Permalänk

koka vatten, med/utan lock

Tja!

Har funderat lite på en grej, har alltid lärt mig att det går fortare att få vattnet att koka om man har lock på. Men kom att tänka på att högre tryck=högre koktemp, och med lock på borde det väl bli högre tryck i grytan?

Har väl inte märkt någon direkt skillnad själv, dock har jag inte gjort något test heller. Men antar att tryckskillnaden är minimal, så det kanske inte ens går att mäta. Men teoretiskt borde det väl gå fortare utan?

Detta kanske borde vara på hobby/fritid-delen, men tänkte att det säkert är fler naturnördar här

/David

Visa signatur

Asrock P67 Pro 3 // Core I5 2500K@4.2ghz // 8gb Corsair XMS3 1600mhz // Asus GTX 560ti DCUII @1ghz core/2.2ghz mem // XFX Core Edition 750w // Samsung 830 128gb // Antec 1200 chassi

3dmark11 P 5400

Permalänk
Medlem

locket stänger in lite av värmen

Permalänk

Dock reflekterar väl locket en del av värmen så att den koncentreras i grytan istället för att värma upp omgivningen.

Visa signatur

"to conquer others is to have power, to conquer yourself is to know the way"

Permalänk
Medlem

Tryckökningen är så liten att den inte har någon betydelse skulle jag tro.

Visa signatur

Solen i africa! Hjälp snabbt. Tävling i klassen!
Det var High noon.
Om solen i Africa en truckförare kommer från East till Weast på huvudvägen. och exact vid eqvatorn vid Africa. Landskapet är totalt slät. På en tidpunkt var solen så ett par telestolpar gjorde så att det blev skugga.
3 gissar jag på, men kan inte förklara?

Permalänk

Mjo det är klart det blir ju varmare med lock... och kanske det väger tyngre än tryckökningen dvs det går fortare med lock isåfall. Är säkert så, verkar logiskt nu när jag tänker efter.

Meh, jag som hade tänkt springa runt och vara besserwisser åt alla som kokar med lock

Visa signatur

Asrock P67 Pro 3 // Core I5 2500K@4.2ghz // 8gb Corsair XMS3 1600mhz // Asus GTX 560ti DCUII @1ghz core/2.2ghz mem // XFX Core Edition 750w // Samsung 830 128gb // Antec 1200 chassi

3dmark11 P 5400

Permalänk
Medlem

Helt utan några som helst vetenskapliga källor att luta mig mot så vågar jag, grundat på egen erfarenhet, påstå att det går dubbelt så snabbt att koka upp en kastrull vatten med lock på än vad det gör utan.

Visa signatur

Är du en arrogant översittare som vet lite bättre än alla andra? Välkommen till Akademiska ämnen, arbetsliv och samhällsdebatt
☺☻☺☻☻☺☻☺
Republikanska föreningen

Permalänk
Medlem

Trycket ökar väl inte så mycket av att ha lock på, den extra ångan smiter ju ut i springorna om inte annat. Däremot hindrar locket att lika mycket kall luft smiter ner för att ersätta all varmluft som annars skulle stiga och därför kokar det snabbare.

Är inget jag vet, bara vad jag antar om saken heh.

Permalänk
Avstängd

För det första ökar ju bara ångtrycket signifikant när vattnet väl börjat koka. Den lilla ökning som sker under den relatvt långsamma uppvärmningsfasen pyser lätt ut mellan lock och kärl. Så ja, det går snabbare att bringa vatten till kokning med locket på.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk

När väl vattnet kokar tycker jag ändå det går snabbare att koka vissa saker med lock på. Är det inbillning?
Jag försökte en gång i min ungdom att koka potatis utan lock, fan jag kokade och kokade men ändå var potatis hård.

Visa signatur

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".

Permalänk
Medlem

Tja, man kan ju tryckkoka saker i en tryckkokare. Går snabbare eftersom det högre trycket ger en högre koktemp coh således varmare vatten.

Visa signatur

If the answer to any question requires a leap of faith, is it really an answer at all?

Permalänk
Medlem

Zartax har principiellt rätt, det går "snabbare" att koka i en kastrull där man kan försegla locket. Trycket ökar och därmed även kokpunkten, vilket leder till att vattnet kan bli varmare än 100 grader och därmed värms maten upp snabbare.

Detta är dock INTE troligt/möjligt med en vanlig kastrull och lock, om du inte lyckas försegla ytan mellan kastrull och lock och lägger mycket vikt på locket. Dvs, NEJ!

Effekten är nog snarare psykisk.

Visa signatur

optimisten påstår att vi lever i den bästa av världar, medan pessimisten fruktar att det är sant

Permalänk

Haha! Jag brukar stå och trycka ner locket för att det ska koka snabbare:) Känns iallafall som det går lite snabbare.

Visa signatur

1. MSI Z77A-GD65, Core i7-6700K, 16GB, GTX 1080.
2. Gigabyte EX58 Extreme, Core i7 920@4Ghz, 12GB 1300MHz Corsair, 4870X2.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av mjältbrand
Haha! Jag brukar stå och trycka ner locket för att det ska koka snabbare:) Känns iallafall som det går lite snabbare.

