Tråden om gröna energikällor [Vindkraft, solenergi, kärnkraft osv.)

Permalänk
Medlem
Skrivet av fsmedberg:

Är det någon som vet ifall det gjorts några beräkningar på hur mycket el Sverige skulle behöva om säg 10-15 år? Med allt som ska elektrifieras, som elbilar, SSAB ska göra stål utan kol (s k klimatvänlig el ska används istället) m m, så tänker jag att det kanske behövs 1-3 kärnkraftverk ytterligare? (ren gissning)

Här är en global beräkning på hur mycket mineraler som krävs för att byta ut fossilbränslen, exklusive flyg, mot klimatvänligare alternativ. Om jag förstått det rätt så behövs det ungefär 4 gånger fler extra kraftverk enligt hans kalkyl (49:48). Det översätts till 172 nya kärnkraftverk i Europa om man bibehåller den nuvarande balansen mellan olika sorters kraftverk i Europa (51:59).

https://www.youtube.com/watch?v=n_gvvj56rzw

Jag skulle gärna vilja se vad andra rapporter kommit fram till.

Visa signatur

“The dollar is our currency, but it's your problem.” -John Connally, President Nixon's Treasury Secretary to a group of European finance minsters
"Keep the Russians out, the Americans in, and the Germans down" -NATO Secretary General, Lord Ismay

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Nja, vätgas har nämnts här som en del av lösningen på energibristen, men vätgas är bara en lagringsmetod. Att vätgas skulle vara framtiden för personbilarna har kanske inte tagits upp här men det brukar komma upp i liknande trådar. Jag säger inte att vätgas inte har sin plats, men man kan ju se vätgas som ett batteri ungefär, ett batteri där 30% av energin går åt för att ladda det och ytterligare 30% när man ska få ut energin, ett batteri som dessutom kräver extremt låg temperatur internt för att fungera. Fördelen är ju som sagt att det går snabbt att fylla på, och att energiinnehållet per viktenhet är större även efter förlusterna.

Vätgas går att både använda i bränsleceller eller kombicykel med ångturbin och gasturbin, så för fartyg kan det vara relativt effektivt om typ 30-60 år. Den termiska energin från VHTR/HTGR kan användas för att framställa vätgas relativt effektivt, och den termiska energin (som blir över efter gas/ångturbinerna omvandlat valde de kan) kan inte användas för att ladda batterier. Även annat än HTGR kommer så småningom gå att använda.

Bränsleceller i personbilar och lätta lastbilar är ganska ointressant däremot, iaf om de använder annat än kolväten.

Permalänk
Medlem
Skrivet av hakro807:

Men låt oss sätta saker i ett historiskt perspektiv, det tog Sverige 10 år att gå från ingen kärnkraft till 65 TWh kärnkraft.

Tänk på att detta inte är sant det tog från slutet av 50-talet till mitten av 80-talet. Alltså från att skaffa mark tills produktion.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

Tänk på att detta inte är sant det tog från slutet av 50-talet till mitten av 80-talet. Alltså från att skaffa mark tills produktion.

Jo, men samma sak gäller ju vindkraften. De verk som installerades 2020 har ju varit ute på prospekt i flera år innan dess. Ser vi på Barsebäck, landets sist byggda kärnkraftverk, köptes marken 1965, bygglovsansökan lämnades in i slutet 1968 och första reaktorn togs i bruk 1975. Så mer eller mindre 6-7 år från första spadtaget till reaktorn i drift. Kärnkraft har inte tekniska problem utan politiska.

Permalänk
Medlem
Skrivet av hakro807:

Jo, men samma sak gäller ju vindkraften. De verk som installerades 2020 har ju varit ute på prospekt i flera år innan dess. Ser vi på Barsebäck, landets sist byggda kärnkraftverk, köptes marken 1965, bygglovsansökan lämnades in i slutet 1968 och första reaktorn togs i bruk 1975. Så mer eller mindre 6-7 år från första spadtaget till reaktorn i drift. Kärnkraft har inte tekniska problem utan politiska.

Går att bygga ryska med passiva säkerhetssystem på 7 år. Ska man köra med en helt ny design kan du få räkna med mer än dubbla.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Sen är ju produktionskostnaden bara en (liten) del av kakan. Investeringskostnaderna, alltså säkerhetsarbeten, moderniseringar och så, lägger på någonstans runt 50-75 öre/KWh. Spotpriset för el varierar en hel del men snittet per dag når i princip aldrig upp till 100 öre, ens i de dyrare zonerna. Snitt på 54 öre hittills i år betyder ju att man går back på kärnkraften, trots att det är mitt i vintern och en av de kallaste vintrarna på länge.

Sen har priset väldigt lite med kostnaden att göra, speciellt för kärnkraft och liknande elproduktion som inte kan varieras så lätt. Är efterfrågan hög så går priset upp och tvärtom, är utbudet lågt går priset upp och tvärtom. Är priset så lågt att kärnkraft inte lönar sig för stunden så spelar det ingen roll, man kan inte stänga av en reaktor på kort varsel utan man får helt enkelt sälja el med förlust. I längden är det förstås inte hållbart, därav stängningen nu.
Jo man ska inte överdriva riskerna. Samtidigt kan man förstås inte lita på en beräknad risk för teoretiska konstruktioner. Tidigare generationers reaktorer trodde man också var mycket säkrare än de faktiskt visade sig vara.

Jag begriper inte hur du räknar för enligt ditt sätt att se det borde den svenska kärnkraften gå med mångmiljardförluster varje år och det gör man inte. Årsredovisningarna för 2020 har inte kommit än men tittar man på 2019 och några år bakåt ser man att Ringhals ligger ganska stadigt på dryga 600 Mkr i rörelseresultat och dryga 300 Mkr i vinst. Under 2019 producerade Ringhals 28,3 TWh varav R34 bidrog med 16,2 TWh. 16 200 000 000 kWh multiplicerat med 25+50 öre/kWh är 12 150 000 000 kr = 12,1 Mdr kronor investerade medel bara på R34. Det är nästan dubbelt så mycket som hela Ringhals omsatte, dryga 7,1 Mdr. Som jämförelse kan vi ta OBH, ett av Ringhals största projekt i modern tid, som kostat ca 900 Mkr totalt.

