Allt från Computex 2023

Jobbar hemma, upplevelse, framtid.

Permalänk

Jobbar hemma, upplevelse, framtid.

Hej innan coronatiden var det väldigt få jobb där man praktisk kunde jobba hemifrån. Arbetsgivaren vill att man ska prestera maximalt och tror ofta man gör det på en kontor i närhet till andra. Nu med coronan så har många tvingas jobba hemifrån och anpassat sitt arbetssätt därefter.

Min fråga till er som nu jobbar hemifrån är vad ni tycker om detta? Tror ni detta kommer bli mer accepterat i framtiden? Jag ser bara en sådan sak som att bostäderna i storstäderna är skithöga, folk flyttar dit för att ha kort restid till jobbet. Om man i framtiden kan jobba hemma kan man bo i ett billigare ställe och handla gör man ju ändå online idag så miste om butiker är inte lika allvarligt.

Jag själv har nu efter min hemmajobbande slutat ställa min väckarklocka , då jag kan gå upp 1,5h senare och ändå börja lika tidigt. Jag trivs faktisk bra hemma och funderar på om jag någonsin ska börja jobba på ett kontor igen. (är systemutvecklare) Dock besöker man kontoret någon gång då man ska pilla med något fysisk.

Nå jag undrar var er tankar och upplevelse om hemarbete är? Samma sak är även studier hemma, varför besöka skolan? Tänk om man kunde se om lärarens föreläsning, det känns ju omodernt att sitta i en föreläsningssal. Och med bra teknik så kan studenter ställa frågor precis som de kan på en vanlig föreläsning.

Att gå miste om det sociala när man jobbar hemma, så har jag aldrig haft så mycket tjötande med kollegor som jag har nu. Då både genom chat men även videomöten. Verktygen för att samarbeta förbättras ständigt, förr var det krångla med något externt fjärrstyrningsprogram. Idag är detta inbyggt i de flesta vettiga chatprogram och är bara ett klick iväg.
Jag tycker det tom är lättare att dela skärmen så och visa, än att på kontoret be en kollega komma över som får stå bredvid och se på.

Permalänk
Medlem

Tycker det alltid varit accepterat att arbeta hemma, har gjort så i olika utsträckning större delen av arbetslivet. Så länge man presterar så brukar de skita i när och var man arbetar, de får vad de vill ha helt enkelt.

Å andra sidan är jag inte typen som frågar om jag får göra något utan säger till chef/VD att jag kommer jobba hemifrån när jag känner för det. Brukar klargöra redan vid anställningsintervjun att jag ser det som ett sätt att prestera mer på kortare tid så om de har ett problem med det så tänker jag inte börja arbeta hos dem.

Innan hela pandemin var jag på kontoret i genomsnitt strax under 2 halvdagar i veckan, mest för jag ville vara där då och ta en lunch med kollegorna. Men vissa veckor var jag där 0 dagar för jag helt enkelt inte kände för det.

Permalänk
Medlem

Jag tror absolut att företagen kommer att bli mer tillåtande till hemarbete, men jag tror inte det kommer att bli normen eller att många kommer att gå över till endast hemarbete. Chefer i allmänhet litar inte på att folk jobbar lika bra hemifrån så de kommer att kräva att folk kommer in i alla fall emellanåt oavsett hur effektiva de är. Men jag tror också att många vill åka till jobbet. Inte så mycket för jobbets skull utan för att socialisera med kollegor och liknande, och förstås för att få en mer definierad gräns mellan arbete och privatliv.

Permalänk
Medlem

Spännande ämne som jag ofta tänker på.

Sverige blir mycket mindre och mer tillgängligt om vi i större utsträckning jobbar hemma.
Har jobbat hemma sedan i mars och skaffade direkt en stor skärm, höj/sänkbart skrivbord samt ställbar stol.
Kontoret hemma är bättre utrustat än på de flesta arbetsplatser jag haft tidigare.
Spar ca 2 timmar resväg per dag också som helt klart underlättar hämtning/lämning av barn samt handla, ärenden etc.

Kommer nog dock att vilja jobba vissa dagar på kontoret då socialt i fysisk form är oslagbart för mig.
Fick nuvarande jobb via zoom/teams så hade inte träffat någon innan min korta intro på kontoret vilket var lite spännande.

