Sous vide(clockers) - tillaga mat i vakuum vid perfekt temperatur

Permalänk
Medlem

Håller med om att det är ett mycket bra inlägg. Vill bara göra ett tillägg att det finns butiker i "vår egen" bransch som säljer sous-vide tillbehör också. T.ex. Webhallen - https://www.webhallen.com/se/category/4209-Vakuumpackare

Visa signatur

B650M AORUS ELITE AX ICE | AMD Ryzen 7800X3D | Corsair H100i Elite Capellix White | G.Skill Trident Z5 Neo 32GB DDR5 6000MHz CL30 | ASUS GeForce RTX 4070 Super 12GB Dual OC | Lian Li PC-O11 Dynamic Mini Snow Edition | Corsair SF750 750W 80+ Platinum | 34" Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor 3440x1440p 144Hz

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gulsmurf:

Ni som köpte Anovadealen, tuben för tillbehören, är det någon som vet vad det är för tillbehör?

För er som letar metallåda att sousvida i, kolla in Martin och Servera. De har ett helt berg av olika modeller, samt påsar osv. Går att handla som privatperson.

Du menar slangen som används för att vakuumförpacka externa kärl?
Känns som det är något standardmått, så borde passa till t.ex. detta:
https://www.kitchenlab.se/p/vakuumbehallare-3-pack-champion/

Permalänk
Medlem
Skrivet av martinot:

Segt! Har inte orkat lägga in appen än, och bara kört "manuellt".

Tycker dock att iaf. den manuella gränssnittet är bland det besta jag använt på en sous vide. Snabbt/responsiv, tydlig touchfunktion, och enkelt användargränssnitt. Ljusår mycket bättre än min tidigare sous vide från OBH Nordica (men även alla andra jag testat).

Riktigt bra! 5/5 poäng där!

Skall testa app-eländet när jag orkar. Har en grill för 20 papp som har inbyggd WiFi med app som krånglar, och nu senast en ny robotdammsugare för 7000 som också har krånglande WiFi-uppkoppling. Tycker sällan WiFi-styrning är så där enkelt och tillförlitligt att få igång. Inte ens på dyrare "premium"-produkter.

Håller med om det manuella, superenkelt! Man behöver ju inte använda appen! Hade lite strul med WiFi, fick köra installationen 2 gånger, kan ju tycka att den typen av sjukdomar borde vara överspelat vid det här laget

Permalänk
Medlem

Skulle inte rekommendera plastlådorna från Clas Ohlsson pga extremt hård plast i locket. Den sprack oavsett metod för att få till hålet. nu är det ett "hål" med vassa kanter. Duger i krig, får testa tillsvidare och köpa nåt nytt framöver.

Däremot en av de mest tålbara / gedigna konstruktionerna jag sett på plastlådor så för andra ändamål är de nog bra.

Visa signatur

I7 12700K, Asus RTX 3080 TI, Alienware AW3423DW och annat smått o gott.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Rajmo:

Jag anar att när denna dagen är till ända så har de flesta fått sina Anova beställningar. Ni som inte redan anammat detta likt en religion och redan köpta alla andra tillbehör så kommer här en sammanställd lista utifrån tips i tråden och även egen funna produkter. Jag fick min Anova igår och tänkte själv handla på mig tillbehören i helgen.
Rätta mig gärna om något är fel och skriva gärna en kort "recension" om ni äger något av detta. Jag tar inget ansvar för om produkterna passar eller är lämpliga för sous vide, så kolla detta innan ni slår till.

Kantiner/lådor/boxar:
Jula, finns i olika storlekar. Just nu nedsatt pris. Finns lock att köpa till. Klarar -40° till +120°, livsmedelsgodkänd:
https://www.jula.se/catalog/bygg-och-farg/forvaring/forvaring...
Lock: https://www.jula.se/catalog/bygg-och-farg/forvaring/forvaring...

Ikea plastlåda "Gles": https://www.ikea.com/se/sv/p/gles-lada-svart-60429287/

Rostfri kantin, sous vide set: https://sousvideshop.se/produkter/87-sous-vide-kar/877-staal-...

Plast kantin med lock (finns i fler storlekar): https://www.kitchenlab.se/p/kantin-gn-12-med-lock-anova/

Sous vide cointainer set: https://www.kitchentime.se/p/sous-vide-container-set-11l-6932... alternativt https://www.kitchenlab.se/p/sous-vide-magnet-container-set/

Om du redan äger en gryta du gillar kanske detta lock kan vara intressant att skära ut ett hål i: https://www.ikea.com/se/sv/p/klockren-universallock-set-om-3-...

Har du tillgång till en 3d-skrivare kanske detta är intressant, ska passa Anova: https://www.thingiverse.com/thing:3207200

Ställning/rack för dina påsar när du använder sous vide:

Ikea: https://www.ikea.com/se/sv/p/variera-grytlockshallare-rostfri...
Eller: https://www.ikea.com/se/sv/p/rinnig-tallriksstaell-70387258/

Kitchen lab: https://www.kitchenlab.se/p/sous-vide-rack-stallning-for-sous...