Vattenfalls kärnkraftsbolag har som mål att få ner produktionskostnaden till 19 öre/kWh i genomsnitt under 2021, något mindre på FKA och något mer på RAB. Produktionskostnaden inkluderar alla driftkostnader, administrativa kostnader och alla investeringar, allt skall ju på något vänster betalas med det man producerar och säljer. Under 2019 hade RAB en kostnad på ca 22,8 öre/kWh på alla fyra reaktorerna och det pågår nu stora besparingsarbeten med bl.a. personalneddragningar för att nå målet när R12 stängts av och R34 själva skall bära alla kostnader.

(Källa för alla mina siffror är RAB Årsredovisning 2019)

Visa signatur

Det finns bara två sorters hårddiskar: de som har gått sönder och de som skall gå sönder.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

En härdsmälta per 10000 reaktorår låter inte så farligt men det betyder ju att, om vi har 500 aktiva reaktorer så kommer vi att ha en härdsmälta var tjugonde år ungefär. Ser man till kommersiella reaktorer så har vi inte haft 500 aktiva i snitt men vi har haft ungefär en härdsmälta per tjugoårsperiod, Three mile Island, Tjernobyl och Fukushima, men vi har haft mängder av andra incidenter och varit nära ganska många gånger. Även i Sverige.

Senare generationer har inte varit i drift så länge, eller alls om vi pratar om fjärde generationen, så vi vet inte riktigt hur det ser ut. Konstruktionerna är mycket säkrare men fortfarande är det ju människor som konstruerar, bygger och underhåller och människor gör ju misstag.

Från början var det en härdsmälta på 100 000 år som beräknades. Nu fanns det en hel del avvikelser och antaganden i det men det låg trots allt "bara" en faktor tio fel. De nyare beräkningarna för Gen II på 10 000 reaktorår ligger uppenbarligen väldigt nära verkligheten.

Beräkningarna för Gen III ligger bättre till underlagsmässigt än de för Gen II gjorde då. Även om vi skulle räkna med en faktor tio fel skulle katastrofal härdsmälta fortfarande vara tusen gånger ovanligare.

Om vi sedan ser till de katastrofer som har skett och deras omfattning så var en på 10000 reaktorår ändå inte så farligt ändå, om vi nu sätter det i relation till andra energislag.

Skrivet av snajk:

Du får gärna ge en källa på det för vad jag har läst (till exempel här) så är subventionerna för vind dels rätt små, mindre än de flesta andra energiproducenters, och dels så är den inte nödvändig för även utan dem så hade vind varit billigare än det mesta. Subventioner gör dock att utbyggnaden går fortare förstås. Hållbarheten är absolut något att titta på, men jag har inte sett något som tyder på att den skulle vara sämre än projekterat (vilket är 25-30 år). Dessutom kan man uppgradera befintliga snurror när de börjar bli för gamla och slitna och på så sätt förlänga livstiden signifikant samtidigt som man ökar effektiviteten långt mycket billigare än att bygga nytt.

Att det tar 10-20 år att bygga ett kärnkraftverk betyder att det är för sent att börja nu om de ska hjälpa oss att uppnå klimatmålen.

Nja, om vi utgår från att våra befintliga reaktorer går att köra ytterligare ett par decennier och att vi har vindkraft som håller nuvarande kapacitet i åtminstone 15 år till så skulle vi, om vi beslutar oss för det idag, kunna satsa på ny teknik - möjligen Gen IV-reaktorer. Behöver vi det snabbare och/eller köra på säkra kort (säker som att vi vet att det kommer fungera) så är det som @Petterk är inne på Gen III+ som gäller. Typ Oikiluoto 3.

Permalänk
Medlem
Skrivet av sandos:

Vindkraftverk kräver definitivt personal!

Jag vet inte hur mycket per GWh eller jämfört med kärnkraft, men mekaniska system går definitivt sönder då och då och behöver underhåll. Och även det elektriska.

Solkraft däremot är ju väldigt hands-off i normala fall. Det enda som eg. krävs är rengöring av paneler i smustiga miljöer men tror inte det behövs hos oss.

Jo, visst behövs det personal.
Men inte i närheten om man ser till att på Ringhals så har det varit närmare 1500 anställda på årsbasis vilket nu kommer att sjunka till knappa 900 med 2 block kvar i drift.
Lägg sedan till de som kommer under revisionerna.
Det var det som jag avsåg med mitt inlägg, då är personalen som har hand om vindkraften inte särskilt stor.

Permalänk
Medlem
Skrivet av hakro807:

Men låt oss sätta saker i ett historiskt perspektiv, det tog Sverige 10 år att gå från ingen kärnkraft till 65 TWh kärnkraft.

Skrivet av Petterk:

Tänk på att detta inte är sant det tog från slutet av 50-talet till mitten av 80-talet. Alltså från att skaffa mark tills produktion.

Skrivet av hakro807:

Jo, men samma sak gäller ju vindkraften. De verk som installerades 2020 har ju varit ute på prospekt i flera år innan dess. Ser vi på Barsebäck, landets sist byggda kärnkraftverk, köptes marken 1965, bygglovsansökan lämnades in i slutet 1968 och första reaktorn togs i bruk 1975. Så mer eller mindre 6-7 år från första spadtaget till reaktorn i drift. Kärnkraft har inte tekniska problem utan politiska.

Skrivet av Petterk:

Går att bygga ryska med passiva säkerhetssystem på 7 år. Ska man köra med en helt ny design kan du få räkna med mer än dubbla.

Skrivet av Balconette:

Nja, om vi utgår från att våra befintliga reaktorer går att köra ytterligare ett par decennier och att vi har vindkraft som håller nuvarande kapacitet i åtminstone 15 år till så skulle vi, om vi beslutar oss för det idag, kunna satsa på ny teknik - möjligen Gen IV-reaktorer. Behöver vi det snabbare och/eller köra på säkra kort (säker som att vi vet att det kommer fungera) så är det som @Petterk är inne på Gen III+ som gäller. Typ Oikiluoto 3.