Hoppas kontoret i framtiden blir där man är och att Stockholms innerstad blir mer levande med bostäder etc samt att man kan bosätta sig vart man vill i vårat avlånga land då man kan jobba där man är inte där ett kontor är.

Permalänk
Medlem

Önskar jag kunde dra med mig mitt golvjobb hem Men utan oss på golvet så finns tyvärr inget jobb för de på kontoret.

Visa signatur

Samsung 34'' ultrawide curved
Logitech MX master & Logitech g910
Creative SoundBlaster Katana

Permalänk
Inaktiv

Jag har jobbat hemma till och från sedan 2013. Då var det via en överenskommelse med dåvarande arbetsgivare så att jag skulle få tid att ägna mig åt utvecklingsprojekt utan att bli störd. Alla är olika, men jag har extremt svårt att fokusera i kontorslandskap där det var 5:e minut antingen är något jobbrelaterat eller något privat. Det är ganska trevligt, det är inte det jag säger, men förödande för arbetet jag ska utföra.

Sedan något år tillbaka kör jag eget och har inte haft kontor sedan förra hösten, så jag fick en uppvärmning inför Corona. Hade tur att jag körde ca 1 år innan allt drog igång så att jag hade en upparbetad kundkrets, annars hade det varit kört. Utan att träffa kunder och vara ute och presentera så är det svårt att sälja, även om jag upplever det som enklare idag än i våras.

Det enda riktigt negativa för mig är att det blir betydligt svårare att särkoppla jobb och nöje. Du är ju ändå "på jobbet" jämt.

Mitt nätverk har jag sedan tidigare men det måste givetvis bearbetas mer på plats än via mail och möten. Jag saknar det inte, men jag förstår att det kommer behövas när den här skiten är över. Den sociala aspekten av arbetet är inte bara viktigt för umgänge utan mycket för själva affären.

Men ja, jag tror det kommer bli mer hemmajobb framöver. Du anger per dag eller per vecka om du jobbar hemma eller på plats. Möten ringer du in till om det behövs. Jag hoppas det iaf

Permalänk
Medlem

Tror detta är starten på en rätt omfattande strukturomvandling som kommer göra ont både här och där. Positiva är att inställningen till arbete från valfri plats snabbt förändras och att faktiskt levererat arbete kommer uppskattas mer än fysisk närvaro. För ska vi vara krassa så räcker det idag för en del att bara vara på plats, vad de faktiskt levererar har cheferna för dålig insyn in.

Det som då kommer göra ont i denna strukturomvandling (tror jag):

Arbetsgivarna kommer att dra ner kontorsyta (hör redan flera ledningsgrupper som börjar diskutera detta), så vi kommer ha en massa kontorslokaler över när "alla" downsize:ar = fastighetskris. Det var inte jättekul i början av 90-talet...

Arbete på distans är inte geografiskt bundet, globaliseringen får med andra ord en jätteskjuts och vi ska då alla (som har arbeten som kan utföras på distans) konkurrera på en global arena, vilket förstås öppnar möjligheter men även innebär att vi får svårare att motivera våra (globalt) höga löner o.s.v.

Visa signatur

Dator: LianLi011D|X570S|5800X3D|3080ti|64GB|2x1TB SSD|AOC PD32M|Wasser

Permalänk
Medlem

De arbetsgivare som inte erbjuder hemifrån som valfrihet i framtiden kommer få svårt med rekryteringar. De flesta arbetsgivare har redan sett de ekonomiska fördelarna. Det finns MASSOR med pengar att spara på att minska på kontorsyta och fysiska arbetsplatser. Fråga din chef vad det kostar per år att ha dig på plats rent fysiskt.

Den andel som lökar hemifrån gör det sannolikt på kontoret också på ett eller annat sätt. Det är frihet under ansvar och jag tror svensken generellt är ganska duktig på det. Vi är i grunden plikttrogna. Den dagen arbetsgivaren upptäcker att jobbet inte blir gjort så får man förstås omvärdera.

Sedan öppnar det upp för helt andra möjligheter. Drömjobbet som ligger 50 mil bort kanske inte längre kräver en flytt etc. I det stora hela tror jag det är en win-win under förutsättning att det fortfarande ges möjlighet att komma in på kontoret emellanåt. Den sociala biten skall inte underskattas.

