Gör 144hz någon skillnad om man bara uppnår 60fps i spel?

Permalänk
Medlem

Gör 144hz någon skillnad om man bara uppnår 60fps i spel?

Jag funderar över att skaffa en 144hz men det verkar som att skillnaden syns endast vid fps högre än 60. Jag spelar CS också, men är det är inte något jag tar seriöst.

Permalänk
Medlem

Nej men du kommer säkert kunna tweaka så att du kommer över 60 fps och då blir det definitivt skillnad.

I CS får du garanterat en bättre upplevelse oavsett hur seriöst du spelar.

Permalänk
Bildexpert 📺

@Aminn127: Enkelt svar: ja, det är skillnad eftersom panelen fortfarande drivs i 144 Hz och därmed har en rappare uppdatering, kortare responstid och håller 60 FPS-bilden statiskt längre på skärm. Ifall du kör 60 FPS-låsta spel som Fallout etc. är det för övrigt mer optimalt att synka skärmen på 120 Hz eftersom det går jämnt upp med 60 FPS.

Effekten är mindre eftersläp men också en möjlighet att uppleva bilden som ryckigare eftersom samma bildruta hålls statisk en längre tid på skärmen.

60 FPS 120 Hz är 8,33 ms att uppdatera skärmen uppifrån och ned följt av 8,33 ms statisk repetition av samma bildruta.
60 FPS60 Hz är 16,7 ms att uppdatera skärmen uppifrån och följt av att nästa bildruta ritas upp direkt. Skärmen är i ständig och långsammare uppdatering.

I praktiken är det ofta sak samma även om skillnaderna faktiskt finns. När man jämför två olika skärmar finns det oerhört många fler faktorer som avgör hur bilden upplevs. Det viktiga är att prioritera de egenskaper du söker.