När riskokare blev nationell (nörd)angelägenhet

Permalänk
Medlem
Skrivet av tteodorw:

Hur var det? Du får gärna jämföra Yumami och icke-Yumami med samma ris om du har tid framöver, hade varit väldigt intressant att få en objektiv jämförelse från någon ny med riskokare!

Nu har jag jämfört Yumami och icke-Yumami och jag får säga att riset blir så jäkla bra redan på vanliga läget att jag knappt märker någon skillnad. Detta var då med ett Thailändskt jasminris som jag köper på säck.

Visa signatur

SPELA: 13900K - Gaming X Trio 4090
LEVA: OnePlus 12 - MacBook Air M2 13"
PLÅTA: Canon C70, R3, 1DX mkII, BMPCC6K
LYSSNA: KRK Rokit RP8 G4, Beyerdynamic DT 1990 PRO
FLYGA: DJI FPV, Avata

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jumpcut:

Nu har jag jämfört Yumami och icke-Yumami och jag får säga att riset blir så jäkla bra redan på vanliga läget att jag knappt märker någon skillnad. Detta var då med ett Thailändskt jasminris som jag köper på säck.

Tack för svar! Uppskattar det verkligen 👍

Permalänk
Medlem

Nu när Fujin till slut kom in i EU-lagret kunde jag inte motstå. Blev ett köp plus Yumenishiki-ris som rekommenderats tidigare här i tråden. Får återkomma med ett omdöme när jag fått hem allt.

Visa signatur

AMD Ryzen 5 7600X (Arctic Liquid Freezer II 280) | MSI RTX 4090 Gaming Trio | 32 GB G.Skill Trident Z5 RGB DDR5-6400 C32 | ASRock B650E PG-ITX WiFi | Asus Loki 850 W | Cooler Master NR200P (Galleri)

Permalänk
Medlem

Har precis packat upp och diskat min Fuji inför första användningen. Beställd måndag, kom fram fredag. Var inte beredd på vilken jäkla PJÄS den är! Hade ingen banan hemma, så fick bli ett paket yoghurt för skala istället. Känns riktigt robust, särskilt innanskålen. Får köpa ett billigt paket ris att koka och slänga innan jag använder riskokaren på riktigt.

Visa signatur

AMD Ryzen 5 7600X (Arctic Liquid Freezer II 280) | MSI RTX 4090 Gaming Trio | 32 GB G.Skill Trident Z5 RGB DDR5-6400 C32 | ASRock B650E PG-ITX WiFi | Asus Loki 850 W | Cooler Master NR200P (Galleri)

Permalänk
Medlem

Till er som kör med Yumenishiki, följer ni doseringen enligt skalan på riskokaren eller följer ni instruktionerna på rispaketet (2,5 dl ris på 3,75 dl vatten)? @Halogen @serafim

Visa signatur

AMD Ryzen 5 7600X (Arctic Liquid Freezer II 280) | MSI RTX 4090 Gaming Trio | 32 GB G.Skill Trident Z5 RGB DDR5-6400 C32 | ASRock B650E PG-ITX WiFi | Asus Loki 850 W | Cooler Master NR200P (Galleri)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Quenya:

Till er som kör med Yumenishiki, följer ni doseringen enligt skalan på riskokaren eller följer ni instruktionerna på rispaketet (2,5 dl ris på 3,75 dl vatten)? @Halogen @serafim

Alltid full kopp (japanskt mått, tror det är 1,6 dl) och följer skalan på riskokaren. Blir perfekt om vattnet är precis i underkant på linjen för 1, resp 2 eller 3 koppar.

EDIT: Måttet förljde med riskokaren och har en gradering men jag tar precis full kopp ("struket mått") som det stod i instruktionerna som också följde med riskokaren.

Permalänk
Medlem

Måttet är 1,6 del men eftersom man på japanskt vis ska ta full måttbägare och stryka av den med pinnar blir det 1,8dl per kopp ris. Det blir perfekt med mängden vatten som anges på skalan inuti skålen.

Fast Yumenishiki kanske är annorlunda? Dock, måttet på 1,8 struket är japanskt, likaså vattengraderingen.

