Skrivet av Bengt-Arne:
Min anmärkning var absolut ingen anti-W10-propaganda
Snarare en rektion på Windows 10 LTSB/LTSC propagandan, som proklamerade att där nu var 10-år fri användning. Som lätt kunde tolkas som att det skulle fungera 10-år från nu, när det egentligen är mindre än 4-år kvar. För övriga så är det än mindre.
Det kommer som på ett radband 7-månader, 1-år och 7-månader, 1-år och 10-månader, 3-år och 10-månader.
Listing | Start Date | Mainstream End Date | Extended End Date |
---|
Windows 10 2015 LTSB | Jul 29, 2015 | Oct 13, 2020 | Oct 14, 2025 |
Windows 10 2016 LTSB | Aug 2, 2016 | Oct 12, 2021 | Oct 13, 2026 |
Windows 10 Enterprise LTSC 2019 | Nov 13, 2018 | Jan 9, 2024 | Jan 9, 2029 |
Windows 10 Enterprise LTSC 2021 | Nov 16, 2021 | Jan 12, 2027 | NA |
Att det enbart skulle vara en artificiell versionskontroll når det i grunden är att viss mjukvara använder sig av funktionsanrop som endast finns i funktions uppdateringar för Windows 10 Version 1803 (OS build 17134), Version 1709 (OS build 16299) {alla däremellan} 21h2 till 24h2.
Det är verkligen inte artificiella uppdateringar, då dom egentligen är nya funktionsanrop, nya funktioner som mjukvara kan dra bra nytta av, fungera mer effektivt.
Det är uppdateringar som aldrig kommer att komma till någon version av Windows LTSC av en väldigt naturlig orsak, LTSC är avsett för väldigt specifik användning, som väl förklaras om man läser på i dom Källor jag hänvisade till.
LTSC är en form av frusen version, riktad till användning där mjukvaran som körs behöver en stabil grund som inte förändrar sig över tiden, som i bankväsen där ATM är en av många.
Visst får du vara pro-Windows 10 LTSC, jag bryr mig egentligen inte. Då det är ditt val...
Det jag bryr mig om är om någon luras in utan att veta att där finns begränsningar och blir intalade att det är artificiella begränsningar, här bryr jag mig!
Så på ett sätt kan jag medge att jag är anti-pro Windows LTSC propaganda, samtidigt som jag inte bryr mig om någon lurar sig själv i tron att en inkompatibilitet är en artificiell spärr... Även det är ett personligt val...
Som jag skev i förra inlägget, som jag nog får anta blev missat:
Vill bara höja en varning, det står var och en fritt att själv avgöra om det är värt risken eller inte.
Samt att dom där magiska 10-åren idag, som bäst är mindre än 4-år.
Edit: Mitt förra inlägg hade till 100% Microsoft som källa, så jag antar att även Microsoft anses vara anti-Windows 10...
Speciellt då dom sen länge annonserat E.O.L.
De programvaror som krävt specifika versioner av Windows som jag stött på är UWP. Installera detta från MS Store och mycket riktigt kan det börja smälla i form av "kräver minst 1903", "kräver minst 21H2" o.s.v.
Win32-programvaror av den typ som traditionellt kallas "Windowsapplikationer" och inte kommer från Store fungerar i många fall redan med Windows 7, i vissa fall krävs Windows 10 och i mer sällsynta fall krävs "en senare version av 10an", dock har jag faktiskt inte stött på något win32 som haft detta problem.
När det gäller LTSC är det egentligen mycket enkelt: Det är en "klassisk" version av Windows och påminner mer om t.ex XP eller 7an i så mening att den är tämligen statisk och det den får är säkerhetsuppdateringar/buggfixar. Med tanke på alla problem jag haft med t.ex Windows 10 Pro och Windows 11 Pro inklusive uppdateringar som sänkt systemet genom att skapa en massa problem som gjort att efter sökningar har det visat sig snabbare att bara blåsa disken har LTSC fungerat mycket bra just eftersom det INTE kommer en massa potentiellt buggiga feature updates.
Enda systemet jag kör som är rolling release och fungerar stabilt är Linux, närmare bestämt OpenSUSE Tumbleweed. Microsoft har med både Windows 10 och 11 visat att detta upplägg inte leder till stabilitet över tid. Windows 10 var sannerligen inget under av pålitlighet under den tid MS funktionsuppdaterade det - däremot lugnade det ner sig när detta upphörde då den sista stora uppdateringen var 2004, därefter har det mest varit patchar och mindre feature enablers.
Min erfarenhet av Microsoft är att en Windowsversion som de funktionsuppdaterar hela tiden (W10 och W11 icke-LTSC) är som en tickande bomb, förr eller senare kommer den där uppdateringen som orsakar totalkaos. När de upphör med dessa funktionsuppdateringar och istället släpper patchar förbättras stabiliteten drastiskt, alltså den långsiktiga varianten.
Valet av LTSC blir då enkelt: Det är den pålitliga versionen av Windows och det beror inte på att den är "magisk" eller något utan enbart på att den enbart får patchar, inga funktionsuppdateringar. Hade MS haft samma kvalitet på de sistnämnda som man kan uppleva i Linux hade behovet av LTSC inte funnits, det är inte ens säkert att versionen existerat utan det mer varit något i stil med en Linuxdistro LTS.
Om Microsoft skulle släppa ett Windows Vacuum Cleaner Edition och den visar sig vara debloatad och dessutom stabil (så stabilt som Windows kan vara) och den funkar med framförallt win32-program hade jag kört den. Även om MS skulle säga att den versionen är avsedd för dammsugare och att alla möjliga (dåliga) saker kan hända med datorn (propaganda) hade jag kört den.
Nu kör jag ingen programvara i Windows som har de där väldigt specifika "minst 1903", "minst 21H2"-kraven (och ja, det är "artificiellt" när likvärdig programvara som fyller samma funktion fungerar på flera versioner av Windows). Bara för att programmet är UWP och distribureas via Store är det inte ett tecken på hög kvalitet att kräva t.ex 21H2 som lägsta version.
Det mesta jag kör är saker som t.o.m funkar i Windows 7 utan problem.
Hade Windows (valfri version) varit lika stabilt med MS version av rolling release som ett flertal rullande Linuxdistros och jag alltså visste att jag inte spelar enarmad bandit med systemstabiliteten som insats varje gång en funktionsuppdatering släpps hade jag möjligen kört det, dock med brasklappen att om vi under detta scenario ändå har Windows 11s GUI att tampas med hade jag ändå kört 10an.
Jag har helt klart andra (funktionsmässiga, stabilitetsmässiga) krav på operativsystemet - "det får uppdateringar" ligger långt ner på listan. Kvalitet på gränsnitt, stabilitet etc ligger långt före.
Intressant är det också att det propageras mot LTSC med tanke på att det där ju mer liknar tidigare Windowsversioner ifråga om koncept och underhåll.
Edit: Apropå detta med att kräva t.ex 1903 och liknande för då blir programmet så "effektivare":
WinCDEmu
Jag vill bara ge detta exempel (det finns många). Denna lilla sak har jag kört sedan jag använde XP, det är ett litet smidigt program som funkar i flera Windowsversioner, gör en sak och gör det bra och är kompakt.
Nej, jag är inte övertygad om att en UWP-version distribuerad via Store med lägst 21H2 som krav skulle innebära några förbättringar ens i storlek över dagens version.