Vakuum påsar/rullar:

Påse: https://www.lundgrensskafferi.se/produkt-kategori/forpackning...

Påse: https://vakuumkungen.se/front-page/56-vakuumpasar-praglade

Påse: https://www.xxl.se/obh-nordica-food-sealer-bags-pasar-for-vak...

Påse: https://www.jula.se/catalog/hem-och-hushall/koksartiklar/matf...

Påse: https://www.clasohlson.com/se/Frys--vakuump%C3%A5sar-f%C3%B6r...

Rulle: https://www.kitchentime.se/p/vakuumrullar-20300cm-4-rullar

Rulle: https://www.jula.se/catalog/hem-och-hushall/koksartiklar/matf...

Rulle: https://www.elgiganten.se/product/hem-och-hushall/koksapparat...

Brännare:

Brännare: https://www.kitchentime.se/p/proffsbrannare-med-grillfunktion

Jag måste ändå slå ett slag för att använda en hård kylväska à la https://www.clasohlson.com/se/Kylväska-20-l-Curver/p/34-... som kärl. Sparar energi, frågan om livsmedelssäker är en icke-fråga, dubbla "skrov" = läckagerisken är även den en icke-fråga, flera funktioner om man har dåligt med plats hemma (ja, man kan använda sina Jula-lådor för förvaring mellan varven men då måste man ju packa upp och packa ner varje gång man använder den för sous vide).

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Skulle inte rekommendera plastlådorna från Clas Ohlsson pga extremt hård plast i locket. Den sprack oavsett metod för att få till hålet. nu är det ett "hål" med vassa kanter. Duger i krig, får testa tillsvidare och köpa nåt nytt framöver.

Däremot en av de mest tålbara / gedigna konstruktionerna jag sett på plastlådor så för andra ändamål är de nog bra.

Hade samma problem och eldade lite på kanterna så de smalt ihop och blev runda.

Visa signatur

Laptop: Asus UX303ln
Intel Haswell Core i7-4510U CPU / 8 GB DDR3 / 256 GB SSD / 2GB Nvidia 840M

Permalänk
Avstängd

Logistikföretag är f-n helt otroliga. Sluta gnäll på Postnord, hela branschen är åt 㡪🔫👊⚓🐍⚔†🗡🔪⚡🌟🌧#$@&%*!💣꩜#⃣☠

Anova hade ju köpt en tjänst som innebar att leveransen kom hem till kunden (eller kunde hämtas upp på DHL:s terminal långt ut i någon förort), vilket är rätt sugigt om man beställt till bostaden. Nå, jag bokade i alla fall in en tid 12-15 idag men nu när jag kollar varför ingen kommit hit när jag masat mig hem, så visar det sig att de var här 11:30.

Hur är det möjligt?? Vad tänker föraren med?

För övrigt står det att det var "stängt eller obemannat" men han har inte ens varit och ringt på (ser jag på min dörrkamera).

Permalänk
Medlem
Skrivet av lgr:

Logistikföretag är f-n helt otroliga. Sluta gnäll på Postnord, hela branschen är åt 㡪🔫👊⚓🐍⚔†🗡🔪⚡🌟🌧#$@&%*!💣꩜#⃣☠

Anova hade ju köpt en tjänst som innebar att leveransen kom hem till kunden (eller kunde hämtas upp på DHL:s terminal långt ut i någon förort), vilket är rätt sugigt om man beställt till bostaden. Nå, jag bokade i alla fall in en tid 12-15 idag men nu när jag kollar varför ingen kommit hit när jag masat mig hem, så visar det sig att de var här 11:30.

Hur är det möjligt?? Vad tänker föraren med?

För övrigt står det att det var "stängt eller obemannat" men han har inte ens varit och ringt på (ser jag på min dörrkamera).

Usch, jag fick min imorse. Bokade tiden var 08-10. Fick ett samtal vid 08:45 "kan du komma ut, jag är hos dig om 2 minuter". Gick ut och mötte han och gick in.
Hemleverans har alltid för mig varit hit or miss. Och då bor jag i den 19 största tätort. Kan inte tänka mig hur dåligt det måste vara om man bor norr om mellansverige eller ute i ingenstans.

Visa signatur

I7 12700K, Asus RTX 3080 TI, Alienware AW3423DW och annat smått o gott.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Usch, jag fick min imorse. Bokade tiden var 08-10. Fick ett samtal vid 08:45 "kan du komma ut, jag är hos dig om 2 minuter". Gick ut och mötte han och gick in.
Hemleverans har alltid för mig varit hit or miss. Och då bor jag i den 19 största tätort. Kan inte tänka mig hur dåligt det måste vara om man bor norr om mellansverige eller ute i ingenstans.

