Skrivet av 0cool:
Toyota Mirai tar ca 5 minuter på sig att tanka ca 20 mil med vätgas, det är kanske 2-3x så snabbt som ex Polestars senaste elbil men inga tiopotenser. Sedan måste man ju tanka på det sättet varje vecka om man kör medelantal mil per dag, jämfört med en elbil som laddas på parkeringen förlorar man alltså tid. Vad är då fördelen?
Borde inte finnas någon anledning att det ska gå långsammare än med CNG. Det kunde variera lite, hade man otur var det lågt tryck och då drog tiden iväg... Men normalt gick det på <10 min, vilket ändå kändes segt då det var mer än dubbelt så lång tid som att tanka bensin.
Skrivet av 0cool:
Betänk också att en syntet-ICE måste inte bara vara bättre än en BEV den måste vara så mycket bättre att folk börjar köpa dem även innan det ens finns infrastruktur. Jag ser inte att det ens teoretiskt kan dyka upp såna bilar.
Undrar hur mycket problem detta i praktiken kan vara. Vi hade CNG-bil rätt direkt efter att de släptes. OK, vi bor i Stockholmsområdet och var i storständerna man byggde CNG-stationer först. Gick inte att tanka var som helst, det var absolut struligare än att köra bensin/diesel men det var ändå fullt hanterbart.
Så lär gå att lösa, men likt CNG och initialt för BEV kommer det behövas finnas en morot. I fallen CNG var moroten rätt likt den BEV sedan fick: lågt förmånsvärde, ett klart lägre bränslepris och CNG, LPG, propan, vätgas, ammoniak har alla fördelen att deras egenskaper gör dem "snällare" mot motorn och det krävs mindre service (går t.ex. att köra längre med samma olja).
Ovanpå det har alla dessa fördelen att ha väldigt högt oktanvärde, om det utnyttjas fullt ut får man en mer effektiv motor allt annat lika.
Skrivet av 0cool:
Jag köper i och för sig argumentet att det kan vara värt att ha flera lösningar på problemet just in case, men ingen kommer köpa en bil som är sämre än alternativen för att de vill hjälpa mänskligheten att ha en strategisk backup på problemet. Historiskt hade vi bara 1 kass lösning under 100 år (fossilbilar).
Att ha bilproduktion uppdelad i konstruktioner som är optimala för BEV samtidigt som man tillverkar ICE är också en nackdel. Bilarna blir billigare när fabrikerna kan dedikeras till en sorts fordon och konstruktionerna blir också bättre när de dedikeras till det ena eller det andra. Jag tror det är oundvikligt att det blir en "winner takes all" och det lutar åt BEV.
Initialt tänkte jag: håller helt med, är nog rejäl uppförsbacke med flera alternativ.
Fast är det? Är ju exakt det vi haft med bensin och diesel, de använder faktiskt rätt olika teknik (ottomotor vs dieselmotor).
Ovanpå det har vi uppenbarligen klarat av att hålla rätt många varianter av ottomotorn levande, finns en lång rad olika brännsel där relativt små skillnaden behövs. För den händige är det möjligt att i alla fall propan och (för de flesta bilar) etanol-konvertera en existerande bensinmotor. Vätgas, CNG och LPG fungerar ju också i en "vanlig" bensinmotor (alla dessa är snällare mot motorn och avgasrör samt ger väsentligt mindre partikelutsläpp, som redan för bensin är en väldigt liten del av PM10).
Skrivet av 0cool:
Det är inte sant, man får även billigare bilar, effektivare produktion, mindre förorening, tystare storstäder, man blir av med tankbiltrafik, risken för explosioner och giftiga utsläpp på olika ställen i distributionskedjan - bara för att nämna några saker som är stora fördelar.
Billigare får vi se, i nuläget är BEV fortfarande klart dyrare i inköp och väsentligt dyrare att laga vid krockskada.
Batteriet är faktiskt bara en del som gör BEV dyrare. I nuläget gör också den väsentligt högre vikten bilen dyrare (påverkar en rad mekaniska bitar, även tunga ICE är dyra) samt det är mer elektronik.
Men håller ändå med. Realistiskt borde det gå att göra BEV billigare i vad det lider.
Skrivet av 0cool:
Din källa om mineraler har exempelvis med Kobolt och Nickel som en stor faktor för elbilar eftersom den baseras på ett gammal batterityp: "75 kWh NMC (nickel manganese cobalt) 622 cathode and graphite-based anode."
Den sortens batterier används inte i nyare elbilar och kommer sannolikt försvinna helt. Dvs översikten över mineralåtgången är inte korrekt.
Den information jag hittar är att LFP används i billigare/enklare modeller samt "standard-range" modellerna hos Tesla, Ford, Volvo, m.fl.
Tesla verkar primärt använda NCA i sina long-range och performance modeller. Volvo använder NMC i sina extended range och tydligen använder Tesla det i vissa Model Y.
LFP är inte enbart regnbågar och enhörningar, det är som nästa allt annat en avvägning.
Fördelarna med LFP är lägre pris, låg risk för "thermal runaway", tål fler laddcykler, innehåller inga "problematiska" mineraler.
Nackdelen är sämre energidensitet (så endera kortare räckvidd eller tyngre batteri) och klarar kallt klimat sämre än NCA/NMC.
Givet upptäckten med bis-FASI i alla litiumbatterier har LFP också problemet att det finns ingen ekonomisk anledning alls att återvinna sådana celler, det finns helt enkelt inget av värde (i NCA/NMC är det framförallt kobolt/nickel som är värt att återvinna p.g.a. att det är relativt dyrt). Lär ju bli mer tvingade åtgärder här kring återvinning, dagens ca 5 % är ett problem när det finns giftiga kemikalier som inte bryts ned på "naturlig väg".
D.v.s. det är komplicerat så fort man bara krafsar lite granna. Framförallt när man jobbar med saker som har väldigt stora volymer som t.ex. en (växande) marknad med 2 miljarder fordon.