Microsoft skannar innehåll i lösenordsskyddade zip-filer

Permalänk
Medlem

Minns i MSN Messenger, då gnälldes det bara på filändelser. Minns inte hur många filer jag ändrade från zip och exe till txt för att kunna skicka dem

Undrar om sånt fortfarande skulle funka

Permalänk
Medlem
Skrivet av johanandersson:

Det känns inte acceptabelt. Över lag så tar dessa företag sig för stora rättigheter, som när Apple förstörde tusentals låtar som personer själva hade skapat och hade på sina Appledatorer, bara för att de råkade dela namn med något på iTunes. Fast denna gången är det grövre då det handlar om att olovligen gå förbi lösenordsskydd.

Du har alltid valet att sköta din egna lagring hemma på snurrdiskar med NAS och/eller att själv göra en molntjänst som du och andra inbjudna kan hämta och ladda upp datat till.

Om man följer patent-webbsidona så har MS med flera andra sökt många mjukvarupatent i > 10 år tillbaka i att effektivare scanna för tex. copyrigth-material ur stora datamängder och det är svårt att misstolka andemeningen till vad dessa tas fram för - så detta är inget alls att bli förvånad över att dessa börja användas i skarp drift nu.

Detta med moralisk rätt är inget storbolagen bryr sig och alla som håller på med datalanalys av livedata i någon form är dataknarkare värre än heroinister i svår abstinens med en dos mitt framför ögonen och hinder som moral för att komma åt dosen är något som viftas undan enkelt.

Största felet och något som underblåser knarkandet av data börjar med när man öppna konto hos MS på sin nya dator, och gör man inte det och kringgår att göra en offline-konto på sin dator så dränks man senare i uppmaningar att skaffa MS-konto och hoppas på att du som användaren det första den gör med ny dator skicka upp hela företagets IP till molnet innan misstagen inses och desperat börjar radera dessa - och då är skadan redan skedd och kopia säkrad hos MS även om de aldrig någonsin skulle erkänna att det finns en kopia kvar efter raderingen om användare senare frågar efter dessa... - så desperat är denna dataknarkaren...

Och informationsinhämtande myndigheter har samma begär och få de smak på det så vill de snabbt ha mer, mycket mer och snart är på östtysklands nivå när ena halvan av befolkningen spionerade på den andra halvan... - fast nu med maskiner...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zargoz:

Försvarar inte USA/Väst men att jämföra de med Kina är så dumt. I kina försvinner folk spårlöst eller sätts i fängelse utan någon rättegång om man avviker för mycket från den väg som CCP har lagt ut.
Folk som brukar snacka skit om väst har oftast aldrig bott någon annanstans.
Har familj i Kina och vet en hel del av vad som försiggår där.

Byter den kinesiska staten ut sin befolkning mot folk från 3e världen så att Apple och Nike kan sälja mer produkter? Fan Kina verkar inte så dåligt ändå.

Visa signatur

- 13600K | ASUS 3080 | 32GB DDR5 | XB271HU -

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Låter väldigt onödigt att testa lösenord när de bara behöver logga lösenorden i datorn elerl läsa filerna där i stället.

wat? Logga lösenorden? Hur då? Du menar om filen är skapad på samma dator som scannar? Ja, då fungerar det ju. Men de flesta fallen är ju just tvärtom.

Permalänk
Medlem

*gäsp* Använd AES-256.

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Curik:

wat? Logga lösenorden? Hur då? Du menar om filen är skapad på samma dator som scannar? Ja, då fungerar det ju. Men de flesta fallen är ju just tvärtom.

Men filen är ju troligen skapad i en winmaskin så d¨det är inga problem för MS att logga om de vill för de kan ju ha vilka spionfunktioner som helst i datorn i det läget.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av medbor:

Minns i MSN Messenger, då gnälldes det bara på filändelser. Minns inte hur många filer jag ändrade från zip och exe till txt för att kunna skicka dem

Undrar om sånt fortfarande skulle funka

alla zipfiler börjar med 'PK' (från pkzip som den ursprungligen hette) så detta är inte svårt att scanna.

