är detta farligt? - modifikation av nätagg.

Permalänk

Jag har avverkat en uppsjö av sådana här labaggregat, billigare och bättre blir det inte!

Det är inte svårt att göra ett heller, men om du inte har kunskapen så se dig om i bekantskapskretsen efter någon som kan bistå med hjälp. Man ska ha respekt för el men tänk dig för bara...

Att pilla inuti ett nätanslutet nätaggregat är LIVSFARLIGT! Att pilla i ett strömlöst nätaggregat, montera tillbaka nätaggregatets skyddsplåtar och sedan koppla på ström är inte farligare än att plugga in en trasig elvisp - proppen går.

Koppla aldrig bort skyddsjorden från nätaggets chassie bara!

Ett sådant färdigbyggt labbaggregat är väldigt säkert, jag har inte stött på något nätaggregat som inte är kortslutning och överbelastningsskyddat på svagströmssidan. Tabbar man sig är det bara att dra ur väggkontakten, vänta några sekunder och köra igen.

Visa signatur

Antec SLK3000 | Asus P4P800 | P4C Northwood HT 2,6ghz @ 3,5ghz + Big TT | 2x512mb Corsair TWINX PC4400 | Sapphire ATI Radeon 9800pro [R360] + VF700 |
Intel P4 Överklocknings DB | ATI Radeon 9200 Vmod | ArneAnkas 3dMark 2001 DB |

Permalänk
Skrivet av anon192230:

sökte lite på Youtube och hittade detta, en test bänk till el saker. den såg ju skitcool ut ju. men min fråga är: är den säker? kan man få stötar lättare än vanligt av den? och om jag skulle bygga den, är det någon som säljer ett gammalt nätagg?

Om det är farligt eller ej beror på vad man kan om el och hur man gör det. Sen är ju frågan som någon skrev vad man skall ha det till. personligen kan jag tänka mig många gånger som 12V och 5V kan vara användbara men det är klart fördelaktigt med ett variabelt aggregat.
OM någon vill bygga som filmen visar så är det en STARK rekommendation att i alla fall vända upp och ner på aggregatet när man borrar. Allt metallspill hamnar ju i aggregatet vilket redan där gör det till ett farligt projekt. Om inte annat riskerar man bränna upp den så fort man slår på den och har gjort allt jobb i onödan.

Visa signatur

Old Raven

Permalänk
Medlem
Skrivet av _SnApPy_:

Finns en Svensk standard som rör detta http://www.elstandard.se/standarder/visa.asp?IDnr=209701

Är inte helt säker men jag tror det är ungefär som du säger. Så länge inget går åt pipan så är det ju ingen fara.

Behörighetskrav gäller bara fasta elinstallationer och inte bygga prylar. Standarderna här gäller bara om du tillverkar saker för försäljning, då måste de gå igenom provning.

Privat får du bygga vilka konstiga elprylar du vill utan behörighet om den går att koppla loss från elnätet och du inte tillverkar något som du tänker sälja vidare.

Men OM något händer så åker man naturligtvis ändå på ansvar rent rättsligt, men det krävs ingen behörighet för att bygga elprylar privat.

Skrivet av zOlid:

Man ska inte hålla på med sådant här om man inte har koll.
Mina föräldrars vänner hade en son som dog när han pilla i datorn med strömmen på.
Har ingen aning om hur det gick till eller ens exakt vad han höll på med faktiskt. Men det är det som hans föräldrar sagt är att strömmen var på när han pillade i datorn. (vilket jag för övrigt tyckt låter konstigt eftersom man tycker en propp eller liknande borde gå först. Men jag har inte mycket till el lära, så jag kanske har fel) ...

Hmm, jobbigt för föräldrarna, man undrar om de hade jordfelsbrytare.