När riskokare blev nationell (nörd)angelägenhet

Permalänk

Någon som testat denna riskokare från Xiaomi med induktionsvärmare?

Har fått redigt bra reviews på amazon: https://www.amazon.se/-/en/dp/B079S4MM23/ref=sr_1_1?crid=3NNY...

https://www.proshop.se/Multikokare/Xiaomi-Mi-Induction-Heatin...

https://www.youtube.com/watch?v=b8f_wHTAJEc

Unboxing: https://www.youtube.com/watch?v=5PbTjsxFSso

Permalänk

Aha. Hur är den storleksmässigt? Bor i korridor. Pandan är inte så stor, ser att denna är lite större, men den ser iofs ganska bra ut så det är kanske inget man behöver gömma undan?

Permalänk
Skrivet av MisterTipp:

Aha. Hur är den storleksmässigt? Bor i korridor. Pandan är inte så stor, ser att denna är lite större, men den ser iofs ganska bra ut så det är kanske inget man behöver gömma undan?

Här kommer specs:

Xiaomi
Connectivity: Wi-Fi IEEE 802.11 b/g/n 2,4 GHz
Power 1130w, Rated voltage: 220V ~ 50 Hz
Dimensions: 300mm×251mm×200mm
Weight: 5.8kg (total weight)
Material: alloy

Panda
Power 220-240V, 50Hz with 3 pin UK plug, 350W
Dimensions (L x W x D) 30cm x 22.5cm x 21cm
Weight: 2.36kg
Material: Thermopolymer Plastic

Permalänk

Nu är Xiaomin beställd med förväntad leverans mellan 16-08-2021 - 19-08-2021 😁

Permalänk
Medlem
Skrivet av Amd Athlon Xp:

Nu är Xiaomin beställd med förväntad leverans mellan 16-08-2021 - 19-08-2021 😁

Fick en till födelsedagen i somras, är inte speciellt förtjust.

Maskinen i sig är tjusig och lätt att rengöra, om än ganska stor.

Problemet för mig är att jag hittar ingen app för att skanna några streckkoder eller göra några som helst inställningar. Dvs kan jag bara koka ris på 40 eller 60 min. Den appen jag hittade på app-store innehöll egentligen inget extra utöver det man redan kan göra på maskinen så telefonen är en glorifierad kontroll och Xiami ville ha rättigheterna till din förstfödda för det.

Hittar ni en app som fungerar är ni mer än välkomna att svara mig här

Permalänk
Skrivet av Gustenrocks:

Fick en till födelsedagen i somras, är inte speciellt förtjust.

Maskinen i sig är tjusig och lätt att rengöra, om än ganska stor.

Problemet för mig är att jag hittar ingen app för att skanna några streckkoder eller göra några som helst inställningar. Dvs kan jag bara koka ris på 40 eller 60 min. Den appen jag hittade på app-store innehöll egentligen inget extra utöver det man redan kan göra på maskinen så telefonen är en glorifierad kontroll och Xiami ville ha rättigheterna till din förstfödda för det.

Hittar ni en app som fungerar är ni mer än välkomna att svara mig här

Har nu läst endel och det stämmer som du säger, appen är helt värdelös om du inte bor i China går inte göra några inställningar redigt dåligt av Xiaomi att sälja en sådan produkt.
Har nu avbeställt och kommer köpa en Yum asia istället.

Permalänk
Medlem

Har blivit riktigt sugen på en riskokare men har lite svårt att bestämma mig för om det är värt att lägga ca 2k för en Yum Asia eller om man ska gå för en billigare typ Wilfa.
Vad tror ni? Kommer jag bli missnöjd med en 600kr Wilfa och önskat att jag gick för en Yum?
Hur länge kan man tro att en Yum håller? Tänker om den håller i 10 år t.ex så blir det ju inte så dyrt i längden.

