du är så tror jag på ännu ett år där du som intresserad lär dig något nytt och i bara farten förstår att ljud inte alltid handlar om pengar eller att ha "det allra senaste", utan lika mycket om tillämpning och anpassning. Och research. Och kompromisser. Och så mycket mer än så!

Gott Nytt År på er allihopa och ha en grymt bra start på detta decennium!

// Björn (som skriver lite "surt" ibland men förhoppningsvis med glimten i ögat för det mesta)

Visa signatur

.:bjorn

Permalänk
Medlem

Gott nytt år på dig o alla andra .

Visa signatur

PC 1: AMD Ryzen 9 7900X ROG STRIX B650E-E Gaming WIFI, Ram Kingston 32GB 6000 Mhz
Gpu ASRock RX 7900 XTX Phantom OC Lagring: PNY CS3140 2TB, WD Black SN850X, 2TB Kingston FURY Renegade 4TB, Skärm Asus Rog Strix XG43V

PC 2: i9 10900x, MSI X299 Pro, Gpu: Msi Rtx 370Ti Ram 32GB. M2 980 Pro1TB,
PS5 Disc Edition PNY CS3140 2TB + VR

Permalänk
Medlem

Gott Nytt!
bjorn_m_eriksson det låter som du har lite gamla o goda klenoder hemma, Har du lust att lägga upp lite bilder?

Permalänk

@micke7406: I wish!

Har iofs ett par Sonab OA-14 med dåliga basar ståendes i väntan på lite kärlek, och nyligen fixade jag till ett par gamla Castle Acoustics Richmond som stått på en hylla i säkert 15 år åtminstone, samt en JVC-märkt Luxorstärkare. Eller fixade och fixade, högtalarna behövde slipas, och stärkaren behövde lite elektronikrengöring och nya lampor.

Detta är ju dock inget revolutionerande eller särskilt unikt tyvärr.

Tyvärr bor jag i lägenhet, så det är lite stopp för fler högtalare här hemma. Önskedrömmen vore ju att ha en mer dedikerad stereo någon gång där man kan byta och laborera lite mer. Dessa prylar har ju så att säga ett grundkrav att det ska fungera också...

Det jag alltid har tyckt varit roligt med ljud är kanske heller inte alltid att köpa mer prylar, även om det ju gärna kan bli så också..
Istället vill jag gärna få till det så bra som det går med aktuella prylar eller inom aktuell budget. Dock har man ju lärt sig lite med åren när det faktiskt är värt att antingen betala lite till, eller kanske hellre skita i att betala alls. (= avstå från köp, inte stjäla, haha)

Jag kryper gärna runt på golvet och lyssnar efter var basen låter bäst, flyttar högtalare. Flyttar möbler osv. Just nu har jag dock ett par vägghögtalare, så där blir det inte så värst mycket flyttat. Som tur är funkar dom helt ok där dom hänger! Är ett par DLS Flatbox M-One.

Vidare så bygger man ju lite själv ibland. Här har det dock bara blivit subbasar när vi pratar någon form av seriösa byggen.
Hade ett par Dayton-basar på 15". Satte dessa i lådor med slavbasar för att kunna ha låg avstämning utan att stjäla volym. Kul projekt, och roligt att kunna justera avstämningen genom att lägga till vikter i slavarna.

Dock fick jag aldrig dom att spela med rummet tyckte jag, åtminstone inte där dom stod.
Byggde om dom till dipolbasar istället efter ett enkelt test med en gammal bilbas. Detta gav ett ljud som var väldigt behagligt, men däremot fick jag problem med utsläckning - vilket ju är en mindre självklarhet med dipoler. Kan verkligen rekommendera den typen. Ger ett mer liveliknande ljud om jag kan utrycka mig så, vilket jag gillar.

Hur som helst, dessa var svåra att placera hos mig, så det fick testas vidare. Kopplade in en gammal sluten Dali SWA-12 och laborerade med placering. Fick en lyckträff där jag får basen att spela väldigt bra med rummet, utan att behöva så mycket korrigering ens. Den blir lite "fet/blöt" i ljudet, men inte för överdrivet. Dessutom innebär placeringen att rummet förstärker så mycket att basen knappt behöver jobba något själv. Riktigt lyckokast och ett bra kvitto på att det lönar sig att flytta runt lite om man inte är nöjd.

Men annars då, tja, som sagt så är det lite tight att få in prylar hemma, så därför har jag intresserat mig lite för pa-anläggningar i mindre skala. Har några anläggningar som kommer till nytta emellanåt. Dels när vi har nåt event i en förening jag är med i, och dels när jag hyr ut - vilket egentligen är alldeles för sällan.

Har ett par Turbosound Milan M10, samt en M15B sub. Ett par lådor byggda på ritning från Beyma som det sitter ett par 18P1200ND i som inte är så jäkla usla... (https://www.hifikit.se/komponenter/hogtalarelement/18p1200nd....)
Till dessa brukar jag ha ett par monitorer som går att köra som toppar också, sitter Beyma 15" coax i dom. Minns inte exakt vad det är för beteckning, men dom låter sjukt snyggt ifall dom får lite eq.
Det är så grymt skönt att lyssna på ett lite större diskanthorn som omväxling, all musik låter "live", till och med gamla mp3'or, haha.

Bästa jag har är dock ett par KV2 EX6, https://www.kv2audio.com/products/ex-series/ex6.html.

Köpte dom på en utförsäljning. Har knappt använt dom. Dom låter så sjukt bra att dom är installerade som stereo i vardagsrummet hos min kära mor och far istället.
Kopplade till en liten dac som jag inte minns namnet på, samt en chromecast audio.

Så tja, det är lite blandad kompott för min del, men klenoder har jag inte så mycket av tyvärr.

Eller! Så är det så enkelt att det står några prylar som man till och med har glömt bort... kanske måste kolla i förråden en gång till

Ha det gött!

Visa signatur

.:bjorn