Guide i säkrare handel på nätet, privat & butiksköp

Permalänk
Medlem

Guide i säkrare handel på nätet, privat & butiksköp

Guiden till säkrare näthandel

Denna guide tar inte bara upp köp ifrån butiker på nätet, utan även köp av andra privatpersoner.
Jag touchar även lite vid reglerna kring kvitton och garantier.

Köp av företag
Är det en okänd aktör, ny på marknaden och kanske inte finns så mycket, ta reda på fakta innan ditt köp.
Första kontrollen du kan göra är att undersöka om företaget finns representerade på t.ex. prisjakt eller pricerunner, läs rekommendationer och ev. problem.
Sök på google, se vad du hittar, eller för all del, Sweclockers forum.
Hittar du mycket konstigt så finns produkten förmodligen att köpa på andra platser.

Är det en unik produkt, så finns det saker att göra.
Klicka dig iväg till www.allabolag.se
Kontrollera om firmanamnet finns registrerat, ibland kan det hända att de använder annat juridiskt namn, det ska isåfall framgå på hemsidan/webbutiken.
Se efter om bolaget är momsregistrerat, vilket är ett krav för att sälja produkter. Observera att f-skatt inte är ett krav vid försäljning av produkter, så denna kan saknas.

Kolla även så bolaget inte är i konkurs, tyvärr händer det en hel del bolagsplundringar vid konkurser där det mjölkas slantar till den egna fickan och kunden står sedan på bar backe med skulden i konkursboet.
Ser allt bra ut på allabolag, Google, forum, pricerunner etc, gå vidare till Betalning.
Det kan ibland finnas anledning till kreditupplysning på företag, men om ovanstående ser okej ut och du väljer säkrare betalsätt finns ingen anledning till oro.
Något annat att tänka på, alla företag har missnöjda kunder, precis alla. Det du ska beakta är den sammantagna bilden av webbutiken du ska handla av, inte enskilda åsikter.

Fotnot: Denna ovanstående text avser främst när det rör sig om nya lirare på marknaden och inte gamla rävar som funnits sedan Pentium 4 var stekhet

Betalning vid köp av företag
Försök undvika förskotts- och direktbetalningar i alla lägen.
Oavsett om det är stort eller litet företag, konkurser händer och ev. förbetalda slantar är då oftast helt försvunna.
Använd faktura eller korttjänster vid betalning så långt du kan.
Har du inget kreditkort eller möjlighet till faktura, använd postförskott.

Viktigt att tänka på vid köp med kort
Om du använder ett betalkort så görs köpet direkt, pengarna dras från ditt konto.
Använder du däremot ett kreditkort, så är det ett kreditköp och du kan reklamera köpet hos din bank om varan uteblir eller liknande för att säkra pengarna vid t.ex. en konkurs.
Detta är ingen möjlighet hos de flesta betalkorten, kontakta din bank för dagsaktuell information om detta.

----------------------------------------------------------------

Garantier
Denna text avser Garanti, det finns fortfarande reklamationsrätt i tre år, lär mer om det på Konsumentverket
Tänk på att Garanti inte är ett krav i lagtexten, det är frivilligt av säljaren och utformningen av denna kan vara lite knivig.
Det finns butiker idag som endast erbjuder garanti till köparen.
T.ex. Kalle köper en dator på Elgiganten, Kalle säljer denna sedan till Frasse. Frasse får problem och går till Elgiganten för hjälp, men nekas då garantin avser första ledet, inte andra.
Så var noga när du köper begagnat, fråga vart produkten är köpt, kika in på deras hemsida och läs köpvillkoren, där framgår oftast hur det är med garantivillkoren.
Har du ett kvitto utan namn, d.v.s. kontantkvitto eller annat format så gäller garantin i enlighet vad som anges på kvittot eller deras köpvillkor.