OS som linux bygger inte på om filen kan exekveras eller inte på några fil-extension mer än som sista utväg utan använder 'file' för att inom filen leta efter 'magic numbers' (som också kan vara namn) på rätt ställen och meddelar skalet var det är för filtyp och skalet sedan startar rätt program som kan hantera filen.

Det som folk inte verkar medvetna om är att zipfiler krypterar inte sin filkatalog även om man gör zipfilen krypterat, filnamnen är alltså i klarspråk i katalogen även om själva filkropparna är krypterade

Så det är ganska enkelt att även för MS att bara lista zipfilen och se filnamnen i arkivet och eventuell reagera för filnamn som är förknippat med malware, utan att försöka hacka några password.

Skall man ha katalogen med filnamnen krypterad så får man köra 7zip och det dessutom är separat flagga/bock man skall komma ihåg om filkatalogen skall krypteras eller inte i samband när resten av datat krypteras.

Vi har kundkrav på jobbet att filer skall sändas med just 7zip och med katalog krypterad när det körs över tex. email då detta går inte att lösa med vanlig zip (zip-formatet har inte datafält för att styra om att kryptera filkatalogen eller inte och filformatet är för etablerat och inbyggt i tusentals program för att kunna ändras inom närtid)

7zip är IMHO lite för mycket att likna zip och tex. hanterar inte attribut och rättigheter mm. tillfredställande om man komprimera filer från tex. en linux-filsystem - det är bättre att först TAR:a filerna och sedan komprimera i många fall.

7zip är attraktivt i många fall då den kör multitrådad komprimering och därmed betydligt snabbare och fortfarande packar bra och bättre än de flesta alternativen medans de flesta klassiska komprimeringsprogram är enkeltrådade.

Permalänk
Medlem
Skrivet av MrQke:

Byter den kinesiska staten ut sin befolkning mot folk från 3e världen så att Apple och Nike kan sälja mer produkter? Fan Kina verkar inte så dåligt ändå.

Vad menar du? Kina använder tvångsarbete med människor och barn från Xinjiang och samtidigt som de godtyckligt fängslar uigurer och utför ett folkbyte i xinjiang regionen genom att bosätta där Han-kineser som då får gratis land och andra förmåner.
Kina är jättebra så länge du är ett lydigt barn och gör som du blir tillsagd, ta en sväng utanför den utlagda vägen så får du se hur bra Kina är.

Visa signatur

Ryzen 7 2700 @ 4.0Ghz, X470 Taichi, 16gb ram @ 3200 mhz, GTS V8 Cpu Cooler, Gigabyte 5700XT.

Permalänk
Medlem
Skrivet av DonM:

*gäsp* Använd AES-256.

det går att klanta sig även där i implementationen

ZIP körde en period sin kryptering i ECB-mode utan att någon upptäckte det under lång tid - tills någon körde in en motsvarande bitmapp-TUX och arkiverade det med ZIP utan kompression men med kryptering och fann i zip-kroppen en motsvarande ECB-TUX

se https://github.com/robertdavidgraham/ecb-penguin skrollat lite längre ned.

Vid kompression görs sist en entropimaximering med huffmankodning vilket gör att utdatat aldrig ser lika ut i några större fält och är mer vitt-bruslikt vilket maskade att krypteringen gjordes med ECB - men med ej komprimerad bitmap så är var cipher-block endast 16 byte lång och har alla cipher-block samma nyckel så får man makromässig mönster när det är hela fält med samma data eller upprepande fält med samma datamönstersekvens som är mycket större än 16 bytes kluster.

cipher-blocket i sig är lika svårforcerat som tidigare men i och med 16-bytes blockstorleken så kan krypteringen fortfarande inte dölja storskaliga mönster som just bitmapsbilder.

