Permalänk
Medlem
Skrivet av baverskalle:

Köp en Miyabi kockkniv, fullständigt klockren om du tar hand om den.

Det är som natt och dag när man skär grejer, förstår inte varför vissa tjatat om Ikea-skräp.

Det du får tänka på är att tvätta den försiktigt, torka av den, inte hacka ben mm, och när den eventuellt blir för trubbig efter lång tid så lämnar du in den till en knivaffär med bra rykte för slipning.

Du behöver inte gå all in och köpa knivar för 10k men för mig är det vansinne att inte köpa åtminstone en riktigt vass kniv.

Ikea-knivarna är inte skräp och slipar du den inte själv kommer inte Miyabi-kniven vara särskilt mycket vassare. Kockknivarna från Miyabi börjar dessutom på runt 2000Kr. Det är inte ett vettigt köp för någon som just ska flytta hemifrån, saknar erfarenhet och är avig till att slipa själv.

Permalänk
Medlem
Skrivet av DasIch:

Ikea-knivarna är inte skräp och slipar du den inte själv kommer inte Miyabi-kniven vara särskilt mycket vassare. Kockknivarna från Miyabi börjar dessutom på runt 2000Kr. Det är inte ett vettigt köp för någon som just ska flytta hemifrån, saknar erfarenhet och är avig till att slipa själv.

Jag kan bara hålla med Ikea är INTE skräp köpte ett sätt med 3 keramiska knivar från dom för ca 500 kr, för 7 år sedan och de är fortfarande vassa och fungerar bra. Men detta handlar ju dock endast om att jag har varit rädd om dom, då keramiska knivar är "omöjliga" att slippa i hemmet. Så gäller det att vara snäll mot dom, tillexempel inte lägga dom i diskhon då metall förstört eggen.

Fick en Global G-55 i present förra året och kan säga att detta är den bästa kniven jag har i mitt kök, rekommenderas starkt! Riktigt skön att arbeta med.

Har även läst mycket bra om Wüsthof.

Visa signatur

ASUS RTX 3080 TUF - i7 13700K - Z790-P - NH-D15 - 32GB, 6400MHz - M2 1TB + 500GB - 2 x 27" WQHD 165Hz - K70 RGB MX-Brown - Naos QG - Astro A50 - Sweclockers 900*40

Permalänk
Skrivet av DasIch:

Ikea-knivarna är inte skräp och slipar du den inte själv kommer inte Miyabi-kniven vara särskilt mycket vassare. Kockknivarna från Miyabi börjar dessutom på runt 2000Kr. Det är inte ett vettigt köp för någon som just ska flytta hemifrån, saknar erfarenhet och är avig till att slipa själv.

Det är inte heller ett vettigt råd att rekommendera TS att skaffa slipstenar och lära sig att fixa sina Ikea-knivar själv i min mening. Knivdjungeln är ett oändligt kaninhål, det tror jag att du har koll på själv.

Miyabi kommer riktigt vass från fabrik. Sedan kan han lämna in den och få den slipad, så länge han hittar några som är proffs. De håller dessutom väldigt länge till skillnad från billigare mjukare knivar.

Visst kan TS köpa ett antal billigare knivar nu samt våtstenar och slipa loss, men det kommer inte att bli billigare totalt ändå, och jag gissar på att han knappast har tid att lära sig behärska slipning nu. Är såklart upp till TS, kanske är eggad (höhö) till att snöa in sig som fan på att bli en knivkille, men jag tycker i alla fall att det finns roligare sätt att spendera sin tid på, utan att mena det som något negativt mot de som verkligen njuter av knivar som en hobby.

Permalänk
Medlem

Kan inget om knivar, men köpte IKEA BRILJERA kockkniv (599kr) för ett par veckor sedan och jäklar vad vass den är i jämförelse med mina tidigare knivar. Är riktigt imponerad hittills
Ska man vara petig så är viktfördelningen inte optimalt balanserad och kniven är ganska tung. Men det är petitesser i sammanhanget.