Däremot tror jag inte boende i stan kommer bli mindre attraktivt. I vart fall inte i storstäderna. Det är trots allt en samlingsplats och centrum för så mycket mer än bara jobb.

Visa signatur

i7 8700K | Asus STRIX 1080ti OC GAMING 11 Gb | Corsair 32 GB@3000Mhz

Permalänk
Medlem

Min arbetsgivare har sagt tvärnej till arbete hemifrån och vill helst av allt tvinga in oss till kontoret igen. Jag tror att vi kommer bli tvingade in till kontoret så fort en ursäkt finns.

Jag tycker det är helt fantastiskt att jobba hemifrån. Istället för att dela rum med flera andra kan jag jobba i lugn och ro, och jag & sambon varierar vem som är i vilket rum beroende på behov.

Mitt jobb innefattar inget fysiskt utan kan göras från en stuga ute i skogen, givet att mobil- och bredband finns (jag har en kollega som jobbat från en stuga ute i ingenstans sedan mars).

Arbetsmiljön på kontoret är eländig (buller, dela rum, bli avbruten, ingen rimlig ventilation...) och har varit länge och kommer inte åtgärdas. Jag längtar inte tillbaka.

Tvingas vi in till kontoret igen kommer jag söka andra jobb, distans på heltid är verkligen inte ett problem. Det är fan gött!

Visa signatur

Computer science is no more about computers than astronomy is about telescopes.

@oscar:prutt.party / monotux@freenode

Permalänk
Medlem

Har jobbat hemifrån 100% sedan mars i år, och här är några av de tankar jag har:

+ Mycket mer fritid då man slipper åka fram/till jobb, med allt vad det innebär
+ Mycket mer "flex" då man kan jobba tider man själv vill

- Mindre social kontakt med folk, det blir ganska ensamt framför datorn konstant
- Mycket mer stillasittande och mindre motion, att ta sig till och från jobbet samt att gå omkring på kontoret bränner mer kalorier om dagen än vad man tror
- För mig personligen är det lite svårt att fokusera på jobbet i 6-7 timmar i sträck, blir så enkelt att titta på TV lite eller spela en runda CS.
- Vissa arbetsuppgifter är svårare att utföra digitalt och på distans jämfört med på plats fysiskt.

När allt "återgår till normalt" kommer jag troligtvis jobba hemifrån 2-3 gånger i veckan och gå till jobbet de andra dagarna för att få lite social kontakt och kunna utföra workshops och dylika uppgifter på plats

Visa signatur

| Corsair Crystal 460X | Z390-F | 9700K | ROG Ryujn 360mm | RTX 3080Ti | ROG Thor 850W | Vengeance Pro 3200mhz 16cl 16GB (2x8) | 970 Pro 2TB + 2xWD Black 4TB | ROG SWIFT PG279Q | Arctis 7 Pro Wireless | ROG Scope Deluxe red silent | ROG Chakram |

Permalänk
Medlem

Jag jobbar för ett av de större företagen inom verkstadsindustrin, och varenda person som har en tjänstemanna tjänst SKA jobba hemifrån (exkluderat produktionsnära chefer) så mycket det går tills detta är över. Och dom jag pratat med verkar tycka det är skönt, några kommer väl in då och då pga projekt osv men annars är det bara golvfolk kvar. Jag skulle absolut kunna jobba hemifrån (har en tjänst mitt i mellan tjänsteman/golvfolk) om mitt bredband skulle tillåta det. Kanske i framtiden
Det svåra är att uppfattningen bland dom som är kvar på arbetsplatsen kan väl bli att man "gör ju inget", men det kan man lätt kontra med en lista på saker man gjort per dag/vecka.

Permalänk
Medlem

Började nytt jobb i April, och har arbetat hemifrån sedan dess med några få undantag - hela onboarding processen har fungerat perfekt.

Jag kommer aldrig jobba mer än 1 absolut max 2 dagar i nödfall i veckan från kontoret i framtiden, livet fungerar mycket smidigare när man befinner sig i hemmet även under arbetstid. Inga nackdelar överhuvudtaget enligt mig.