Jämtland, fick först sms om jag vill ha det hemkört torsdag (fick sms onsdag), eller om jag ville bytta adress eller dylikt eller ändra dag. Jag lätt den va kvar på hemma dressen och skrev att jag skulle va hemma(även om jag visste att jag inte skulle va det) , åker till jobbet på morgonen , det har kommit ca 3 dm snö över natten... runt 11:00 så ringer chaffören och frågar om jag va hemma näää, säger jag men du kan komma till mitt jobb som inte ligger långt bort och vips så kom han med paketet. Jag bor inte i något stor stad.. men det funkar bra ändå, det beror nog på lite hur vettig chafförerna är.

Visa signatur

Xp1700+@Max 2689 mhz FSB@Max 250 SC(Synk) NF7-S rev 1.2
Thorton@Max 2801.8mhz+(L2@512) FSB@Max 291+! 2,5.3.4.11 DC(1/1)3.54 Vdimm 2x256 mb bh5 Dfi Lanparty Rev B(4440+/4095+)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Snudge_B:

Detta ägg blev precis som jag vill ha det, men skulle inte kalla det för hårdkokt. Fortfarande väldigt lös i konsistensen, nästan lite geléaktigt. Om min fru ska äta det så behöver den köras lite hårdare tror jag, men kommer nog köra vidare på denna temp för min egen del.

Förresten, ni som fått hem Anova-paketet. Är det någon som fattar hur rullen ska ligga i vacuumförpackaren? Tycker inte instruktionerna visar så tydligt om plasten ska komma underifrån, eller ovanifrån.

Gjorde också ägg som första test.
Nästan pocherat ägg, lös geleaktig vita men perfekt gula. Bästa ägget på minst 1 år iaf så jag klagar inte.

BTW, om någon annan får problem med att koppla upp sin enhet på WIFI så verkar det vara problem med ÅÄÖ i SSID't. Endast 2.4 GHz på Anova Pro också.

Visa signatur

I7 12700K, Asus RTX 3080 TI, Alienware AW3423DW och annat smått o gott.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Gjorde också ägg som första test.
Nästan pocherat ägg, lös geleaktig vita men perfekt gula. Bästa ägget på minst 1 år iaf så jag klagar inte.

BTW, om någon annan får problem med att koppla upp sin enhet på WIFI så verkar det vara problem med ÅÄÖ i SSID't. Endast 2.4 GHz på Anova Pro också.

Numera har en del bredbandsgateways dessutom per default delat nät 2.4/5 GHz på samma SSID-namn vilket verkar kunna strula till det för en del enheter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av nimbus:

Numera har en del bredbandsgateways dessutom per default delat nät 2.4/5 GHz på samma SSID-namn vilket verkar kunna strula till det för en del enheter.

Hur kan man egentligen låta detta ske på en produkt i den prisklassen. Jag menar den är säkert jättebra, men detta ska vara top of the line.

Visa signatur

Laptop: Asus UX303ln
Intel Haswell Core i7-4510U CPU / 8 GB DDR3 / 256 GB SSD / 2GB Nvidia 840M

Permalänk
Medlem

Idag gjorde jag jungfru-turen med min nyanlända Sous vide samt vacuumförpackare. Korta initiala intryck samt bilder följer:

Hade en fläskytterfilé i kylen så den fick bli första offret inför "Sous Vidandet". Tänkte att jag inleder med en väldigt enkelt komponerad rätt och sakta men säkert tar det därifrån. Kryddade den med lite salt, peppar, vitlökspulver och timjan.

Sedan var det dags för vacuumförpackaren att få bekänna färg. Fungerade extremt smidigt måste jag säga, har inget negativt att uttrycka alls.

Sedan var det då dags för ytterfilén att få sig ett efterlängtad bad. Efter ett besök på Jula inhandlades en 15l samt en 23l plastbehållare med lock (använde 15l för detta bad). Skar ut ett hål i locken för cirkulatorn, och det fungerade helt OK skulle jag säga. Hade blivit ännu bättre om plasten var "hårdare", då dess mjukhet gör att den flexar lite väl mycket vid fastsättningen av cirkulatorn. Men det duger helt klart.

Laddade även ner Anovas app för att passa på att testa den. Fungerade väldigt smidigt att ansluta cirkulatorn till appen, men var ingen lyrisk upplevelse efter detta. Under körning så tappade appen anslutning till cirkulatorn några gånger, plus att inmatning av "timer" var väldigt ointuitivt konstruerad.

Körde i alla fall köttet på 65°C i 2h.

Efter de 2h gått brändes det på med hjälp av en nyinköpt brännare från Biltema (bilden är från innan brännandet påbörjades).

Till slut så blev det då dags för att se hur resultatet blev. Och jag måste säga - j*klar vad mört köttet blev. I efterhand hade jag nog kryddat än mer än vad jag gjorde initialt, men det får bli en lärdom till nästa gång.

