Permalänk
Medlem
Skrivet av Dimetikon:

Ja MSB rekommenderar väl en veckas förnödenheter, men knappast pågrund av corona viruset.

MSBs broschyr som alla svenska hushåll fick heter "Om krisen kommer..." dvs går den att tillämpa för en pandemi.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av employed:

Då ligger ju problemet hos dej. Vad har "staten" gjort i denna fråga som gjort att du inte har förtroende för den? Eller är det bara att du är politiskt lagd åt ett annat håll som gör att du inte har förtroende? Hade något annan regering agerat annorlunda? Vad vill du att de ska göra?

Det handlar inte om min politiska läggning. Jag tycker mig se att landet har skötts illa under en lång tid och väldigt mycket handlar om att upptäcka problemet när det redan blivit av.
Och även när problemen finns på plats så tycks det ändå finnas en sorts bortförklarande naivitet hos ledande politiker, vilket får förtroendet att sjunka.

Så ja, tilliten till dom som leder landet ligger ju hos individen. Mitt förtroende är lågt för dom, så det är mitt problem kan man ju säga om jag nu känner behov av att bunkra upp och saknar tillit. Det kan ju också va problem hos dom styrande partierna då väljarstödet minskat för dom, och jag har en känsla av att fler känner sig missnöjda som jag på ett eller annat sätt.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av employed:

Sverige har MSB, Smittskyddsinstitutet, Försvarsmakten osv (som dessutom genomförde en övning nyligen för just detta).

Vad mer vill du ha?

MSB är ju tyvärr redan smittat. De har fått DE-viruset!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pnorberg:

Det som stör mig fruktansvärt mycket är naiviteten hos omvärlden och virusets utbredning.
Italien är beviset att det här utbrottet i Europa började för garanterat för minst en månad sedan. Det är allt för många som insjuknar och alla dessa har inte träffat en och samma person.
En smittar 1-3, dessa smittar sen i sig 1-3 (gissningsvis) o.s.v. men innan symptomerna visar sig så har det gått 3-14 dagar (troligtvis 3-7 dagar). Det har nog redan rört sig vidare från Italien sedan slutet av Januari till andra delar av Europa.

Stickprov borde ha införts redan i januari för personen som sökt vård för influensaliknande symptomer. Någon som arbetar inom vården som kan berätta lite mer om det tas prover för de som sökt vård för influensa eller inte? Menar då ifall de bär på vanliga influensa och vilket sort.

Inte en chans att detta kommer kunna kontrolleras då bara av att läsa den här artikeln så finns det två parter att beskylla för eventuell smittspridning av virus, 1177 och föräldrarna:
https://www.dn.se/sthlm/barn-kom-hem-fran-italien-med-feber-o...

Föräldrarna valde att riskera alla på hemresan för smittan och 1177 väljer att inte följa upp om dessa två barn har blivit smittade.
Jag är inget för domedagsprofetior men det är, och har sedan början varit omöjligt att kontrollera detta utbrott.
Om det är så många som visar milda symptomer som torrhosta (vilket jag har så gott som hela vintern), hur kan man då veta ifall det är corona som härjar i kroppen?

Sen dessa läkare i Norge som gör sig ett namn för ett nytt norgeskämt... herregud.
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/lakare-pa-oslosjukhus-coro...

Sen har vi dansken som springer runt i nio dagar innan denna person väljer att kontakta vården. Folk är... folk. Många kommer fortsätta tro att antibiotika botar förkylningar, att hosta och nysa i en näsduk för att sedan stoppa den i fickan och ta upp den igen för omgång två, sedan röra andra föremål som t.ex. handtag skyddar andra. Eller de som helt enkelt hostar och nyser rakt ut i luften, kryllar av dessa.
Problemet är att ovanstående dansk, norsk och svensk är inte de enda som agerat på detta sätt. Inte heller de kineser som rest sjuka eller blivit sjuka under semestern. Omöjligt att alla dessa har sökt upp sjukvård.
Vissa är nog även rädda för att behöva sitta i karantän så tar risken att fortsätta sin resa som vanligt.