Köpte mig en knivslip samtidigt, men har inte använt den ännu.

Visa signatur

---

Permalänk
Medlem
Skrivet av baverskalle:

Det är inte heller ett vettigt råd att rekommendera TS att skaffa slipstenar och lära sig att fixa sina Ikea-knivar själv i min mening. Knivdjungeln är ett oändligt kaninhål, det tror jag att du har koll på själv.

Miyabi kommer riktigt vass från fabrik. Sedan kan han lämna in den och få den slipad, så länge han hittar några som är proffs. De håller dessutom väldigt länge till skillnad från billigare mjukare knivar.

Visst kan TS köpa ett antal billigare knivar nu samt våtstenar och slipa loss, men det kommer inte att bli billigare totalt ändå, och jag gissar på att han knappast har tid att lära sig behärska slipning nu. Är såklart upp till TS, kanske är eggad (höhö) till att snöa in sig som fan på att bli en knivkille, men jag tycker i alla fall att det finns roligare sätt att spendera sin tid på, utan att mena det som något negativt mot de som verkligen njuter av knivar som en hobby.

Nog för att kaninhålet går oändligt djupt men att lära sig underhålla sina verktyg är en bra investering, och i det här fallet behöver det inte kosta så mycket i varken pengar eller tid. En slipsten och en gammal dagstidning (strigel) kommer man långt med.

Miyabi kommer typ Ikea-vass från fabrik, vilket förvisso är rätt vasst. De går att få vassare om man lägger ner jobb på det. Fabriksslipningen ger inte knivens fulla potential, vilket är ytterligare en anledning att inte köpa dyra knivar om man inte har en bra plan för regelbundet underhåll.

I Norrland har han väl att välja på Knivbrev/Cervera (tror de fortfarande samarbetar) eller hitta någon lokal smedja. Knivbrev bör undvikas som apkoppor och klamydia, så det blir att leta lokalt. Kan han slipa själv kommer han dock alltid ha en vass kniv.

Permalänk
Medlem

Har sett en del knivslips videor nu samt cleancuts ''knivskola''. Det verkar ju inte alls så svårt och komplicerat som jag först trodde. Ända jobbiga verkar vara att få till en bra ''jobb-station'' med alla stenar och vatten. Lär ju bli en del söl och kladd.

Permalänk
Medlem

Hade jag inte redan haft en Victorinox med anti-halk-handtag som jag glatt kör i diskmaskinen hade jag nog köpt en sådan här: (jag har en snarlik med trähandtag)

https://eggen.se/shop/product/frosts-kockkniv-4216-pg-215-cm

389kr just nu. Lär klara det mesta om man älskar att laga mat. Hatar man att laga mat men älskar knivar är den kanske inte helt perfekt. Trä är skönare att hålla i, när det är torrt åtminstone, och vackrare.

Visa signatur

ASUS P8Z68-v Pro i7 2600K@4.5, 32GB RAM, RX 580, 4K Samsung u24e590, Intel SSD, Seagate SSHD, LG BH16NS55 BD/RW, MacOS Monterey, Win 10+11, Linux Mint

Macbook Pro 2009, 8GB RAM, SSD, MacOS Catalina + Windows 7

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gx rade:

Har sett en del knivslips videor nu samt cleancuts ''knivskola''. Det verkar ju inte alls så svårt och komplicerat som jag först trodde. Ända jobbiga verkar vara att få till en bra ''jobb-station'' med alla stenar och vatten. Lär ju bli en del söl och kladd.

Kör på en så kallad "splash and go" sten, som Shapton, så blir det inte så farligt. De kommer i en plastförpackning med gummifötter som man kan använda som stenhållare också. Lägg en fuktig handduk under, sen är det bara köra. Det är enkelt att plocka fram och köra igång och det går snabbt att göra rent efter sig.

Tror iof inte vanliga våtstenar är såå mycket söligare men jag har inte testat det. Tar dock längre tid att komma igång eftersom de måste blötas en stund innan.