Det finns olika 'block cipher mode of opreation' för att försöka hantera situationen med makromönster och var och en sina för och nackdelar i hanteringen och hur det påverkar krypteringens attackmotstånd - och det här med hanteringen av start och stopp, padding för att man skall få jämna fyllda block etc. och i nyckelhanteringen som misstagen görs som kan göra att en antagen stark kryptering i ett arkiv kan vekna betydligt ett antal år senare utan att cipherns styrka i sig på något sätt har blivit försvagat.

https://en.wikipedia.org/wiki/Block_cipher_mode_of_operation

Permalänk
Medlem
Skrivet av stoffe_83:

I artikeln står det att ZIP-lösenordskyddet är lätt att knäcka. Jag undrar hur man knäcker det? Det gäller en av mina egna filer som jag skulle vilja kika i, en 20 år gammal zip fil med okänt innehåll i.

Hur gör man?

Kör in Linux i en vm typ VirtualBox och använd john the ripper: https://systemweakness.com/cracking-password-protected-zip-files-using-john-the-ripper-c3b55c27e0fe

Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Detta med att testa lösenord ser jag som en frågeställning till om det ens är okej för dem att göra.
En annan fråga är om det är ok att ladda upp vad man vet är infekterade filer på annans molntjänst utan deras godkännande?

Varför skulle det vara olagligt att testa olika lösenord mot en zipfil? Tekniskt sätt det enda som man gör är att se om två hashar råkar ha samma värde.

Skrivet av mrqaffe:

Men filen är ju troligen skapad i en winmaskin så d¨det är inga problem för MS att logga om de vill för de kan ju ha vilka spionfunktioner som helst i datorn i det läget.

Förstår hur du tänker men riktigt så långt har det inte gått än. Dessutom så skulle det hindra dem att scanna filer som var komprimerade på macOS eller Linux och då måste de ändå göra som de gör idag.

Visa signatur

|Ryzen 5800x3d|RX 7900XTX Hellhound|Asus Prime X370 Pro|32GiB Corsair 2400MHz CL16 Vengeance|Corsair HX1000i|Fractal Define R5|LG 45GR95QE|Corsair K100|Razer DeathAdder V3 Pro|Ubuntu 23.10|

Permalänk
Medlem

Att scanna innehåll är ju inte samma sak som att läsa vad innehållet är. Borde vara självklart att allt som skickas över nätet ska scannas mot virus etc oavsett lösenordsskyddat eller ej.

Borde vara grundläggande att ska man använda Internet så kommer allt man skickar fram och tillbaka att bli undersökt för skadligt innehåll. Men som sagt inte läsa utan att bara scanna det.

Visa signatur

En trött jäkel.

Permalänk
Skrivet av F.Ultra:

Varför skulle det vara olagligt att testa olika lösenord mot en zipfil? Tekniskt sätt det enda som man gör är att se om två hashar råkar ha samma värde.

Det står garanterat någon klausul i villkoret att man accepterar att kan göra olika saker som detta.

Det uppstår dock några frågor. Om denna klausul inte finns har de då rätt att testa sig fram rätt lösenord och inte göra mer? Frågan är genast vad ska de med denna information till?
Men i detta fall så använder de lösenordet för att också läsa filens innehåll och då är de inne på saker som de absolut inte får göra hur som helst. Men då måste någon klausul i villkoren till.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dax:

Att scanna innehåll är ju inte samma sak som att läsa vad innehållet är. Borde vara självklart att allt som skickas över nätet ska scannas mot virus etc oavsett lösenordsskyddat eller ej.

Borde vara grundläggande att ska man använda Internet så kommer allt man skickar fram och tillbaka att bli undersökt för skadligt innehåll. Men som sagt inte läsa utan att bara scanna det.

LOL, du borde bli politiker. Ena meningen motsäger den andra och alltihop är helt logiskt inkonsekvent, men om man inte vet någonting om det låter det jättebra.

Permalänk
Medlem
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Det står garanterat någon klausul i villkoret att man accepterar att kan göra olika saker som detta.

Det uppstår dock några frågor. Om denna klausul inte finns har de då rätt att testa sig fram rätt lösenord och inte göra mer? Frågan är genast vad ska de med denna information till?
Men i detta fall så använder de lösenordet för att också läsa filens innehåll och då är de inne på saker som de absolut inte får göra hur som helst. Men då måste någon klausul i villkoren till.