Permalänk

Köpte sakuran från Amazon: https://www.amazon.se/dp/B075WWQY2Y/ref=TE_item
Tror jag kommer bli nöjd

Permalänk

Sakuran ska vara riktigt bra! Jag har pandan och Bonsain. Tänkte avlägga en kort liten recension av Bonsain en dag i veckan! Om någon har frågor om den så besvarar jag dem gärna!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Glaed:

Har blivit riktigt sugen på en riskokare men har lite svårt att bestämma mig för om det är värt att lägga ca 2k för en Yum Asia eller om man ska gå för en billigare typ Wilfa.
Vad tror ni? Kommer jag bli missnöjd med en 600kr Wilfa och önskat att jag gick för en Yum?
Hur länge kan man tro att en Yum håller? Tänker om den håller i 10 år t.ex så blir det ju inte så dyrt i längden.

Skulle utan tveka ta Yum i det läget. Själv har jag en ännu dyrare, en ZOJIRUSHI, som kostade lite över 2000 när jag köpte den för 8(?) år sedan och runt 3200 idag. Definitivt värt priset. Kan så mycket mer än bara koka ris.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Glaed:

Har blivit riktigt sugen på en riskokare men har lite svårt att bestämma mig för om det är värt att lägga ca 2k för en Yum Asia eller om man ska gå för en billigare typ Wilfa.
Vad tror ni? Kommer jag bli missnöjd med en 600kr Wilfa och önskat att jag gick för en Yum?
Hur länge kan man tro att en Yum håller? Tänker om den håller i 10 år t.ex så blir det ju inte så dyrt i längden.

Galet om du frågar mig. Frugan har haft nedan riskokare i snart 10 år som hon använder dagligen för både ris och grönsaker. Den är ganska repig i botten nu men det blir ändå perfekt jasminris varje gång.

Perfekt Jasminris
Behövs inga appar eller inställningar för att laga ris
Endast 1 knapp och slår av automatiskt
Billig
https://www.biltema.se/hem/hushallsmaskiner/specialmaskiner/r...

Permalänk
Skrivet av serafim:

Skulle utan tveka ta Yum i det läget. Själv har jag en ännu dyrare, en ZOJIRUSHI, som kostade lite över 2000 när jag köpte den för 8(?) år sedan och runt 3200 idag. Definitivt värt priset. Kan så mycket mer än bara koka ris.

Vilken Zoji är det?
Jag velar lite mellan Yum asias egna Fuji (https://yum-asia.com/uk/product/fuji-umai-induction-heating-i...) samt en av Zojirushis mindre LAQ05 (https://yum-asia.com/uk/product/zojirushi-ns-laq05-micom-fuzz...). Någon här råkar inte ha använt en LAQ05 någon gång?

Permalänk
Medlem

Jag har vid flera tillfällen hört människor prata gott om riskokare, och jag märker även (här i tråden bl.a.) att ni har riskokare för TUSENLAPPAR?!

Snälla, jag är definitivt sugen på en riskokare, men varför ska man betala mer än några hundralappar för en?

Smakar riset som en avsmakningsmeny på michelinrestaurang?

Permalänk
Medlem

Nu kommer man säkert förolämpa några riktiga riskokarfantaster, men har någon testat riskokarfunktionen på en Instant Pot? Har funderat ett tag på att köpa en riskokare, men blivit lite sugen på en instant pot istället som har funktion för kokning av ris. Har inte så mycket rum i köket, så ju färre stora köksmaskiner ju bättre. Förstår att det inte kan bli lika bra som en 2kkr Zojirushi, men är det iallafall acceptabelt?

Visa signatur

Nuvarande Bygge: Green Envy

Permalänk
Medlem
Skrivet av Magicanz:

Nu kommer man säkert förolämpa några riktiga riskokarfantaster, men har någon testat riskokarfunktionen på en Instant Pot? Har funderat ett tag på att köpa en riskokare, men blivit lite sugen på en instant pot istället som har funktion för kokning av ris. Har inte så mycket rum i köket, så ju färre stora köksmaskiner ju bättre. Förstår att det inte kan bli lika bra som en 2kkr Zojirushi, men är det iallafall acceptabelt?

