Permalänk
Medlem

Visserligen var det knappast menat som en fråga, men man kanske måste vara en inbiten Windowsanvändare för att förstå...
Nåja, eftersom XP tydligen ska krascha i 50% av fallen där programmen har gjort det, så måste jag verkligen haft tur med mitt programval.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Jo, jag har inte varit med om att ett enda program dragit med sig hela windows på flera år.

Visa signatur

Kör väl en klassisk signatur:
9900K @ 5GHz/128GB 3200MHz DDR4/3x1TB NVME/6800XT på Aorus Z390 Elite
Samsung C34F791, Svive 34C801, Xiaomi 34", Logitech MX Master 3 + G512...
Behöver för jobb, ej gamer.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Knashatt
1. Jo det är klart, men hitils har alla jag testat långsamma i starten. Men det är ju inte hela världen så sett.

2. Kollar man så är det faktiskt mycket mer tankegångar i Windows upplägg.
Det har varit som mål att okunniga ska klara av att använda Windows.
Högerknappen är en standard som följer med överallt i OS:et och nästan alla program, genom högerknappen kan man ställa in allting just där man är.
Dom har lagt in en samlad mapp för alla viktiga inställningar för Windows.
Fil-strukturen är enkel, dom har i grund tre viktiga mappar, C:\Windows, C:\Program, C:\Mina Dokument. I Linux är det en hel del mappar mm som inte direkt säger något vad dom är till för.
Allt som inte behövs synas gör dom "osynliga" så att kunden inte ska behöva se dom i onödan.

3. Jo, när man pratar om ett stabilt system ska det tåla att användaren gör fel.
Det är detta som är så typiskt för Linuxfanatiker, dom tror att användaren är en expert inom datorer.
Användaren GÖR fel, därför ska man göra systemet så att man inte kan göra fel genom att av lek/test radera viktiga filer.

Att Windows kraschar ofta är något som jag inte riktigt förstått mig på Sedan Windows 2000.
När jag körde XP i många år så krascha datorn kanske 1-2 ggr om året, då var det oftast p.g.a. mig själv som testar mjukvara/drivrutin som var i beta statdiet.
Nu sitter jag med Server 2003 och haft det i snart 2 år, datorn är på varje dag och jag spelar, lyssnar på musik, ser på film mm. Fått blåskärm två ggr på 2 år, detta var p.g.a. mig själv då jag testade betadrivrutiner.

4. Åter igen, användaren är inte proffs. Dom förstår kanske inte att filen är viktig och vill ta bort den, fråga mig inte varför. Men kan man det och hela systemet kraschar så är detta inte ett stabilt system som klarar av vanlig "Svenssons" användare.
Man ska inte behöva vara ett geni för att använda ett OS.
Tex har MS gjort ett mycket smart val att sätta upp en stor blå ruta med "VARNING" så fort man går in i C:\program eller C:\windows där det står tydligt att du INTE ska gå in här om du inte vet vad du gör.
Med en enkel knaptryckning så kan man få bort den rutan som döljer alla filer.

Ett mycket smart drag från MS.

5. Finns Palette till Linux? Det som många kommuner använder?

6. Så när Agda 55 år får problem med datorn måste hon logga in i ett chatt-program och få hjälp för att fixa felet?

Eller när inte nätverket fungerar på en kommun med 15 000 datorer ihopkopplade i samma nät och dom inte hittar felet så ska dom fråga några finniga tonåringar om hjälp på ett chatt?
Blir dom garanterade hjälp och får dom kompensation för den tid som det inte fungerar för det som Linux skulle klara av enligt spesarna men ändå inte gjorde det?
Och om dom märker att det faktiskt inte kommer fungera med den Linuxdisten som dom har installerat på 15 000 datorer även om det stod det, vad ska dom göra då? Kan dom kräva något överhuvudtaget? När är dom garanterade en fix för det?

7. Garanti på OS:et ska klara av det som utlovas, garanti på att få snabba uppdateringar och lösningar på den produkt dom har köpt.

8. Att ha olika inställningar på olika ställen för ett samlat OS är inte enkelt, det rör till det.
Det är i alla fall min mening. Jag vill komma åt inställningarna på en samlad punkt.
I Windows så finns högerknappen som man alltid kan komma åt direkt från det man håller på med.

1. som sagt hastigheten beror på dist.