Permalänk
Medlem

Min upplevelse har varit till stor del positiv. Jobbar med it drift och lokal support men numera finns det knappt något lokalt att supportera så kan fokusera mer på utveckling av miljöer. Har ett bra hemmakontor jag byggde klart i augusti, helt klart ett måste för att jobba hemma. Här på swec har väl de flesta schysst kontorsstol och skrivbord men märker att många kollegor sitter i köket eller vardagsrummet på en pinnstol vilket tyvärr leder till skador i det långa loppet.

Jag kommer förhoppningsvis kunna fortsätta jobba hemifrån 3-4 dagar i veckan när min arbetsplats återgår till ett normalläge och kommer stortrivas. Har en 3 månaders pojke hemma jag får se växa upp vilket skiljer sig något otroligt från när min 3 åriga dotter växte upp från bebis till barn. Jag skattar mig verkligen lycklig av isoleringen men lider med min fru som tvingats hålla sig hemma så mycket när hon bara vill ut och strosa runt och se på folk under sin mammaledighet.

Visa signatur

Audio: Hifiman Deva, Modmic Wireless, Dali Opticon 1, SVS SB 2000
SFF PC: Lian li Q58, Asus B550-I, Ryzen 5800x3D, 2x16GB 3600MHz cl16, 4080 Ventus, CM V750W Gold SFX, Philips 32" 4k 144hz 329M1RV
Coffee: Moccamaster KBGT741 Thermo, AeroPress, Lavazza ¡Tierra! Organic

Permalänk
Medlem
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Hej innan coronatiden var det väldigt få jobb där man praktisk kunde jobba hemifrån. Arbetsgivaren vill att man ska prestera maximalt och tror ofta man gör det på en kontor i närhet till andra. Nu med coronan så har många tvingas jobba hemifrån och anpassat sitt arbetssätt därefter.

Min fråga till er som nu jobbar hemifrån är vad ni tycker om detta? Tror ni detta kommer bli mer accepterat i framtiden? Jag ser bara en sådan sak som att bostäderna i storstäderna är skithöga, folk flyttar dit för att ha kort restid till jobbet. Om man i framtiden kan jobba hemma kan man bo i ett billigare ställe och handla gör man ju ändå online idag så miste om butiker är inte lika allvarligt.

Jag själv har nu efter min hemmajobbande slutat ställa min väckarklocka , då jag kan gå upp 1,5h senare och ändå börja lika tidigt. Jag trivs faktisk bra hemma och funderar på om jag någonsin ska börja jobba på ett kontor igen. (är systemutvecklare) Dock besöker man kontoret någon gång då man ska pilla med något fysisk.

Nå jag undrar var er tankar och upplevelse om hemarbete är? Samma sak är även studier hemma, varför besöka skolan? Tänk om man kunde se om lärarens föreläsning, det känns ju omodernt att sitta i en föreläsningssal. Och med bra teknik så kan studenter ställa frågor precis som de kan på en vanlig föreläsning.

Att gå miste om det sociala när man jobbar hemma, så har jag aldrig haft så mycket tjötande med kollegor som jag har nu. Då både genom chat men även videomöten. Verktygen för att samarbeta förbättras ständigt, förr var det krångla med något externt fjärrstyrningsprogram. Idag är detta inbyggt i de flesta vettiga chatprogram och är bara ett klick iväg.
Jag tycker det tom är lättare att dela skärmen så och visa, än att på kontoret be en kollega komma över som får stå bredvid och se på.

Min arbetsgivare har vänt i den här frågan. Tidigare var hemarbete endast i undantagsfall (tänk halvdag vid läkarbesök, hantverkarbesök etc). Men nu ser det ut som att det på allvar förbereds för att börja arbeta hemmifrån mer och mer även efter Corona. De arbetsuppgifter jag har tillåter inte 100% hemjobb, men det är jag inte intresserad av heller. Jag ser framför mig att min grupp kommer ha folk hemmifrån på 20 - 80% beroende på vad personen gör.