Sen har troligen smittspridningen pågått i kina sedan hösten, om inte tidigare, inte troligt att att första bästa som insjuknat har besökt sjukvården, följt av alla de som insjuknat av patient zero.

Hoppas bara att det är så milt som det sägs vara, Italien är nu testkaniner och om några veckor får vi förhoppningsvis bättre och mer korrekta resultat jämt emot Kinas (måste även ha i åtanke här att de har väldigt höga föroreningar i luften vilket jag tror kan påverka allvarligheten jämfört med andra delar av världen).

Med tanke på hur svårt det är att få vård i detta landet så är det inte så konstigt att folk drar sig för att söka.

Visa signatur

[Asus P5Q-E] [Q6600 G0 @ 3,6 ghz] [Scythe Yasya] [Gigabyte Gtx 460 1gb] [4x2 Gb Kingston HyperX PC8500] [OCZ ModXstream Pro 700 W ] [Crucial M4 128 gb ]
HTPC - AMD Athlon X2 5050e - M4N78-VM - Kingston HyperX 2 GB - Seagate 7200.12 1 TB - Seagate Green SATA III 2TB

Permalänk
Medlem
Skrivet av employed:

MSBs broschyr som alla svenska hushåll fick heter "Om krisen kommer..." dvs går den att tillämpa för en pandemi.

Ganska säker att dom menar att man redan ska ha en veckas förnödenheter hemma innan krisen kommer, dvs alltid.

Men läser du vad hans första inlägg handlade om så lät det som att corona skulle slå ut hela samhällsstrukturen, något som är föga troligt enligt mig.

Tror dock vi har större bekymmer på gång, erdogan har tydligen öppnat sina gränser borta i Turkiet nu

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon190792:

Jag tycker mig se att landet har skötts illa under en lång tid och väldigt mycket handlar om att upptäcka problemet när det redan blivit av.

Om det inte är politiskt så vet jag inte vad.

Jag upplever att du och många andra vill att politiker ska slå med storsläggan så fort ett problem uppstår istället för att analysera problemet. Att exempel stänga gränsen skulle verka väldigt handlingskraftigt av en politiker men när problemenet med import/export börjar känna effekterna av detta så kommer det ett ännu större problem.

Permalänk
Medlem

Dang...

"South Korea has recorded its largest increase in coronavirus infections in a single day, with 594 new cases confirmed on Friday."

https://www.bbc.com/news/world-51685908

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pirum:

Största felet är ju att bron byggdes till att börja med, men det är ju en fråga som inte är för denna tråd kanske. Jag tar varje chans att kritisera bron, my bad. Vi får se hur det slutar, jag hoppas och tror att riskerna är överdrivna. Kina har ju genomfört mycket större åtgärder, vore trist om vi är mer sårbara än en diktatur, men så kanske det är. Vi kommer kanske att landa i att exempelvis Scania och Volvo inte längre kan bygga lastbilar eller personbilar, och stannar, då påverkas en hel hoper företag över hela Sverige, vem betalar det? Många underleverantörer klarar inte att gå ner till 70% produktion, även om kanske Volvo gör det ett tag.

Skulle det barka iväg så är den japanska vägen att stänga skolor tydligen en av de effektivare. I Sverige skulle det innebära enormt mycket, då så många familjer har 2 arbetande föräldrar.

Vi lever nog i fullständigt olika världar. Jag jobbar med läkemedelsforskning och spenderar en femtedel av året på arbetsresor runt Europa och är extremt tacksam för alla förbindelser som finns, och som gör att de läkemedelsbolag vi arbetar med kan ta fram nya, effektiva behandlingar tack vare det faktum att EU gör det möjligt för oss att anställa de skarpaste hjärnorna från hela världen. Läkemedelsforskningen i Europa hade fortfarande befunnit sig på 90-talsnivå utan EU. Vi alla tjänar enormt mycket på den fria rörligheten inom EU på alla möjliga sätt som ofta inte syns med blotta ögat.