Kontenta: Efter mitt första enkla försök känner jag att detta inköp kommer att få bekänna färg många gånger framöver.
Initialt betyg: 9/10 cirkulatorer.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ompax:

Idag gjorde jag jungfru-turen med min nyanlända Sous vide samt vacuumförpackare. Korta initiala intryck samt bilder följer:

Hade en fläskytterfilé i kylen så den fick bli första offret inför "Sous Vidandet". Tänkte att jag inleder med en väldigt enkelt komponerad rätt och sakta men säkert tar det därifrån. Kryddade den med lite salt, peppar, vitlökspulver och timjan.

https://i.imgur.com/NDNIV8z.jpg

Sedan var det dags för vacuumförpackaren att få bekänna färg. Fungerade extremt smidigt måste jag säga, har inget negativt att uttrycka alls.

https://i.imgur.com/dOpAZm8.jpg

Sedan var det då dags för ytterfilén att få sig ett efterlängtad bad. Efter ett besök på Jula inhandlades en 15l samt en 23l plastbehållare med lock (använde 15l för detta bad). Skar ut ett hål i locken för cirkulatorn, och det fungerade helt OK skulle jag säga. Hade blivit ännu bättre om plasten var "hårdare", då dess mjukhet gör att den flexar lite väl mycket vid fastsättningen av cirkulatorn. Men det duger helt klart.

Laddade även ner Anovas app för att passa på att testa den. Fungerade väldigt smidigt att ansluta cirkulatorn till appen, men var ingen lyrisk upplevelse efter detta. Under körning så tappade appen anslutning till cirkulatorn några gånger, plus att inmatning av "timer" var väldigt ointuitivt konstruerad.

Körde i alla fall köttet på 65°C i 2h.

https://i.imgur.com/J6K3VQ3.jpg

Efter de 2h gått brändes det på med hjälp av en nyinköpt brännare från Biltema (bilden är från innan brännandet påbörjades).

https://i.imgur.com/yeRl7Pj.jpg

Till slut så blev det då dags för att se hur resultatet blev. Och jag måste säga - j*klar vad mört köttet blev. I efterhand hade jag nog kryddat än mer än vad jag gjorde initialt, men det får bli en lärdom till nästa gång.

https://i.imgur.com/BEGAgNT.jpg

Kontenta: Efter mitt första enkla försök känner jag att detta inköp kommer att få bekänna färg många gånger framöver.
Initialt betyg: 9/10 cirkulatorer.
https://www.theyoungfolks.com/wp-content/uploads/2015/08/1.png

Snyggt. Kom ihåg att krydda innan du serverar också. Jag brukar dra några extra varv med pepparkvarnen efter jag lekt pyroman.

Visa signatur

Corsair 5000D | PRIME X670E-PRO | 7800X3D |
Kingston Fury Beast DDR5 2x16GB @6000MT/s CL30-40-40-28 | TUF RTX 4090 | 2 * 2TB WD Black SN850X PCI-E 4 |

Permalänk
Medlem

Jag körde Oxfile som första test till lunch idag.
Ca 5-600g oxfile (en halv) kryddat rikligt med SALT, Svartpeppar från Pepparkvarn och vitlökspulver. Just pulver ska vara bättre än färskt för att få in smaken.
Sedan åkte den i vattenbadet i 58c i strax över 2h. Detta skulle då vara "medium" men i mitt tycke var det mer rare/ rare+ så jag kommer prova 60c nästa gång. (Har oxfile till 5 likadana försök igen).
Sedan körde jag den i en rykande varm gjutjärnspanna och fick till en fin yta. Lät köttet vila och skar sedan upp.

Till detta hade vi helt enkelt basmatiris i riskokare med funktion som ger i princip perfekt ris.

enhances the flavour of any type of white rice by using a specially designed cooking cycle, It does this by using a sequence of soaking and steaming to release the sugars contained in the rice that are then reabsorbed back into the rice as a different chemical structure that can activate Umami receptors of the tongue which results in extremely flavourful rice with improved texture/taste.

Dold text

Och sedan en enkel gräddsås.

Riktigt mumsigt och både jag och frugan (samt hunden) tyckte det var riktigt smidigt. Enda vi behövde göra var lite prep-arbete och sedan 5 min för stek och sås.

Imorgon har jag en 1.2 KG rostbiff jag ska tillaga. Jag älskar rostbiff på morgonmackorna och har verkligen längtat för att få kunna göra eget och spara in (beror på hur mycket kött per macka ) lite pengar och slippa den blandade kvaliteten på butikens färdiga bitar.

Visa signatur

I7 12700K, Asus RTX 3080 TI, Alienware AW3423DW och annat smått o gott.

Permalänk
Medlem

Inspirerad av tråden fick jag tummen ur att testa, ägg imorse (75 min, 63,5 grader). Var lite lösare än jag förväntat mig, till smörgås blir det högre temp nästa gång, men hade varit perfekt på en carbonora eller pytt.
Middag blev kycklingfilé med smör och örter, två timmar på 65 grader. Grymt bra, den maskinen ska inte få ligga och skräpa i garderoben längre

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Jag körde Oxfile som första test till lunch idag.
Ca 5-600g oxfile (en halv) kryddat rikligt med SALT, Svartpeppar från Pepparkvarn och vitlökspulver. Just pulver ska vara bättre än färskt för att få in smaken.
Sedan åkte den i vattenbadet i 58c i strax över 2h. Detta skulle då vara "medium" men i mitt tycke var det mer rare/ rare+ så jag kommer prova 60c nästa gång. (Har oxfile till 5 likadana försök igen).
Sedan körde jag den i en rykande varm gjutjärnspanna och fick till en fin yta. Lät köttet vila och skar sedan upp.