Är det inte någon sorts elektrisk tryckkokare? Många gillar sådana och det var med tryckkokare jag först "upptäckte" hur bra "riktigt" ris smakar. Funkar säkert bra, men jag använder min riskokare till så mycket mer än bara ris. så motsatsen gäller nog för en del, en bra riskokare räcker långt i samband med matlagning.

Permalänk
Medlem
Skrivet av wilsontaylor:

Jag har vid flera tillfällen hört människor prata gott om riskokare, och jag märker även (här i tråden bl.a.) att ni har riskokare för TUSENLAPPAR?!

Snälla, jag är definitivt sugen på en riskokare, men varför ska man betala mer än några hundralappar för en?

Smakar riset som en avsmakningsmeny på michelinrestaurang?

2000kr på 8 år är 250 / år för en bra riskokare som dessutom gör mycket mer än bara kokar ris.

Permalänk
Medlem
Skrivet av serafim:

Är det inte någon sorts elektrisk tryckkokare? Många gillar sådana och det var med tryckkokare jag först "upptäckte" hur bra "riktigt" ris smakar. Funkar säkert bra, men jag använder min riskokare till så mycket mer än bara ris. så motsatsen gäller nog för en del, en bra riskokare räcker långt i samband med matlagning.

Som jag förstått det är det en väldig multitool för saker som riskokning, tryckkokning, slow cooking etc. Har svårt att tro att den kan göra det lika bra som de separata maskinerna, men mycket billigare och mer rumseffektivt än att köpa alla

Visa signatur

Nuvarande Bygge: Green Envy

Permalänk
Medlem
Skrivet av Magicanz:

Som jag förstått det är det en väldig multitool för saker som riskokning, tryckkokning, slow cooking etc. Har svårt att tro att den kan göra det lika bra som de separata maskinerna, men mycket billigare och mer rumseffektivt än att köpa alla

Utöver riskokaren har jag ett stekbord med hög kant, också japanskt. De två utgör centrum för all matlagning, inte sällan samtidigt. Gör mycket japansk mat men utöver de två, riskokaren och stekbordet, är det mest bara stekpannor och kastruller så mina "apparater" tar inte så mycket plats.

Permalänk
Medlem
Skrivet av serafim:

2000kr på 8 år är 250 / år för en bra riskokare som dessutom gör mycket mer än bara kokar ris.

Jag förstår simpel matematik, frågan kvarstår: Vad gör en dyrare som inte en billig gör?

Jag kan inte ställa frågan mer ödmjukt än så, eftersom jag verkligen inte förstår grejen med riskokare, förutom att de gör "godare" ris än i kastrull.

Permalänk

På tal om allt snack om att en bra riskokare måste vara dyr...

Jag köpte nyligen en av Yum Asias senaste riskokare "Bonsai". Det är både deras minsta och billigaste. Den kostar 550:- på amazon med frakt, och kan högst koka en kopp ris med samma mått som deras andra riskokare, vilket med Bonsains mindre kopp motsvarar två koppar. Jag äter sällan mer än en halv kopp ris så för min del fungerar detta fint. Riskokaren är marknadsförd för en person, men jag tror man kan laga för två, förutsatt att måltiden består av mer än bara ris.

Bonsains största styrka är dels, förutom det billiga priset, är att den är designad för att kunna tillaga mera saker samtidigt. Genom att "stapla" matlagningsbehållarna på varandra inne i riskokaren kan man på ett smidigt sätt laga mer mat samtidigt. Här är två exempel. I denna bilden har jag lagat ris, ångat grönsaker och dumplings samtidigt (https://imgur.com/258x9I8). Allt som allt tog det knappt 30 minuter att tillaga. I denna bilden har jag lagat samma sak, men tillagade grönsaker direkt med riset. Dumplingsen tillagade jag på det medföljande ånglocket, tillsammans med ett ägg (https://imgur.com/gallery/0vlDsIc ja, jag slarvade med sköljningen av riset...). Man kan alltså tillaga ganska mycket olika typer av mat tillsammans med riset, vilket gör den till en väldigt smidig maskin om man har ett litet kök.

