Dator för bild/videoredigering & lättare spel (Budget 20-25k inkl. Skärm)

Permalänk
Medlem

Dator för bild/videoredigering & lättare spel (Budget 20-25k inkl. Skärm)

Hej! Jag vänder mig till er för att få lite vägledning i köpet av en ny dator. Efter att ha varit borta från datorbyggande i över 10 år, känner jag att jag behöver lite hjälp för att hitta rätt.

Jag studerar och jobbar mycket med bild- och videoredigering. Använder för det mesta program inom Adobe Creative Cloud. Utöver det, spelar jag också en del WoW och hade varit kul att kunna ta igen några av spelen jag missat senaste åren.

Budgeten ligger på 20 000 till 25 000 kronor. Detta ska inkludera kostnaden för en ny skärm. Med tanke på att det gått över ett decennium sen jag senast byggde något själv , skulle jag föredra att betala för montering. Fast om det skulle göra en betydande skillnad i vad jag får för pengarna, kan jag vara öppen för att bygga ihop den själv.

Jag är osäker på vilka komponenter som är bäst för mina behov, så all hjälp med att välja processor, grafikkort, RAM, lagringsutrymme etc. uppskattas verkligen. Även förslag på en bra 1440p skärm är mycket välkomna.

Tack på förhand!

Permalänk
Medlem

https://www.inet.se/kundvagn/visa/C9IjAfo0MseG1ttHsJNwaeQ_Cl4/lobotnik

Skärm: https://www.amazon.se/dp/B08P6YMRP1

Permalänk
Medlem

Om du redigerar video med högkvalitativa kameracodecs, som det allt vanligare H.265 4:2:2-formatet, ska du definitivt välja Intel CPU med integrerad GPU före AMD. Detta då Adobes program kan använda den integrerade GPU för att dekomprimera videon och avlasta CPUn vilket ger betydande skillnad i rapphet där det märks som mest; tidslinjen under redigeringen. Nvidias/AMDs GPUer stödjer inte dessa format. Jag hade kollat på i5 14600K eller i7 14700K.

Visa signatur

Citera -> större chans till svar.