Vad är det för lag som du hade tänkt dig skulle förhindra något av dessa två? Nu är jag inte jurist men har svårt att tro att det skulle finnas någon lag som säger att en krypterad fil skulle räknas som säg ett brev (med åtanke på brevhemlighet).

Visa signatur

|Ryzen 5800x3d|RX 7900XTX Hellhound|Asus Prime X370 Pro|32GiB Corsair 2400MHz CL16 Vengeance|Corsair HX1000i|Fractal Define R5|LG 45GR95QE|Corsair K100|Razer DeathAdder V3 Pro|Ubuntu 23.10|

Permalänk
Skrivet av F.Ultra:

Vad är det för lag som du hade tänkt dig skulle förhindra något av dessa två? Nu är jag inte jurist men har svårt att tro att det skulle finnas någon lag som säger att en krypterad fil skulle räknas som säg ett brev (med åtanke på brevhemlighet).

Dataintrång: https://lagen.nu/begrepp/Dataintr%C3%A5ng

Det finns poliser som har gjort sökningar på personer som ej ingår i deras arbetsuppgift att söka på och de åkte dit för dataintrång. Polisen hade alltså rent teknisk möjligt att söka på olika personer, bara det att om de söker på fel åker de dit.

Det går att spekulera vidare i vilka brott... I vilket fall man ska passa sig för att läsa annans data utan dens godkännande.

Det är lite som man lämnar in en dator hos en datareparatör och den sedan läser ens filer. Om gärningen går att bevisa, så kan man spekulera kring vilka brott som personen har begått.

Permalänk
Medlem
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Dataintrång: https://lagen.nu/begrepp/Dataintr%C3%A5ng

Det finns poliser som har gjort sökningar på personer som ej ingår i deras arbetsuppgift att söka på och de åkte dit för dataintrång. Polisen hade alltså rent teknisk möjligt att söka på olika personer, bara det att om de söker på fel åker de dit.

Det går att spekulera vidare i vilka brott... I vilket fall man ska passa sig för att läsa annans data utan dens godkännande.

Det är lite som man lämnar in en dator hos en datareparatör och den sedan läser ens filer. Om gärningen går att bevisa, så kan man spekulera kring vilka brott som personen har begått.

Fast inget av det här är ju dataintrång, dvs MS har inte olovligen gjort intrång i den dator för att komma åt zip-filen utan du har faktiskt skickat den till dem. Inte heller är detta sökningar i en databas med skyddade uppgifter i som gäller det rättsfall som du tar upp.

Visa signatur

|Ryzen 5800x3d|RX 7900XTX Hellhound|Asus Prime X370 Pro|32GiB Corsair 2400MHz CL16 Vengeance|Corsair HX1000i|Fractal Define R5|LG 45GR95QE|Corsair K100|Razer DeathAdder V3 Pro|Ubuntu 23.10|

Permalänk
Skrivet av F.Ultra:

Fast inget av det här är ju dataintrång, dvs MS har inte olovligen gjort intrång i den dator för att komma åt zip-filen utan du har faktiskt skickat den till dem. Inte heller är detta sökningar i en databas med skyddade uppgifter i som gäller det rättsfall som du tar upp.

Som sagt det går att spekulera i lagbrott och MS har garanterat en klausul som står att de har rätt att göra just detta man gör och man godkänner den.
Rent generellt om vi tar Microsoft Onedrive så kan man ha vilken typ av data som helst där, inklusive databaser med skyddade uppgifter. Sharepoint är lite samma sak.

Men eftersom Microsoft inte har blivit stämda för något brott så har de garanterat en klausul som gör att man godkänner att de får göra detta.

Permalänk
Medlem

Kan man verkligen lita på detta om det kommer ifrån Mastodon?

Visa signatur

"Maybe one day you will learn that your way, is not the only way"

Permalänk
Medlem
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Som sagt det går att spekulera i lagbrott och MS har garanterat en klausul som står att de har rätt att göra just detta man gör och man godkänner den.
Rent generellt om vi tar Microsoft Onedrive så kan man ha vilken typ av data som helst där, inklusive databas med skyddade uppgifter. Sharepoint är lite samma sak.