En fotnot, det är inte ofta garantier nekas p.g.a. detta, men det händer. Köper du något dyrt kan det ändå vara värt att ha med i beräkningarna.
Det är inte heller alltid butikerna praktiserar sina egna villkor fullt ut i rent good will syfte.
Elgiganten används här som exempel då de (vid koll i januari) erbjuder garanti till den som köpt produkten av dem, inte om den vidaresålts.

----------------------------------------------------------------

Internetgirot (och liknande s.k. säkra betaltjänster)
När du får ett mail om att säljaren initierat ett köp genom t.ex. internetgirot, dubbel och trippelkolla att det bank/postgiro du betalar pengarna till är något som ägs av företaget ifråga.
www.bgc.nu kan du kolla bankgiron, på Nordea.se kan du se Postgiron.
Ett vanligt trix är att skicka falska mail från Internetgirot där det anges det egna kontonumret, istället för Internetgirots.

----------------------------------------------------------------

Privatköp

Granska annonsen och vad som erbjuds, den viktigaste frågan är - kan det vara rimligt att denna produkt säljs till detta pris?
Det finns såklart lägen där privatpersoner behöver avyttra prylar för att t.ex. betala en oförutsedd utgift, men i dessa fall försöker de ändå få ut så många kronor som möjligt.
Att sätta ett lågt utgångspris kan locka till kontakt, men är det allt för lågt så dra öronen åt dig. Det finns ingen anledning att sälja en produkt jättebilligt om det finns marknad för den, t.ex. dagsaktuella grafikkort, mobiltelefoner etc.

Det bästa sättet att lösa en privataffär på är genom att träffas, slantar bytes mot produkt och du kan visuellt och eventuellt testa den direkt på plats.

Om du ska få prylen skickad till dig, så finns det lite att tänka på.
Hur gör man då för att minimera de uppenbara riskerna för att råka ut för en blåsning?

1. Erbjud köparen någon tjänst liknande Internetgirot (läs mer längre upp)
2. Var kritisk, granska allt, fråga om det inte står. Fråga om kvitto, garanti (läs om garanti ovan)

Om man nu ska köra med förskott, vilket jag inte tycker.
1. Ta personuppgifter, informera köparen om att du tänker göra en kreditupplysning och endast betala om det ser okej ut
Du kan använda dig av t.ex. upplysning.se, eller ratsit.se. Var inte rädd för regeln om omfrågandekopia, du har en pågående affärsrelation med personen så du får göra en upplysning.

2. Gör en kreditupplysning, kostar 1-2 tior., gå vidare till steg 3 om upplysning ser okej ut
Ser det inte okej ut, d.v.s. flertalet anmärkningar och skuldsaldo, avbryt affären.

3. Kontrollera clearingnumret på bankplatser.nu, stämmer det överrens med orten personen är folkbokförd på?
Här ska dock en stort varningens finger höjas. Clearingnummer används för att peka på vilken bank kontohavaren nyttjar, det går rent tekniskt att använda vilket clearingnummer som helst, vilket gör att stulna identiteter används oftare.
Om du gör en upplysning på en stulen identitet, med ett kontonummer vars clearingnummer hör hemma i den orten/staden så ser ju allt okej ut, men vänta. Gå till nästa steg (mycket viktigt)
Det som ofta sker är att bankkontot såklart innehas av den som bedrar, medan namnet tillhör någon som har fina register.

3,5 Ny punkt! Kontrollera offentliga register efter telefonnummer. Slå på namn och stad på t.ex. Hitta.se, eniro eller andra söktjänster.
Ring upp hemnumret, fråga efter personen och om affären, förbered en fråga att ställa så ditt samtal inte låter konstigt om det nu är rätt person i andra änden som svarar

4. Gå till banken som säljaren har, skriv på en insättningslapp, när du gör insättningen, fråga om det blev rätt namn, säg att du inte vill göra insättningen om det är annat namn än XXX YYY.
Banken får svara ja, eller nej. De kan däremot inte säga vad personen heter. Är det fel namn, AVBRYT! Man kan också säga i stil med "det ska va Förnamn Efternamn, StoraStaden", en del banker säger att de inte får säga något, endel bekräftar att det är rätt, eller fel.
Om de varesig kan säga ja eller nej på namnet, avbryt betalningen för säkerhets skull.

