Guide till undervoltning
Guide till undervoltning baserat på RMclock 2.15 (fungerar likadant med 2.35)
UPPDATERING:
6/4 2008 - RMclock version 2.35 är den senaste skarpa versionen, kör den på min LG E200 med C2D och Vista, inställningarna och förfarandet är i princip helt likadant som denna guiden.
Det verkar som man måste stänga av UAC i Vista för att få RMclock att starta i Vista utan pop-up, men UAC ska ändå stängas av så det kvittar tycker jag! Vet du däremot om ett sätt att kringgå detta så meddela gärna i tråden.
Uppdaterat länk till RMclock 2.35
------------------------------------------------------------------------------------
OBS. Detta är hur jag gör! Det finns säkert andra sätt, andra programvaror och så vidare. Jag har hittat fram till detta genom att läsa guider och provat fram själv. Inget som helst ansvar tas från min sida om det händer något oförutsett med din dator.
Programvaror:
RMclock (version 2.35) http://cpu.rightmark.org/download/rmclock_235_bin.exe
Prime95 http://mersenne.org/gimps/p95v2414.exe
Dessa båda programvaror är gratis. RMclock är huvudprogrammet i vilket vi ska utföra själva undervoltningen. Prime95 är ett stresstestprogram med vilket du kan få processorn att jobba under full load, detta använder vi för att testa processorns stabilitet vid olika volttal för att försäkra oss om att vi hittat en stabil voltning. Man kan med fördel använda andra stresstestprogram givetvis.
Steg 1. – Förberedelser.
Installera och starta upp båda programmen, stäng ner allt annat.
I Prime95 under Options väljer du ”Torture test”, klicka OK för att starta testet. Vi kör härmed Torture test under hela tiden när vi testar oss fram, detta för att snabbt och enkelt kunna se när vi har tagit i alldeles för mycket.
Öppna RMclock, under fliken ”Management” se till att programmet har sina standardinställningar gällande ”CPU default settings”, detta för att se till att processorn återgår till fabriksinställningar vid eventuellt fel.

Steg 2. – Inställningar i RMclock.
I RMclock öppna fliken ”Profiles”, välj ”Performance on Demand” för både AC och batteridrift (Detta kan naturligtvis ändras och tweakas ännu mera, jag finner dock att det fungerar mycket bra för både nät och batteridrift).

I ”Master performance states table” ser du de olika klockningarna som din processor kan arbeta i, detta varierar mellan olika typer av processorer. Här ser du också vilket volttal som processorn matas med vid de olika klockfrekvenserna. Det är här vi gör själva undervoltningen! Alternativet ”Auto-adjust intermediate VIDs” låter programmet själv räkna ut volttalen emellan lägsta och högsta klockfrekvens – det är mycket tidsbesparande och fungerar för det mesta. Vi kör på det här, det innebär i mitt fall att jag bara måste hitta det ideala volttalet för två klockfrekvenser istället för sju.
Bocka i alla klockfrekvenser, samt ovan nämnda Auto-adjust. Klicka sedan på profilen ”Performance on demand” ute till vänster. Bocka i ”Use P-state transitions (PST)” och alla frekvenserna i rutan under. Klicka på fliken ovanför ”Battery” och fyll i likadant där.

Nu har vi sagt till programmet att vi vill använda profilen ”Performance on demand” och i den profilen använda oss av alla tillgängliga klockfrekvenser. Programmet bestämmer utifrån vad vi använder datorn till vilken klockfrekvens som behövs. Dags att börja söka efter låga volttal!
Steg 3. – Nu börjar vi leta optimalt volttal!
Vi börjar med att hitta volttalet för den lägsta klockfrekvensen. Klicka på ”Profiles” ute till vänster, i ”Master performance states table”, klicka bort ALLA frekvenser utom den översta (lägsta). Detta för att tvinga datorn att bara använda denna klockfrekvens. Glöm inte ”Apply”!

Nu börjar vi undervolta! Klicka först på frekvens 0 så den blir markerad, sedan kan du välja volttal nere i ”VID select”. Nu är det viktigt att vara uppmärksam och att ha Prime95 igång. Minska ett steg, vänta 1 min, händer inget minska ett till.
Fortsätt så tills antingen Prime95 rapporterar ett fel, eller datorn beter sig konstigt eller startar om. När något av dessa två inträffar börjar vi närma oss! Försök att hela tiden skriva ner på ett papper på vilket volttal du var, när datorn väl startar om så kommer RMclock att vara tillbaka till grundinställningarna och du måste börja om.
När du hittat det låga volttal som ger felmeddelande eller omstart, öka ett eller två steg och observera Prime95 igen några minuter. När du hittat ett stabilt volttal utgår vi från att det är stabilt nog så länge.
Nu gör vi om hela processen, fast denna gång med bara den högsta klockfrekvensen förbockad. När du även hittat en stabil volt för högsta klockfrekvensen kan du se att programmet själv ställt in värden för alla klockfrekvenser emellan.

När vi nu har hittat både bra volttal för både lägsta och högsta klockfrekvens, bocka i alla boxarna i ”Profiles” för att låta programmet utnyttja alla klockningar.

Steg 4. – Säkerställa stabilitet och långtesta voltningen.
Nu är det dags för det långa riktiga testet. Jag tycker att du ska testa högsta och lägsta klockfrekvens i MINST sex timmar PER klock för att vara på säkra sidan. Börja med att ställa in RMclock så att bara lägsta klockfrekvens används, (gör på samma sätt som när du valde en klockfrekvens tidigare i ”Profiles”, kör sedan igång Prime95, återigen använder vi ”Torture test” och låt datorn stå (jag körde min över natten för ena testet, sen lät jag den stå medans jag var på jobbet för andra testet).
När timmarna gått stänger du av testet och förhoppningsvis rapporterar det inga fel. Har du däremot fått ett fel eller en omstart, höj volttalet ett steg och gör om testet. När du hittat ett stabilt volttal på lägsta klockfrekvensen gör du om hela proceduren fast med enbart högsta klockfrekvensen.
När båda dessa är färdiga har du i princip ett stabilt system. Jag märkte dock på just min maskin att den emellanåt startade om sig, och höjde ytterligare ett steg på volttalen på både högsta och lägsta klockfrekvens, efter det är min dator helt stabil.
Jag ska också tillägga att RMclock är bra på att räkna ut volttalen mellan högsta och lägsta, men det kan givetvis bli fel. Har du problem vid vissa klockningar är det bara att testa en specifik klockning med Prime95 och justera volttalet därefter.
Steg 5. – Inställningar i RMclock.
Nu är vi färdiga med volttalen, nu ska vi bara ställa in RMclock så att det sköter sig själv. Klicka på ”Management”, och bocka i under ”User Interface Settings” längst ner så att programmet startar med Windows och dessutom gör det minimerat. Jag väljer att ha kvar inställningarna under ”CPU Default Settings” ifall det skulle hända något.
Till sist, ha tålamod så blir det bra! Hoppas att guiden är tydlig och inte för rörig, det är svårt att förklara men enkelt att göra.
Rapportera gärna hur det gått och era erfarenheter, samt var inte blyga för att rätta mig gällande både fakta och stavfel.
EDIT:
Lagt till att version 2.2 av RMClock fungerar med guiden.
RMclock fungerar fint i Vista, man måste dock fixa lite med rättigheten för programmet för att slippa starta det manuellt, kika i tråden jag länkar till och skrolla ner en bit i den, så finns steg för steg.
Länk till snabbguide för Vista
Stulen slö sked