Är hemma nu så kan utveckla det lite mer utan att gå allt för djup.

Gav i en annan tråd en bild av hur lång tid vi höll på att bygga kärnkraft riktat till just dig då med, då sade jag: "Konsortiet som byggde Oskarshamn grundades 1955, lämnade in ansökan om att bygga 1959 och driftsatte sista reaktorn 1985 exempelvis. Beställningarna på dagens verk gjordes mellan 69-75, men utvecklingen och byggnationen tog betydligt längre tid. Vi talar om ca 30 år utveckling från start till leverans.".

Från order till leverans var det alltså 16 år för den kärnkraft vi hade exklusive Ågestaverket som drevs 10 år för att göra vapenplutonium (en del bränsle upparbetades) och Marviken som aldrig driftsattes. Från det att bolagen som byggde/beställde kärnkraften tills den drogs i drift handlade det om ca 30 år som sagt. Sen lägger man såklart inte en order utan att ta in anbud och ha en plats färdig.

När det gäller gen IV ska man tänka på att nya bränslefabriker behövs också, så det är lite mer än bara reaktorerna som ska på plats.

Kommersiella bridreaktorer som exporteras av konstruktören är fortfarande en bit bort, där kanske det finns något att lägga beställning på inom 15 år, så det kan vara 20-30 år kvar innan vi kan ha det i drift i Sverige.

Som jag sade i den andra tråden så är el ca 22 % av Sveriges energianvändning, så man får ju tänka på vad målet är, fossilfritt EU 2050 får vi nog inte. Ska vi bara ersätta kärnkraft med kärnkraft, bygga ut reglerkraft och kraftledningar/stamnät så finns det nog ingen anledning att titta på gen IV de närmsta 25 åren eller så.

Ska vi ersätta all olja, naturgas och kol med kärnkraft så är det en annan fråga och då behöver vi gen IV som kan producera vätgas till industrin och sjöfarten och typ 20 reaktorer i Sverige.

Förutsatt att vi fortsätter slösa med energin. Vi kan bygga hus som kräver noll energi för uppvärmning, men ändå är det tillåtet att bygga nytt som kräver hyfsat mycket energi. Bygger vi effektivare hus så har vi där elen för elbilarna plus lite ny el till industrin.

Att köra vidare på petroleum, naturgas och kol är dock så mycket billigare att drivkraften att bygga tusentals reaktorer inte lär komma i närtid. Industrin kan inte heller betala 1-2 kr/kWh. Det ni behöver göra där är att propagera för subventioner via EU, visst är det politik men det behövs nog politik för att göra det ekonomiskt lönsamt för någon att bygga. Den närmsta tiden blir det nog svårt att bygga något för mindre än 80-160 miljarder per reaktor.

Permalänk
Skrivet av Petterk:

Tänk på att detta inte är sant det tog från slutet av 50-talet till mitten av 80-talet. Alltså från att skaffa mark tills produktion.

Om vilja finns går det lösa snabbare. Kina bygger ju kärnkraft på 5 år. Det går förmodligen bygga ännu snabbare ifall viljan finns, t ex genom att jobba treskift.

Permalänk
Permalänk
Hedersmedlem

För att få ett litet hum om vilka mängder energi som det handlar om, här är en grov överslagsräkning vilken förbrukning av stenkol som krävs ifall man skulle ersätta alla Sveriges reaktorer med kolkraftverk.

Installerad effekt kärnkraft 2021: 6912 MW el
Verkningsgrad koleldat kondenskraftverk: ~45%
Energivärde stenkol (optimalt): 27 MJ/kg
Densitet stenkol (optimalt): 1 500 kg/m3

20 MJ = 0.0056 MWh
1 MJ = 0.000278 MWh
6 912 MW el / 45% = 15 360 MW termisk effekt
15 360 MW under en timme ger 15 360 MWh, eller 5 525 180 MJ
5 525 180 MJ / 27 MJ/kg = 204 636 kg
204 636 kg / 1 500 kg/m3 = 136 m3

Jag räknar om.

Installerad effekt kärnkraft 2021: 6912 MW el
Verkningsgrad koleldat kondenskraftverk: ~45%
Energivärde stenkol: ~9 kWh/kg = 9 MWh/ton
Densitet stenkol (optimalt): 1 500 kg/m3

6 912 MW el / 45% = 15 360 MW termisk effekt
15 360 MW under en timme ger 15 360 MWh
15 360 MWh / 9 MWh/ton = 1706 ton
1706 ton / 1,5 ton/m3 = 1137 m3

Minst 200 1700 ton eller 136 1100 m3 kol PER TIMME!
El olympisk bassäng med kol skulle inte ens räcka ett dygn 3 timmar, och det är under förutsättningen att kolet är av högsta kvalité.

Felräkning
Visa signatur

"The more you learn, the more you realize how little you know."

Permalänk
Medlem

Så länge vi strävar mot elbilar och ett fossilfritt samhälle kommer det behövas kärnkraft och troligtvis fler av dom om vi inte hittar andra effektiva källor Undrar hur dyr elen kommer bli i framtiden då staten kommer vilja ha in skatt som de förlorar på bränsle? Kostar en elbil 2kr milen i el och av det är 1kr skatt medan en vanlig bil drar säg 0,7 milen dvs staten får in ungefär 6,3kr milen baserat på att bränslet kostar 15kr. Så baserat på 6,7miljarder mil så kommer staten förlora 35,5 miljard i skatt per år och då är det räknat på personbilar bara. Detta är givetvis överslag men ändå lär väl regeringen vilja ha in lite pengar? Nu kommer inte alla köpa elbilar imorgon kanske så själva övergången kanske inte kommer märkas så tydligt.

Visa signatur

Här sitter jag och känner in rummet och spelar dataspel.

Permalänk
Medlem
Skrivet av fsmedberg:

Om vilja finns går det lösa snabbare. Kina bygger ju kärnkraft på 5 år. Det går förmodligen bygga ännu snabbare ifall viljan finns, t ex genom att jobba treskift.