Jag är personligen inte såld på att jobba hemifrån 100%. Jag uppskattar faktiskt min korta promenad och busspendling. Det blir en liten "ritual" som markerar början och slutet på dagen på samma sätt som att byta från skjorta till tshirt. Jag gillar även att vara på kontoret för att träffa kollegor. Spontant utbyte av info fungerar bättre i kontorsmiljö. Å andra sidan är mina mötesdagar bättre att ta hemifrån, finns ingen poäng att åka in till kontoret för att sitta i Teamsmöten 5 timmar. Detsamma för de dagar när jag har 8 timmar pappersarbete. Kort sagt, jag uppskattar att kunna sitta hemma ibland men inte alltid. En sak som jag upplever som ett nytt problem nu är hur effektivt möteshoppande är. Det har blivit så att det är 0 pauser emellan möten. Det är verkligen superjobbigt att ha 4 timmar på raken, alla med 20 sekunder tid emellan. Det börjar dock bli bättre med en policy att möten är "5 över till 5 i"

Gällande vanor har jag faktiskt inte ändrat mig alls. Jag går upp samma tid och jag tränar generellt före jobbet som jag gjorde innan. Dock inte på gym utan bara löpning. Resultatet är att jag börjar tidigare och jag försöker sluta tidigare. Det går sådär med den biten pga mängden jobb jag har just nu.

De stora nackdelarna är säkert mest vanesaker, och jag behöver kanske hitta nya ritualer för hemmajobbet. Jag tror att mixen kommer passa mig, 1-2 dagar hemjobb per vecka ser jag som en bra balans, i alla fall för hur jag lever idag

Permalänk
Inaktiv

Trivs bra med hemmajobbb. Om nu företaget vill att man skall vara på plats så kanske man skall försöka vara mera konkurrensmässig med hur kontoret ser ut:

https://www.joelonsoftware.com/2003/09/24/bionic-office/

Finns tankar där som även kan appliceras på hur man riggar en arbetsplats hemma, i synnerhet när man har en familj omkring sig.

Nu tror jag iofs att kostnaden för att ta sig till/från jobbet kommer att sjunka med elektriska självkörande bilar, dels bränslekostnaden men också tidsförlusten när man göra något vettigare än att titta på asfalt. Så väldigt mycket pekar mot ett mera glest boende, att man lugnt kan köpa hus längre ut från staden.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon214822:

Om nu företaget vill att man skall vara på plats så kanske man skall försöka vara mera konkurrensmässig med hur kontoret ser ut:

https://www.joelonsoftware.com/2003/09/24/bionic-office/

Finns tankar där som även kan appliceras på hur man riggar en arbetsplats hemma, i synnerhet när man har en familj omkring sig.

Nu tror jag iofs att kostnaden för att ta sig till/från jobbet kommer att sjunka med elektriska självkörande bilar, dels bränslekostnaden men också tidsförlusten när man göra något vettigare än att titta på asfalt. Så väldigt mycket pekar mot ett mera glest boende, att man lugnt kan köpa hus längre ut från staden.

Jo, började drömma lite nu när jag såg att någon stad i Italien skänker bort hus för en tia styck igen.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av snajk:

Jo, började drömma lite nu när jag såg att någon stad i Italien skänker bort hus för en tia styck igen.

Om vi börjar med det viktigaste, bredbandet, så tar Starlink 99 USD per månad för 100-150 Mbit/s. Parabolen kostar 499 USD. Priserna är vad som gäller just nu i beta-stadiet, ingen aning om vad som gäller längre fram. Nu kan man alltså bo i princip var som helst på planeten (mera noga inom 70 grader från ekvatorn), inklusive på en båt eller i en husbil, ute i vildmarken om man så vill.

Sedan kan man börja lite försiktigt med att övervintra som långliggare på någon halvtom semesterort typ Cypern, Spanien, Portugal eller Kanarieöarna. Alltid smidigt med billigt direktflyg hem och man sparar in uppvärmingskostnaden på huset. Malta lär ha en koloni av svenskar som jobbar med att utveckla och hålla igång olika spelsajter.

Efter man har testat olika ställen så är ju rörligheten fri inom EU. Israel är mera exotiskt men engelska är väletablerat som språk och kan man visa judiskt påbrå så är man välkommen. Dom har ju numera mycket lugnare relationer med arabvärlden, om och inte med palestinier.

För att nu vara lite opportunistisk, det kanske blir ett gäng bostäder lediga, mest i Spanien, när nu britterna lämnar EU, mer eller mindre frivilligt, direkt eller indirekt, beroende på vilka avtal som sluts. Britterna vill naturligtvis kunna bo kvar obehindrat men då skall också EU-medborgare kunna bo kvar obehindrat i Storbritannien och det är ju just det som britterna strular med och då kommer väl EU att kvittera artigheten, kan man förmoda. Det ger sig.