Sen hoppas jag som du, att varken Scania eller Volvo ska behöva lida pga. viruset. Eller något annat företag. Förhoppningsvis går epidemin att begränsa så pass ordentligt att det inte blir någon större katastrof. Själv kommer jag att jobba på distans den närmaste tiden och vi har fått tydliga anvisningar inom hela organisationen när det gäller möten, personlig hygien m.m.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av employed:

Om det inte är politiskt så vet jag inte vad.

Jag upplever att du och många andra vill att politiker ska slå med storsläggan så fort ett problem uppstår istället för att analysera problemet. Att exempel stänga gränsen skulle verka väldigt handlingskraftigt av en politiker men när problemenet med import/export börjar känna effekterna av detta så kommer det ett ännu större problem.

Jag tycker inte att dom ska stänga gränsen, eller jag är inte rätt person att uttala mig vad som vore den bästa lösningen.

Men att köra screening på folk från Kina, Iran t.ex istället för som sagt låta en smittbärare va ute bland folk, riskera smitta andra och sen låta individen bära ansvar för att kontakta vården, och efter det påbörja en jakt på alla den smittade varit kontakt med. Det är ju ett recept för misslyckande.

Så det jobbas reaktivt, dom kunde jobbat någorlunda proaktivt. Annars blir det som att ta sms lån för att lösa sitt föra sms lån.

Permalänk
Medlem

Vad är det? En blogg?

Visa signatur

Mac Mini M2 Pro
5K

Permalänk
Medlem

@JackA: Bara för att man stänger gränserna för turism etc, så betyder ju inte det att man stänger ner resor för forskare eller transport av läkemedel.
Sådana resor behövs, men att någon ska bli solbränd i 2 veckor i Thailand är inte något som behövs just nu, därför man inte tillåta sådana resor.

Men varför väljer du att jobba på distans nu?

Visa signatur

I5 9600k@stock / Cooler Master Evo 212 / Gigabyte Z390 Gaming X / Corsair Vengeance LPX 16GB DDR4 3000MHz / MSI RTX2070 Gaming Z / EVGA 550 BQ / Asus VG27BQ 27" 165Hz

Ryzen 5 5600x@stock / Asus Rog Strix X570-E Gaming / Corsair Vengeance RGB Pro 16GB 3600MHz CL18 / MSI RTX3070 Suprim X / BeQuiet Pure Power 11 600W / Asus VG278Q 27" 144Hz

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon190792:

Jag tycker inte att dom ska stänga gränsen, eller jag är inte rätt person att uttala mig vad som vore den bästa lösningen.

Men att köra screening på folk från Kina, Iran t.ex istället för som sagt låta en smittbärare va ute bland folk, riskera smitta andra och sen låta individen bära ansvar för att kontakta vården, och efter det påbörja en jakt på alla den smittade varit kontakt med. Det är ju ett recept för misslyckande.

Så det jobbas reaktivt, dom kunde jobbat någorlunda proaktivt. Annars blir det som att ta sms lån för att lösa sitt föra sms lån.

Men hur ska en screening fungera?
Ett exempel:
10 personer kommer från ett land där ett utbrott pågår, vi har en "worst case scenario" här där alla 10 har blivit smittade men under olika tidpunkter. Två av dessa har redan feber och lätt torrhosta, de blir stoppade i screeningen och låses undan i två veckor (det var deras semester), resterande har blivit smittade för 1-5 dagar sedan och visar noll symtom.
Under de nästkommande dagarna (1+ dagar) kommer alla insjukna olika mycket, en av dessa behöver söka sjukvård p.g.a. svårigheter med andningen, två går och har torrhosta, medan resten får lätta till "måste-bara-vila-en-liten-stund-och-hämta-kraft" symptomer.

Då har du stoppat två vid gränsen medan åtta har fortsatt sprida vidare smittan under de nästkommande dagarna, vissa besöker after-ski, de hostar lätt i handen, köper en öl och betalar med kort, rör knapparna och så kommer tysken direkt efteråt och beställer sig också en öl och betalar med kort följt av att peta sig i näsan för att pilla bort en torr snorkråka som stör honom...

Visa signatur

"Wise men say, 'Forgiveness is divine, but never pay full price for a late pizza'."