Visa signatur

HP48-GX, Arm-kärnor, i7, Ryzen 9, M2, Z80, 68000, Party tricks

Permalänk
Medlem

Ett par frågor

Jag har ett par frågor till er som är riktiga riskokarnördar (eller bara vet). För det första ser jag att Amazon har 3 stycken modeller av det beryktade märket ZOJIRUSHI....

https://www.amazon.se/Riskokare-värmare-220-230-ZOJIRUSHI-NS-...
https://www.amazon.se/Zoujirushi-riskokare-NP-HLH10XA-specifi...
https://www.amazon.se/ZOJIRUSHI-matlagning-mikrodator-NS-LLH0...

Jag bryr mig i stort sett inte alls om priset... men jag bryr mig om själva skillnaden på produkterna. Jag vill ha det "bästa" men är skillnaden bara t.ex. större volym, så kan jag köpa en billigare. VAD är skillnaden på dessa? Jag har försökt Googla lite snabbt, men lyckas inte hitta några vettiga resultat.

Sedan hade jag tänkt att göra spanskt BOMBA-ris (bland annat) (för en perfekt paella) i riskokaren... min fråga är om någon av dessa modeller klarar att göra detta riset riktigt bra!?

Permalänk
Medlem
Skrivet av SysXpl:

Jag har ett par frågor till er som är riktiga riskokarnördar (eller bara vet). För det första ser jag att Amazon har 3 stycken modeller av det beryktade märket ZOJIRUSHI....

https://www.amazon.se/Riskokare-värmare-220-230-ZOJIRUSHI-NS-...
https://www.amazon.se/Zoujirushi-riskokare-NP-HLH10XA-specifi...
https://www.amazon.se/ZOJIRUSHI-matlagning-mikrodator-NS-LLH0...

Jag bryr mig i stort sett inte alls om priset... men jag bryr mig om själva skillnaden på produkterna. Jag vill ha det "bästa" men är skillnaden bara t.ex. större volym, så kan jag köpa en billigare. VAD är skillnaden på dessa? Jag har försökt Googla lite snabbt, men lyckas inte hitta några vettiga resultat.

Sedan hade jag tänkt att göra spanskt BOMBA-ris (bland annat) (för en perfekt paella) i riskokaren... min fråga är om någon av dessa modeller klarar att göra detta riset riktigt bra!?

Modeller som har 05 är för max 3 koppar ris (lite över 5 dl, ca 3 stora portioner, räcker normalt för kanske 5 portioner om du maxar kokaren.)
De som har 10 i sig är 5,5-koppars-modellerna (de har större utbud av dessa). Den är lagom för en vanlig familj som ibland kanske vill kunna laga lite extra.
18 betyder 10 koppar ris och är stora. IH är induktionsvärmare och den modellen är inte CE-märkt vad jag vet.

Bokstäverna är alla deras modeller med lite olika funktioner. Skillnaderna gäller bl.a. att det kan bli bättre resultat om man ska koka riktigt udda rissorter och andra rätter med fler funktioner. För "vanligt" ris är nog skillnaderna minimala mellan modellerna med "fuzzy logic".

Kolla https://yum-asia.com/eu/ om du vill ha Zojirushis (eller deras andra) riskokare.

Permalänk
Medlem
Skrivet av SysXpl:

Jag har ett par frågor till er som är riktiga riskokarnördar (eller bara vet). För det första ser jag att Amazon har 3 stycken modeller av det beryktade märket ZOJIRUSHI....

https://www.amazon.se/Riskokare-värmare-220-230-ZOJIRUSHI-NS-...
https://www.amazon.se/Zoujirushi-riskokare-NP-HLH10XA-specifi...
https://www.amazon.se/ZOJIRUSHI-matlagning-mikrodator-NS-LLH0...

Jag bryr mig i stort sett inte alls om priset... men jag bryr mig om själva skillnaden på produkterna. Jag vill ha det "bästa" men är skillnaden bara t.ex. större volym, så kan jag köpa en billigare. VAD är skillnaden på dessa? Jag har försökt Googla lite snabbt, men lyckas inte hitta några vettiga resultat.

Sedan hade jag tänkt att göra spanskt BOMBA-ris (bland annat) (för en perfekt paella) i riskokaren... min fråga är om någon av dessa modeller klarar att göra detta riset riktigt bra!?