I snitt? Tror det tar mer i snitt. Du får ju också räkna in tiden det tar innan byggstart.

Permalänk
Avstängd

Slutförvaret i Forsmark har det snackats och planerats för i snart 30 år och där har man bara lyckats komma fram till var och hur det ska byggas.
Sverige kan inte ta några snabba beslut så att bygga ett kärnkraftverk på fem eller tio år är en utopi.

Vad kineser kan skulle aldrig vi här i Sverige lyckas med.
https://www.svd.se/1-500-kineser-bygger-en-ny-station-i-rekor...

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R3 Black, Mobo: ASUS Z170 Pro Gaming, CPU: Intel i7 6700K, kylning CM Hyper 212 EVO, RAM: 32 GB Hyper X 3000 mhz, GPU: Nvidia MSI 1080 Gaming X, PSU: XFX Core Edition Pro 750W, Mus: Logitech G700, Tgb: Corsair Raptor K30, OS: Win10

Permalänk
Medlem
Skrivet av Stefflo:

Slutförvaret i Forsmark har det snackats och planerats för i snart 30 år och där har man bara lyckats komma fram till var och hur det ska byggas.
Sverige kan inte ta några snabba beslut så att bygga ett kärnkraftverk på fem eller tio år är en utopi.

Vad kineser kan skulle aldrig vi här i Sverige lyckas med.
https://www.svd.se/1-500-kineser-bygger-en-ny-station-i-rekor...

Fast nej.
Beslutet kom för runt 5 år sen.
Forsmark har varit ett alternativ lika så Oskarshamn och några andra orter. Det som tagit tid är forskning på material och hur olika berggrunder påverkar dessa. Så hela ditt argument faller platt. Då reaktorer redan finns färdiga ritningar för, så kommer ingen forskning behövas vid ett sånt beslut. Dessutom är marken där det ska placeras är redan köpt. Så allt som behövs är garantier att få driva verket utan att politiken får stänga det i förtid.

Visa signatur

Fractal Design Tesla 650W 80+ > Asus P8Z77-I Deluxe > BitFenix Prodigy (Vit) > Intel Core i7 2700K > Crucial 16GB 1600MHz > Scythe Mugen III > Gigabyte GTX 660 > 640GB WDB > 120GB OCZ Agility 3

Permalänk
Medlem

Som tidigare nämnts av andra är säkerhetsfrågan inte relevant längre då gen 4 reaktorer fysiskt inte kan nå härdsmälta.
Betyder det att att dessa reaktorer är 100% säkra ur alla hänseenden? Nej verkligen inte men det finns inget sätt att generera ström utan risk.

När det kommer till ekonomin har jag svårt att se problemet. Beräkna ROI och besluta om det är värt att ha säker elproduktion över X antal år innan man tagit hem investeringen igen.
Förresten, måste man få hem investeringen i monetära medel?
Kanske är det dags att börja mäta värde i annat än bara kronor?

Om vi vill vara långsiktiga och tänka på det kollektiva bästa för både jorden och dess invånare bör inte tiden för ROI vara högsta prioritet.
Vi behöver kärnkraft och det är tragiskt att motståndet ser ut att vinna.

Försökt tänka fram en liknelse med rådande situation.

Sjukhus klarar av samtidig vård för X antal människor.

Påtryckningar uppifrån säger att det måste avvecklas en del av verksamheten för det är för dyrt.

Sjukhusen menar på att det då kommer bli många som tar skada och att man behöver implementera ny teknik för att inte försämra den hjälp man förser folket med.

Ny teknik blir/finns/är tillgänglig.

Sjukhusen börjar implementera den nya tekniken men det tar lång tid och löser inte alla problem.

Uppifrån ryter man till igen och tvingar sjukhusen att stänga delar av verksamheten.

Sjukhusen beklagar sig över situationen och färre människor än tidigare får hjälp samtidigt, men den nya tekniken löser snart problemen (eller gör den?)

Visa signatur

Corsair 5000D | PRIME X670E-PRO | 7800X3D |
Kingston Fury Beast DDR5 2x16GB @6000MT/s CL30-40-40-28 | TUF RTX 4090 | 2 * 2TB WD Black SN850X PCI-E 4 |

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Dahle86:

Fast nej.
Beslutet kom för runt 5 år sen.
Forsmark har varit ett alternativ lika så Oskarshamn och några andra orter. Det som tagit tid är forskning på material och hur olika berggrunder påverkar dessa. Så hela ditt argument faller platt. Då reaktorer redan finns färdiga ritningar för, så kommer ingen forskning behövas vid ett sånt beslut. Dessutom är marken där det ska placeras är redan köpt. Så allt som behövs är garantier att få driva verket utan att politiken får stänga det i förtid.

https://www.slutforvarforsmark.se/tidslinjen/
1995 - SKB startar förstudier för ett slutförvar - 25 år sen
2009 - SKB meddelar avsikt att bygga ett slutförvar i Forsmark - 12 år sen

Jag har själv bott i Östhammar och redan i början av 90-talet så var samtalen igång om slutförvar och en möjlig plats var just i Östhammars kommun vid Forsmarks kärnkraftverk.
Förhoppningsvis så kommer det gå fortare att besluta om ett nytt kärnkraftverk men tyvärr tror jag inte så är fallet för det ska snurras runt i politiken i absurdum och utredas i ännu fler absurdum.

onödig politik borttaget /Mod
Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R3 Black, Mobo: ASUS Z170 Pro Gaming, CPU: Intel i7 6700K, kylning CM Hyper 212 EVO, RAM: 32 GB Hyper X 3000 mhz, GPU: Nvidia MSI 1080 Gaming X, PSU: XFX Core Edition Pro 750W, Mus: Logitech G700, Tgb: Corsair Raptor K30, OS: Win10

Permalänk
Medlem

Mina tankar:
Vindkraft problem med skuggning och det är inte fint att se på. Som tur har vi tidsgräns på dem.
Vattenkraft Vill riva varenda dam för är så onaturligt och förstör för alla vattenlevande organismer.
Solkraft börjar ju bli intressant med de som funkar när det regnar men måste väl få upp effektiviteten generellt på de flesta. Gillade starkt de initiativet de hade i Tyskland när vissa bönder byggde solceller på åkrarna och fler byggdes in i nya byggnader i väggarna.