Permalänk
Skrivet av baverskalle:

Det är inte heller ett vettigt råd att rekommendera TS att skaffa slipstenar och lära sig att fixa sina Ikea-knivar själv i min mening. Knivdjungeln är ett oändligt kaninhål, det tror jag att du har koll på själv.

Miyabi kommer riktigt vass från fabrik. Sedan kan han lämna in den och få den slipad, så länge han hittar några som är proffs. De håller dessutom väldigt länge till skillnad från billigare mjukare knivar.

Visst kan TS köpa ett antal billigare knivar nu samt våtstenar och slipa loss, men det kommer inte att bli billigare totalt ändå, och jag gissar på att han knappast har tid att lära sig behärska slipning nu. Är såklart upp till TS, kanske är eggad (höhö) till att snöa in sig som fan på att bli en knivkille, men jag tycker i alla fall att det finns roligare sätt att spendera sin tid på, utan att mena det som något negativt mot de som verkligen njuter av knivar som en hobby.

Jag tycker det är bortkastade pengar att köpa dyra knivar och sedan inte ha förmågan att få dem riktigt vassa. Visst man kan köpa en sådan där rullslipare men de skapar ingen bra egg. Inget som går att jämnföra med knivar slipade på riktiga stenar iaf.

Kan man köpa knivar för några tusen gör man nog gott i att investera i några stenar att slipa dem på också. Över 3000 grit är bortkastat på köksknivar i min mening. Det är inte svårt att slipa knivar på stenar men det kräver lite träning. I början kommer de inte bli supervassa för det är svårt att hålla samma vinkel i början. Finns gott om instruktionsvideos på youtube.

Hur ofta man måste slipa knivar beror på användning så klart men jag skulle vilja säga räkna inte att de håller mer än 3 månader.

Personligen hade jag köpt en kockkniv och en allkniv. Min favoritkniv är en 23 cm kockkniv i kålstål men det är bra att ha en mindre allkniv också. Hade skippat brödkniven under förutsättning att man håller kockkniven vass så skär den bröd utan problem.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Buddaz112:

Lång historia kort. Vilket land tror du det hårda samuraj svärdet kommer ifrån . Laga kniv är en urgammal teknik. Vem som var först kan diskuteras. Gissningsvis i Asien. I dagens moderna samhälle går det att laga bra kniv överallt i världen. De bästa kommer ofta från Japan. Sedan att du har en annan tro så är det fine. Tekniken bygger på samma uråldriga lära att tillverka. Enda skillnaden är de moderna redskap som finns till hands.
Det viktigaste är faktiskt underhållning. Få kniven grundligt slipad och sedan köper man en bra skärpstav och lär sig hantera det redskapet. Tvätta kniv och skärbräda med vanligt diskmedel. Mer behövs inte.

Kör 2st Global knivar
En mindre allround och en liten och sedan Global skärpstav.
Nyligen lämnade in hos slipning. Därav lärt mig skärpa med en stav. Skitenkelt och kniven förblir lika vass.

En till som lägger sitt ego i sin plånbok.

Vet du ens varför japanerna hade den långa proceduren med att vika stålet gång på gång när de tillverkade sina svärd? Uppenbarligen inte. Kortversionen: deras stål var så dåligt att de måste banka ut "orenheterna" ur stålet, inklusive ur deras i bästa fall mediokra "tamahagane", som fått nånslags kultstatus bland de som inte vet bättre.

Permalänk
Medlem

Som med allting så kostar premium oftast mer än det smakar.
Men om du gillar att laga mat, och vet hur du underhåller och hanterar en kniv så kommer du märka skillnad mellan en Dorre och en Yaxell. Kan inte påstå att 101+ lager stål gör någon större skillnad för känslan men det är så vackert, jag gillar inte bara när en kniv är användbar utan den får gärna vara en detalj i köket också.

