Permalänk
Medlem

Internet på laptop med mobiltel

Hej!

Jag vet att man kan koppla upp sig mot internet med en bärbar genom en mobil (då man kanske sitter på parken eller nåt). Men vet inte alls exakt hur man gör eftersom jag ej har en laptop att pröva mig fram med.

Är det någon som vet steg för steg hur man gör (behöver ej gå in i alla "windows" detaljer). T.ex. berätta vad det krävs för teknik i mobilen (bluetooth, ir?) och om man behöver internetabbonemang etc.

Ytterligare något jag undrar över är om det kostar lika mycket som att surfa med mobilen direkt ut på internet eller är det dyrare att göra det via laptop, då man kan checka email och sådant etc som om man satt framför en vanlig dator med internet uppkoppling.

Tack på förhand!

Visa signatur

cause every passing minute...

Permalänk

Det som krävs är kontakt mellan telefonen o datorn, antingen kabel, IR eller bluetooth. Telefonen ska ha GPRS och det sk vara aktiverat hos operatören.

Med Gprs betalar man för mängd data som är överfört, runt 15-20Kr MB.

Visa signatur

Win2k
Microsofts bästa os...

Permalänk
Medlem

Måste man inte ringa någon modempool?
Eller kommer man åt hela internet via tex Telias GPRS-tjänst?

Permalänk

ted1001: man kommer åt internet via gprs-tjänsten.

Permalänk
Medlem

Det blir riktigt dyrt eftersom det blir så mycket trafik. Använde det lite förra sommaren för att komma åt vissa sidor i en stuga i skogen. Ingen koll på vad det kostar nu men med telia kostade det då 20 kr Mb och det skenar iväg fort ifall du surfar på vanliga websidor. Dock kunde jag ha MSN igång länge utan någon större grafik.

Jag använde även något som kallades "mobil data" eller likande och då betalade jag istället för tiden jag var uppkopplad, men då är hastigheten extremt låg istället.

Permalänk

Ska man surfa mycket mobilt är det ju ett alternativ att kolla på 3s 3Gdata kort där man betalar en fast måads avgift och får surfa hur mycket man vill (flatrate). Kostar 500kr månaden tror jag.

Annars har Telia gratis GPRS under varje helg hela sommaren.

Visa signatur

Win2k
Microsofts bästa os...

Permalänk
Medlem

Nu är ju alla mobiltelefoner olika, men tekniken är väl i grund och botten densamma.. så jag tänkte att jag kanske skulle dela med mig av mina erfarenheter av surf via mobil.

Eftersom jag valt att inte ha någon fast telefon hemma, och att det då - till för inte så länge sedan - inte heller funkat med adsl-lösningar så har jag varit "låst" till mobila lösningar, vilket jag tycker funkat bra för mig:

Jag kör en Motorola A925 (3G) med olika varianter av kontant/refill-kort till - som jag med hjälp av medföljande uppkopplings-program använt dels tillsammans med stationär dator hemma och dels med bärbar dator "ute i skogen". Båda funkar alldeles utmärkt, och faktum är att man med 3G-telefon ju faktiskt får till större sprutt i uppkopplingen (upp till 384kbps - 40-50k/sec) än vad de billigaste 256kbps-lösningarna kan erbjuda.

Kostnaderna då?
- Jag har ju valt att använda gprs-varianten av datatrafik, och med tanke på att man betalar nånstans mellan 10kr (operatören 3) och 20 kr per flyttat MB så - Okej, jag ska erkänna - är man storsurfare är det ingen hållbar lösning, men för mig som bara kollar posten, kör msn, kanske lite forumläsning via sweclockers (kör ofta miniswec i datorn också) etc så blir det inte så farligt - speciellt inte om man "stänger av" bilder i webbläsaren. Som kuriosa kan jag väl berätta att en kväll på en dc-hubb med lite chat m.m. inte brukar gå på mer än 4-6 spänn, vilket känns överkomligt.

Dessutom är jag då kanske av den mer omständiga typen, så när Tre hade gratis datatrafik valde jag att surfa med dom (och flyttade ett antal GB via p2p) När sedan Comviq började med 3G på sina kontantkort växlade jag över dit under den period det var gratis. Nu när Telia kör sommarkampanj på datatrafik (gratis under helgerna) har jag hunnit flytta några GB till..

Mitt slutbetyg: Har man mycke trafik får man strula med special-lösningar. Vill man bara ha lite koll på världen (och kanske kan skippa bilderna) funkar det utmärkt att surfa mobilt.

Tjaaa.. det var väl allt tror jag. Ingen teknisk info förvisso, men lite av mina erfarenheter.

Permalänk
Medlem

Använder du Simplify Manager helt enkelt? Det står ju att det bara använder gprs. Vilka inställningar använde du?
Edit:
Jag har en A925 m tre kontantkort (det-nya)

Permalänk

Vilken mobil och vilken operatör har du?

Visa signatur

Det man inte vet, har man inte ont av.

Människan är fortfarande i beta-stadiet.