Men eftersom Microsoft inte har blivit stämda för något brott så har de garanterat en klausul som gör att man godkänner att de får göra detta.

klart att de har en klausul där. Men även en databas med skyddade uppgifter tror jag skulle vara svårt att hävda detta, för när det gäller rättsfallen med poliser och sjukvårdsperonal som gör sökningar så handlar det ju om lagar skrivna speciellt för deras fall där de av div anledningar måste ha databaser med känsliga uppgifter i och samtidigt kunna söka i dem samtidigt som det inte skall vara helt fritt att söka upp vad och vem som helst utan anledning.

Visa signatur

|Ryzen 5800x3d|RX 7900XTX Hellhound|Asus Prime X370 Pro|32GiB Corsair 2400MHz CL16 Vengeance|Corsair HX1000i|Fractal Define R5|LG 45GR95QE|Corsair K100|Razer DeathAdder V3 Pro|Ubuntu 23.10|

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Men filen är ju troligen skapad i en winmaskin så d¨det är inga problem för MS att logga om de vill för de kan ju ha vilka spionfunktioner som helst i datorn i det läget.

Ja, vilka spionfunktioner som helst kan M$ ha. Sånt går inte att upptäcka. Helt klart.

Permalänk
Medlem
Skrivet av trudelutt:

LOL, du borde bli politiker. Ena meningen motsäger den andra och alltihop är helt logiskt inkonsekvent, men om man inte vet någonting om det låter det jättebra.

Det är ju inte så att det är en människa som sitter och läser och scannar filerna, samt man behöver ju inte veta vad det står eller innehåller för att göra en säkerhets scanning vad det står är ju oväsentligt för den delen.

Visa signatur

En trött jäkel.

Permalänk
Medlem

Tycker det är bra att de jobbar så djupt med säkerheten. Allt handlar om syftet och om de gör mer saker än att bara scanna. Vill man ha full kontroll får man sätta upp ett privat moln, men där blir man också själv mer ansvarig för säkerheten. Finns ju tyngre krypteringar med 7zip om man vill hålla det hemligt. Eller skicka filer via tjänster som är gjorda för att skicka hemlig information

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dax:

Det är ju inte så att det är en människa som sitter och läser och scannar filerna, samt man behöver ju inte veta vad det står eller innehåller för att göra en säkerhets scanning vad det står är ju oväsentligt för den delen.

Ylva Johansson, är det du?

Permalänk
Medlem
Skrivet av trudelutt:

Ylva Johansson, är det du?

Kan tyvärr inte ta dig på allvar.

Visa signatur

En trött jäkel.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dax:

Att scanna innehåll är ju inte samma sak som att läsa vad innehållet är. Borde vara självklart att allt som skickas över nätet ska scannas mot virus etc oavsett lösenordsskyddat eller ej.

Borde vara grundläggande att ska man använda Internet så kommer allt man skickar fram och tillbaka att bli undersökt för skadligt innehåll. Men som sagt inte läsa utan att bara scanna det.

Vet inte om jag förstår vad du menar här...

Att göra virusscanningen kräver ju just specifikt att man läser filinnehållet... och att läsa innehållet kräver, givet vettig kryptering, att man kan lösenordet eller gissar sig fram till lösenordet.

Visa signatur

Desktop: Ryzen 5800X3D || MSI X570S Edge Max Wifi || Sapphire Pulse RX 7900 XTX || Gskill Trident Z 3600 64GB || Kingston KC3000 2TB || Samsung 970 EVO Plus 2TB || Samsung 960 Pro 1TB || Fractal Torrent || Asus PG42UQ 4K OLED
Proxmox server: Ryzen 5900X || Asrock Rack X570D4I-2T || Kingston 64GB ECC || WD Red SN700 1TB || Blandning av WD Red / Seagate Ironwolf för lagring || Fractal Node 304

Permalänk
Medlem
Skrivet av evil penguin:

Vet inte om jag förstår vad du menar här...