Permalänk
Medlem
Skrivet av CubaCola:

@JackA: Bara för att man stänger gränserna för turism etc, så betyder ju inte det att man stänger ner resor för forskare eller transport av läkemedel.
Sådana resor behövs, men att någon ska bli solbränd i 2 veckor i Thailand är inte något som behövs just nu, därför man inte tillåta sådana resor.

Men varför väljer du att jobba på distans nu?

Nöjesresor har jag absolut förståelse för att man ska undvika, definitivt. Det blir dock administrativt svårt att på flygplatser m.m. avgöra vem som är en affärsresenär, och åläggs flyg- eller tågbolagen m.m. att sköta detta lär det bli knöligt där med.

Vi följer försiktighetsprincipen och den som har möjlighet att jobba på distans ska göra det för närvarande. Jag har möjlighet till det under ett par veckor i alla fall, får bara ta lite andra uppgifter. Skulle det behövas under en längre tid än så finns det lite olika alternativ för mig.

Permalänk
Medlem

Självklart ska man ta detta på fullt allvar och agera utifrån möjlig katastrof (vilket de inte gör).
Men var inte Svininfluensan mycket värre? Då stängdes väl inga skolor m.m.?
Har för mig vi hade 5000 smittade i Sverige och att dödligheten var högre än Covid-19

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Dockland:

Vad är det? En blogg?

Folding är en klassiker här på sweclockers.
Finns en hel egen forumdel för det här.
https://www.sweclockers.com/forum/104-sweclockers-foldinglag

Folding@home är ett projekt där hemanvändares hårdvara kan vika proteiner åt forkningen. Vanliga dödliag upplåter sina grafikkort och processorer räkna på proteiners förmåga att vika sig på olika sätt. Beräkningskrävande som pokkers.
Det är inte helt olikt iden med krypto-mining. Men det här kom tidigare - och gör världen bättre istället för dig själv rikare.

Folding@home hade väl sina gulddagar på forumet för en... ja 6-10 år sedan kanske? Men det lever helt klart kvar.
Värt att tillägga är att man inte bara räknar ut proteiner själv. Man kan joina sweclockerslaget och vara med och tillsammans få sweclockersteamet att klättra på highscores för vilka lag som genererar störst mängd beräkningar per tidsenhet. Så det finns lite gemenskap och tävling inbakat i det också ;).

Och nu har alltså forskningsprojektet riktat in sig på coronavirus verkar det som. Testa proteiner för skydd mot den nya virussträngen antar jag.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Pnorberg:

Men hur ska en screening fungera?
Ett exempel:
10 personer kommer från ett land där ett utbrott pågår, vi har en "worst case scenario" här där alla 10 har blivit smittade men under olika tidpunkter. Två av dessa har redan feber och lätt torrhosta, de blir stoppade i screeningen och låses undan i två veckor (det var deras semester), resterande har blivit smittade för 1-5 dagar sedan och visar noll symtom.
Under de nästkommande dagarna (1+ dagar) kommer alla insjukna olika mycket, en av dessa behöver söka sjukvård p.g.a. svårigheter med andningen, två går och har torrhosta, medan resten får lätta till "måste-bara-vila-en-liten-stund-och-hämta-kraft" symptomer.

Då har du stoppat två vid gränsen medan åtta har fortsatt sprida vidare smittan under de nästkommande dagarna, vissa besöker after-ski, de hostar lätt i handen, köper en öl och betalar med kort, rör knapparna och så kommer tysken direkt efteråt och beställer sig också en öl och betalar med kort följt av att peta sig i näsan för att pilla bort en torr snorkråka som stör honom...

Jag kan inte svara på hur screeningen skulle fungera i praktiken eller vad för effekt det skulle ha. Men att försöka jobba förebyggande är ju extremt mycket bättre än att bara ta saker som det kommer.

Och om detta inte är så allvarligt då, så förstår jag heller inte varför Italien överdriver med att sätta folk i karantän, det är ju bara lite hosta ju enligt många och dom väldigt svårt sjuka riskerar dö. då är ju allting coolers ju, varför ens göra nånting?