Till detta hade vi helt enkelt basmatiris i riskokare med funktion som ger i princip perfekt ris.

enhances the flavour of any type of white rice by using a specially designed cooking cycle, It does this by using a sequence of soaking and steaming to release the sugars contained in the rice that are then reabsorbed back into the rice as a different chemical structure that can activate Umami receptors of the tongue which results in extremely flavourful rice with improved texture/taste.

Dold text

Och sedan en enkel gräddsås.

Riktigt mumsigt och både jag och frugan (samt hunden) tyckte det var riktigt smidigt. Enda vi behövde göra var lite prep-arbete och sedan 5 min för stek och sås.

Imorgon har jag en 1.2 KG rostbiff jag ska tillaga. Jag älskar rostbiff på morgonmackorna och har verkligen längtat för att få kunna göra eget och spara in (beror på hur mycket kött per macka ) lite pengar och slippa den blandade kvaliteten på butikens färdiga bitar.

Körde också oxfile som test idag efter leverans av grejerna. Körde 58c i 1,5 timmar. Blev perfekt medium. Följde tiden från denna sida: https://www.kitchenlab.se/koksbloggen/koksguiden-9-sous-vide-...

Permalänk
Medlem

Premiären med min Anova blev gyros på fläskkarré jag hittade i sous vide-gruppen på fb. Marinerade med bbq-sås och kryddor innan jag vaccade, och körde 58c/5.8h. Tänkte bara köra 5h, men råkade sova för länge när jag tog en tupplur.

Det blev ganska bra fastän nästan en timme för länge i badet, men jag tror att jag kunnat göra ett bättre jobb med själva brynandet efter att jag carvat upp biten.

Libabröd från ICA, skuren sallad, gurka, tomat, majs, gyros och massa vitlökssås i en rulle, och resultatet blev ganska vettigt.

Första rullen hade nog lite för lite sås, då libabrödet hade ett ganska stort tuggmotstånd, nästan "torrt." Den andra rullen jag gjorde körde jag sås direkt på brödet först, och sen sist innan den rullades ihop, och lät den vila lite och låta såsen mjukna upp brödet. Texturen kändes mycket bättre i munnen med den.

Mycket gyros kvar, så blir att frysa ner när tillbehören är slut idag.

Visa signatur

Nada.

Permalänk
Medlem

Testade vår Anova igår på kycklingfile och jäklar, det var något helt annat! Mört och saftigt. Dock lyckades jag göra ett misstag. Jag använder mig av en Ikea Variera som rekommenderas här, och jag dummade mig genom att lämna den i badet under natten. När jag vaknade upp var vattnet smått gul-brunt och självaste Varieran hade många väldigt rostiga skruvar... Blev en ordentlig diskning och bytning av vattnet. Nu vet jag att man igentligen inte behöver vara orolig då vakuumpåsarna ska vara helt täta, men det känns ändå lite osäkert om man någonsin skulle göra något som kräver vattenbad under en längre tidsperiod. Har någon annan varit med om detta?

Visa signatur

Nuvarande Bygge: Green Envy

Permalänk
Medlem
Skrivet av Magicanz:

Testade vår Anova igår på kycklingfile och jäklar, det var något helt annat! Mört och saftigt. Dock lyckades jag göra ett misstag. Jag använder mig av en Ikea Variera som rekommenderas här, och jag dummade mig genom att lämna den i badet under natten. När jag vaknade upp var vattnet smått gul-brunt och självaste Varieran hade många väldigt rostiga skruvar... Blev en ordentlig diskning och bytning av vattnet. Nu vet jag att man igentligen inte behöver vara orolig då vakuumpåsarna ska vara helt täta, men det känns ändå lite osäkert om man någonsin skulle göra något som kräver vattenbad under en längre tidsperiod. Har någon annan varit med om detta?

Jag har en Variera i badet nu och den har varit där i 19 timmar (nötbog i 57 grader). Vattnet är klart. Har inte sett några tendenser till rost alls på den tidigare heller. Skumt med rost - den skall ju vara av rostfri stål.

Edit: Just kycklingfilé är det jag blivit mest imponerad av. Har aldrig varit något större fan av kyckling, men det blir väääldigt bra i sous vide. Perfekt konsistens. Häromdagen gjorde vi Fajitas på kycklinglårfilé. Mums!
Fisk som skall bli så bra är tyvärr inget som imponerat på mig (testat laxfilé och torskrygg). Får fortsätta att experimentera

Permalänk
Avstängd
Skrivet av glemmy:

Dödliga dosen för vatten beror väl knappast på gifter i vatten utan snarare att man dör av att saltbalansen i cellerna påverkas vid för stort intag.