Kärnkraft tycker jag är bra så länge säkerheten funkar som de nya 4th gen verka vara, dock är ju alltid det med slutförvar som är problemet. Men går säkert komma på någon lösning.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tidigt22:

Mina tankar:
Vindkraft problem med skuggning och det är inte fint att se på. Som tur har vi tidsgräns på dem.
Vattenkraft Vill riva varenda dam för är så onaturligt och förstör för alla vattenlevande organismer.
Solkraft börjar ju bli intressant med de som funkar när det regnar men måste väl få upp effektiviteten generellt på de flesta. Gillade starkt de initiativet de hade i Tyskland när vissa bönder byggde solceller på åkrarna och fler byggdes in i nya byggnader i väggarna.

Kärnkraft tycker jag är bra så länge säkerheten funkar som de nya 4th gen verka vara, dock är ju alltid det med slutförvar som är problemet. Men går säkert komma på någon lösning.

Fördelen så vitt jag förstår det också med 4e generationen är att materialet enbart behöver förvaras i 300 år istället för 100.000 år.
Sen kan man även återanvända materialet till annat tydligen.

Men jag är inte 100% insatt.

Otroligt intressanta inlägg i tråden, är så glad att den blev lyckad! <3

Permalänk
Medlem
Skrivet av fsmedberg:

Är det någon som vet ifall det gjorts några beräkningar på hur mycket el Sverige skulle behöva om säg 10-15 år? Med allt som ska elektrifieras, som elbilar, SSAB ska göra stål utan kol (s k klimatvänlig el ska används istället) m m, så tänker jag att det kanske behövs 1-3 kärnkraftverk ytterligare? (ren gissning)

Denna för väl anses som neutral och målar upp olika scenarion samt deras för- och nackdelar.
https://www.iva.se/globalassets/info-trycksaker/vagval-el/vag...

Permalänk
Moderator
Brons i quiz

*Tråd upplåst*

Efter en ombedömning har styrstavarna tagits ut och tråden låsts upp. Vi är nördar och då skall vi nörda om tekniken, politikers åsikter om ämnet lämnas utanför.

Ber om ursäkt att tråden låstes. <3

/Vzano, Moderator

Visa signatur

Citera om du vill ha svar!
Tycker du om sidospår? :D Besök The Wiki Game
Har du fråga angående modereringen? PM till Moderatorerna eller Kontaktformulär

Permalänk
Medlem
Skrivet av Stefflo:

https://www.slutforvarforsmark.se/tidslinjen/
1995 - SKB startar förstudier för ett slutförvar - 25 år sen
2009 - SKB meddelar avsikt att bygga ett slutförvar i Forsmark - 12 år sen

Jag har själv bott i Östhammar och redan i början av 90-talet så var samtalen igång om slutförvar och en möjlig plats var just i Östhammars kommun vid Forsmarks kärnkraftverk.
Förhoppningsvis så kommer det gå fortare att besluta om ett nytt kärnkraftverk men tyvärr tror jag inte så är fallet för det ska snurras runt i politiken i absurdum och utredas i ännu fler absurdum.

SKB har berättat vad de vill göra, SSM har tillstyrkt, miljödomstolen har tillstyrkt och Östhammars kommun har tillstyrkt. Faktum är att kommunen tillstyrkte utan att ha fått klara besked, bara för att man skulle slippa ett moment 22 eftersom regeringen hävdat att kommunen inte godkänt något som regeringen inte beslutat om. Ändå skyller regeringen på att man "väntar på underlag", utan att någonsin specificera vad det är som saknas.

Dagens glada nyhet är iaf att Uniper (som äger Oskarshamns kkv) tillsammans med Blykalla och KTH har ansökt om forskningsmedel hos Energimyndigheten för att utveckla och bygga SMR-prototyper för bl.a. materialforskning, baserat på Janne Wallenius SEALER-konstruktion: Pressmeddelande från Uniper & Blykalla

Visa signatur

Det finns bara två sorters hårddiskar: de som har gått sönder och de som skall gå sönder.

Permalänk
Medlem

Hej!

Kul att det pratas lite kärnkraft. Som konstruktör på kärnkraftverk kan jag nog ha nyttig riktig fakta på hur det verkligen står till. Läste i tråden att någon nämnde att bränsleskador var vanligt? Nej det är det icke! det förekommer ibland men det är kanske på 10-års basis. En bränsleskada leder till att man får gå ner, plocka ut det trasiga bränslet och sedan rena systemen. Det tar tid och kostar såklart uteblivna intäkter. Tillgängligheten på våra svenska reaktorer ligger runt 90 %. Sedan läste jag även att någon nämnde att "då Fukushima är en tryckare"? Nej fukushima var icke en tryckare, det är en kokare. Det som hade mildrat mycket för Fukushima är om de haft motsvarande PMR (Post Mitra Ringhals) installerat. Det är eg en skrubber med vatten och sprängbleck som vid en olycka och trycket i inneslutningen uppgår till ca 5 bar kommer öppnas. Gaserna går då genom en stenkista med bla vatten och skrubbar rent gaserna från 99,9 % av all aktivitet. Fiffigt va? Och det häftiga är att det är ett helt passivt system. Detta installerades i Sverige på 80-talet på samtliga reaktorer.

Sedan tycker jag nog att det här med säkerheten fullständigt spårat med kärnkraften. Tänk om man ställde samma krav på andra industrier där man håller på med "farliga saker". Exempelvis raff och liknande. Då kan jag lova att bensinen hade kostat 100 kr litern :-). Och hur många dog i fukushima av radioaktiva orsaker? Exakt ingen faktiskt. En dog på plats av rasmassor vad jag kunnat hitta under själva jordbävningen. Hur många dog av tsunamin? Många tusen... Artikeln på wikipedia är skriven och underhållen av en mycket erfaren herre jag känner. Han har varit på plats efter olyckan och skriver bara ren fakta så den artikeln kan jag rekommendera.

