Handlat klocka på CDON vad säger lagen?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Laine:

Nu har detta inget med CDON eller nödvändigtvis heller ditt köp att göra, men gällande 200 meters djup;

Det är mycket riktigt att klockan ska tåla visst badande och dykande. ATM-märkning är lite lurig, anledningen att t.ex. 3 ATM/30 m bara är stänktålig och 10 ATM/100 m bara tål badande är att siffrorna reflekterar trycktålighet när klockan hus när klockan är helt stillastående med statiskt tryck i en kontrollerad testmiljö.

Så fort den är i minsta rörelse under vatten, eller vatten forceras mot huset, är påverkan annorlunda.

Det finns mycket vettig läsning om detta, länkar första bästa som täcker det grundläggande:
https://www.reeds.com/water-resistance.html
http://littlejewellers.co.uk/faq/waterresistance/

Det är dock skillnad på Water Resistant- och Diver's-märkta klockor.
De senare är testade enligt ISO 6425.

Water Resistant 200 m Suitable for professional marine activity and serious surface water sports.
Diver's 200 m or 300 m Suitable for scuba diving at depths NOT suitable for saturation diving.

TS har köpt en riktig dykarklocka som är märkt Diver's 200m.

Skrivet av Meantek:

Fantastiskt vad mycket gissande det var här. Har du betalt CDON och har ett kvitto från dem har du ingått ett avtal med just CDON, de är juridiskt sett din motpart och de enda du ska behöva vända dig till som konsument vid problem. Att de sedan låter fan och hans moster sälja på deras hemsida är inte ditt bekymmer.

Samma sak på Amazon och Ebay - det är de du vänder dig till vid reklamation då det är deras plattform, även om det inte nödvändigtvis är de själva som säljer.

Det verkar inte riktigt så enkelt.

De skriver så i informationen till dem som vill sälja via CDON:

Citat:

Vad händer om en kund vill reklamera sin vara?
Om kunden vill reklamera en produkt kontaktar han/hon CDON.COM som i sin tur kontaktar dig som Merchant. Som Merchant kan du sedan själv välja om produkten skall returneras för granskning/reparation eller bytas ut direkt. Merchant ansvarar för och bekostar att defekta och felaktiga varor ersätts med korrekta och fungerande varor. Vid reklamationer följer man riktlinjer från Allmänna Reklamationsnämnden eller motsvarande nämnder i andra europeiska länder för Sverige, Finland, Danmark och Norge, se www.arn.se, www.kuluttajariita.fi, www.forbrug.dk, www.forbrukertvistutvalget.no

https://cdon.se/marketplace/faq/

Samtidigt motsägs detta i "Allmänna villkor":

Citat:

Via Webbplatsen kan du dels handla varor och tjänster direkt från CDON, dels varor och tjänster från andra företag (”Samarbetspartners ”) som valt att sälja sina varor och tjänster via Webbplatsen. I anknytning till varje vara eller tjänst på Webbplatsen anges om det är CDON eller en Samarbetspartner som säljer och levererar varan eller tjänsten. Du hittar denna information dels på den aktuella varusidan för varan eller tjänsten, dels i kassan. Om du handlar en vara eller tjänst från en Samarbetspartner via Webbplatsen är det Samarbetspartnern, inte CDON, du ingår avtal med. Då tillämpas det även samarbetspartners egna allmänna villkor på köpet. Allmänna köpvillkor för respektive samarbetspartner finner du i kassan

Citat:

Reklamationsrätten täcker varor som är felaktiga enligt gällande konsumentskydds-lagstiftning. Kund som önskar göra gällande fel i beställd vara ska kontakta Säljaren så snart som möjligt efter att felet upptäckts via de kontaktuppgifter som anges på Webbplatsen.

Säljaren i det här fallet är inte CDON.

Visa signatur

Solen i africa! Hjälp snabbt. Tävling i klassen!
Det var High noon.
Om solen i Africa en truckförare kommer från East till Weast på huvudvägen. och exact vid eqvatorn vid Africa. Landskapet är totalt slät. På en tidpunkt var solen så ett par telestolpar gjorde så att det blev skugga.
3 gissar jag på, men kan inte förklara?