Riskokarens svaghet är att den är betydligt mer korkad än vanliga smarta riskokare. Riskokaren kan inte hålla riset och maten varm, utan när maten är klar slår den av, så det gäller att äta direkt. Den gör inget ljud för att signalera att riset är klart heller för den delen. Den är inte heller någon fuzzy logic-smart riskokare. Jag vill erkänna att riset är överraskande gott för priset, men det är inte på samma nivå som i min Panda, och jag kan tänka mig att skillnaden är mer märkbar om man är van vid Yum Asias dyrare riskokare.

För att summera: Riset är inte på samma nivå som i riskokare som är dyrare, men samtidigt mycket bättre än i de där billiga riskokare från Kjell och company eller något sådant. Dess största styrka är dess lilla storlek samtidigt som man kan laga mycket mat samtidigt i olika behållare. Riskokaren levereras med olika behållare, lock för att kunna ta behållaren med sig i väskan, samt bestick och ätpinnar av metall. Jag kan rekommendera detta som en mindre riskokare för någon med ett mindre kök. Förvänta er ingen "wow-känsla" men ni kommer nog likväl bli nöjda!

stavningsfel
Permalänk
Medlem
Skrivet av wilsontaylor:

Jag förstår simpel matematik, frågan kvarstår: Vad gör en dyrare som inte en billig gör?

Jag kan inte ställa frågan mer ödmjukt än så, eftersom jag verkligen inte förstår grejen med riskokare, förutom att de gör "godare" ris än i kastrull.

Den dyrare riskokaren kan göra mycket mer än bara koka ris. Jag är lite insnöad på japansk och i viss mån kinesisk mat och gör ett antal olika maträtter med riskokaren där mycket ska ångas som, t.ex. vårrullar, gyoza (dumplings), kamameshi (en japansk variant av pilaff), takenoki (ris smaksatt med bambuskott och/eller svamp), m.m. En del maträtter görs med ris underst och en insats ovanför där grönsaker mm ångas. Den fungerar också som slow cooker. Även hyfsat billiga riskokare klarar en hel del av rätterna men de lite dyrare gör jobbet bättre. Dessutom klarar riskokaren att hålla maten lagom varm när den väl är klar. Jag brukar göra det mesta ganska tidigt på eftermiddagen numera (pensionär) och ställa in riskokaren på att vara klar vid middagstid. När ungarna bodde hemma var det extra bekvämt med en riskokare som kunde göra mycket av jobbet med maten.

Jag rekommenderar inte alla att köpa de dyraste riskokarna men jag brukar köpa mina köksapparater i Akihabara i Tokyo och då lägga en liten extra slant på att få saker som håller länge (och som kostar mindre i Japan än i Europa). Skulle jag köpa från t.ex. Yumasia eller liknande butiker i Europa blev det nog inte lika dyra grejer.

Eftersom min fru är japanska och en del av umgänget är japanskt (och ganska internationellt) och alla gillar maträtter där man dels använder mycket ris och man sitter vid bordet och lagar till maten så är riskokaren och stekbordet centrala utensilier.

Men även om jag inte gjorde annat med riskokaren än att just koka ris skulle det ändå bli en riskokare med s.k. fuzzy logic men ingen av de dyrare. Man kan ställa in att få riset klart en viss tid och det blir perfekt och den håller riset varmt.

Permalänk
Medlem

Ser här att somliga avbokade maskinen XIAOMI Mi IH Rice Cooker efter negativ feedback från övriga användare.

Själv har jag funderat någon månad på att köpa en Riskokare och slog till denna veckan på just denna maskin.
Sett en hel del filmer och läst några reviews och vad som fick mig till att köra på just denna var "smart funktionaliteten" och framförallt att jag inte känner för att spendera mer än 1000kr för en köksmaskin som främst ska koka ris.

Med det sagt, jag äter ris dagligen.

Idag anlände min nya & första riskokare och jag har senaste timmen packat upp maskinen, tilllagat Jasminris och ätit densamma.
nedan följer mina initiala upplevelser.