5. Informera säljaren om betalningen.

Fotnot
Gör man alla ovanstående steg så är risken mindre att du blir blåst, skulle du bli blåst kan du enkelt begära slantar via KFM, har man då en ordnad ekonomi utan anmärkningar är sådant inte något man oftast vill råka ut för.
Nu kan det ju hända att personen hamnat i dåligt läge och anmärkningarna inte hunnit hopa sig, och de tar chansen att fylla fickan lite. Dock sällsynt.

Sen ska man väl också framföra att bara för att en person har betalningsanmärkningar så betyder inte det att det är något fuffens, utan det hjälper bara dig att välja en annan betalningsmetod. Skuldtyngda personer har ofta fogden i hasarna och andra personer står i kö före dig om du skulle bli blåst.
En person som saknar anmärkningar, vill ogärna ha en vilket i många fall betyder i att affären är legitim.

Dock, varningens finger, många använder falska personuppgifter för att lura köparen att det ska se fint ut när de kollar.
Utför man dock steget med att gå till banken och få det bekräftat i samband med insättningen att personen verkligen är kontohavare minimerar man risken för bluff, via internetbanken har du noll koll.
De möjligheter som kan inträda är att en person i en stad lånar en annan persons namn, som är likadant både för och efternamn men har rena papper hos kronofogden. Så smarta är dock inte de flesta bedragare, då det finns fullt med godtyckliga människor som betalar stora pengar utan minsta eftertanke.

Men, använd i första hand säkra betaltjänster som t.ex. Internetgirot eller Paysongaranti, paypal har liknande funktioner.

Visa signatur

Mitt modermodem är trimmat!

Permalänk
Medlem

Guide i säkrare handel på nätet, privat & butiksköp

Guiden till säkrare näthandel

Denna guide tar inte bara upp köp ifrån butiker på nätet, utan även köp av andra privatpersoner.
Jag touchar även lite vid reglerna kring kvitton och garantier.

Köp av företag
Är det en okänd aktör, ny på marknaden och kanske inte finns så mycket, ta reda på fakta innan ditt köp.
Första kontrollen du kan göra är att undersöka om företaget finns representerade på t.ex. prisjakt eller pricerunner, läs rekommendationer och ev. problem.
Sök på google, se vad du hittar, eller för all del, Sweclockers forum.
Hittar du mycket konstigt så finns produkten förmodligen att köpa på andra platser.

Är det en unik produkt, så finns det saker att göra.
Klicka dig iväg till www.allabolag.se
Kontrollera om firmanamnet finns registrerat, ibland kan det hända att de använder annat juridiskt namn, det ska isåfall framgå på hemsidan/webbutiken.
Se efter om bolaget är momsregistrerat, vilket är ett krav för att sälja produkter. Observera att f-skatt inte är ett krav vid försäljning av produkter, så denna kan saknas.

Kolla även så bolaget inte är i konkurs, tyvärr händer det en hel del bolagsplundringar vid konkurser där det mjölkas slantar till den egna fickan och kunden står sedan på bar backe med skulden i konkursboet.
Ser allt bra ut på allabolag, Google, forum, pricerunner etc, gå vidare till Betalning.
Det kan ibland finnas anledning till kreditupplysning på företag, men om ovanstående ser okej ut och du väljer säkrare betalsätt finns ingen anledning till oro.
Något annat att tänka på, alla företag har missnöjda kunder, precis alla. Det du ska beakta är den sammantagna bilden av webbutiken du ska handla av, inte enskilda åsikter.