Permalänk
Medlem

Personligen tycker jag det är roligare att åka till kontoret och få komma ut. Jag tycker en del av ens arbete är att få träffa kollegor och den sociala biten. I synnerhet om man bor själv så blir det väldigt tomt.

Permalänk
Medlem

Har jobbat en hel del hemifrån redan innan Corona och kommer fortsätta sitta hemifrån så mycket det går.
Ca 15 timmar i veckan som man kan lägga på roligare saker än att ta sig till ett kontor och en tusenlapp eller två lägre bensinräkning.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon214822:

Om vi börjar med det viktigaste, bredbandet, så tar Starlink 99 USD per månad för 100-150 Mbit/s. Parabolen kostar 499 USD. Priserna är vad som gäller just nu i beta-stadiet, ingen aning om vad som gäller längre fram. Nu kan man alltså bo i princip var som helst på planeten (mera noga inom 70 grader från ekvatorn), inklusive på en båt eller i en husbil, ute i vildmarken om man så vill.

Sedan kan man börja lite försiktigt med att övervintra som långliggare på någon halvtom semesterort typ Cypern, Spanien, Portugal eller Kanarieöarna. Alltid smidigt med billigt direktflyg hem och man sparar in uppvärmingskostnaden på huset. Malta lär ha en koloni av svenskar som jobbar med att utveckla och hålla igång olika spelsajter.

Efter man har testat olika ställen så är ju rörligheten fri inom EU. Israel är mera exotiskt men engelska är väletablerat som språk och kan man visa judiskt påbrå så är man välkommen. Dom har ju numera mycket lugnare relationer med arabvärlden, om och inte med palestinier.

För att nu vara lite opportunistisk, det kanske blir ett gäng bostäder lediga, mest i Spanien, när nu britterna lämnar EU, mer eller mindre frivilligt, direkt eller indirekt, beroende på vilka avtal som sluts. Britterna vill naturligtvis kunna bo kvar obehindrat men då skall också EU-medborgare kunna bo kvar obehindrat i Storbritannien och det är ju just det som britterna strular med och då kommer väl EU att kvittera artigheten, kan man förmoda. Det ger sig.

Jo jag tror inte internet hade varit något större problem. Det som sänker idén för mig är skola för sonen, att vi kommer långt bort från familj och vänner och sånt snarare än något praktiskt eller tekniskt.

Permalänk
Medlem

Jag trivs bra hemma men saknar det sociala. Framöver hade jag velat jobba 3-4 dagar i veckan och åka till kontoret typ 1-2 dagar. Behöver miljöombyte.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mindfighter:

Det som då kommer göra ont i denna strukturomvandling (tror jag):

Arbetsgivarna kommer att dra ner kontorsyta (hör redan flera ledningsgrupper som börjar diskutera detta), så vi kommer ha en massa kontorslokaler över när "alla" downsize:ar = fastighetskris. Det var inte jättekul i början av 90-talet...

Arbete på distans är inte geografiskt bundet, globaliseringen får med andra ord en jätteskjuts och vi ska då alla (som har arbeten som kan utföras på distans) konkurrera på en global arena, vilket förstås öppnar möjligheter men även innebär att vi får svårare att motivera våra (globalt) höga löner o.s.v.

Har haft större delen av mina pensionspengar helt i fastighetsfonder och det har ju varit en ganska trevlig resa senaste åren. Men kände vid årsskiftet att nu är det nog läge att vara lite försiktig (visste ju inget om Corona då). Så jag sålde allt och gick in i lite andra säkrare fonder. Dom flesta fastighetsfonderna gick ner kraftigt men återhämtade sig i september och nu är många tillbaka runt ingången av 2020 i värde. Tror att det kommer vara en ganska långsam resa nedåt iaf eftersom det är inte som att man bara kan säga upp sitt lokalkontrakt och de flesta sitter i långa avtal, 5-10 år är ju inga konstigheter. Så kanske en minikris för de fastighetsbolag som enbart pysslar med kommersiella kontrakt, de med blandat bestånd eller med övervikt bostäder kommer nog fortsätta gå bra.