Globals knivar sägs vara bra och jag var länge nöjd med mina, sen så köpte jag en Yaxell Ran (kärna i VG10, 60-62HRC) och sen en Yaxell GOU (kärna i SG2, 63HRC). Globals knivar använder ett medelhårt stål och är då ganska lätta att skärpa men kommer inte bli lika vassa och håller inte skärpan riktigt lika länge.

Ett bra sätt att veta om kniven är riktigt riktigt vass är inte bara att skära i ett papper utan att om löken inte blöder och får dig att gråta.

Permalänk
Medlem

"Priset spelar inte så stor roll, men lägger nog inte mer än 10.000:-"

ROFL, kommer vi få se dig på lyxfällan i höst?

Visa signatur

E-penis:
i9 9900k @ 5hz | Aorus Master Z390 | 2x16GB Corsair 3200 LPX | ASUS ROG STRIX GeForce RTX 3080 10GB | Phateks Evolv X | EVGA SuperNOVA G2 750W | Corsair H115i PRO | 6TB HDD | Asus MG279Q 27" | Asus Claymore Core | Logitech G403/G35 | Windows 10 Pro x64

Permalänk
Medlem

Har själv en salig blandning hemma med Global knivar, handsmidda japanska super vassa rackare, fiskars knivar osv och slipar själv när det behövs. Det som jag mest använder är mest av allt är dels en lagom stor (för mig) Global kniv som heter G-2 och en enkel liten Ikea skalkniv om 20 spänn - används för kanske 90% av all matlagning och arbete hemma.

Mitt råd är köp ifrån Ikea, det är bra knivar till bra peng. Börja där och känn efter med tiden vad som är för knivar du faktiskt använder när DU lagar DIN mat. Sen när du kommer till insikt om vad du vill ha då kan du kolla på Bagaren och Kocken eller liknande ställen för något som då passar dig.

Visa signatur

Here be dragons

Permalänk
Medlem

Ska du praktisera i en japansk restaurang kan en Miyabi kockkniv kanske vara nödvändig så du kan öva hemma för att filea perfekta sushi bitar osv. Men ska du laga vanlig husmanskost och inte ens är involverad i ett restaurangkök (Ett finare dessutom) så kommer vanliga köksknivar från något random märke fungera alldeles utmärkt! Hur många gånger har du t.ex stått i en annan persons kök och reflekterat över om knivarna varit vassa?

Keep it simple, företagen använder sig av grundläggande marknadsföring för att vi ska jaga produkter som klassas som "Bästa" år efter år.

Gordon sammanfattar det nog ganska bra förövrig, inget snack om kolratio osv utan känns kniven bra i handen ja köp den
https://www.youtube.com/shorts/43k3j4oEvAM

Permalänk
Medlem

Har kört Global knivar i alla år, har en G2 kniv som snart är 25 år gammal.
har ett enkelt "skärpe-stål" och lämnar in dem till ett knivsliperi kanske vart tredje år.
Skulle jag mot förmodan behöva köpa nya köksknivar skulle det bli global igen

Visa signatur

Phanteks Eclipse P400S | Corsair RM850x V2 Vit
Gigabyte B550M DS3H | Ryzen 9 5900X | ADATA XPG DDR4 2x16 Gig 3000Mhz
Arctic Cooling Liquid Freezer II 360 | Samsung och Crucial SSD
RTX 4070 FE | Acer Predator Z321QU | BenQ PD3200Q
Apple Airport Extreme x 5 | Bahnhof 500/500

Permalänk
Medlem
Skrivet av plajton:

Hur många gånger har du t.ex stått i en annan persons kök och reflekterat över om knivarna varit vassa?

Varenda gång jag är i någon annans kök?

Visa signatur

The cookie goes *crumble*.

Permalänk
Skrivet av Gx rade:

Har sett en del knivslips videor nu samt cleancuts ''knivskola''. Det verkar ju inte alls så svårt och komplicerat som jag först trodde. Ända jobbiga verkar vara att få till en bra ''jobb-station'' med alla stenar och vatten. Lär ju bli en del söl och kladd.