Fotnot: Denna ovanstående text avser främst när det rör sig om nya lirare på marknaden och inte gamla rävar som funnits sedan Pentium 4 var stekhet

Betalning vid köp av företag
Försök undvika förskotts- och direktbetalningar i alla lägen.
Oavsett om det är stort eller litet företag, konkurser händer och ev. förbetalda slantar är då oftast helt försvunna.
Använd faktura eller korttjänster vid betalning så långt du kan.
Har du inget kreditkort eller möjlighet till faktura, använd postförskott.

Viktigt att tänka på vid köp med kort
Om du använder ett betalkort så görs köpet direkt, pengarna dras från ditt konto.
Använder du däremot ett kreditkort, så är det ett kreditköp och du kan reklamera köpet hos din bank om varan uteblir eller liknande för att säkra pengarna vid t.ex. en konkurs.
Detta är ingen möjlighet hos de flesta betalkorten, kontakta din bank för dagsaktuell information om detta.

----------------------------------------------------------------

Garantier
Denna text avser Garanti, det finns fortfarande reklamationsrätt i tre år, lär mer om det på Konsumentverket
Tänk på att Garanti inte är ett krav i lagtexten, det är frivilligt av säljaren och utformningen av denna kan vara lite knivig.
Det finns butiker idag som endast erbjuder garanti till köparen.
T.ex. Kalle köper en dator på Elgiganten, Kalle säljer denna sedan till Frasse. Frasse får problem och går till Elgiganten för hjälp, men nekas då garantin avser första ledet, inte andra.
Så var noga när du köper begagnat, fråga vart produkten är köpt, kika in på deras hemsida och läs köpvillkoren, där framgår oftast hur det är med garantivillkoren.
Har du ett kvitto utan namn, d.v.s. kontantkvitto eller annat format så gäller garantin i enlighet vad som anges på kvittot eller deras köpvillkor.

En fotnot, det är inte ofta garantier nekas p.g.a. detta, men det händer. Köper du något dyrt kan det ändå vara värt att ha med i beräkningarna.
Det är inte heller alltid butikerna praktiserar sina egna villkor fullt ut i rent good will syfte.
Elgiganten används här som exempel då de (vid koll i januari) erbjuder garanti till den som köpt produkten av dem, inte om den vidaresålts.

----------------------------------------------------------------

Internetgirot (och liknande s.k. säkra betaltjänster)
När du får ett mail om att säljaren initierat ett köp genom t.ex. internetgirot, dubbel och trippelkolla att det bank/postgiro du betalar pengarna till är något som ägs av företaget ifråga.
www.bgc.nu kan du kolla bankgiron, på Nordea.se kan du se Postgiron.
Ett vanligt trix är att skicka falska mail från Internetgirot där det anges det egna kontonumret, istället för Internetgirots.

----------------------------------------------------------------

Privatköp

Granska annonsen och vad som erbjuds, den viktigaste frågan är - kan det vara rimligt att denna produkt säljs till detta pris?
Det finns såklart lägen där privatpersoner behöver avyttra prylar för att t.ex. betala en oförutsedd utgift, men i dessa fall försöker de ändå få ut så många kronor som möjligt.
Att sätta ett lågt utgångspris kan locka till kontakt, men är det allt för lågt så dra öronen åt dig. Det finns ingen anledning att sälja en produkt jättebilligt om det finns marknad för den, t.ex. dagsaktuella grafikkort, mobiltelefoner etc.

Det bästa sättet att lösa en privataffär på är genom att träffas, slantar bytes mot produkt och du kan visuellt och eventuellt testa den direkt på plats.

Om du ska få prylen skickad till dig, så finns det lite att tänka på.
Hur gör man då för att minimera de uppenbara riskerna för att råka ut för en blåsning?

