På tal om allt snack om att en bra riskokare måste vara dyr...
Jag köpte nyligen en av Yum Asias senaste riskokare "Bonsai". Det är både deras minsta och billigaste. Den kostar 550:- på amazon med frakt, och kan högst koka en kopp ris med samma mått som deras andra riskokare, vilket med Bonsains mindre kopp motsvarar två koppar. Jag äter sällan mer än en halv kopp ris så för min del fungerar detta fint. Riskokaren är marknadsförd för en person, men jag tror man kan laga för två, förutsatt att måltiden består av mer än bara ris.
Bonsains största styrka är dels, förutom det billiga priset, är att den är designad för att kunna tillaga mera saker samtidigt. Genom att "stapla" matlagningsbehållarna på varandra inne i riskokaren kan man på ett smidigt sätt laga mer mat samtidigt. Här är två exempel. I denna bilden har jag lagat ris, ångat grönsaker och dumplings samtidigt (https://imgur.com/258x9I8). Allt som allt tog det knappt 30 minuter att tillaga. I denna bilden har jag lagat samma sak, men tillagade grönsaker direkt med riset. Dumplingsen tillagade jag på det medföljande ånglocket, tillsammans med ett ägg (https://imgur.com/gallery/0vlDsIc ja, jag slarvade med sköljningen av riset...). Man kan alltså tillaga ganska mycket olika typer av mat tillsammans med riset, vilket gör den till en väldigt smidig maskin om man har ett litet kök.
Riskokarens svaghet är att den är betydligt mer korkad än vanliga smarta riskokare. Riskokaren kan inte hålla riset och maten varm, utan när maten är klar slår den av, så det gäller att äta direkt. Den gör inget ljud för att signalera att riset är klart heller för den delen. Den är inte heller någon fuzzy logic-smart riskokare. Jag vill erkänna att riset är överraskande gott för priset, men det är inte på samma nivå som i min Panda, och jag kan tänka mig att skillnaden är mer märkbar om man är van vid Yum Asias dyrare riskokare.
För att summera: Riset är inte på samma nivå som i riskokare som är dyrare, men samtidigt mycket bättre än i de där billiga riskokare från Kjell och company eller något sådant. Dess största styrka är dess lilla storlek samtidigt som man kan laga mycket mat samtidigt i olika behållare. Riskokaren levereras med olika behållare, lock för att kunna ta behållaren med sig i väskan, samt bestick och ätpinnar av metall. Jag kan rekommendera detta som en mindre riskokare för någon med ett mindre kök. Förvänta er ingen "wow-känsla" men ni kommer nog likväl bli nöjda!