SweClockers Live! 2021 panelsnack – vad ska redaktionen prata om?

Permalänk
Cylon

SweClockers Live! 2021 panelsnack – vad ska redaktionen prata om?

Det finns mycket att prata om och givetvis vill vi fokusera på det som är viktigt för dig. Kom med förslag till panelsnacken på SweClockers Live! 2021!

Läs hela artikeln här

Permalänk
Medlem

Komponentbristen känns ju som det självklara men också tråkiga ämnet. Tyvärr känns många andra roliga ämnen tråkiga pga denna brist

Permalänk
Medlem

extra kakor till er alla om ni inte nämner

1. Komponentbristen alls
2. Geforce RTX
3. Skillsmässan Gates

// LZ

Permalänk
Medlem

Apples hårdvara och framtid

Permalänk
Avstängd

Kakor
Scalping
Mining

Permalänk
Föredetting

Jeff Bezos hårvårdsrutin tycker jag ska stå på agendan. Vilket polermedel är bäst egentligen?

Permalänk
Medlem

Mycket av glädjeämnen skuggas av korruptionen kring hårdvaru"bristen". Den är tråkig att ha, men om vi inte tar itu med frågan kommer vi stå med en generation som inte har råd att spela. Eller inte ens möjligheten att få tag på hårdvara. Inte ens vi själva. När utvecklarna ser spelmarknaden för mobilt kan dom fråga sig varför dom har med jobbiga PC gamers att göra med och inte bara utvecklare mobilspel.

Vill återigen påminna om hur det fungerar med korruptionen kring tillgång och efterfrågan som används i princip i varje industri:
Coronavirus: Why Canada dairy farmers are dumping milk

Citat:

Dairy farmers in one of Canada's largest milk-producing province are poised to dump millions of litres of milk due to coronavirus.

Dairy Farmers of Ontario has told farmers to get rid of raw milk to keep prices stable and prevent oversupply.

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-52192190

Detta händer inom datorvärlden också. Och jag önskar att vi från något håll kan få riktigt granskande journalistik på något sätt. Sådant kan jag tänka mig att donera för till och med.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Meantek:

Jeff Bezos hårvårdsrutin tycker jag ska stå på agendan. Vilket polermedel är bäst egentligen?

Fel forum, även med ironi riktigt lågt.
"Föredetting" med reg.datum 2008...:D

Visar bara mer och mer vad Swec har blivit...

Permalänk
Medlem

Hästar, vin, Dreijers garagevanor.
Vad kommer pandemin i backspegeln har gjort för den teknologiska utvecklingen? Inte bara positivt, som att remote workspace blivit en vardag och pushat för att man faktiskt kan jobba hemifrån. Även det negativa, som komponentbristen. Kommer det stabiliseras, kommer det att förändra spelbranschen? Kommer man istället för PC spela last gen-konsol, kanske mobilt. Blir current gen framskjutet? Kommer vi se RTX 3000-serien i fem år, PS5 i tio år? Etc.

Permalänk
Medlem

Överklockning jag tycker ni ska prata om överklockning

Permalänk
Medlem

iom nya graffekort vill jag veta vilka minnen slutar flaska med olika cpuer. i Warzone ex såg jag en kille gå från 150fps (10900/3080/3600C16) till 4000C19, oc till 4200C16 lr nåt och får 220fps. hans story här : https://www.reddit.com/r/buildapc/comments/mfpjsc/finally_fix...

MINNESBETYDELSEN I FPS

Permalänk
Medlem

Skulle vilja ha med lite retro frågor.
T.ex. så är det många tillverkare som tar bort drivrutiner, manualer m.m. från sina servrar.
ASUS är ett exempel där dom fortfarande har information och filer från nästan hela sin existens (applåder!).
Medans andra stora på marknaden (Intel, Sony etc.) har rensat rejält.
Varför i hela fridens namn kan dom inte ha en FTP uppe med lite gamla saker?
Eller åtminstone lägga upp det på www.archive.org innan dom utan förvarning raderar decennier av data.
Företag skryter ju gärna om sin långa historia, men gör väldigt lite för att bevara den.

Retro prylar (må det vara konsoller, tv-spel eller gamla datorer) har ju växt enormt mycker på relativt kort tid.
Och det är väldigt konstigt att tillverkare inte har förstått att det finns en hel del goodwill att hämta här.
Goodwill som nästan inte kostar nånting!