1. Erbjud köparen någon tjänst liknande Internetgirot (läs mer längre upp)
2. Var kritisk, granska allt, fråga om det inte står. Fråga om kvitto, garanti (läs om garanti ovan)

Om man nu ska köra med förskott, vilket jag inte tycker.
1. Ta personuppgifter, informera köparen om att du tänker göra en kreditupplysning och endast betala om det ser okej ut
Du kan använda dig av t.ex. upplysning.se, eller ratsit.se. Var inte rädd för regeln om omfrågandekopia, du har en pågående affärsrelation med personen så du får göra en upplysning.

2. Gör en kreditupplysning, kostar 1-2 tior., gå vidare till steg 3 om upplysning ser okej ut
Ser det inte okej ut, d.v.s. flertalet anmärkningar och skuldsaldo, avbryt affären.

3. Kontrollera clearingnumret på bankplatser.nu, stämmer det överrens med orten personen är folkbokförd på?
Här ska dock en stort varningens finger höjas. Clearingnummer används för att peka på vilken bank kontohavaren nyttjar, det går rent tekniskt att använda vilket clearingnummer som helst, vilket gör att stulna identiteter används oftare.
Om du gör en upplysning på en stulen identitet, med ett kontonummer vars clearingnummer hör hemma i den orten/staden så ser ju allt okej ut, men vänta. Gå till nästa steg (mycket viktigt)
Det som ofta sker är att bankkontot såklart innehas av den som bedrar, medan namnet tillhör någon som har fina register.

3,5 Ny punkt! Kontrollera offentliga register efter telefonnummer. Slå på namn och stad på t.ex. Hitta.se, eniro eller andra söktjänster.
Ring upp hemnumret, fråga efter personen och om affären, förbered en fråga att ställa så ditt samtal inte låter konstigt om det nu är rätt person i andra änden som svarar

4. Gå till banken som säljaren har, skriv på en insättningslapp, när du gör insättningen, fråga om det blev rätt namn, säg att du inte vill göra insättningen om det är annat namn än XXX YYY.
Banken får svara ja, eller nej. De kan däremot inte säga vad personen heter. Är det fel namn, AVBRYT! Man kan också säga i stil med "det ska va Förnamn Efternamn, StoraStaden", en del banker säger att de inte får säga något, endel bekräftar att det är rätt, eller fel.
Om de varesig kan säga ja eller nej på namnet, avbryt betalningen för säkerhets skull.

5. Informera säljaren om betalningen.

Fotnot
Gör man alla ovanstående steg så är risken mindre att du blir blåst, skulle du bli blåst kan du enkelt begära slantar via KFM, har man då en ordnad ekonomi utan anmärkningar är sådant inte något man oftast vill råka ut för.
Nu kan det ju hända att personen hamnat i dåligt läge och anmärkningarna inte hunnit hopa sig, och de tar chansen att fylla fickan lite. Dock sällsynt.

Sen ska man väl också framföra att bara för att en person har betalningsanmärkningar så betyder inte det att det är något fuffens, utan det hjälper bara dig att välja en annan betalningsmetod. Skuldtyngda personer har ofta fogden i hasarna och andra personer står i kö före dig om du skulle bli blåst.
En person som saknar anmärkningar, vill ogärna ha en vilket i många fall betyder i att affären är legitim.

Dock, varningens finger, många använder falska personuppgifter för att lura köparen att det ska se fint ut när de kollar.
Utför man dock steget med att gå till banken och få det bekräftat i samband med insättningen att personen verkligen är kontohavare minimerar man risken för bluff, via internetbanken har du noll koll.
De möjligheter som kan inträda är att en person i en stad lånar en annan persons namn, som är likadant både för och efternamn men har rena papper hos kronofogden. Så smarta är dock inte de flesta bedragare, då det finns fullt med godtyckliga människor som betalar stora pengar utan minsta eftertanke.

Men, använd i första hand säkra betaltjänster som t.ex. Internetgirot eller Paysongaranti, paypal har liknande funktioner.

Visa signatur

Mitt modermodem är trimmat!