Dödliga dosen av vatten beror på att vatten är giftigt. Precis som kvicksilver eller curare.

Citat:

Vet inte varför du tycker att det är relevant här, jag har inte någonstans sagt att man får i sig en dödlig dos av något ämne när man använder en sån låda. Skriver du att det inte kan finnas effekter av långsiktig exponering?

Nej och det har jag inte heller påstått att du skrivit. Däremot menade du att "gift" från en plastlåda på något sätt kunde "smitta" mat förpackad i en påse eller kunde avges som ångor. Allt avger ångor. Färgen på väggarna i din bostad avger ångor med diverse kemikalier. Träden i skogen avger ångor. Gråsten på stranden avger ångor. Vad det handlar om är hastigheten på detta.

Citat:

Men du har rätt, jag klarar inte att värdera risken. Jag tror bara att den är >0 och därför onödig att utsätta sig för. Men den kan mycket väl vara mycket nära 0 och då spelar det förstås ingen roll.

Exakt. Om dessa lådor avgav ångor i så stor omfattning att det vore ett problem skulle man inte kunna använda dem i en bostad. Folk har ju dylika lådor i bokhyllor, under sängen eller så och låter dem står där dygnet runt några meter från där de vistas. En vecka har 168 timmar, hur många timmar tror du att du kommer köra sous vide av dessa?

Permalänk
Medlem

Om någon av er med Anova Precision Cooker Pro lyckas koppla upp sig via Anovas app till maskinen får ni gärna dela med er hur ni lyckades.

Jag fick ge upp efter att ha felsökt ett tag. Behöver äta idag och inte bråka med wifi.
Ibland undrar jag om vissa företag tävlar i att göra helt värdelösa wifi-lösningar. Det var samma visa med min andra sous vide. Jag löste det genom att inte använda den funktionaliteten för den var alldelles för instabil.

Anovan har ett msrp som är över dubbla den andra så jag hade förhoppningar om att det skulle gå enkelt att koppla upp sig mot den men det spelar kanske ingen roll om produkten marknadsförs som bland det bästa i denna branschen 😋

Hade jag varit Anova hade jag hellre skippat wifi om folk har problem att ens få det funka. Det ger enbart bitter smak i munnen och med en sådan här maskin vill man ju åstadkomma det motsatta 😁

Visa signatur

Corsair 5000D | PRIME X670E-PRO | 7800X3D |
Kingston Fury Beast DDR5 2x16GB @6000MT/s CL30-40-40-28 | TUF RTX 4090 | 2 * 2TB WD Black SN850X PCI-E 4 |

Permalänk
Medlem
Skrivet av jeppe109:

Om någon av er med Anova Precision Cooker Pro lyckas koppla upp sig via Anovas app till maskinen får ni gärna dela med er hur ni lyckades.

Jag fick ge upp efter att ha felsökt ett tag. Behöver äta idag och inte bråka med wifi.
Ibland undrar jag om vissa företag tävlar i att göra helt värdelösa wifi-lösningar. Det var samma visa med min andra sous vide. Jag löste det genom att inte använda den funktionaliteten för den var alldelles för instabil.

Anovan har ett msrp som är över dubbla den andra så jag hade förhoppningar om att det skulle gå enkelt att koppla upp sig mot den men det spelar kanske ingen roll om produkten marknadsförs som bland det bästa i denna branschen 😋

Hade jag varit Anova hade jag hellre skippat wifi om folk har problem att ens få det funka. Det ger enbart bitter smak i munnen och med en sådan här maskin vill man ju åstadkomma det motsatta 😁

ÅÄÖ o wifinamnet är nej, likaså kan det vara specialtecken i lösenordet.
Koppla upp din mobil på rätt WIFI först. 2.4Ghz (se till att ha dem separerade för att enkelt styra detta). Sen gick det smort...

Gjorde rostbiff på 59c i 7 timmar idag. Oj oj oj vad gott.
Körde med receptet från https://taffel.se/recept/rostbiff-sous-vide och fick ut ungefär 30 bitar från en 1.2KG rostbiff. Då är jag verkligen en amatör på att skära små bitar så det är varierande tjocklek. Ett proffs skulle nog kunna få ut 40-50 bitar.

Detta räcker till frukostmackor för ca 1 månad till mig.

Sen kan jag säga att jag bara kopplade upp maskinen, kör enkelt med touchknapparna istället för det går både snabbare och enklare.

Visa signatur

I7 12700K, Asus RTX 3080 TI, Alienware AW3423DW och annat smått o gott.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

ÅÄÖ o wifinamnet är nej, likaså kan det vara specialtecken i lösenordet.
Koppla upp din mobil på rätt WIFI först. 2.4Ghz (se till att ha dem separerade för att enkelt styra detta). Sen gick det smort...

Gjorde rostbiff på 59c i 7 timmar idag. Oj oj oj vad gott.
Körde med receptet från https://taffel.se/recept/rostbiff-sous-vide och fick ut ungefär 30 bitar från en 1.2KG rostbiff. Då är jag verkligen en amatör på att skära små bitar så det är varierande tjocklek. Ett proffs skulle nog kunna få ut 40-50 bitar.