Permalänk
Datavetare

Kanske spekulera lite kring en rapport/spekulation från Bloomberg där de har "källor" som hintar om att Apple jobbar på riktigt feta kretsar. Det talas om 12-32 kärnors varianter i relativ närtid och 64-128 kärnors kretsar när deras övergång till ARM64 är klar.

Finns inget som pekar på att Bloomberg är helt ute och cyklar, spekulationerna är att en M1X/M2 lanseras endera på WWDC 2021 i juni eller möjligen har pandemin gjort att lanseringen försenas till "back-to-school" perioden i augusti.

Att prata om: om detta visar sig stämma, vad kan man tänka sig det har för effekt på balansen Windows och MacOS? Om inget radikalt händer hos AMD/Intel lär vi få en situation där de snabbaste datorsystem kör MacOS alt. Windows on ARM64 (virtuellt under MacOS eller möjligen direkt på metallen om Apple/Microsoft fixar erforderligt OS-stöd).

För SweC-medlemmar, är MacOS no-go p.g.a. Windows totala dominans av spelmarknaden? Har Apple någon chans att ändra det via t.ex. Apple Arcade, ryktet säger att Apple initialt avsatt motsvarande ~5 miljarder SEK för att boosta utvecklingen av spel till deras plattform, spelar det någon roll eller finns det fundamentala problem med MacOS som spelplattform (ett uppenbar är att dGPU-stödet är lite vingligt, även om det rykts om dGPUer från Apple framöver)?

En annan uppenbar sak att prata/spekulera runt: har Intel någon chans på dGPU-marknaden? Är det en fördel eller nackdel att de (om inget oförutsett händer) lanserar sin första generation i ett läge där GPU-marknaden är helt galen i form att det knappt är möjligt att köpa en GPU? Lanseringen av dGPU-versionen Xe har försenats, det senaste som sagts är att lanseringen ska ske "mid 2021".

Edit: hmm, verkar som "mid 2021" är gammal info. Senaste spekulationerna pratar om en första release av Xe-HPG DG2 512EU Q4 2021 på TSMC 6 nm, det känns ju lite väl långt bort

Permalänk
Medlem

Komponentbristen är det självklara och uttjatade ämnet.
Varför inte göra tvärt om och undvika det?
Avhandla det i en fredagspanel strax innan, hur läget ser ut. Eller med bara en kort notis i början om att det ni kommer nämna om lanseringar inte nödvändigtvis betyder att sakerna går att få tag på.

Snacka kort kring vad som kommer att lanseras i komponentväg (oavsett tillgänglighet) och de senaste ryktena.
Ha mindre fokus som helhet på grafikkort och CPU:er som ändå inte går att få tag på. Är väl inte fel att för ovanlighets skull skifta fokus från de delar som traditionellt avhandlats mest.

Snacka:
Skärmar, tangentbord, möss, nätverksprylar, hemautomation, robotdammsugare, retroprylar, ergonomi för att undvika belastningsskador, arbete inom IT, chassitrender, både nya och äldre spel, datorer för annat än spel, senaste Windows-versionen, plocka upp vanligt förekommande forumämnen osv.
Finns hur mycket som helst annat att snacka om.

Permalänk
Föredetting
Skrivet av Falcon:

Fel forum, även med ironi riktigt lågt.
"Föredetting" med reg.datum 2008...:D

Visar bara mer och mer vad Swec har blivit...

Humor är inte för alltid för alla.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Meantek:

Humor är inte för alltid för alla.

Vad var humor i ditt inlägg som jag först citerade?
Kan inte ens skillnad på humor och ironi...
ja jävlar.

-- Meantek Ignorerar --

Permalänk
Medlem

Ta inte upp aMD eller intel alls i diskussion, utan prata om vad behövs med en dator för att spela spel, surfa, databaser, rendering, film osv utan märkesfixering. Vilket det finns alldeles för mycket av i trådar här ändå.
P.S Glöm Apple me

Permalänk
Medlem

Jag anser att centralt fokus för SweClockers måste vara hur man får ut optimal prestanda ur datorer, med hård- såväl som mjukvara - tips och tricks. Om det är ett ämne för evenemanget vet jag dock inte, upp till er att bestämma.

