3,5" IBM 2tb 3gb sata, 7200rpm.

Permalänk

3,5" IBM 2tb 3gb sata, 7200rpm.

Har en från 30 aug 2010, men den stängs av efter ca 3tim felsöknings med hdd regenerator. Har den värmeskydd? Eller kan de vara kortet? Lufthålet är inte övertäckt. De verkar bara finnas 9 delays på disken.

Permalänk

Du har nog helt enkelt en döende disk.

Ta backup på vad du kan och ersätt den sen.

Visa signatur

ASUS B550-f-Gaming, R9 5800X3D, HyperX 3200Mhz cl16 128Gb ram, rtx 3070ti.
[Lista] De bästa gratisprogrammen för Windows
[Diskussion] De bästa gratisprogrammen för Windows

Permalänk

Hade den inkopplad i ett external harddrive case till en Seagate 4tb, alla mina 6 Sata diskar fungerar utmärkt i denna under lång tid utom denna. Den slutade att starta upp i den, men prövade nu en annan hard drive case med en starkare ac adapter och nu startar den normal varje gång. Ska se om den kan fortsätta att scanna utan problem. Denna disk ligger på 400ma vid 0,5v och 850 vid 12v. Lite mer emot de andra vid 12v.

Permalänk
Medlem

Vad är det för mtbf på en sådan disk? Har den varit igång dygnet runt sedan ny är den uppe i ca 90000 timmar.

Felräknat
Permalänk
Medlem

En MTBF-värde säger egentligen bara att om man anger MTBF 1 miljon timmar så kommer en enhet att gå söder per timme i genomsnitt om man har 1 miljon enheter igång samtidigt, inte att enheten skulle hålla i 1 miljon timmar.

Ett annat värde som speglar lite mer sanning är AFR - dvs. procent enheter som fallerar av en större grupp enheter per år, då gärna mätt över mer än 1000 enheter... MTBF och AFR är inte samma sak då de beräknas på olika sätt.

Det gör att av en större grupp diskar kommer de alltid finnas några diskar som lägger av lite för tidigt, och andra som till synes är odödliga och går hur länge som helst - Jag har flertal diskar som passerat 90000 timmar (förvisso Enterprise-diskar i server) - men har en maskin som används för testrigg och testning som går i 24/7 på jobbet med enkel Seagate 300GB Barracuda desktoptdisk som passerat 92000 timmar. - det behöver inte vara enterprise-diskar för att det skall hålla länge - men de är mer sällsynt att vanlig desktop-disk håller så bra i jämförelse med entreprise-diskar.

Nyckeln för lång drifttid är att helt enkelt ha diskarna igång 24/7 för så stabil miljö som möjligt och minimala temperaturväxlingar, att stänga av och sätta på ofta - även om det handlar bara om sleepläge för spindeln, frestar på och ger kortare total tid mycket av att påfrestning från start och stopp och större temperturcykler minskar den totala livslängden.

Permalänk
Medlem
Skrivet av xxargs:

En MTBF-värde säger egentligen bara att om man anger MTBF 1 miljon timmar så kommer en enhet att gå söder per timme i genomsnitt om man har 1 miljon enheter igång samtidigt, inte att enheten skulle hålla i 1 miljon timmar.

En enhet varannan timme, annars vore MTBF 500000 timmar i det fallet.

Visa signatur

Ryzen 3700X | Asus X570-F | 32GB Kingston Fury Renegade | RX 7800 XT | Fractal Design R6C | Noctua NH-D15 | Corsair RM650x | 6TB SSD av varierad kvalisort | Asus VG279QM | Ducky One 2 | CM MM720

Permalänk

Det var den externa usb adaptern som gav för lite ström, funkar fint till 6 andra diskar men inte till Ibm som behöver mer, testade en annan och de fungerar fint. Har aldrig sleep läge på av samma orsak, har haft en disk på sedan 2012 i stort sett dygnet runt förutom en veckas avstängning och vid kortare tillfällen. Har bra fläktar i datorn, 3st. Denna IBM är som sagt en server disk så antar att den har varit på länge, ska kolla drifttid om det går.

Permalänk
Medlem

Det ser du med någon av Crystaldiskinfo, hdtune, defraggler mfl. program i windows som har en SMART-flik eller i Linux och terminal "smartctl -ax /dev/sdx" där x kan vara någon av a,b,c etc. som man kan lista med 'lsblk' innan vilka lagringar som finns aktiva och du får mer info mer än just smart-värdena (eller i Linux ubuntu gnome-disk [bara 'disk' om man letar i menyerna]) om det är grafisk interface som önskas)

dock om din externa USB-brygga är från någon hårddisktillverkare så kan dessa vara blacklistade (speciellt Seagate) i Linux och du kan inte se SMART-värdena.

Permalänk

Fann 61 delays på 20h och 22min i 25mbps. Inga dåliga sektorer. Har andra hårddiskar som klickar till när man ska starta och sedan händer inget eller så rasslar de, vet att dom är känsliga för damm så antar att man kan lyfta locket försiktigt och se om armen fastnat? Vilka torx mejslar passar till en 3,5" och 2,5"? Hittar inga verktyg på tradera. Har backup på dom så de gör inte så mycket om datan inte skulle fungera helt efter en öppning.