Detta räcker till frukostmackor för ca 1 månad till mig.

Sen kan jag säga att jag bara kopplade upp maskinen, kör enkelt med touchknapparna istället för det går både snabbare och enklare.

Tack för tipsen, får dubbelkolla att jag inte bryter mot deras regelverk för ssid och lösenord.
Jag tror inte att det ska finnas specialtecken i varken ssd eller lösenord. Tänkte att styrningen från routern kanske skulle kunna bli ett problem så jag delade upp till en AP för 2.4 och en AP för 5.
Kanske borde "glömma bort" 5GHz nätverket på mobilen för säkerhets skull också.

Trodde det skulle räcka att koppla upp sig mot 2.4, starta anovas app, sätta på pro:n, gå till connect i appen, hålla inne temperaturloggan i fem sekunder på pro:n, mata in koden i appen, välja Anovans nätverk.
Efter att jag valt Anovans nätverk får jag meddelandet: "connection successful", appen fortsätter söka och sen vill den att jag ska mata in koden igen. Sen fortsätter den så om och om igen.

Nåväl, som sagt tack för tipsen. Blir till att kolla vidare när orken finns 😁

EDIT
Hemskt glömsk man är numera. Tänkte inte på att jag hade vpn aktiverad på mobilen. Det hjälpte kanske inte till för att det skulle gå smidigt att koppla upp sig.
Visst man kan tycka att det inte borde spela någon roll då grejerna egentligen inte borde behöva mer än lokal nätverksaccess men jaja skitsamma.
Med vpn avstängd gick det bra att koppla upp sig mot min anova pro 😋

Problem identifierat och löst
Visa signatur

Corsair 5000D | PRIME X670E-PRO | 7800X3D |
Kingston Fury Beast DDR5 2x16GB @6000MT/s CL30-40-40-28 | TUF RTX 4090 | 2 * 2TB WD Black SN850X PCI-E 4 |

Permalänk
Medlem
Skrivet av lgr:

Dödliga dosen av vatten beror på att vatten är giftigt. Precis som kvicksilver eller curare.

På vilket sätt är vatten giftigt? Inte för att det är relevant i detta sammanhanget, men jag är nyfiken. De förklaringar jag läst på folk som dött av vattenförgiftning är just anledningen jag skrev.

Citat:

Nej och det har jag inte heller påstått att du skrivit. Däremot menade du att "gift" från en plastlåda på något sätt kunde "smitta" mat förpackad i en påse eller kunde avges som ångor. Allt avger ångor. Färgen på väggarna i din bostad avger ångor med diverse kemikalier. Träden i skogen avger ångor. Gråsten på stranden avger ångor. Vad det handlar om är hastigheten på detta.

Ja jag hävdar att giftiga ämnen kan avges från en plastlåda som inte är specificerad att klara hög temperatur och som hettas upp. Om det överhuvudtaget når människor via luften, eller om det finns en teoretisk risk att det når maten om påsen inte är tät pga ett hål, det vet jag inte.

Citat:

Exakt. Om dessa lådor avgav ångor i så stor omfattning att det vore ett problem skulle man inte kunna använda dem i en bostad. Folk har ju dylika lådor i bokhyllor, under sängen eller så och låter dem står där dygnet runt några meter från där de vistas. En vecka har 168 timmar, hur många timmar tror du att du kommer köra sous vide av dessa?

Som sagt, det är temperaturberoende.

Du pratar om plast som att det är något homogent grundämne. Jag hittade en intressant, relativt ny forskningsartikel som visar att inte ens akademin har full koll på vad all plast innehåller och vad det kan ha för skadliga effekter:

Citat:

Benchmarking the in Vitro Toxicity and Chemical Composition of Plastic Consumer Products
Lisa Zimmermann*, Georg Dierkes, Thomas A. Ternes, Carolin Völker, and Martin Wagner
Cite this: Environ. Sci. Technol. 2019, 53, 19, 11467–11477
Publication Date:August 5, 2019
https://doi.org/10.1021/acs.est.9b02293
Copyright © 2019 American Chemical Society

From a material perspective, plastics are cheap and versatile materials and, thus, an integral part of our everyday lives. From a
chemical perspective, plastic products are complex mixtures of one or more polymers, fillers, and multiple additives, such as
plasticizers, flame retardants, stabilizers, antioxidants, and pigments to improve the material’s functionality.2 In addition
to these additives, other chemicals are present in plastics, including unreacted monomers, starting substances, and
nonintentionally added substances (NIAS, impurities and side or breakdown products). As most of these chemicals are not covalently bound to the polymer, they can be released at all stages of the plastics’ lifecycle via migration to liquids or solids or via volatilization. This can result in a transfer of chemicals in the packed goods (e.g., foodstuff), as well as human (e.g., indoor air and household dust) and natural environments (e.g., water bodies).