Tjänstesektorn kan nog stå inför ett stålbad med ökad konkurrens. Undrar hur ens IT-kompetens värderas om 5 år? Kanske lite lägre. Å andra sidan kanske man får möjlighet till mer frihet, jobba hemma etc. Kan vara värt lite lägre lön.

Visa signatur

13900K - Gaming X Trio 4090 - G.Skill 64 GB RAM - Samsung 990 Pro

Permalänk

Jobbat hemmifrån sen 1 mars då jag kom hem från belgien, blev satt i "karantän" av företaget, och inte satt min fot därigen sedan dess.

Märkte rätt snabbt att för en som inte tränar, eller är direkt fysisk aktiv så gäller det att gå upp i vanlig tid (06:00) och ut och gå en timme innan jobbet börjar, annars var det inte många steg. Någon dag gick jag 500 steg på 24 timmar. (datorn -> kök -> toalett -> säng)

Också viktigt att ta pauser emellanåt, samt att följa jobbtider slaviskt, rätt lätt att man jobbar längre än vad som var tänkt från början, eller att klockan helt plötsligt är 16:30 och man varken ätit lunch eller tagit en enda bensträckare på hela dagen.

Helt plötsligt får man ju även tid att leva under vardagarna, skulle vilja påstå att jobba hemmifrån 5 dagar i veckan känns som att jobba 80% ungefär, just pga att man slipper pendlingstiden.

5/5 toasters.

Permalänk
Medlem

Jobbat hemma sedan i mars, min gamla chef var rätt ok med att jobba hemma, den nya var lite mer imot det men när VD:n bestämde att vi stänger alla kontor i alla länder så vi jobbar hemifrån så var det inte så mycket han kunde göra. Första månaderna var lite jobbiga då jag bodde med sambon i en liten etta, nu bor vi en 2.5 där jag har ett litet kontor vilket gör all skillnad, har mycket bättre stol än på kontoret, jobbar ostört, kan träna 45 minuter på lunchen, duscha, äta och vara tillbaka på en timme. Saknar inte att bli störd, folk som är sjuka, snörvlar, hostar och andra jävla saker folk gör på kontoret. Vi har ett öppet kontorslandsskap med vilket jag inte gillar så mycket. VD:n gick ut med att många kommer troligtvis fortsätta jobba hemma när vi kan komma tillbaka vilket är ok, jag har förhandlat till mig 2 dagar hemma även om jag hellre skulle jobba 3-4 hemma och 1-2 på kontoret. Jobbar mycket bättre hemma än på kontoret med pga jag får mer ro nu.

Enda är väl det sociala men det klarar jag mig utan då jag har sambon, hund och ändå snackar med kompisar och så.

Visa signatur

Chassi: Fractal design Defince C Mobo: aorus x570 elite
Cpu Ryzen 3600 Kylare noctua nh-d15Gpu Asus Strix 2060Ram g.skill flare x black
SSD Samsung evo 840 120gb Samsung pro 840
Kingston a2000 1TB 2x PSU: EVGA SuperNova 850 G2

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av snajk:

Jo jag tror inte internet hade varit något större problem. Det som sänker idén för mig är skola för sonen, att vi kommer långt bort från familj och vänner och sånt snarare än något praktiskt eller tekniskt.

Familjen har man ju inte valt själv och vänner finns på andra ställen också, om det nu är så viktigt:

https://illvet.se/manniskan/hjarnan/intelligens/ensamvargar-a...

Bra miljö för barnen är dock viktigt, där är Sverige på många sätt ett väldigt bra land.

Permalänk
Avstängd

Har jobbat hemifrån i snart 10 år och kan inte säga att jag har några problem med detta. Mycket av mitt jobb sker ute på resande fot då jag jobbar som säljare så jag får ändå den personliga kontakten i vanliga fall, under covidtiden så har det givetvis varit sämre med det då många kunder stoppat besök.
Ni som sitter vid köksbordet eller måste bygga upp en arbetsplats varje dag tycker jag synd om men själv har jag ett helt rum specifikt som arbetskontor.

Träffar delar av mina kollegor ungefär en gång i månaden och hela företaget, sex stycken några gånger per år i vanliga fall.