Men det här är ju lite av det orimliga med rädslan för radioaktivitet. Vi utsätts ju hela tiden för det, bakgrundsstrålningen finns överallt och genom evolutionen har människan lärt sig att hantera det rätt bra. Däremot att folk dött som flugor vid andra industrier, ta den stora kemiolyckan i indien, Bhopalkatastrofen. Minst 20 000 dog. Jämför det med Tjernobyl som var en RMBK reaktor med positiv återkoppling. Våra reaktorer har ju negativ återkoppling. Ju varmare vattnet i reaktorn blir desto mer bromsar reaktionerna. Hur många dog i Tjernobyl? 60 st dog ganska direkt, säg 10 000 totalt räknat. Men det här är ju återigen ganska lurigt att beräkna då man uppskattar efter hur mycket dos som läckt ut. Men det man kan se är att av de 7000 fall av sköldkörtelcancer som drabbat regionen (radioaktivt jod är ju det som märks rätt tydligt vid en olycka) har 25 personer avlidit.

Skrivet av Petterk:

Gav i en annan tråd en bild av hur lång tid vi höll på att bygga kärnkraft riktat till just dig då med, då sade jag: "Konsortiet som byggde Oskarshamn grundades 1955, lämnade in ansökan om att bygga 1959 och driftsatte sista reaktorn 1985 exempelvis. Beställningarna på dagens verk gjordes mellan 69-75, men utvecklingen och byggnationen tog betydligt längre tid. Vi talar om ca 30 år utveckling från start till leverans.".

Från order till leverans var det alltså 16 år för den kärnkraft vi hade exklusive Ågestaverket som drevs 10 år för att göra vapenplutonium (en del bränsle upparbetades) och Marviken som aldrig driftsattes. Från det att bolagen som byggde/beställde kärnkraften tills den drogs i drift handlade det om ca 30 år som sagt. Sen lägger man såklart inte en order utan att ta in anbud och ha en plats färdig.

Det här är ju lite vanskligt att jämföra. På 60-talet forskade ju ASEA atom och skulle bygga egna reaktorer. Dessa kan ju i princip ses lite som forskningsreaktorer O1, O2 och R1. Det var ju lite learning by doing. Man gjorde en hel del misstag, typ alla som man kan göra :-). Det intressanta är att man tog i så in i helvete med marginaler när man konstruerade vilket innebar kraftigt överdimensionerade godstjocklekar mm. Sedan är ju egentligen R1 redan godkänd för de senaste övergångsplanerna från SSM med oberoende härdkylning iom diversifierad strömförsörjning (DPS) mm.

Skulle man uppföra en reaktor som Kina gör idag på licens från Westinghouse, deras AP-1000, tror de bygger på runt 5 år.

är en rätt intressant film för en grafisk representation över hur mycket vind som krävs för att ersätta just en AP-1000.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem

Tråden lever igen!! <3
Tack Vzano för en till chans!

INGEN POLITIK NU SNÄLLA! <3

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

Hej!

Kul att det pratas lite kärnkraft. Som konstruktör på kärnkraftverk kan jag nog ha nyttig riktig fakta på hur det verkligen står till. Läste i tråden att någon nämnde att bränsleskador var vanligt? Nej det är det icke! det förekommer ibland men det är kanske på 10-års basis. En bränsleskada leder till att man får gå ner, plocka ut det trasiga bränslet och sedan rena systemen. Det tar tid och kostar såklart uteblivna intäkter. Tillgängligheten på våra svenska reaktorer ligger runt 90 %. Sedan läste jag även att någon nämnde att "då Fukushima är en tryckare"? Nej fukushima var icke en tryckare, det är en kokare. Det som hade mildrat mycket för Fukushima är om de haft motsvarande PMR (Post Mitra Ringhals) installerat. Det är eg en skrubber med vatten och sprängbleck som vid en olycka och trycket i inneslutningen uppgår till ca 5 bar kommer öppnas. Gaserna går då genom en stenkista med bla vatten och skrubbar rent gaserna från 99,9 % av all aktivitet. Fiffigt va? Och det häftiga är att det är ett helt passivt system. Detta installerades i Sverige på 80-talet på samtliga reaktorer.

Sedan tycker jag nog att det här med säkerheten fullständigt spårat med kärnkraften. Tänk om man ställde samma krav på andra industrier där man håller på med "farliga saker". Exempelvis raff och liknande. Då kan jag lova att bensinen hade kostat 100 kr litern :-). Och hur många dog i fukushima av radioaktiva orsaker? Exakt ingen faktiskt. En dog på plats av rasmassor vad jag kunnat hitta under själva jordbävningen. Hur många dog av tsunamin? Många tusen... Artikeln på wikipedia är skriven och underhållen av en mycket erfaren herre jag känner. Han har varit på plats efter olyckan och skriver bara ren fakta så den artikeln kan jag rekommendera.

Men det här är ju lite av det orimliga med rädslan för radioaktivitet. Vi utsätts ju hela tiden för det, bakgrundsstrålningen finns överallt och genom evolutionen har människan lärt sig att hantera det rätt bra. Däremot att folk dött som flugor vid andra industrier, ta den stora kemiolyckan i indien, Bhopalkatastrofen. Minst 20 000 dog. Jämför det med Tjernobyl som var en RMBK reaktor med positiv återkoppling. Våra reaktorer har ju negativ återkoppling. Ju varmare vattnet i reaktorn blir desto mer bromsar reaktionerna. Hur många dog i Tjernobyl? 60 st dog ganska direkt, säg 10 000 totalt räknat. Men det här är ju återigen ganska lurigt att beräkna då man uppskattar efter hur mycket dos som läckt ut. Men det man kan se är att av de 7000 fall av sköldkörtelcancer som drabbat regionen (radioaktivt jod är ju det som märks rätt tydligt vid en olycka) har 25 personer avlidit.