Jag har också funderat på om det gör det, men då snarare tack vare att kontakttrycket mellan platta och kastrull blir större.
Ingen aning om det fungerar dock

Visa signatur

Solen i africa! Hjälp snabbt. Tävling i klassen!
Det var High noon.
Om solen i Africa en truckförare kommer från East till Weast på huvudvägen. och exact vid eqvatorn vid Africa. Landskapet är totalt slät. På en tidpunkt var solen så ett par telestolpar gjorde så att det blev skugga.
3 gissar jag på, men kan inte förklara?

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av glemmy
Jag har också funderat på om det gör det, men då snarare tack vare att kontakttrycket mellan platta och kastrull blir större.
Ingen aning om det fungerar dock

Ja! Sen kan man ju alltid använda kylpasta för att öka kontakten ytterligare, och därmed få en ännu kortare koktid:)

Visa signatur

1. MSI Z77A-GD65, Core i7-6700K, 16GB, GTX 1080.
2. Gigabyte EX58 Extreme, Core i7 920@4Ghz, 12GB 1300MHz Corsair, 4870X2.

Permalänk
Medlem

på aluminiumkastruller som har varit med ett tag så kan det definitivt finnas en poäng med att "trycka ner" kastrullen då den är så pass formbar att du faktiskt ökar kontaktytan och därmed värmeöverföringen.

Att trycka ner locket kommer även minska öppningen genom vilken värme kan smita ut och således minska värmeförlusten.

Kylpasta skulle definitivt fungera, det uppmuntras t.o.m.. obs! Ta bilder!

Visa signatur

optimisten påstår att vi lever i den bästa av världar, medan pessimisten fruktar att det är sant

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sheep
på aluminiumkastruller som har varit med ett tag så kan det definitivt finnas en poäng med att "trycka ner" kastrullen då den är så pass formbar att du faktiskt ökar kontaktytan och därmed värmeöverföringen.

Att trycka ner locket kommer även minska öppningen genom vilken värme kan smita ut och således minska värmeförlusten.

Kylpasta skulle definitivt fungera, det uppmuntras t.o.m.. obs! Ta bilder!

Gärna benchmarks också.

Visa signatur

His gemstones, they fruity pebbles,
just like Flinstones.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sheep
på aluminiumkastruller som har varit med ett tag så kan det definitivt finnas en poäng med att "trycka ner" kastrullen då den är så pass formbar att du faktiskt ökar kontaktytan och därmed värmeöverföringen.

Att trycka ner locket kommer även minska öppningen genom vilken värme kan smita ut och således minska värmeförlusten.

Kylpasta skulle definitivt fungera, det uppmuntras t.o.m.. obs! Ta bilder!

Blev grymt sugen på att testa. Men jag har nog inte tillräckligt med kylpasta..
Sedan känns det som det kommer bli väldigt kletigt på spisen ett tag framöver

Visa signatur

Detta är min tjusiga signatur. <<<<<<<

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sheep
Zartax har principiellt rätt, det går "snabbare" att koka i en kastrull där man kan försegla locket. Trycket ökar och därmed även kokpunkten, vilket leder till att vattnet kan bli varmare än 100 grader och därmed värms maten upp snabbare.

Detta är dock INTE troligt/möjligt med en vanlig kastrull och lock, om du inte lyckas försegla ytan mellan kastrull och lock och lägger mycket vikt på locket. Dvs, NEJ!

Effekten är nog snarare psykisk.

Fast effekten av att uppvärmningen går fortare (inte koktiden) är inte psykisk. Fast du kanske inte syftade på det.

Visa signatur

If the answer to any question requires a leap of faith, is it really an answer at all?

Permalänk
Medlem

Med psykisk så menade jag snarare att man gärna lurar sig själv att man kan få det att gå fortarare genom "smarta" knep.

Effekten av det vi diskuterade borde vara knappt mätbar.

Visa signatur

optimisten påstår att vi lever i den bästa av världar, medan pessimisten fruktar att det är sant

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sheep
Med psykisk så menade jag snarare att man gärna lurar sig själv att man kan få det att gå fortarare genom "smarta" knep.

Effekten av det vi diskuterade borde vara knappt mätbar.

Ok? Vad var det vi diskuterade? (för att undvika missförstånd här)

Visa signatur

If the answer to any question requires a leap of faith, is it really an answer at all?

Permalänk
Medlem

Att tryckökningen av att hålla ner locket för hand skulle snabba på koktiden märkbart.

Visa signatur

optimisten påstår att vi lever i den bästa av världar, medan pessimisten fruktar att det är sant

Permalänk

Lock är väl bättre för både miljön och för att det går snabbare att koka vattnet då.

Permalänk
Hedersmedlem

Är det bättre för miljön att koka upp i vattenkokare? Det går ju snabbare, men hinner vattenkokaren drar mer ström än spisen?

Visa signatur

Forumregler | Feedbackforumet | Något som behöver modereras? Tryck på Anmäl inlägget och ge en anledning, någon moderator kommer granska inlägget och göra (egen) bedömning
"Fate. Protects fools, little children and ships named Enterprise." - Riker - ST:TNG

Permalänk
Medlem
Visa signatur

Det var bättre förr men det var inte bra då heller