Det är svårare än vad du tror. Det viktigaste är att hitta vinkeln och det tar tid att lära sig.
Tittade på Youtube om wzilling som blir tillverkarde i Japan. De måste träna varje dag för att ens få slipa en utav deras dåligare knivar och bara fåtal som får bli deras huvud slipare som slipar den kniv som går till kunden.
Att få det vasst är inte svårt. Utan det som är svårt är att hitta känslan på vinkeln.

Permalänk
Medlem
Skrivet av roxkz:

Varenda gång jag är i någon annans kök?

Amen.

Skrivet av Buddaz112:

Det är svårare än vad du tror. Det viktigaste är att hitta vinkeln och det tar tid att lära sig.
Tittade på Youtube om wzilling som blir tillverkarde i Japan. De måste träna varje dag för att ens få slipa en utav deras dåligare knivar och bara fåtal som får bli deras huvud slipare som slipar den kniv som går till kunden.
Att få det vasst är inte svårt. Utan det som är svårt är att hitta känslan på vinkeln.

Det finns ju alltid knep, t.ex. att använda en guide så vinkeln blir rätt. Då är det inte så himla svårt att få ett klart godkänt resultat, inte som att man behöver ha 45 års erfarenhet av slipning för att kunna slipa sina egna köksknivar med slipsten.

Enklaste är ju dock att köpa en knivslip med hjul som är anpassad efter slipvinkeln man har på sina knivar. Det duger alldeles utmärkt om man inte vet precis hur man vill ha det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Henkka:

En till som lägger sitt ego i sin plånbok.

Vet du ens varför japanerna hade den långa proceduren med att vika stålet gång på gång när de tillverkade sina svärd? Uppenbarligen inte. Kortversionen: deras stål var så dåligt att de måste banka ut "orenheterna" ur stålet, inklusive ur deras i bästa fall mediokra "tamahagane", som fått nånslags kultstatus bland de som inte vet bättre.

nja det gör man kanske i början för som du säger få ut orenheter men man viker sedan in olika stål i lager, finns ett par dokumentärer om varför just japanskt stål i kniv/svärd blad har en bra blandningen mellan hårdhet och seghet, tex katana betår vanligen av 3 olika lager stål: shigane,kawagane och hagane. (mjukt,medel,hårt)
slutprodukten blir väldigt bra stål.

Visa signatur

Om du lär dig älska din smärta kommer du känna dig älskad var dag.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Buddaz112:

Det är svårare än vad du tror. Det viktigaste är att hitta vinkeln och det tar tid att lära sig.
Tittade på Youtube om wzilling som blir tillverkarde i Japan. De måste träna varje dag för att ens få slipa en utav deras dåligare knivar och bara fåtal som får bli deras huvud slipare som slipar den kniv som går till kunden.
Att få det vasst är inte svårt. Utan det som är svårt är att hitta känslan på vinkeln.

Jag skulle säga att det är lättare än han tror men svårare än det ser ut. Att få en bra och riktigt vass egg är inget supersvårt som kräver år av övning, men lite tid får man vara beredd att lägga ner.
I Japan kan du börja din karriär som kock med att spendera första fem åren på att tvätta ris. Ingen skulle påstå att det är ett krav för att laga bra mat.

Skrivet av aragon:

nja det gör man kanske i början för som du säger få ut orenheter men man viker sedan in olika stål i lager, finns ett par dokumentärer om varför just japanskt stål i kniv/svärd blad har en bra blandningen mellan hårdhet och seghet, tex katana betår vanligen av 3 olika lager stål: shigane,kawagane och hagane. (mjukt,medel,hårt)
slutprodukten blir väldigt bra stål.

Hantverket kan vara väldigt bra men stålet är inget speciellt. Teknikerna är inget unikt. Vad som är unikt är hur länge de använt dem. Att vika och bearbeta stålet och använda olika stålkvaliteter och härdning har ungefär hela världen gjort.
I Europa gjorde vi svärd av fjäderstål medan japanerna fortsatte med sin traditionella metod.

