Högtalare och förstärkare för musik

Permalänk

Högtalare och förstärkare för musik

Hade tänkt köpa nytt ljudsystem. Jag tänkte koppla dator och TV till detta.

Det viktigaste är att det spelar upp musik bra. Att kunna ha jättehög volym är inte lika prioriterat. Kommer mest spela upp musik från datorn. På TV:n blir det mest sportsändningar. Så stereohögtalare är det jag är ute efter. Men är helt grön på området och skulle behöva lite råd och hjälp.

Förstärkare, varför behövs det? Datorhögtalare kopplar man ju in direkt i ljudkortet t.ex.

Budget runt 3000 kr.

Har just nu Logitech X-530 kopplade till datorn:

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=38798

Tycker att ljudet i dessa är helt OK. Hur stor skillnad borde jag uppleva med bättre grejer?

Permalänk
Medlem

Det beror ju lite på hur mycket plats du har och hur stort rummet du ska fylla med ljud är...

Något av dessa två paket är inte så tråkiga för den något begränsade budgeten du har.

http://www.fynda.se/index.php3?prodid=2967

http://www.fynda.se/index.php3?prodid=3251

T-Amp låter mycket bra och med rätt högtalare räcker den begränsade effekten gott och väl till, IMO. Det som kan begränsa det paketet lite är rummets storlek. (På bilden verkar de ha S-5 och inte S-6, som är med i paketet. Jag har själv S-5:orna och de låter otroligt bra för pengen, men funkar inte i ett normastort vardagsrum. Då blir ljudet lite basfattigt.)
Om rummet är stort kan det vara så att högtalarna inte orkar fylla det. Framför allt basregistret blir lidande av det.

Har du lite mer plats att tillgå så är M-65 ett vettigt val i prisklassen. De spelar bra för priset och i prisklassen så är nog inte förstärkaren så dum heller, även om det annars inte hade varit mitt förstahandsval, kanske.

Kan du tänka dig begagnat så är det klart att det finns en hel del mer att välja på och då kan man få mycket mer välljud för pengarna, förstås.

Hur stor skillnad du kommer att märka är ju svårt att svara på eg, då det är individuellt. En del hör ju knappt skillnad på ett par "datorhögtalare" för 200kr och en stereoanläggning för 50kkr.
Själv skulle jag säga att även med dessa två billiga paket är det milsvid skillnad.

Och ang. detdär med förstärkare så har "datorhögtalare" en sådan (oftast av tämligen undermålig kalitet) inbyggd.

Permalänk

Tack för svaret. Blir T-Amp + S6. Vad behöver jag köpa för kablar? Vill koppla in TV, Nintendo Wii och dator.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av anders128
Tack för svaret. Blir T-Amp + S6. Vad behöver jag köpa för kablar? Vill koppla in TV, Nintendo Wii och dator.

Hej!

Du behöver vanliga högtalarkablar: http://www.fynda.se/index.php3?prodid=2817
Och T-ampen har en 3.5mm ingång så du behöver t ex: http://www.fynda.se/index.php3?prodid=3226

Det kommer bli rätt så drygt om du ska använda tre olika saker. För då kommer du behöva flytta de imellan tex tvn och Wii:et...

Själv skulle jag köpa: http://www.fynda.se/index.php3?prodid=3245
alla dagar i veckan. Har själv Dynavoice S-6 V.1 och de är grymt basfattiga och jag har ett rum på 6*2.5m. Jag har även en riktig förstärkare (Pioneer VSX-917v) och den har rätt så många inställningsmöjligheter som T-ampen saknar.
En annan fördel med det paketet är att du kan ha både dator, tv och wii inkopplat samtidigt och du kan byta mellan dem på dosan.

Mvh Simon!

Visa signatur

HTPC: AMD X2 4000+@2.7Ghz|Antec Fusion Black|8800GT (på g) med Zalman VF900|
4GB Corsair PC6400|500GB

Permalänk
Medlem

Som TeSimon säger så kan det bli lite jobbigt om du har tre saker du ska använda. För att koppla om mellan två saker finns det omkopplare att köpa lite varstans för fikapengar, men för fler är inte lika vanligt och kostar vanligen lite mer.

TeSimon:
På en stereoförstärkare så behöver man eg inga inställningar. Visst kan det vara lite smidigt, ibland, att ha tonkontroller och balanskontroll för att kompensera för brister i rummets akustik, men...
Annars är det ju definitivt inget fel på paketet du länkar till, om man har platsen för högtalarna som är relativt stora.
Jag upplever inte att M-65 spelar lika neutralt som S-5 eller S-6, utan att det är lite "hängmatta". Lite väl mycket bas och diskant, med ett ganska tillbakadraget mellanregister. Bra för pengen dock.

Permalänk

Skulle helst ha möjligheten att kunna ha alla enheter inkopplade och sedan kunna välja kanal istället för att behöva ändra hela tiden. Men de sista högtalarna var tyvärr för stora så det paketet är inte aktuellt.

Permalänk
Medlem

Gör då så att du plockar ihop ett eget paket av tex S-6:orna och en Pioneer A-209 (http://www.fynda.se/index.php3?prodid=2332) eller Sherwood AX-4103 (http://www.fynda.se/show_prod.php3?prodid=2523), om du ska beställa allt från Fynda. Annars bör du ju ha ett helt gäng hifibutiker ganska nära om du bor i sthlm. På hifiklubben har du CAMBRIDGE Azur 340A SE, som är en mycket bra förstärkare, för lite drygt 2000kr.

Om det nu är inte är så att du tycker att även förstärkaren tar för stor plats...