Skillnaden är i stort sett kapaciteten. Amazon verkar dessutom inte ha de senaste modellerna. Yumasia verkar ha de senaste men deras stora bestseller verkar vara FUJI, en av deras egna modeller. Ingen av de riskokare från ZOJIRUSHI som säljs utanför Japan har induktionsvärme utan är traditionella kokare med värme underifrån. Skulle jag köpa en ny kokare idag blev det en induktionskokare och då måste jag om jag vill ha en ZOJIRUSHI köpa den i Japan om det överhuvudtaget går att få med 230 V, så troligen skulle jag köpa antingen en FUJI eller en mindre induktionsmodell från Yumasia. Nu har jag en ZOJIRUSHI av äldre modell som fortfarande fungerar jättebra så byte kommer inte att ske i brådrasket.

Vad gäller BOMBA-ris har jag ingen aning. Vet inte vad som skiljer från andra rissorter. Själv kör jag numera bara med japanskt ris, oftast Yumenishiki-ris eller något från Japanska Matspecialisten. Köper säckvis (5kg) per postorder ungefär fyra ggr per år.

Permalänk
Medlem

Har ni några rekommendationer på en prisvärd riskokare? Vill gärna inte spendera mer än 1000 kr.

Tänk hyper 212 fast kokare istället för kylare, vad finns det för alternativ?

Permalänk
Medlem

Hur mycket behöver man betala för en välfungerande riskokare? Inget speciellt alls, vill inte köpa något skit bara

Permalänk
Medlem
Skrivet av Respons:

Har ni några rekommendationer på en prisvärd riskokare? Vill gärna inte spendera mer än 1000 kr.

Tänk hyper 212 fast kokare istället för kylare, vad finns det för alternativ?

Skrivet av asrte1:

Hur mycket behöver man betala för en välfungerande riskokare? Inget speciellt alls, vill inte köpa något skit bara

Den billigaste jag skulle tänka mig är YumAsias Panda, ungefär 100 Euro. Den har allt man behöver för att koka bra ris och även använda till annat. Om jag skulle köpa en ny idag blev det nog en Fuji, också från YumAsia, men den är mer än dubbelt så dyr, dock billigare än den Zojirushi jag har nu som kostar tre och en halv ggr så mycket som Pandan.
Biligare än Panda finns men jag skulle inte köpa dem. Men kolla på Amazon, där finns alternativ ner till ett par hundra. Flertalet duger kanske om man inte gör annat än kokar ris i dem. Russel-Hobbs har några med bra betyg.

Permalänk
Medlem

Lite halft off-topic men postar ändå: Jag kan rekommendera sushiriset Okomesan som finns på Pong Market

Det är ett ris från Italien som är klart billigare per kilo än många importer från asien, men ändå klart godare (och billigare) än vad man hittar på Asien-hyllan i en vanlig matbutik. Det verkar vara japaner som ligger bakom företaget: https://www.gamberorossointernational.com/news/okomesan-the-i...

Permalänk
Medlem

Som en motvikt till nörderi på riskokare kan jag säga att vår riskokare är mellan 15 och 20 år gammal och fungerar klockrent. Den kostade runt 500 kr, teflonet i kokkärlet är sedan länge "uppätet".
Min sambo är från Filippinerna och vi gör av med ca 1kg/vecka.

Visa signatur

Skärm: Acer XB271 HU, Keyboard: Corsair k95
Moderkort: Asus Prime-A Z690, GPU: RTX 4080
CPU: Intel i7 13700k, Ram: 32Gb DDR5 6000Hz
Chassi: Lian Li Lancool 3, Högtalare: ALTEC LANSING 5.1 THX
Disk 1: WD 850x 1Tb, Disk 2: WD 850x 2Tb,PSU: Seasonic Prime 1000w

Permalänk
Medlem
Skrivet av Respons:

Har ni några rekommendationer på en prisvärd riskokare? Vill gärna inte spendera mer än 1000 kr.

Tänk hyper 212 fast kokare istället för kylare, vad finns det för alternativ?

Skrivet av asrte1:

Hur mycket behöver man betala för en välfungerande riskokare? Inget speciellt alls, vill inte köpa något skit bara

Yumasias instegsmodeller är tillräckligt bra för de flesta.
Vill ni komma lite billigare undan så har ofta lokala asiatiska butiker någon/några modeller som uteendemässigt liknar denna: https://yum-asia.com/eu/product/kumo-yumcarb-advanced-fuzzy-l...
alltså inte såna modeller med "löst" glaslock (t.ex. OBH Nordica) utan såna som klarar att tryckkoka riset. Även enkla sådana gör gott ris och de kostar ofta runt 500-1000:-.

