Strömförbrukning med flash av/på

Permalänk
Medlem

Strömförbrukning med flash av/på

Hej!

Jag tänkte göra en liten undersökning för att påvisa att flash-reklam på webbplatser bidrar till växthuseffekten.

Som bekant ökar ju CPU-användningen hos en dator omedelbart när man går in på Aftonbladet.se, Expressen.se eller liknande site överfull med flash-banners.

Går det att mäta hur mycket datorns strömförbrukning ökar när man går in på någon av dessa siter?

Det skulle vara intressant att veta. För den extra strömförbrukningen är ju helt onödig. Sannolikt är det ju en försumbar strömförbrukning, även om man räknar all världens flashreklam på en gång. Men vad gör man inte för att smutskasta flashreklam?

Så.. någon som kan tipsa om hur jag ska göra för att mäta strömförbrukningen med aftonbladet på/av.

Visa signatur

Modermodem från ONOFF och bildskärmsutrustning från Electrolux. US Robotics 28.8K telefonuppringd internetförbindelse. Har en förkärlek för tysk tjejpop.

Permalänk
Medlem

Det finns elmätare att köpa hos t.ex. Clas Ohlson som du kan använda för att se hur mycket datorn drar. Jag vet inte hur exakta de där billiga varianterna är dock. Mäter man på en bärbar dator så brukar datorn själv kunna tala om hur mycket den drar, vilket man kan se med t.ex. powertop i Linux. Det finns säkert något liknande program till Windows.

Permalänk
Medlem

Min laptop blir varmare och fläktarna startar när det är mycket flash. Antagligen för att den använder grafikacceleratorn. Batteritiden blir helt klart påverkad.

Permalänk

Jag är tvungen att köra flashblock på denna... så fort jag gick in på AB så varvade hela maskinen upp till vindtunnelnivå... helt olidligt. Men så har ju också aftonbladet 38 flashbanners per kubikdecimeter...

Visa signatur

Workstation: i7 6800k, nVidia GTX 1070 8GB, 32 GB Ram.
Bärbar: Dell XPS13, i7@2600Mhz, 8 GB, QHD+.
Filserver: Gammal U36SD i5. Inbyggd UPS :-P
Pad: Asus Vivotab Smart.
Battlefield 3