Permalänk
Medlem

Snälla ta upp å prata om tysta spelmöss, ser folk och hör folk frågar och sökt dom sen man var i 11-13års åldern(ca24-25år sen) tills senast igår blev jag tillfrågad.
varför snappar inte tillverkarna upp detta, är ju ändå ett rättså stort problem för oss gamers som har tjej/man/barn som stör sig något vansinnigt på klickljud när man spelar och barnen vaknar en respektive blir vansinnig för dom ska se tv lr läsa etc kan även tänka mej föräldrar blir galna pp ens barns klickljud också. kanske ni kan se om ni kan hjälpa inet att ta fram en sådan mus ungefär som med headsetet? har testat nån enstaka tysta noname gamingmus men dom har varit skräp tyvärr. en tyst kvalitets gamingmus är fortfarande bara en våtdröm för många av oss gamers.

Jobbigt när nåt så enkelt skapar så mkt konflikter hemma hos folk.

Permalänk
Medlem
  • Har nya SFF-chassin gjort att mid och fulltower nu är overkill för speldatorer?

  • Överklockning på Apple Silicon?

  • Nu när priser på elektronik och grafikkort ökat går det att tillverka dom i Sverige med vinst?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Goedendag:
  • Har nya SFF-chassin gjort att mid och fulltower nu är overkill för speldatorer?

  • Överklockning på Apple Silicon?

  • Nu när priser på elektronik och grafikkort ökat går det att tillverka dom i Sverige med vinst?

all elektronik går att tillverka i sverige med vinst, handlar bara om hur bra produkten står sig mot andras produkter (kvalitet, livslängd, prestanda etc) 👍
(Jobbar själv med utveckling/tillverkning av elektronik så vet att det går 😉)

Permalänk
Medlem

Politik, relegion och barnuppfostran. *elakt skratt*

Permalänk
Medlem

- Skärmnyheter
- Prisutvecklingen inom grafikkort.
- Noctuas långsamhet i att skapa fläktar i olika färger.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sunix:

Överklockning jag tycker ni ska prata om överklockning

Ja!
Going back to the roots!

Permalänk
Hedersmedlem

Vad tror ni om framtidens spelplattformar?
ARM knackar på dörren med bättre prestandakliv. Men hur ska övergången till ARM egentligen gå till? Kommer de stora spelbiblioteken med x86titlar vara bromsklossen som förhindar övergång kanske?
Kommer windows tappa en viktig position till någon annan lösning? Möjligt att apple tar ledartröjan om de kan leverera ledande prestanda? Stöd för grafikkort kanske begränsar. Eller hur ser morgondagens PC ut? Steam machine 2.0 eller en annan konkurrent kanske?

Och apropå grafikkortsval som begränsar. De har blivit bra dyra senaste åren. Därmed har konsolerna blivit ett ordentligt prisvärt alternativ till speldatorn. Kommer konsolsidan expandera?
Eller kommer även konsolerna att bli brädade - av streamingtjänster för spel?

Eller blir det mobilerna som vinner över oss till sist ändå? Hur utbrett är mer seriös gaming på mobil i olika delar av världen egentligen? Här kan vi inte mycket - men är det för att vi blivit mossiga?

Permalänk
Medlem

Windows on ARM/M1 och generellt om x86 vs ARM och deras framtid. Kanske ett gästspel av vår kära @Yoshman?

Permalänk
Medlem

Detta är en skämt Kennets 99mhz dx3a.

Permalänk
Medlem

Om det blir några tillverkare av tangetbord eller möss me.
Lite om problemen med testning och revisioner innan man släpper produkten.
Shörmtillverkare. Vad verkar den "vanlige konsumenten" titta på och ta det i förhollandet med 1Ghz race och kärnornaskrig.
Marknadsföring helt enkelt.

Hårdvara ska absolut vara fokus. Men det ser jag som underförstått.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

"Vad tror ni om framtidens spelplattformar?
ARM knackar på dörren med bättre prestandakliv. Men hur ska övergången till ARM egentligen gå till? Kommer de stora spelbiblioteken med x86titlar vara bromsklossen som förhindar övergång kanske?"

Låtsas intervjuv
Vi ser ju redan idag att många retro spelare vill få känslan av deras gamla hårdvara med mindre inputlag. Både via CRT skärmar och möss kopplade till PS2 eller seriella interface.
Det finns i dagslägen ganska många youtube kanaler som livnär sig på just detta.
Tror nu att det kommer gå över, då menar jag inte streming tjänster utan snarare att denna nish i "retro" värden kommer att bli starkare och kanske även påverka framtida större bolags beslut?

Kan nog hitta på några frågor till.
men lite retro skadar nog inte. Men jag kan snöa in mig där så lite kanske.

Permalänk
Medlem

Språkbruk och onlinekultur i spel.