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon190792:

Jag kan inte svara på hur screeningen skulle fungera i praktiken eller vad för effekt det skulle ha. Men att försöka jobba förebyggande är ju extremt mycket bättre än att bara ta saker som det kommer.

Och om detta inte är så allvarligt då, så förstår jag heller inte varför Italien överdriver med att sätta folk i karantän, det är ju bara lite hosta ju enligt många och dom väldigt svårt sjuka riskerar dö. då är ju allting coolers ju, varför ens göra nånting?

Dom sitter antagligen i karantän för att minska smittspridning, vilket är fullt logiskt. Anledningen till att dom vill minska smittspridningen är antagligen för att viruset inte ska få fotfäste och bli en permanent säsongsinfluensa.

Permalänk
Medlem

Nu en person som bekräftats varit frisk insjuknat i covid-19 igen. Kina har liknade fall som folk verkade skeptiska till (med rätt) men nu när även japan ser dessa mönster så börjar man undra.

Då kommer frågan, är detta ett HIV/herpes liknande virus? Har medicinerna man fått under behandling maskerat sjukdomen nog för att man kan verka frisk enligt test? Har viruset muterat sig minst en gång?

Frågorna är många angående detta virus.

https://news.sky.com/story/coronavirus-japan-confirms-first-c...

Visa signatur

Dator: | i5 6600K @ 4,4GHz | Be-Quiet Pure Rock | Palit GeForce GTX 1060 Dual | Corsair Vengeance LPX Black DDR4 2133MHz 2x8GB | Gigabyte GA-Z170-Gaming K3 | Fractal Design Define S | Kingston 240GB | Corsair RM550X 550W |

Skärmar: | Asus VG248QE@144Hz | Samsung S24D340H@60Hz

Permalänk
Medlem
Skrivet av TimeCommando:

Självklart ska man ta detta på fullt allvar och agera utifrån möjlig katastrof (vilket de inte gör).
Men var inte Svininfluensan mycket värre? Då stängdes väl inga skolor m.m.?
Har för mig vi hade 5000 smittade i Sverige och att dödligheten var högre än Covid-19

Grejen är väl att om alla blir smittade kan man ju inte ha ett fungerande samhälle, .tex om alla blev förkylda samtidigt

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Folding är en klassiker här på sweclockers.
Finns en hel egen forumdel för det här.
https://www.sweclockers.com/forum/104-sweclockers-foldinglag

Folding@home är ett projekt där hemanvändares hårdvara kan vika proteiner åt forkningen. Vanliga dödliag upplåter sina grafikkort och processorer räkna på proteiners förmåga att vika sig på olika sätt. Beräkningskrävande som pokkers.
Det är inte helt olikt iden med krypto-mining. Men det här kom tidigare - och gör världen bättre istället för dig själv rikare.

Folding@home hade väl sina gulddagar på forumet för en... ja 6-10 år sedan kanske? Men det lever helt klart kvar.
Värt att tillägga är att man inte bara räknar ut proteiner själv. Man kan joina sweclockerslaget och vara med och tillsammans få sweclockersteamet att klättra på highscores för vilka lag som genererar störst mängd beräkningar per tidsenhet. Så det finns lite gemenskap och tävling inbakat i det också ;).

Och nu har alltså forskningsprojektet riktat in sig på coronavirus verkar det som. Testa proteiner för skydd mot den nya virussträngen antar jag.

Tack och bock för infon.

Visa signatur

Mac Mini M2 Pro
5K

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Dimetikon:

Dom sitter antagligen i karantän för att minska smittspridning, vilket är fullt logiskt. Anledningen till att dom vill minska smittspridningen är antagligen för att viruset inte ska få fotfäste och bli en permanent säsongsinfluensa.

Så varför kan vi inte agera likadant men sätta folk i karantän och screena dom när dom kommer från länder där spridningen fått fart som Italien, Kina, Iran osv?
Du vet, för att hindra att viruset inte får fotfäste i för stor skala?