Det här är ju lite vanskligt att jämföra. På 60-talet forskade ju ASEA atom och skulle bygga egna reaktorer. Dessa kan ju i princip ses lite som forskningsreaktorer O1, O2 och R1. Det var ju lite learning by doing. Man gjorde en hel del misstag, typ alla som man kan göra :-). Det intressanta är att man tog i så in i helvete med marginaler när man konstruerade vilket innebar kraftigt överdimensionerade godstjocklekar mm. Sedan är ju egentligen R1 redan godkänd för de senaste övergångsplanerna från SSM med oberoende härdkylning iom diversifierad strömförsörjning (DPS) mm.

Skulle man uppföra en reaktor som Kina gör idag på licens från Westinghouse, deras AP-1000, tror de bygger på runt 5 år.

https://www.youtube.com/watch?v=zc7rRPrA7rg
är en rätt intressant film för en grafisk representation över hur mycket vind som krävs för att ersätta just en AP-1000.

Dold text

O3 har haft många bränsleskador efter uppgraderingen 2009. Inte så konstigt kanske när man varit och pillat på alla möjliga ställen. Börjar iaf bli bättre nu vad jag märkt.
PMR antar jag är Ringhals namn på haverifiltret? Motsvarade RAMA-filter på OKG.
Är du konstruktör på Mek eller El sidan?

Visa signatur

Fractal Design Tesla 650W 80+ > Asus P8Z77-I Deluxe > BitFenix Prodigy (Vit) > Intel Core i7 2700K > Crucial 16GB 1600MHz > Scythe Mugen III > Gigabyte GTX 660 > 640GB WDB > 120GB OCZ Agility 3

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dahle86:

O3 har haft många bränsleskador efter uppgraderingen 2009. Inte så konstigt kanske när man varit och pillat på alla möjliga ställen. Börjar iaf bli bättre nu vad jag märkt.
PMR antar jag är Ringhals namn på haverifiltret? Motsvarade RAMA-filter på OKG.
Är du konstruktör på Mek eller El sidan?

Ja precis det stämmer, haverifilter. Kommer inte ihåg vad dessa filter heter på Forsmark, men det är något annat.
Jag är konstruktör på mek-sidan.

Ok ja det verkar generellt som att kokarna har mer benägenhet till bränsleskador? Våra tryckare på Ringhals har varit relativt förskonade från detta.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

Ja precis det stämmer, haverifilter. Kommer inte ihåg vad dessa filter heter på Forsmark, men det är något annat.
Jag är konstruktör på mek-sidan.

Ok ja det verkar generellt som att kokarna har mer benägenhet till bränsleskador? Våra tryckare på Ringhals har varit relativt förskonade från detta.

Är själv inhyrd på el-sidan på OKG.

Nu gissar jag bara men man kanske mer sällan öppnar upp systemen som hänger ihop med reaktorn på en tryckare än en kokare? Sen kan ju bristerna vara gamla synder. Är skador (inte nödvändigtvis bränsleskador) som uppkommit som kan härledas till saker som bör skett för över tio år sen.

Visa signatur

Fractal Design Tesla 650W 80+ > Asus P8Z77-I Deluxe > BitFenix Prodigy (Vit) > Intel Core i7 2700K > Crucial 16GB 1600MHz > Scythe Mugen III > Gigabyte GTX 660 > 640GB WDB > 120GB OCZ Agility 3

Permalänk
Avstängd
Skrivet av zarkov:

SKB har berättat vad de vill göra, SSM har tillstyrkt, miljödomstolen har tillstyrkt och Östhammars kommun har tillstyrkt. Faktum är att kommunen tillstyrkte utan att ha fått klara besked, bara för att man skulle slippa ett moment 22 eftersom regeringen hävdat att kommunen inte godkänt något som regeringen inte beslutat om. Ändå skyller regeringen på att man "väntar på underlag", utan att någonsin specificera vad det är som saknas.

Dagens glada nyhet är iaf att Uniper (som äger Oskarshamns kkv) tillsammans med Blykalla och KTH har ansökt om forskningsmedel hos Energimyndigheten för att utveckla och bygga SMR-prototyper för bl.a. materialforskning, baserat på Janne Wallenius SEALER-konstruktion: Pressmeddelande från Uniper & Blykalla

Det är riktigt trevligt att man iallafall forskar på ny kärnkraft och dessutom är beredd att testa detta.
Idag kom det också en debattartikel från tre sossar som tyckte att vi skulle bygga ny kärnkraft så det rör på sig.

Skrivet av ingenjören:

Hej!

Kul att det pratas lite kärnkraft. Som konstruktör på kärnkraftverk kan jag nog ha nyttig riktig fakta på hur det verkligen står till. Läste i tråden att någon nämnde att bränsleskador var vanligt? Nej det är det icke! det förekommer ibland men det är kanske på 10-års basis. En bränsleskada leder till att man får gå ner, plocka ut det trasiga bränslet och sedan rena systemen. Det tar tid och kostar såklart uteblivna intäkter. Tillgängligheten på våra svenska reaktorer ligger runt 90 %. Sedan läste jag även att någon nämnde att "då Fukushima är en tryckare"? Nej fukushima var icke en tryckare, det är en kokare. Det som hade mildrat mycket för Fukushima är om de haft motsvarande PMR (Post Mitra Ringhals) installerat. Det är eg en skrubber med vatten och sprängbleck som vid en olycka och trycket i inneslutningen uppgår till ca 5 bar kommer öppnas. Gaserna går då genom en stenkista med bla vatten och skrubbar rent gaserna från 99,9 % av all aktivitet. Fiffigt va? Och det häftiga är att det är ett helt passivt system. Detta installerades i Sverige på 80-talet på samtliga reaktorer.

Sedan tycker jag nog att det här med säkerheten fullständigt spårat med kärnkraften. Tänk om man ställde samma krav på andra industrier där man håller på med "farliga saker". Exempelvis raff och liknande. Då kan jag lova att bensinen hade kostat 100 kr litern :-). Och hur många dog i fukushima av radioaktiva orsaker? Exakt ingen faktiskt. En dog på plats av rasmassor vad jag kunnat hitta under själva jordbävningen. Hur många dog av tsunamin? Många tusen... Artikeln på wikipedia är skriven och underhållen av en mycket erfaren herre jag känner. Han har varit på plats efter olyckan och skriver bara ren fakta så den artikeln kan jag rekommendera.