Plastics are known sources of chemical exposure and few, prominent plastic-associated chemicals, such as bisphenol A and phthalates, have been thoroughly studied. However, a comprehensive characterization of the complex chemical mixtures present in plastics is missing. In this study, we benchmark plastic consumer products, covering eight major polymer types,
according to their toxicological and chemical signatures using in vitro bioassays and nontarget high-resolution mass spectrometry. Most (74%) of the 34 plastic extracts contained chemicals triggering at least one end point, including baseline toxicity (62%), oxidative stress (41%), cytotoxicity (32%), estrogenicity (12%), and antiandrogenicity (27%).

This demonstrates that most of the chemicals present in plastics (82%) cannot be identified using the NIST database and, thus, remain unknown. Since the health risks of unknown compounds cannot be assessed, this poses a challenge for plastic manufacturers, public health authorities, and researchers alike.

For the other commodity plastics, LDPE, PS, and PP, a generalization based on toxicological and chemical signatures is not possible because certain products triggered a range of toxicological end points, whereas others did not. This implies that the toxicity of these products depends on their individual chemical composition, which remains unknown to the public.

https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.est.9b02293

Men återigen, jag kan inte avgöra om det utgör en risk i detta sammanhang.
Hade jag lagat mat för mig själv så hade jag nog inte brytt mig om detta. Nu har jag en gravid fru och ett litet barn hemma och det gör mig mer försiktig.

Visa signatur

Solen i africa! Hjälp snabbt. Tävling i klassen!
Det var High noon.
Om solen i Africa en truckförare kommer från East till Weast på huvudvägen. och exact vid eqvatorn vid Africa. Landskapet är totalt slät. På en tidpunkt var solen så ett par telestolpar gjorde så att det blev skugga.
3 gissar jag på, men kan inte förklara?

Permalänk
Medlem

Det blev lite högrev som söndagsmiddag.
Hade sötpotatispommes, blomkålsmos, en sås gjord på grädde och mixad knaperstekt bacon som och lite sallad till.

Masserade köttet med flingsalt, svartpeppar, rosmarin och en örtkryddblandning
Körde 8 timmar på 58 grader, sen stektes det i grillpannan på full fräs. Har kört lite lägre temp tidigare, men detta funkade väldigt bra. Ska testa att köra ännu längre nästa gång.

Det blev himmelskt och dottern gillade det också

https://imgur.com/a/rDWXRta

Visa signatur

Solen i africa! Hjälp snabbt. Tävling i klassen!
Det var High noon.
Om solen i Africa en truckförare kommer från East till Weast på huvudvägen. och exact vid eqvatorn vid Africa. Landskapet är totalt slät. På en tidpunkt var solen så ett par telestolpar gjorde så att det blev skugga.
3 gissar jag på, men kan inte förklara?

Permalänk
Samsung Sverige
Skrivet av JoeSun:

Jag har en Variera i badet nu och den har varit där i 19 timmar (nötbog i 57 grader). Vattnet är klart. Har inte sett några tendenser till rost alls på den tidigare heller. Skumt med rost - den skall ju vara av rostfri stål.

Edit: Just kycklingfilé är det jag blivit mest imponerad av. Har aldrig varit något större fan av kyckling, men det blir väääldigt bra i sous vide. Perfekt konsistens. Häromdagen gjorde vi Fajitas på kycklinglårfilé. Mums!
Fisk som skall bli så bra är tyvärr inget som imponerat på mig (testat laxfilé och torskrygg). Får fortsätta att experimentera

Ser enormt mycket fram emot att också få testa. Tyvärr har DHL bara leverans en gång i veckan, så det dröjer nog till onsdag innan mitt Anova-paket kommer. Men då rackarns! Potatis, kyckling och ägg ligger nog på topplistan att testa först.

Visa signatur

» Betalt samarbete och medlemmarnas länk till Samsung Sverige (företräder inte bolaget Samsung)
» Bidrar med kunskap och expertis inom Samsungs telefoner, plattor och wearables
» Behöver du hjälp? Pinga mig genom att skriva @samsung

Permalänk
Avstängd

Fick just se denna annons på Facebook

https://anovaculinary.com/anova-precision-cooker/wifi/?utm_so...

Om någon missade erbjudandet i höstas.

Permalänk
Samsung Sverige
Skrivet av lgr:

Fick just se denna annons på Facebook

https://anovaculinary.com/anova-precision-cooker/wifi/?utm_so...

Om någon missade erbjudandet i höstas.

Hemsidan verkar fungera lite sådär just nu, men är det där "vanliga" Precision cooker wifi? Jag tror i så fall att den faktiskt brukar ligga ungefär där normalt sett.

Visa signatur

» Betalt samarbete och medlemmarnas länk till Samsung Sverige (företräder inte bolaget Samsung)
» Bidrar med kunskap och expertis inom Samsungs telefoner, plattor och wearables
» Behöver du hjälp? Pinga mig genom att skriva @samsung

Permalänk
Medlem

Sous Vide är definitivt något jag vill prova...Samtidigt så är jag väldigt tveksam till att tillaga mat i någon form av plastbehållare (i detta fall vakuumförpackning).