Positivt
Möjlighet att schemalägga via telefonapp - jobbar ofta övertid / tar lång tid på mig på gymmet, när jag kommer hem måste jag äta något kvickt, bra att kunna sätta igång maskinen när/medan jag är på väg hem.
Olika recept för olika ris.
utseendet (vit & stilren)
Den är väldigt tyst och förnäm när den jobbar.

Negativt
Man måste ha telefonappen på kinesiska för att få ut mest av funktionaliteten. (man kan välja Kina som land samt engelskt språk och få 3-4 val extra.
Verkar vara enkelt att slita sönder kastrullen. Tvättade av den efter första kokningen och ser redan microrepor.
Det tar 1h för riset att bli kokt.
Xiaomi är Kinesiskt och jag har antagligen gett upp hela mitt privatliv genom att använda maskinen på mitt vanliga hemnät.

Det blev iallfall otroligt gott ris i mitt tycke!. Fluffigt och rikt på smak
Nu är jag väldigt ny på det här med riskokare. Mina smaklökar kanske inte vet om hur bra det faktisk kan vara?. Om någon vill skicka öven en batch kokt ris från en bättre maskin (yumasia) så jag kan jämföra så hade det varit otroligt välkommet. (:P)

Bilder

Xiaomi släpper också nedan produkt under hösten så jag tänker kombinera dessa två framöver om Riskokaren fortsätter att fungera som den ska.

https://www.mi.com/global/product/mi-smart-air-fryer-3.5l/ove...

Visa signatur

om 3 år är jag 2 år äldre .. kunskap slår pennan på skaftet där bladet från svärdet har smygrökt..

Permalänk
Medlem

Jag köpte denna riskokare för 5,5 år sedan för 395 kr och den är verkligen kanon. Den kostar just nu under 500 kr:

https://cdon.se/hushallsapparater/tefal-riskokare-classic-vit...

Varmhållningsfunktion, lätt att diska, möjlighet till att ångkoka, och stor kapacitet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av SaYn-:

厚 tjock
釜 kokare, kittel

Vet hur det uttalas på japanska men inte på kinesiska, kanske någon vet hur det sägs på kinesiska.
På japanska blir det i alla fall "atsugama" men det är ju en kinesisk produkt.

EDIT: Enligt Google translate blir uttalet på kinesiska: Hòu fǔ

Permalänk
Avstängd

Vad är fördelen med en riskokare? Man häller i lika mycket vatten som ris, 1 dl ris 1 dl vatten och när vatten är borta så är den klar.

Däremot så är det bra att ha en äggkokar.

Visa signatur

Man är inte dum för att man har stavproblem.
Läs mer om min synfel Visual Snow
Om mig ----> #16970666

Permalänk
Medlem
Skrivet av serafim:

Utöver riskokaren har jag ett stekbord med hög kant, också japanskt. De två utgör centrum för all matlagning, inte sällan samtidigt. Gör mycket japansk mat men utöver de två, riskokaren och stekbordet, är det mest bara stekpannor och kastruller så mina "apparater" tar inte så mycket plats.

Stekbordet vad gick det lös på? Går det hitta liknande att beställa på nätet?

Permalänk
Medlem
Skrivet av fax110:

Stekbordet vad gick det lös på? Går det hitta liknande att beställa på nätet?

Köptes enligt frun för mellan 25 och 30 år sedan för runt 500 kr, fungerar fortfarande utan problem. Ska kolla runt lite och se vad jag kan hitta. Köptes i alla fall i någon butik i Akihabara i Tokyo. Stort och runt c:a 40 cm i diameter med ett elektriskt element på undersidan med inställningsmöjlighet mellan 40 och 210 grader celcius. Enkelt, ingen "fuzzy logic" där inte, bara en enkel sensor som känner av temperaturen. Vi steker kött och grönsaker och favoriterna är sukiyaki och okonomiyaki. Sukiyaki funkar bra pga den höga kanten. På ett ställe finns också en fördjupning så att överflödigt fett rinner undan. Återkommer om och när jag hittar något liknande.