2.Använder man SuSe linux så får man en väldigt bra kontrollpanel YaSt2. Och det går att dölja onödiga filer i Linux. Kolla bara i home mappen.

3. Ett stabilt system betyder att det går och går utan att behövas startas om PGA något fel i ett program. Igenligen behöver man inte starta om en linuxburk om man inte ska byta kernel. Visst det går att sjabba till linux så det står härliga till men det har inget med stabiliatet att göra.

4. Visst windows är säkrare för en enkel svennson, men en datorvan användare behöver inte ha varningar om de går in till systemfilerna.

5. vad är palette? Hur som helst finns det fruktansvärt mycket porgram till linux. Minst lika många som windows.

6. Man kan köpa linux med betald support. En kommun som har linux på 15000 datorer har anställda admins som sköter systemet. Sen så har kommunen betald support. Aldrig hört talas om Red Hat enterprise, Novell enterprise? MS har ju inte ensamrätt på support om du har fått för dig det.

7. Snabba uppdateringar? Till mitt ubuntu system så kommer det i princip en ny uppdatering varje dag. Nya lösningar kommer varje dag. Linux utvecklas mycket snabbare än windows.

8. Som sagt använder man Suse linux så har man kontrollpanelen YaSt som har i princip alla inställningar man behöver.

Du är en riktig van windows använder som aldrig förstått dig på linux.

Nu skriver jag säkert med taskig svenska och är småflummig är trött som bara den

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av jcarlsson
Windows:
1. Fel fel fel, det är oerhört svårt att hitta saker om installerad hårdvara, satt nyss med en splitterny bärbar som hade DVD/CD-RW och skulle kolla hur windows tolkade enheten, det tog j-vligt lång tid innan vi hittade att den kan läsa DVD och bränna CD/CD-RW men inte bränna DVD. Kan tillägga att jag har oerhört mycket vana av windows.

2. Windows är enkelt, det följer någon form av ideologi som kan skrivas: "Design it so that fools can use it and only a fool will be able to use it". Stabilt? Nej, definitivt inte, kraschar ett program på windows så är det över 50% chans att det tar med sig hela windows ner och man får den ack så kända blue screen of death. För att inte nämna Microsoft Internet Exploder som är så integrerat med windows så att om det blir minsta fel i det så kraschar Explorer (skrivbordsmiljön) och Internet Exploder på samma gång vilket gör att många program som ligger i task-bar försvinner därifrån eftersom Explorer startas om.

3. Definitivt inte, det är väldigt väldigt väldigt lätt att plocka bort systemfiler i windows, det är skitlätt att plocka bort hela windows-katalogen utan minsta lilla varning (man gör det i en kommandotolk).

4. Windows är inte logiskt, det tar år och dar att hitta det man letar efter.

5. Support från MS är svindyrt, det kostar flera kronor per minut för att få reda på att det man vill göra inte stöds i den version av programmet som man har, dom kanske säger att det stödet inte finns i någon version för det är inget kunderna vill ha.

6. Tänker inte ens kommentera det här.

7. Har en kompis som läser datavetenskap och samtidigt jobbar som webutvecklare, tror du han kan installera alla program på windows? Han kör bara windows men kan ändå inte installera en del program för dom strular på sätt som han inte förstår (det beror inte på programmet utan på windows).

8. Dom må ha guider för folk som inte kan hantera datorer bra, men dom är totala idioter när det gäller att skapa guiderna, dom går inte att använda ens för en nybörjare.

9. Fel fel fel, det har ändrats oerhört mycket på senare tid, strukturen från windows 9x finns inte kvar ett dugg, det är strukturen från NT4 som används idag och den är nyare än 1995. Bara så du vet: Windows 95 är ett grafiskt skal till DOS precis som fönsterhanterarna i Linux, det var först med Windows 98 som man började ta några steg mot att det var windows som var ett OS och inte bara ett skal.

10. Och? Du måste fortfarande gå till affären och KÖPA det för att kunna använda det.

1. Inte lättare att läsa dit manual till din bärbara dator? Känns lite väl långdraget med ditt exempel.

2. Varför kraschar aldrig mitt 2000, XP eller 2003 som jag har kört nu i ca 5 år?
Och inte mina vänners heller? Aldrig kraschar det, enbart när jag har medvetet testat betadrivrutiner eller liknande.
Måste vara något med just en del datorers hårdvara som är boven verkar det som.