Att göra virusscanningen kräver ju just specifikt att man läser filinnehållet... och att läsa innehållet kräver, givet vettig kryptering, att man kan lösenordet eller gissar sig fram till lösenordet.

Jo men här är det ju inte människan som läser innehållet och så länge infon inte sparas så är den ju fortfarande hemlig. Sen att krypteringen som användes kanske inte var top notch kan man ju itne skylla MS för utan avsändaren som gjorde ett par fel här typ skickade elak kod till ett moln inom MS etc

Visa signatur

En trött jäkel.

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Dax:

Jo men här är det ju inte människan som läser innehållet och så länge infon inte sparas så är den ju fortfarande hemlig. Sen att krypteringen som användes kanske inte var top notch kan man ju itne skylla MS för utan avsändaren som gjorde ett par fel här typ skickade elak kod till ett moln inom MS etc

Beroende på vad man vill skydda med krypteringen så kan det vara farligt även om det "bara" är en dator som undersöker filen för info kan lätt användas tex för reklam eller missbrukas på andra sätt om den var känslig typ att du uttryckt en politisk åsikt, sexuell läggning, medicinsk diagnos eller annat känsligt i innehållet och den registreras.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dax:

Jo men här är det ju inte människan som läser innehållet och så länge infon inte sparas så är den ju fortfarande hemlig. Sen att krypteringen som användes kanske inte var top notch kan man ju itne skylla MS för utan avsändaren som gjorde ett par fel här typ skickade elak kod till ett moln inom MS etc

Håller med i att det rimligen inte är någon människa som läser filinnehållet, det skulle vara alldeles för dyrt och långsamt.
Möjligen då om de skulle spara en kopia någonstans för vidare analys när de hittat något intressant, men det framgår inte av artikeln... men det är ju ren spekulation

Utöver det är väl främst frågan vad de sparar för information om scanningsresultatet och om det i sig skulle vara ett problem.

Visa signatur

Desktop: Ryzen 5800X3D || MSI X570S Edge Max Wifi || Sapphire Pulse RX 7900 XTX || Gskill Trident Z 3600 64GB || Kingston KC3000 2TB || Samsung 970 EVO Plus 2TB || Samsung 960 Pro 1TB || Fractal Torrent || Asus PG42UQ 4K OLED
Proxmox server: Ryzen 5900X || Asrock Rack X570D4I-2T || Kingston 64GB ECC || WD Red SN700 1TB || Blandning av WD Red / Seagate Ironwolf för lagring || Fractal Node 304

Permalänk
Medlem

MS borde ge fan i detta kan jag tycka, men samtidigt skulle det aldrig falla mig in att använda "krypterad" standard-zip för något överhuvudtaget.

Ska jag skydda ett arkiv så blir det 7-zip med besvärligt lösenord och krypterade filnamn, exempelvis för telefonbackups.

Visa signatur

5950X, 3090

Permalänk
Medlem

Upprepar mig själv här eftersom alla verkar missa hur zip fungerar; det spelar ingen roll om ett zip-arkiv är lösenordsskyddat eller ej, det går fortfarande att se filnamnen om det inte är explicit specificerat vid skapandet att filnamnen INTE ska synas.

Visa signatur

11600K@5.1 GHz + 32GB Corsair Vengeance RGB PRO 3200@3400 MHz + MSI RTX 2080 Super Gaming X Trio +
WDC Blue SN550 1TB + Black OEM SN730 500GB + Kingston A1000 480GB + A2000 500GB + NV2 1TB + 2TB R10 + RGB most of THE THINGS! + Corsair 4000D Airflow + 2*ZyXEL NSA326 2*3TB @ R1 + Netgear RN2100 4*3TB @ R10 + RN204 4*4TB @ R5 + Synology DS216j 2*4TB @ SHR R1 + DS418 4*8TB @ SHR R6
| tmp: R5 3600@4.2 GHz + 32GB 2666@3066MHz + 1060 6GB@2100/4500MHz + 1 TB NV2 & 512GB SN730