Studiedator för 13k. (Gärna med touchskärm)

Permalänk
Medlem

Studiedator för 13k. (Gärna med touchskärm)

Hallå! Läser mitt andra år på en civilingenjörsutbildning där jag använder en hel del vektorgrafiska program som Adobe Illustrator. Söker hjälp att välja en studiedator, framförallt för att ha möjligheten att lämna hemmet när jag studerar (då jag har en rätt bra stationär gaming rig). Och jag har en budget på ungefär 13 000:-

Egenskaper jag söker hos laptopen:
Lätt och hyffsat liten (≤14 tum)
Snabb och har minst 500gb lagringsutrymme
Minst 16gb ram
Har lång livslängd
Har bra batteritidbekvämt tangentbord och tystlåtande (fattar att det här kan vara subjektivt, men vill helst inte störa mina kurskamrater)

Jag förväntar mig att kunna använda datorn dagligen (kommer inte game:a något på den då jag har min stationära). Och har funderat på att det kanske hade varit fett med en flipable med touchskärm just för t.ex att anteckna eller använda Illustrator. Är det någon som har erfarenhet av sånna? Borde jag istället köpa en ritplatta till min stationära?

Har kikat lite på dessa datorer
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5421200 Asus ZenBook 14 UM433IQ-PURE2X
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5456011 HP Envy x360 13-AY0802no
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5662051 Lenovo IdeaPad Flex 5 81X2008FMX

Jag har ingen preferens för skärmstorlekar mellan 13,3 tum och 14. Vet inte om det ena är bättre än det andra eller inte. En 14 tum:are är dock inte för stort så det kanske är att föredra.
Både HP envy och Lenovo Ideapad är lockande men läst lite dåliga recensioner angående deras ljusstyrka och det hade varit trevligt att kunna använda datorn utomhus då jag ofta är utomhus, dock inget krav.
Kanske värt att nämna är att jag använder en hel del CAD-program i min utbildning, hade ju varit kul såklart om det gick att köra sånna på den bärbara med men det är ett minimalt önskemål då jag hellre vill att datorn är lätt och har bra batteritid (osäker på om det är en kompriss man måste göra)

Uppskattar verkligen all hjälp jag kan få! Förstår ifall inlägget är rörigt då jag har rätt dålig koll på datorer. Säg gärna till ifall jag behöver specifiera något.

Permalänk
Medlem

Är du student kan du dra av 10% på både HP och Lenovos egna affärer om du registrerar dig där. Envy x360 har annars blivit korad som bästa 2in1 som finns på marknaden just nu av flera reviewers. Hade själv hoppat ZenBook pga design där datorn delvis vilar på locket, tycker inte det känns stadigt och är dessutom inge vidare att ha i knät. Lenovo har också ThinkBook 14s Yoga som verkar vara en riktigt schysst maskin med inbyggd penna och plats för att kunna uppgradera ram om det är någonting som du värderar, har själv beställt en! Dock är Intel inte med i matchen när det kommer till mobila processorer, tror en Envy x360 med Ryzen 4700U utklassar alla Intel-alternativ.

Visa signatur

7800X3D//4090
MINT XFCE // W11 🤮