Jag tror att det kommer bli vanligare med distansarbete efter detta även om folk åter kommer börja åka fram och tillbaka de flesta dagarna i veckan men exempelvis fredagar eller liknande så väljer nog många att sitta hemma.

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R3 Black, Mobo: ASUS Z170 Pro Gaming, CPU: Intel i7 6700K, kylning CM Hyper 212 EVO, RAM: 32 GB Hyper X 3000 mhz, GPU: Nvidia MSI 1080 Gaming X, PSU: XFX Core Edition Pro 750W, Mus: Logitech G700, Tgb: Corsair Raptor K30, OS: Win10

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jumpcut:

Har haft större delen av mina pensionspengar helt i fastighetsfonder och det har ju varit en ganska trevlig resa senaste åren. Men kände vid årsskiftet att nu är det nog läge att vara lite försiktig (visste ju inget om Corona då). Så jag sålde allt och gick in i lite andra säkrare fonder. Dom flesta fastighetsfonderna gick ner kraftigt men återhämtade sig i september och nu är många tillbaka runt ingången av 2020 i värde. Tror att det kommer vara en ganska långsam resa nedåt iaf eftersom det är inte som att man bara kan säga upp sitt lokalkontrakt och de flesta sitter i långa avtal, 5-10 år är ju inga konstigheter. Så kanske en minikris för de fastighetsbolag som enbart pysslar med kommersiella kontrakt, de med blandat bestånd eller med övervikt bostäder kommer nog fortsätta gå bra.

OT: Vi får se vad som händer när första fastighetsbolagen börjar tappa hyresgäster och de upptäcker att nya inte står på kö som tidigare. För dels skär företagen ner på kontorsytorna, men tror även vi kommer få se en avmattning av city-lägena. (varför ha kontor i city, som idag används delvis för att attrahera arbetskraft genom attraktiva lägen när man inte längre tänker 'tvinga' in personalen till kontoret 40h/vecka?). Just nu tror jag "börsen" agerar efter "allt kommer bli som vanligt när vi har vaccin", jag säger inte att det händer nästa år, men jag tror personligen att detta är startskottet för en förändring i nivå med industrialiseringen.

Visa signatur

Dator: LianLi011D|X570S|5800X3D|3080ti|64GB|2x1TB SSD|AOC PD32M|Wasser

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon214822:

Familjen har man ju inte valt själv och vänner finns på andra ställen också, om det nu är så viktigt:

https://illvet.se/manniskan/hjarnan/intelligens/ensamvargar-a...

Bra miljö för barnen är dock viktigt, där är Sverige på många sätt ett väldigt bra land.

Jo. Språkfrågan är en sak förstås, och att hitta kompisar till en fyraåring i en liten by kanske inte är så enkelt. Skola hade väl löst sig på ett eller annat sätt. Men det hade ju blivit en väldig omställning för hela familjen, att gå från att bo en hyfsat stor stad till en pytteliten by är rätt stort, än mer när ingen av oss kan språket eller så. Artikeln om husen förresten: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/hus-reas-ut-i-italien-igen

Permalänk
Medlem

Jag tror mycket hänger på om cheferna kan ändra inställning eller inte, handlar mycket om att ta till sig nya kommunikationsvägar/verktyg samt att känna tilltro och givetvis snabba avrapporteringssätt. Jag jobbar själv som ansvarig över både tjänstemän och kollektivanställda. Visst är det skönt att ha gänget samlat, vissa frågor löser sig snabbare och bättre när man är på arbetsplatsen. Sedan har jag själv jobbat en del från hemmet nu under pandemin och jag tycker det är kanonbra för att hitta ett annat lugn och flyt i de administrativa bitarna jag har. Så vi har bestämt att det är väldigt individuellt, några vill jobba hemma mer och andra vill sitta på kontoret, det är ok. Vi har bra och luftiga lokaler och har inte drabbats alls av Corona på arbetsplatsen. Det är bara kollektivgänget som kan bli lite gramse över detta med andras hemarbete ibland

Visa signatur

Så blir det!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mindfighter:

jag säger inte att det händer nästa år, men jag tror personligen att detta är startskottet för en förändring i nivå med industrialiseringen.

Om det är vi 100% överens

Visa signatur

13900K - Gaming X Trio 4090 - G.Skill 64 GB RAM - Samsung 990 Pro