Japanska svärd är sjukt romantiserade och mytomspunna, men det är lite Hollywood-versionen av verkligheten.

Nu är förstås knivar lite annorlunda. Tror inte knivar i Tamahagane-stål är storsäljare direkt (det är för övrigt bättre stål idag än det var förr). Det finns flera moderna och bra stål från Japan idag. Sen finns det knivmakare som mer än gärna använder stål från Uddeholm eller Sandvik. Jag skulle även tro att de flesta knivmakare mer än gärna använder moderna verktyg och metoder där det passar.

Det är inte så många som trampar runt i kimono och sandaler, i dimhöljda berg, och bara gör knivar på precis samma sätt som deras förfäder för 500 år sedan.

Permalänk
Medlem

Dom bästa knivarna är dom som används 😁

Permalänk
Medlem
Skrivet av Er1kssoN:

"Priset spelar inte så stor roll, men lägger nog inte mer än 10.000:-"

ROFL, kommer vi få se dig på lyxfällan i höst?

har sparat ihop nästan 500k på 5 år så då kändes inte 10.000 som en så stor summa pengar att lägga på kvalité

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gx rade:

har sparat ihop nästan 500k på 5 år så då kändes inte 10.000 som en så stor summa pengar att lägga på kvalité

Bra jobbat! Det är ingen dålig start på att flytta hemifrån. Och klart du ska unna dig något fint om du vill ha det. Ett tips är bara att tänka att pengar är sjukt lätta att bränna och snart kommer det kosta att bara gå på muggen och skita.

Tror iofs inte det behöver påpekas om du redan sparat så mycket men det är ändå en bra sak att tänka på.

Permalänk
Medlem
Skrivet av DasIch:

Bra jobbat! Det är ingen dålig start på att flytta hemifrån. Och klart du ska unna dig något fint om du vill ha det. Ett tips är bara att tänka att pengar är sjukt lätta att bränna och snart kommer det kosta att bara gå på muggen och skita.

Tror iofs inte det behöver påpekas om du redan sparat så mycket men det är ändå en bra sak att tänka på.

Förstår precis. Har blivit mycket bättre med åren. Först när jag började komma upp i 100k ungefär köpte jag onödigt mycket elektronik prylar som jag trodde att jag behövde och skulle använda men som senare använts ett par gånger och sedan bara legat och samlat damm.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gx rade:

har sparat ihop nästan 500k på 5 år så då kändes inte 10.000 som en så stor summa pengar att lägga på kvalité

Se till att du kan spara minst lika mycket de kommande fem åren. Pengar kommer säkert behövas till något framöver.

Samla på knivar är nog inget som ger status. Bättre att ha något du vågar underhålla och slipa själv, de du nu väljer att skaffa.

Permalänk
Medlem
Skrivet av DasIch:

Jag skulle säga att det är lättare än han tror men svårare än det ser ut. Att få en bra och riktigt vass egg är inget supersvårt som kräver år av övning, men lite tid får man vara beredd att lägga ner.
I Japan kan du börja din karriär som kock med att spendera första fem åren på att tvätta ris. Ingen skulle påstå att det är ett krav för att laga bra mat.

Hantverket kan vara väldigt bra men stålet är inget speciellt. Teknikerna är inget unikt. Vad som är unikt är hur länge de använt dem. Att vika och bearbeta stålet och använda olika stålkvaliteter och härdning har ungefär hela världen gjort.
I Europa gjorde vi svärd av fjäderstål medan japanerna fortsatte med sin traditionella metod.

Japanska svärd är sjukt romantiserade och mytomspunna, men det är lite Hollywood-versionen av verkligheten.

Nu är förstås knivar lite annorlunda. Tror inte knivar i Tamahagane-stål är storsäljare direkt (det är för övrigt bättre stål idag än det var förr). Det finns flera moderna och bra stål från Japan idag. Sen finns det knivmakare som mer än gärna använder stål från Uddeholm eller Sandvik. Jag skulle även tro att de flesta knivmakare mer än gärna använder moderna verktyg och metoder där det passar.

