Det absolut TYSTASTE chassit jag kan få tag på [Budget: 1800 kr]

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Maj 2009

Det absolut TYSTASTE chassit jag kan få tag på [Budget: 1800 kr]

Hej! Jag har köpt en helt ny dator nyligen men chassit är ett gammalt Cooler Master som är 5 år gammalt. Fläktarna börjar flagna, och även om jag kan byta ut fläktarna så är chassit's ljuddämpning inte den bästa.

Det jag letar efter är framförallt ett exceptionellt tyst chassi. Allt annat har sekundär betydelse. Jag har en GPU i det nuvarande chassit som har en längd på dryga 30.5 cm så jag behöver ett relativt rymligt chassi(men jag letar inte efter några monster). Vikten vore det bra om det var relativt lätt men inget måste på något sätt. Om jag måste offra vikten för tystheten så gör jag det alla dagar i veckan. Men om det finns två chassin med relativt likartad ljuddämpning så blir vikten en av de faktorer som tas i åtanke när det gäller vilken av dem jag väljer.

När det gäller kabeldragning etc så bryr jag mig inte extremt mycket förutom över det elementära som ska täckas. (Med andra ord, det får inte vara en mardröm, men prioriteten på hur lätt det är, är relativt låg).

Budgeten ligger på 1800 kr. Jag kan max gå upp kanske en hundralapp i bästa fall.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Långshyttan
Registrerad
Nov 2010

fractal design R4 ?

http://www.inet.se/produkt/5322026/be-quiet-shadowwings-120mm... sen byta ut en eller två fläktar mot dessa som insug ?

Då har du en del pengar kvar för en till ssd eller liknande.

Intel I5 2500 max turbo inställt så 3.9 ghz på 4 cores o 4.1 på 1. blandat 16 gb @ 1333 mhz moderkort P8z77-V-LX, gtx 780 msi gaming och nätagg plexgear 600w SSD: 60 gb intel 330

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Dec 2012

Processor:Intel 3770k @ 4.5Ghz, Moderkort: Msi Z77A-GD65, Grafikkort Msi Geforce 970 Armor, Chassi: NZXT H440 White, RAM Kingston 12gb, SSD Corsair Neutron 256gb, Nätaggregat Evga Supernova 750 G2, Ljudkort Xonar DGX, Kylare Corsair H100i

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Hemma
Registrerad
Dec 2002

Jäklar vilket snyggt chassi!
Ska jag köpa nytt någon gång så ligger det där chassit bra till.

Felet med världen är att de dumma är så tvärsäkra och de kloka så fulla av tvivel.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Bollnäs
Registrerad
Sep 2007
Skrivet av blade80:

Jäklar vilket snyggt chassi!
Ska jag köpa nytt någon gång så ligger det där chassit bra till.

Dess lillebror H440 kan ju också vara ett alternativ, se TTL kärleksförklaring här:

Riggen: 2x Xeon E5-2670 @ 16x3,2 Ghz - Z9PE-D8 WS - Corsair 32GB RAM - GTX 1080 ti - Dell U3415W 34" - HyperX Predator PCIe/M.2 - 4x Samsung 840 500GB - Asus Xonar DX - 2x NH-U12S - 2x EVGA Supernova G2 850W - Obsidian 900D
NAS: FreeNAS @ HP Proliant MicroServer Gen 8 - Xeon E3-1230 V2 - 16Gb Kingston ECC RAM - Intel 530 120Gb - IBM m1015/LSI 9220-8i - 4x WD Red 3Tb

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Maj 2011

Fractals r4 är ljuddämpat likväl som CM silencio och några till. Något som dock kan kan göra under i alla chassin är att kustomisera fläktar och skaffa någon slags fläktstyrning. Fläktstyrningen är skön att ha vid låg belastning, då kylning inte behövs, och är då nödvändig för att få datorn ljudlös. En fläkt som marknadsförs som tyst är ofta en högljudd fläkt med ett motstånd på kabeln som sänker spänningen och hastigheten, och därför är det oftast bäst att istället skaffa en bra, mer högljudd fläkt, och justera hastigheten manuellt.
Vid belastning kommer din gpu höras mest och det är då skönt att kunna klämma ur lite mer ventilation ur chassit.

Ett ljuddämpat chassi är i regel sämre ventilerat och för att behålla samma temperatur behöver fläktar oftast köras starkare. Ett roligt exempel är ett test av två olika silverstone systerchassin på spcr.com. Det ena är entusiastinriktat och har öppet galler i fronten och stora öppna intag medan det andra har samma stomme men stängd front och skyddade intag/utblås. Det "öppna" visade sig förvånansvärt nog tystare då man utgick från att hålla en "lagom" temperatur.

SPCR har mycket tester på olika kylare chassin och fläktar. Inte bara ren statistik utan också sådant som man inte direkt skulle se i specifikationerna.

Ett ljuddämpat chassi har i regel mer finesser än bara ljuddämpningsmattor i väggar och tak. De har ofta insug från sidan eller botten, stängd front, och utblås i bak. Det blir mycket skillnad men vill man ha riktigt tyst är det mycket tweaking som gäller.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Rönnigne
Registrerad
Nov 2007

Chassin låter inte från början, så dom kan inte bli mycket tystare. Det är tysta fläktar (~800rpm Noctua/Scythe tex), fast rpm på CPU fläkt och ett bra grafikkort med 3:e parts kylare (tex Gigabytes eller Asus dubbel/trippelfläktare) som gör din dator tyst. Glöm inte att slänga på vsync för att låsa fps också, då går grafikkortet på lågvarv istället för att vråla när du plötsligt får 200+ fps.

Dämpning i lådan hjälper väldigt lite i min erfarenhet (det ändrar mest karaktären på ljudet) och stängda vattenkylare är inte lika bra som riktiga kvalitets fläktar du tweakar rpm på själv med fläktcontroller. Corsairs prisade "tysta" fläktar på deras vattenkylare låter som skrikande grisar jämfört med Noctua.

Vill du blocka ljudet på riktigt behöver du en dämpad låda runt din datorlåda med typ 2-3cm ljudisolering. Gör dock ofta att det blir ruskigt varmt, vilket kan ge uppenbara problem. Gäller att balansera det.

Annars, köp whateverr. Nzxt chassit såg faktiskt riktigt nice ut. Fractals chassin är nog dom billigaste.