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon190792:

Så varför kan vi inte agera likadant men sätta folk i karantän och screena dom när dom kommer från länder där spridningen fått fart som Italien, Kina, Iran osv?
Du vet, för att hindra att viruset inte får fotfäste i för stor skala?

För att det kostar pengar

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dimetikon:

För att det kostar pengar

Ja man märker hur bra dom är på att fördela pengarna rätt i det här landet

Permalänk
Medlem
Skrivet av Stefanp67:

Med tanke på hur många knäppgökar det finns i världen kan det finnas folk som medvetet åker runt och försöker sprida smittan?

Har något minne av en nyhet då mässlingen var toppnyhet att vissa antivacc föräldrar medvetet försökte smitta sina barn med mässlingen och tom träffades i grupper med sina barn där några barn hade mässlingen.

Jo, ska ditt barn inte vaccineras så så är det bättre att det smittas som barn (mellan 5 till 20 år) än vuxen, som vuxen är mässlingen dödlig. Har man väl haft mässlingen så är man ju immun resten av livet. Innan dagis blev vanligt så spreds smittan i skolorna, dvs över 7 års ålder.

https://sv.wikipedia.org/wiki/M%C3%A4ssling

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Dimetikon:

För att det kostar pengar

Ja det kostar pengar, men då är det ingen bra krisberedskap om motivationen är att det blir för dyrt. Då lägger man sina kort åt ödet och håller tummarna helt enkelt då, det känns ju betryggande.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Snorlena:

Ska till Thailand om 1 vecka och är inte ett dugg orolig. Till skillnad från min sambo som bunkrar upp med handsprit och munskydd i överflöd.
Jag tror som så att alla som rör sig bland andra personer kommer bli smittade, det är bara en tidsfråga.

Det är bra, då hennes munskydd primärt skyddar dig ifall hon blir sjuk

Permalänk

Jag tillhör skeptikerna kring all denna blockad.
Grundidén är kanske fin, men när folk åker utomlands till ställen med hög smitta av rena nöjesanledningar och sedan blir belönade med 2 veckors extra semester när de kommer hem på försäkringskassans betalning. Ja då kan de lägga ner blockaderna och låta viruset ha sin gång.
Och vi kan mer se detta virus som en vanlig influensa. Det är skittråkigt att råka ut för en sådan, men shit happens.

Självklart kommer alla blockaderna att fördröja utbrottet, men jag är tveksam till att det blir så mycket mer än att just fördröja.
Blockerna har dock en positiv effekt och det är att myndighetspersonerna lär sig om folks beteende och när en megastor pandemi inträffar så räcker det ej med dalteri. Den som frivilligt av nöjesanledningar åker till platser med stor smitta kommer ej frivilligt tillbaka och tar straffet för dens brott.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon190792:

Ja det kostar pengar, men då är det ingen bra krisberedskap om motivationen är att det blir för dyrt. Då lägger man sina kort åt ödet och håller tummarna helt enkelt då, det känns ju betryggande.

Kan säga att infektionsmottagningen och labbavdelningen på ett centralsjukhuset i närheten är fullbelamrat med nervösa hypokondriker som har fått nästäppa och är helt säkra på att dom fått corona. Dom sitter 24 timmar om dygnet med prover där 100% kommer visa att det inte är corona, så det är inte bara att slänga nån tusenlapp till till sjukhusen så kan dom analysera varje person som du tycker, måste köpas ny utrustning mer personal m.m. Jag lovar att dom vet vad dom gör och bevakar utvecklingen noga.

Permalänk
Medlem

Om folk bara följer råden gällande att vara särskilt noggranna med sin hygien och att i största möjliga utsträckning undvika att beblanda sig med andra människor vid sjukdomssymptom så hade allt detta redan blåst över.

Men nej... vi behöver att pappa staten med sitt våldsmonopol bestämmer vad vi får och inte får göra. Idén om det personliga ansvaret är under fortsatt kontinuerlig attack..

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av improwise:

Det är bra, då hennes munskydd primärt skyddar dig ifall hon blir sjuk

Munskydd hjälper inte, är helt bortkastat att använda.

https://www.doktorn.com/artikel/fr%C3%A5gor-och-svar-om-coron...