Permalänk
Medlem

Har en Yumasia Panda och är extremt nöjd. Duger gott om man inte behöver göra ris till ett helt kompani. Sköljer 3-4 gånger noggrant och försöker alltid se till att preppa minst 1h i förväg så att riset får ligga och dra till sig vattnet lite. Upplever att det ger mer jämnt tillagat ris. Går då att ha på eftervärme på obestämd tid utan tillstymmelse till att bränna fast i botten. 1:1 ratio till jasminris eller grötris. Cirkus 1.25 vatten när jag gör sushi.

Visa signatur

|Fractal design Define C|XFX Merc 6950 xt|AMD Ryzen 7 5800x3d|MSI 450b Gaming Plus|Corsair Vengeance 32gb DDR4 3200mhz|Corsair RM 850e|Alienware AW3423DWF|

Permalänk
Skrivet av Quenya:

Till er som kör med Yumenishiki, följer ni doseringen enligt skalan på riskokaren eller följer ni instruktionerna på rispaketet (2,5 dl ris på 3,75 dl vatten)? @Halogen @serafim

Har du provat göra ris i den nu?

Permalänk
Medlem
Skrivet av MisterTipp:

Har du provat göra ris i den nu?

Yes! Två omgångar, båda på Yumami-inställningen. Kortfattat: Toppenbra resultat. Inget bränt, allt är genomgående härligt fluffigt och mjukt. Behöver prova att göra sushi utav Yumenishiki någon gång, kladdigheten borde passa toppen till det. Än så länge har det serverats med indisk gryta och med laxsida. Jättelätt att göra riskokaren ren efteråt. Två tummar upp!

Vad gäller vattendoseringen upplevde jag det snäppet godare att måtta till övre kanten av strecket snarare än till botten av strecket.

Visa signatur

AMD Ryzen 5 7600X (Arctic Liquid Freezer II 280) | MSI RTX 4090 Gaming Trio | 32 GB G.Skill Trident Z5 RGB DDR5-6400 C32 | ASRock B650E PG-ITX WiFi | Asus Loki 850 W | Cooler Master NR200P (Galleri)

Permalänk

Det brukar vara så att man få experimentera med vatteninställningarna för att få till riset exakt så som man vill ha det!
Kul att du är nöjd! Står och velar mellan en Fuji och en Zoji LAQ-05, och Fujin verkar väl egentligen bättre på alla sätt och vis.
Gjorde du hela grytan i fujin eller bara riset till grytan?

Edit: Jag tror dina inlägg övertygade mig om att skaffa Fujin. Det är ganska sjukt att Zojin är så dyr för att vara en produkt från 2005 eller så.

Permalänk
Medlem

Det var länge sen jag var inne i denna tråden och läste, verkar hänt endel sen sist på produktsidan. Har en gammal OBH nordica riskokare som används flitigt men har länge funderat på att uppgradera men tyckte att Zojirushi riskokarna vart för dyra.

Inte sett Yum Asia innan, men de verkar ju vara ett väldigt bra alternativ!
Fuji verkar lite för liten för vårt behov, så Yum Asia Bamboo är nog den jag gått för.

Ni som har denna, är ni nöjda?

Visa signatur

They say a little knowledge is a dangerous thing, but it's not one half so bad as a lot of ignorance
- Terry Pratchett
_____________________________

Permalänk
Medlem
Skrivet av MisterTipp:

Det brukar vara så att man få experimentera med vatteninställningarna för att få till riset exakt så som man vill ha det!
Kul att du är nöjd! Står och velar mellan en Fuji och en Zoji LAQ-05, och Fujin verkar väl egentligen bättre på alla sätt och vis.
Gjorde du hela grytan i fujin eller bara riset till grytan?

Edit: Jag tror dina inlägg övertygade mig om att skaffa Fujin. Det är ganska sjukt att Zojin är så dyr för att vara en produkt från 2005 eller så.