Det är inte så många som trampar runt i kimono och sandaler, i dimhöljda berg, och bara gör knivar på precis samma sätt som deras förfäder för 500 år sedan.

jo att dom har mer moderna maskiner idag absolut, men dom kör fortfarande samma vikning och bakar in dom olika hårdheterna även om det sker i t-shirt och shorts idag i stället för dräkt. den jag köper mina dyrare knivar av lever just i en liten by i bergen dock kör dom generator och "modernare" maskiner dvs att vika stål är mer än att få ut orenheter som du påstod när jag först svarade dig.

Sedan finns det absolut personer som importerar stål och har helt andra sätt att göra knivar och svärd, men då är det knappas klassigt japanskt stål vi talar om längre.
Fråga Har du testat en kniv gjord på klassiskt japanskt sätt av en mästare? absolut dom är löjligt dyra och hypade som satan det är dock en jäkla skillnad i skärpa och hur länge dom håller skärpan jämfört med vilken "modern" kniv jag än köpt då kan jag ändå lägga många tusen på en bra kniv.
Men har du tips på någon "modern" kniv som du menar är bättre stål får du väldigt gärna länka till den (jag är alltid på jakt efter bättre leksaker)

Visa signatur

Om du lär dig älska din smärta kommer du känna dig älskad var dag.

Permalänk
Medlem

Inkclub kör någon drive nu, handla för 299 kr exkl frakt och få en orrefors 20 cm kniv på köpet (påstås att den är värd 1199 kr).

Ingen aning om värdet på knivet stämmer men du lär väl behöva dammsugarpåsar eller något dylikt?

Ett tips iaf.

Permalänk
Medlem
Skrivet av GETSOME:

Inkclub kör någon drive nu, handla för 299 kr exkl frakt och få en orrefors 20 cm kniv på köpet (påstås att den är värd 1199 kr).

Ingen aning om värdet på knivet stämmer men du lär väl behöva dammsugarpåsar eller något dylikt?

Ett tips iaf.

Det låter som ett erbjudande som är lite för bra för o vara sant?

Permalänk
Medlem
Skrivet av aragon:

jo att dom har mer moderna maskiner idag absolut, men dom kör fortfarande samma vikning och bakar in dom olika hårdheterna även om det sker i t-shirt och shorts idag i stället för dräkt. den jag köper mina dyrare knivar av lever just i en liten by i bergen dock kör dom generator och "modernare" maskiner dvs att vika stål är mer än att få ut orenheter som du påstod när jag först svarade dig.

Sedan finns det absolut personer som importerar stål och har helt andra sätt att göra knivar och svärd, men då är det knappas klassigt japanskt stål vi talar om längre.
Fråga Har du testat en kniv gjord på klassiskt japanskt sätt av en mästare? absolut dom är löjligt dyra och hypade som satan det är dock en jäkla skillnad i skärpa och hur länge dom håller skärpan jämfört med vilken "modern" kniv jag än köpt då kan jag ändå lägga många tusen på en bra kniv.
Men har du tips på någon "modern" kniv som du menar är bättre stål får du väldigt gärna länka till den (jag är alltid på jakt efter bättre leksaker)

Jag tror du missar poängen samt att det inte var mig du svarade tidigare.
Vikning och den sortens bearbetning är inte nödvändigt med moderna stål och kan snarare försämra kvalitén. Det görs av estetiska skäl idag. Att använda olika stål och hårdheter är inget speciellt i sig - det kom man på för över 2000 år sedan. Det enda som kan vara beundransvärt här är smedernas hantverk, där de lyckats ta primitiva och invecklade metoder till ett bra resultat.

Europeiska långsvärd kunde hålla liknande skärpa, var lättare (trots att de var längre) och kunde böjas utan att gå sönder. Det krävdes inte heller en lika invecklad process för att få ett bra resultat - vi hade både bättre järnmalm och bättre teknik för smältning. Typ halva världen hade det (däremot kan det diskuteras huruvida någon gjorde bättre vapen än oss).