Korrigerade en prisuppgift.
Permalänk
Medlem

Bästa riskokaren jag haft är en billig rackare i 100% plast som man bara slänger in i micron och bestrålar en stund, det blir alltid perfekt och aldrig bränt. Nackdelarna är att den givetvis helt saknar automatik, att man rekommenderas stanna och röra om efter halva tiden, att vilken microvågsugn man har spelar stor roll (självklart effektnivån men även att uppvärmningen behöver vara jämn utan extrema hotspots) och att den inte rymmer supermycket (1,5 liter), men dessa nackdelar tar jag med ett skratt.

En annan fördel är att det bara är att slänga in den i diskmaskinen efteråt - noll manuellt rengöringsarbete.

Dessutom finns liksom inget som kan gå sönder, den kommer hålla lika länge som jag lever utan problem.

Visa signatur

5950X, 3090

Permalänk
Medlem
Skrivet av serafim:

Köptes enligt frun för mellan 25 och 30 år sedan för runt 500 kr, fungerar fortfarande utan problem. Ska kolla runt lite och se vad jag kan hitta. Köptes i alla fall i någon butik i Akihabara i Tokyo. Stort och runt c:a 40 cm i diameter med ett elektriskt element på undersidan med inställningsmöjlighet mellan 40 och 210 grader celcius. Enkelt, ingen "fuzzy logic" där inte, bara en enkel sensor som känner av temperaturen. Vi steker kött och grönsaker och favoriterna är sukiyaki och okonomiyaki. Sukiyaki funkar bra pga den höga kanten. På ett ställe finns också en fördjupning så att överflödigt fett rinner undan. Återkommer om och när jag hittar något liknande.

Hittar inget på japanska eller andra butiker men minns att vi innan vi hittade stekbordet använde en ganska stor elektrisk kokplatta som ställdes mitt på bordet och ovanpå den hade vi en gjutjärnspanna ungefär som en av dessa:

https://bagarenochkocken.se/kokkarl-stekpannor/gjutjarnsgryto...
https://www.cervera.se/produkt/stekpanna-43cm-m-htg-lodge
https://www.amazon.se/BBQ-Toro-F%C3%B6rkryddad-gjutj%C3%A4rns...
https://www.kitchentime.se/p/gjutjarnspanna-med-handtag-33-cm

Vi tyckte det var OK tills vi, av en händelse, hittade vårt stekbord. En fördel med gjutjärnspannan var att vi kunde ha den på grillen utomhus när vädret tillät men den stora idén var, och är, att sitta tillsammans och laga maten medans vi äter den. Sisådär 5-8 personer som äter, dricker och umgås i ett par timmar. Senast var för en vecka sedan, 3 timmar, 6 personer, sukiyaki med tunnskuren entrecôte, fast tofu, strimlad kinakål, purjolök, champinjoner, shiitake, shiritaki, varsin risskål (med ris från riskokaren - såja, ref till trådtiteln) och en speciell sukiyakiskål med ett rått ägg i.

Edit: Hittade denna på Bagaren och kocken just efter jag skrivit inlägget. Skulle kunna duga tror jag.

Permalänk
Medlem

Fick hem min Yum Asia Sakura idag, vilken jäkla skillnad mot när jag kokar i kastrull! Detta kan jag äta som godis!

Visa signatur

| CPU: Intel 11900K | GPU: ASUS RTX 3080 OC | Moderkort: Asus Prime Z590-A | RAM: Corsair LPX 32GB@3600MHz | CPU-Kylare: Noctua NH-U12A | Primär SSD: Samsung 970 Evo Plus 2TB | Sekundär SSD: Samsung 860 EVO 1TB | Ljudkort: Asus Xonar Essence STX | Nätaggregat: Corsair RM850x v2 Chassi: Fractal Design Define 7 Compact | Kringutrustning: LG UltraGear 27GL850, Dell U2412M, Ducky One 2 Mini, Filco Majestouch 2 TKL, Filco Majestouch 2, Logitech G Pro X Superlight, Sennheiser HD650