Tips/Råd om fläktar/Fläktstyrning till custom watercooling

Permalänk

Tips/Råd om fläktar/Fläktstyrning till custom watercooling

Hej på er,

Har byggt en ny dator, Uppgraderat från Intel i7 6600K med Asus 980Ti & Fractal Design Define S som jag vattenkylde och den datorn är helt tyst, även när jag spelar. Har nu byggt mig en ny dator med följande specifikation.
Moderkort: Asus Strix B550-F
CPU: AMD Ryzen 7 3700X
GPU: PowerColor RX 5700XT
Chassi: Fractal Design Define S
PSU: Corsair RM 750

Vattenkylning, som ska installeras, enligt följande:
1st EKWB LC Solution CoolStream SE 360 som ska monteras i top. Blåser luften ut ur chassit.
1st EKWB LC Solution CoolStream SE 240 som ska monteras i front. Blåser luft in i chassit.
200mm reservoar med D5 VPP655 pump.
Slangar och Fittings har jag så det räcker och blir över 😊

Kör datorn luftkyld i nu läget, och den låter som fan och GPU blir varm, så beställde CPU & GPU block från Alphacool, då Alphacool är den enda tillverkaren som har ett block till min GPU.

Fråga/Frågor och Funderingar.

  1. Då mitt moderkort inte har så många uttag till fläktar, 4st och CPU FAN och CPU OPT behöver jag någon form av splitter, hub, kontroller eller något som gör att jag kan koppla in fler fläktar.

  2. Jag tänkte köra med 5-7st fläktar i detta chassi, kör med 7st i min gamla Intel dator, 1 i botten, 3st i fronten och 3st i top. Dessa fläktar är Corsair SP120 PWM som jag är supernöjd med. Funderar på en liknande lösning för AMD maskinen.

  3. Ska man köra 3-pins eller PWM fläktar?

  4. Jag har idag kopplat in Corsair SP-120 PWM fläktar, en del fläktar är kopplade via en Phantek hub, http://www.phanteks.com/PH-PWHUB.html , men de går inte så lågt ner i RPM som de kan, vet inte varför moderkortet inte känner av detta? Är samma för alla fläktar även om de är kopplade direkt på moderkortet eller via hubben.

  5. Vilka fläktar är bra? Som sagt har jag haft Corsairs SP120 fläktar till min gamla dator och är nöjd, vet även att Noctua gör bra fläktar. Kom gärna med rekommendationer här, är låst till 120mm fläktar då radiatorerna är avsedda för 120mm fläktar.

Jag har kört med Asus AI Suite 3 programvara och den har fungerat bra, provade att installera speedfan men den känner inte av några fläktar så kan inte styra något med den, om jag inte har missat något här? Har ställt in i BIOS att det är PWM fläktar, inte auto.

Ska inte köra med någon RGB belysning, kylningen ska installeras och sedan ska locken på och så öppnas de aldrig mer 😊 Skämt o sido, men RGB och bling bling är inget för mig, ska vara mörkt.

Tack på förhand.

Permalänk
Avstängd

Jag kör 9 Noctua 120mm från mitt Asus Strix X470 moderkort. 3 fläktar per utgång (PWM), och det finns betydligt med reserv i moderkortet. Läs på vad fläktarna kräver i ström per fläkt samt vad moderkortet kan ge per kontakt, så är det bara att räkna ut vad som fungerar.

Noctua A12x25 är det som gäller om man tar hänsyn till mängden flyttad luft i relation till hur mycket det låter, i synnerhet om du skall sätta dem på radiatorer.

Edit: skaffa en vattentemperatursensor du sätter i loopen, koppla in den till ditt moderkort och använd den insignalen som styrparameter när du sätter upp dina fläktkurvor i Asus mjukvaran i BIOS/UEFI.