Än så länge endast kokat ris i riskokaren. Har tänkt söka upp något skoj recept man kan tillaga helt och hållet i riskokaren framöver, men småbarn och förkylningar gör att tiden springer iväg om dagarna just nu. 😅

Visa signatur

AMD Ryzen 5 7600X (Arctic Liquid Freezer II 280) | MSI RTX 4090 Gaming Trio | 32 GB G.Skill Trident Z5 RGB DDR5-6400 C32 | ASRock B650E PG-ITX WiFi | Asus Loki 850 W | Cooler Master NR200P (Galleri)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Cove:

Det var länge sen jag var inne i denna tråden och läste, verkar hänt endel sen sist på produktsidan. Har en gammal OBH nordica riskokare som används flitigt men har länge funderat på att uppgradera men tyckte att Zojirushi riskokarna vart för dyra.

Inte sett Yum Asia innan, men de verkar ju vara ett väldigt bra alternativ!
Fuji verkar lite för liten för vårt behov, så Yum Asia Bamboo är nog den jag gått för.

Ni som har denna, är ni nöjda?

Supernöjd! Har gjort långkornigt ris, kort runt ris, Tadigh, bakat kaka, ångat broccoli och mer och det blir alltid bra. Snart är det Black Friday så lägg en beställning då om du kan.

Visa signatur

HP48-GX, Arm-kärnor, i7, Ryzen 9, M2, Z80, 68000, Party tricks

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mulfuß:

Supernöjd! Har gjort långkornigt ris, kort runt ris, Tadigh, bakat kaka, ångat broccoli och mer och det blir alltid bra. Snart är det Black Friday så lägg en beställning då om du kan.

Bra tips!

lagt upp en bevakning och inväntar Black Friday

Visa signatur

They say a little knowledge is a dangerous thing, but it's not one half so bad as a lot of ignorance
- Terry Pratchett
_____________________________

Permalänk
Medlem
Skrivet av Cove:

Bra tips!

lagt upp en bevakning och inväntar Black Friday

Det är lite black fridayrabatt på Yum-asia nu. Inga stora siffror, men man sparar några kronor på deras egna maskiner.

Permalänk
Medlem

Finns det någon riskokare som ger färdigt jasminris på max 20 minuter och som gärna kostar under tusenlappen? Räcker om den rymmer 1,5dl ris.

Visa signatur

press nu1mlock

Permalänk
Medlem
Skrivet av nu1mlock:

Finns det någon riskokare som ger färdigt jasminris på max 20 minuter och som gärna kostar under tusenlappen? Räcker om den rymmer 1,5dl ris.

https://www.amazon.se/Yum-Asia-riskokare-matlagningsfunktione...

Finns en Quick Cook-funktion som kokar riset på ca 22 minuter, enligt manualen.

Visa signatur

AMD Ryzen 5 7600X (Arctic Liquid Freezer II 280) | MSI RTX 4090 Gaming Trio | 32 GB G.Skill Trident Z5 RGB DDR5-6400 C32 | ASRock B650E PG-ITX WiFi | Asus Loki 850 W | Cooler Master NR200P (Galleri)

Permalänk
Medlem

Passar sushiris till annat än just sushi??

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gizmo_8:

Passar sushiris till annat än just sushi??

Javisst, passar till allt. Men till sushi passar inte alla sorters ris (enligt "experterna"). Oftast väljer man rundkorningt ris till sushi men det man rubricerar som sushiris i butikerna verkar mest vara för att kunna ta lite extra betalt.
Enligt min frus släktingar i Japan fungerar vilket ris som helst men, som sagt, de flesta väljer ett rundkornigt ris när de gör sushiris. Ingen har märkt någon skillnad alla de gånger vi gjorde nori-maki med långkornigt ris, bara "kryddningen" var rätt. "su" i "sushi" står för vinäger.
Vi brukar använda risvinäger, lite socker, och lite salt som vi arbetar in i riset när det är färdigkokt. Ibland har vi haft i lite kombu (en slags alger). Finns säkert recept på nätet.
Det man ska komma ihåg är att om man använder kombu måste kombu-bladet bort precis innan blandningen börjar koka, annars blir det beskt i stället för sur-sött.

Men svaret på frågan är att sushiris bara är vanligt rundkorningt ris och passar till alla rätter man använder ris till.

Permalänk
Medlem
Skrivet av niet:

Det är lite black fridayrabatt på Yum-asia nu. Inga stora siffror, men man sparar några kronor på deras egna maskiner.

Tack! Blir nog en Bamboo nu i veckan. Ser att priset är nedastt på Amazon nu, så strax under 2k.

Visa signatur

They say a little knowledge is a dangerous thing, but it's not one half so bad as a lot of ignorance
- Terry Pratchett
_____________________________