3. Nej, du kan inte gå in i "Den här datorn" -> "C:\Windows" och bra radera en fil.
Inte ens i Command går detta, filer som är används och/eller är livsviktiga går inte ta bort, om man ändå kan det skapas det nästan alltid en ny vid omstart.

4. Bara dravel, hur kan det vara svårt att hitta normala inställningar i Windows, allt ligger under Kontrollpanelen eller högerklicka på det du vill ändra på.

5. Ja, det kostar pengar för support, men företag är villiga att betala för detta.

7. Så det är Windows fel att programmen strular? Hur vet han det? Tror inte riktigt på detta, vad är det för program han har problem med?
Sedan så är nästan alla program installationsätt nästan identiska:
Dubbelklicka, acceptera, välj vart du vill installera det, kanske bocka i något alternativ, färdigt.

8. Min far har inga problem att läsa dom, han är 70 år.

9. Jag menade strukturen på skalet, det har inte ändrats nämnvärt sedan 95.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av jcarlsson

Linux:
1. Startar snabbt, mycket snabbare än Windows. Det visar också exakt vad som händer vid uppstart om man inte väljer att lägga till någon snygg logga eller så ovanpå (som Windows gör som standard).

2. apt-get install ... hur svårt kan det bli? Den konfigurerar allt åt dig och så.

3. Det är oerhört logiskt i sin struktur, alla konfigurationsfiler ligger i /etc eller i programmets katalog.

4. Linux är stabilt, det är en av hörnstenarna, om du lyckas krascha linux så har du gjort ett jävligt allvarligt fel. Att ett program kraschar i linux händer lite då och då men det påverkar inte linux eftersom programmen inte är lika integrerade som i windows.

5. Ta aldrig bort filer som du inte vet vad dom gör.

6. apt-get install ... Så får du all mjukvara du kan tänkas behöva, finns mer för linux än du vet. Bara för att det inte heter Microsoft Word eller något annat betyder inte att det inte finns.

7. Finns många bra chatrum och mailinglistor för linux som ger snabbare och bättre svar än vad Microsofts outsourcade support kan ge om windows.

8. Vad ska du ha garantier på? Att det funkar på din dator? Att skivan inte går sönder?

9. Finns kontrollpaneler i dom stora skrivbordsmiljöerna. Sen behöver man inte sådana saker, dom strular ofta till det genom att dölja vissa saker som man vill åt, konfigurationsfilerna i linux är enklare att ändra i än att använda ett "hjälpande" program i windows.

10. Inte alls, säger du det om linux så måste du säga det om windows också.

11. Man behöver inte använda någon kommandoprompt för att ändra några saker i linux, det går lika bra att öppna en valfri texteditor eller liknande och öppna konfigurationsfilerna i den.

1. Du kan se exakt vad som händer vid start också i Windows, men normalt vill inte Svensson se detta, dom förstår ändå inte vad som står det.
Bättre som i Windows att man måste manuellt gå in och få fram detta.
En Svenssonanvändare vill bara att allt ska fungera.

2. Bra, då har dom kanske fått till det. När jag skulle installera Nvidia drivrutiner på Linux för ca 2-3 årsedan så var det en jäkla massa saker jag fick kopiera manuellt mm.

3. Ligger alla inställningsmöjligheter i /etc? Vad är det? /etc? Är det en mapp? Om jag går in där, vad ser jag då? Ser jag enkelt ikoner som talar om vad som är vad? Eller är det massa filer bara?
/etc??? Ska fråga min pappa som är 70 år om han kan räkna ut vart man gör inställningarna i Linux... Tror ni han hittar /etc?
Och om jag frågar han om Windows, tror ni han hittar Start -> Inställningar -> Kontrollpanelen?

Du kan inte säga att det är logiskt att gå in i en mapp som heter /etc och sedan gå in i en textfil och skriva in för hand massa inställningar.

4. Från Windows 2000 får du göra otroligt mycket för att OS:et ska krascha om ett program kraschar. Det som kan hända är att Explorer.exe kraschar, det drar oftast igång av sig själv igen efter några sekunder.

5. Användare av OS:et är inte experter, dom GÖR fel och dumma saker, ett stabilt OS är skyddat mot sådant.

6. Som sagt, finns dom mjukvaror många företag, kommuner mm använder idag till Linux, sådant som är specialprogrammerat till dom?