Myten om de magiska samurajsvärden är just det, en myt. De är bra utifrån vad smederna hade att jobba med, men det är i så fall smederna som ska ha äran för det - att med dåliga råvaror och primitiv teknologi ändå kunna producera bra produkter.

Nej, jag har inte testat en en kniv gjord av Tamahagane-stål av en mästare. En sån kniv är säkert bra. Stålet är dock inget speciellt, men en skicklig knivmakare kan få bra resultat ändå eftersom det är mycket mer än stålet som avgör om en kniv är bra.

Vad gäller bättre stål så... modernt Tamahagane-stål tycks jämförbart med 1075. Det är större chans att hitta det i en machete än en kockkniv.

Ps. Jag misstänker att du missat skillnaden mellan knivar av Tamahagane-stål och generellt smidda japanska knivar. De som gör traditionella Tamahagane-knivar smälter sitt eget stål enligt primitiva metoder. Resten av de japanska knivmakarna köper sitt stål från Hitachi, Uddeholm, Sandvik eller vad de nu föredrar för tillverkare. Och då snackar i seriöst folk som spenderat hela sina liv i smedjan, med skillnaden att de inte går runt i kimono, sandaler och tycker allt var bättre för 500 år sedan.

Permalänk
Medlem
Skrivet av DasIch:

Jag tror du missar poängen samt att det inte var mig du svarade tidigare.
Vikning och den sortens bearbetning är inte nödvändigt med moderna stål och kan snarare försämra kvalitén. Det görs av estetiska skäl idag. Att använda olika stål och hårdheter är inget speciellt i sig - det kom man på för över 2000 år sedan. Det enda som kan vara beundransvärt här är smedernas hantverk, där de lyckats ta primitiva och invecklade metoder till ett bra resultat.

Europeiska långsvärd kunde hålla liknande skärpa, var lättare (trots att de var längre) och kunde böjas utan att gå sönder. Det krävdes inte heller en lika invecklad process för att få ett bra resultat - vi hade både bättre järnmalm och bättre teknik för smältning. Typ halva världen hade det (däremot kan det diskuteras huruvida någon gjorde bättre vapen än oss).

Myten om de magiska samurajsvärden är just det, en myt. De är bra utifrån vad smederna hade att jobba med, men det är i så fall smederna som ska ha äran för det - att med dåliga råvaror och primitiv teknologi ändå kunna producera bra produkter.

Nej, jag har inte testat en en kniv gjord av Tamahagane-stål av en mästare. En sån kniv är säkert bra. Stålet är dock inget speciellt, men en skicklig knivmakare kan få bra resultat ändå eftersom det är mycket mer än stålet som avgör om en kniv är bra.

Vad gäller bättre stål så... modernt Tamahagane-stål tycks jämförbart med 1075. Det är större chans att hitta det i en machete än en kockkniv.

Ps. Jag misstänker att du missat skillnaden mellan knivar av Tamahagane-stål och generellt smidda japanska knivar. De som gör traditionella Tamahagane-knivar smälter sitt eget stål enligt primitiva metoder. Resten av de japanska knivmakarna köper sitt stål från Hitachi, Uddeholm, Sandvik eller vad de nu föredrar för tillverkare. Och då snackar i seriöst folk som spenderat hela sina liv i smedjan, med skillnaden att de inte går runt i kimono, sandaler och tycker allt var bättre för 500 år sedan.

det har du rätt i, fan att jag aldrig lär mig kolla namnet.
ok? har du någon länk till den infon (började söka men hittar inte något direkt om dina påståenden)
personligen kan jag som sagt bara säga att vad jag märkt vid slipning och användning dvs jag kan inget om stål
men jag skickade över en kopia på denna tråden till ett par smeder jag lärt känna genom åren för att se vad dom anser om det.

Visa signatur

Om du lär dig älska din smärta kommer du känna dig älskad var dag.