Permalänk
Medlem

Du öppnar inte en modern disk utan risk för permanenta skador om du inte befinner dig i en renrum eller bås med filtrerad laminär luft som blåser lugnt mot dig.

om disken över huvud taget hittas i BIOS och i övrigt går att skriva/läsa data så fungerar läsarmen - den kan inte starta utan att läsa in en stor del av firmwaren som finns i SA-arean på disken och skivornas ytterkant.

Skall du öppna och titta ändå av nyfikenhet - betrakta disken som redan skrot då om du öppnat, kikat och stängt igen så är dess resterande livslängd förmodligen väldigt kort av skräp och damm som ändå han in, och det är de små partiklarna du inte ser som gör mest skada medans de som du kan se med mycket stark ficklampa i mörker kommer relativt snabbt fastna i flitrerings-systemet inne i disken - ja, för de som inte redan fastnat på läsarmarna och lagt sig på skivan och inte lossnat trots rotationen - fastnar skräpet på slädarna så kommer det dra repor på skivorna - de minsta så små att du inte ser dem ens i mikroskop.

Mao. kommer inte att se några synliga skador på vare sig skiva eller läshuvuden även på en disk som börja strula såvida det inte har gått så långt reda att det börja svarva, då om det finns skador så kommer de vara för små att se.

- du får in 4, idag kanske 6 spår på bredden på samma längd som våglängden av violett ljust (dvs, 400 nm - gränsen till ultraviolett) - på en bluray-skiva som jämförelse är spåravståndet 320 nm, bredd på brända delen av spåret ca 120 nm (dryg 1/4-dels våglängd) och kortaste längden längs efter spåret för en punkt är 150 nm.

Detaljerna både för en bluray-skiva och en snurrdisk skivyta är mindre än vad som kan ses ens som ljusskiftningar i ljusmikroskop om man inte kör renodlat i violett ljus i BR-fallet där man kan se skiftningar (det är det som avkodas vid läsning i den optiska läshuvudet) men absolut inte som någon skarp bild utan det är bara sudd/punkt som skiftar en smula i ljusstyrka när skivan rör sig. Skall man se några detaljer behöver man svepelektronmikroskop.

Permalänk

Tack för de detaljerade svaret, har svårt att förstå varför diskarna är så extremt känsliga. Antar att man inte ens kan öppna och ha en chans att få ut datan engång? En cd, dvd eller blu-ray är som sagt inte lika känsliga, har sett på youtube videos när dem öppnat diskar och rätat till läsarmen i vanlig miljö och fått de att fungera. Några kanske har tur.

Permalänk
Medlem
Skrivet av OldSchool297:

Tack för de detaljerade svaret, har svårt att förstå varför diskarna är så extremt känsliga. Antar att man inte ens kan öppna och ha en chans att få ut datan engång? En cd, dvd eller blu-ray är som sagt inte lika känsliga, har sett på youtube videos när dem öppnat diskar och rätat till läsarmen i vanlig miljö och fått de att fungera. Några kanske har tur.

En hårddisk har mycket mer avancerad mekanik. Under användning svävar läs/skriv huvudet bara några nanometer från skivan. Det är så pass nära att även de allra minsta dammpartiklarna ställer till med stora problem.
Behöver själva läsarmen justeras så är det normalt en fråga om högst några mikrometer - inget man gör för hand.

Permalänk

Den hade enligt Hard Disk Sentinel gått 1500 dagar. Scannade hela diskytan och inga fel fanns men de upptäkte ett skadat kluster i reservutrymmet. Upptäkte att detta program inte upptäcker delays som HDD Regenerator. Hur stora är reservutrymmen?

Permalänk
Medlem

De finns många hundratusentals, ja miljoner med reservsektorer då en del av dessa förbrukas reda vid den första fabriksformateringen - det finns inga diskskivor som är felfria lika lite som att det finns optiska diskar som är felfria före sin ECC-rättning. Dessa reservsektorer är utplacerade i de olika zonerna som man jobbar i för att läshuvudrörelserna skall vara väldigt små när dåliga sektorer skippas eller använder senare reservsektorer då alla större läshuvudrörelser tar tid.

På Gamla SCSI-disk tiden kunde de ofta läsas ut som P-list medans under användning tillkommna sektorer med lässignalstyrkor under en viss nivå eller som idag att för stor del av pariteten förbrukas vid läsning så hamnar de på G-list.

På SATA-diskar kan inte läsa ut något av det mer än antal reallokerade sektorer som då motsvarar antalet poster i G-list - inte var de är eller vilka sektorer de var innan.

en ganska intressant blogg att läsa om detta och olika metoder med timing försöka få fram geometrin och tex med sektorslip baserat på lästid kan hitta reallokerade sektror - även de som gjordes från fabrik och tom. öar och avsnitt på skivan som är 'borta' - dvs ingen data lagras där.

https://blog.stuffedcow.net/2019/09/hard-disk-geometry-microb...