Men det här är ju lite av det orimliga med rädslan för radioaktivitet. Vi utsätts ju hela tiden för det, bakgrundsstrålningen finns överallt och genom evolutionen har människan lärt sig att hantera det rätt bra. Däremot att folk dött som flugor vid andra industrier, ta den stora kemiolyckan i indien, Bhopalkatastrofen. Minst 20 000 dog. Jämför det med Tjernobyl som var en RMBK reaktor med positiv återkoppling. Våra reaktorer har ju negativ återkoppling. Ju varmare vattnet i reaktorn blir desto mer bromsar reaktionerna. Hur många dog i Tjernobyl? 60 st dog ganska direkt, säg 10 000 totalt räknat. Men det här är ju återigen ganska lurigt att beräkna då man uppskattar efter hur mycket dos som läckt ut. Men det man kan se är att av de 7000 fall av sköldkörtelcancer som drabbat regionen (radioaktivt jod är ju det som märks rätt tydligt vid en olycka) har 25 personer avlidit.

Det här är ju lite vanskligt att jämföra. På 60-talet forskade ju ASEA atom och skulle bygga egna reaktorer. Dessa kan ju i princip ses lite som forskningsreaktorer O1, O2 och R1. Det var ju lite learning by doing. Man gjorde en hel del misstag, typ alla som man kan göra :-). Det intressanta är att man tog i så in i helvete med marginaler när man konstruerade vilket innebar kraftigt överdimensionerade godstjocklekar mm. Sedan är ju egentligen R1 redan godkänd för de senaste övergångsplanerna från SSM med oberoende härdkylning iom diversifierad strömförsörjning (DPS) mm.

Skulle man uppföra en reaktor som Kina gör idag på licens från Westinghouse, deras AP-1000, tror de bygger på runt 5 år.

https://www.youtube.com/watch?v=zc7rRPrA7rg
är en rätt intressant film för en grafisk representation över hur mycket vind som krävs för att ersätta just en AP-1000.

Kul och välkommen till denna tråd och ännu trevligare med en person som har lite mer insikt i detta med kärnkraftverk. Jag har som jag skrivit tidigare bara varit på F1, F2 och F3 under ett par revisioner men det var nu säkert 20 år sen och kan inte säga att jag lärde mig hela systemet för det
Sverige stängde senast ner R2, men då det faktiskt bara var ett par månader sen så är en liten nyfiken fråga hur mycket jobb det skulle vara att helt enkelt starta igång denna igen? Jag vet att en del underhåll har försummats på sista tiden och investeringar har helt enkelt hoppats över men i hur dåligt skick var egentligen hela reaktorn? Även om du nu inte jobbar där så kan jag tänka mig att du säkerligen har lite koll iallafall även om jag vet att alla reaktorer jobbar som enskilda bolag mer eller mindre.

Skrivet av Chromatic:

Tråden lever igen!! <3
Tack Vzano för en till chans!

INGEN POLITIK NU SNÄLLA! <3

Vi ska hålla det utanför och tack för att vi får fortsätta då jag tycker detta ämne både är intressant och väldigt viktigt även om det nu inte handlar om datorer.

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R3 Black, Mobo: ASUS Z170 Pro Gaming, CPU: Intel i7 6700K, kylning CM Hyper 212 EVO, RAM: 32 GB Hyper X 3000 mhz, GPU: Nvidia MSI 1080 Gaming X, PSU: XFX Core Edition Pro 750W, Mus: Logitech G700, Tgb: Corsair Raptor K30, OS: Win10

Permalänk
Medlem
Skrivet av Stefflo:

Det är riktigt trevligt att man iallafall forskar på ny kärnkraft och dessutom är beredd att testa detta.
Idag kom det också en debattartikel från tre sossar som tyckte att vi skulle bygga ny kärnkraft så det rör på sig.

Kul och välkommen till denna tråd och ännu trevligare med en person som har lite mer insikt i detta med kärnkraftverk. Jag har som jag skrivit tidigare bara varit på F1, F2 och F3 under ett par revisioner men det var nu säkert 20 år sen och kan inte säga att jag lärde mig hela systemet för det
Sverige stängde senast ner R2, men då det faktiskt bara var ett par månader sen så är en liten nyfiken fråga hur mycket jobb det skulle vara att helt enkelt starta igång denna igen? Jag vet att en del underhåll har försummats på sista tiden och investeringar har helt enkelt hoppats över men i hur dåligt skick var egentligen hela reaktorn? Även om du nu inte jobbar där så kan jag tänka mig att du säkerligen har lite koll iallafall även om jag vet att alla reaktorer jobbar som enskilda bolag mer eller mindre.

Vi ska hålla det utanför och tack för att vi får fortsätta då jag tycker detta ämne både är intressant och väldigt viktigt även om det nu inte handlar om datorer.

Så pass, vi är några stycken i branschen här alltså. Jag är också konstruktör på RAB, på el-sidan.

R2 stängde för ett drygt år sedan så den lär vi inte kunna sparka igång igen, inte minst för att man tagit en hel del prylar därifrån till bl.a. OBH på R34. R1 är en annan femma, den tror jag skulle gå att köra igång rätt snabbt (dock med viss reservation, jag jobbar bara med R34). Det finns dock en och annan möjlig problemkälla så det är inte bara att vrida på nyckeln och börja snurra. Det finns dessutom de som hävdar att R1 redan har en tillräcklig lösning för oberoende härdkylning men att man av (företags)politiska skäl inte ville få den godkänd av SSM.

Det där med "enskilda bolag" är borta sedan länge från Ringhals, även om det satt långt inne hos många. På 80-talet och en bit in på 90-talet var det så, då satt man på drift/underhåll och tjuvhöll både på erfarenheter och personal för att vara bäst, man ville inte ge de andra mer hjälp än nödvändigt. Det är tack och lov borta nu men det var nog först med omorganisationen efter nedläggningsbeskedet som det lossnade ordentligt och folk accepterade att röra på sig.

Visa signatur

Det finns bara två sorters hårddiskar: de som har gått sönder och de som skall gå sönder.