8. Garanti på OS:et ska klara av det som utlovas, garanti på att få snabba uppdateringar och lösningar på den produkt dom har köpt.

9. Ett OS för en vanlig person vill inte gå in i några textfiler och ändra, dom vill ha det grafiskt.
Att dom skulle "dölja" alternativ låter lite märkligt i mina öron, kanske det inte är meningen att man ska ändra dessa "dolda" alternativ för att riskera ett ostabilt OS.

11. Man ska inte behöva som en vanlig användare skriva i några konfigurationsfiler överhuvudtaget.
Hur ska jag veta alternativen? Är det inte mer tydligt, logiskt och framförallt lättare att ha det grafiskt med extra hjälp så fort man håller mus-pekaren över som alternativ man vill ändra?

Måste poängtera till alla här att jag inte menar att Linux är dåligt, det är ett riktigt bra OS.
Men det är inte bra för en vanlig Svensson, det är inte bra som klientdator till ett stort stort nätverk.
En "dum" användare ska inte in och pilla i svåra saker, det ska vara löjligt lätt att ändra dom ggr dom behöver ställa in.
En "dum" användare vill bara att allt ska fungera enkelt.

Linuxanvändare som försöker proppagera för Linux ser inte vad användaren vill ha ut av sitt OS.

EDIT:

Citat:

Ursprungligen inskrivet av sunnis
6. Man kan köpa linux med betald support. En kommun som har linux på 15000 datorer har anställda admins som sköter systemet. Sen så har kommunen betald support. Aldrig hört talas om Red Hat enterprise, Novell enterprise? MS har ju inte ensamrätt på support om du har fått för dig det.

3. Ett stabilt system betyder att det går och går utan att behövas startas om PGA något fel i ett program. Igenligen behöver man inte starta om en linuxburk om man inte ska byta kernel. Visst det går att sjabba till linux så det står härliga till men det har inget med stabiliatet att göra.

6. Novel är ett Server OS, vad Red Hat enterprise vet jag inte.
Jag pratar inte om Server OS nu, jag pratar om klient OS.
En normalsvensson använder inte Server OS utan klient OS.

Visst skulle det fungera att ha 15 000 datorer med Linux på.
Men vilken kostnad det skulle bli för kommunen och sätta 15 000 användare på kurs för att lära sig att hantera datorn.
Windows kan alla då det finns hemma, i skolan, ja överallt. Det är det som är styrkan med Windows, det har samma grundstruktiur i skalet och inställningar sedan 1995, och med Windows 3.1x så finns det även där stora likheter.

3. En hårdvarufreak anser att ett stabilt OS har med bara hur ofta det kraschar.
En användarvänlig programmerare ser ett stabilt OS som något som kunden upplever stabilt ÄVEN om kunden gör fel.

Visa signatur

Dator 1: Core i7 10700K | Asus Prime Z490-P | 16 Gbyte DDR4 3600 MHz | Asus GeForce RTX2060 6 GB OC EVO |
Dator 2: Core i7 4770K | MSI Z87-S02 | 16 Gbyte DDR3 1600 MHz | GeForce GTX 650 TI |
Dator 3: Lenovo IdeaPad 5 Pro | Ryzen 7 5800H | 16 Gbyte DDR4 3200 MHz |
Kamera: Canon EOS 6d | EF 17-40mm f/4L USM | EF 35mm f/2 IS USM | EF 100-200mm f/4.5 | Speedlite 430EX II |

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Knashatt
3. Nej, du kan inte gå in i "Den här datorn" -> "C:\Windows" och bra radera en fil.
Inte ens i Command går detta, filer som är används och/eller är livsviktiga går inte ta bort, om man ändå kan det skapas det nästan alltid en ny vid omstart.

3. Ligger alla inställningsmöjligheter i /etc? Vad är det? /etc? Är det en mapp? Om jag går in där, vad ser jag då? Ser jag enkelt ikoner som talar om vad som är vad? Eller är det massa filer bara?
/etc??? Ska fråga min pappa som är 70 år om han kan räkna ut vart man gör inställningarna i Linux... Tror ni han hittar /etc?
Och om jag frågar han om Windows, tror ni han hittar Start -> Inställningar -> Kontrollpanelen?

Du kan inte säga att det är logiskt att gå in i en mapp som heter /etc och sedan gå in i en textfil och skriva in för hand massa inställningar.

Måste poängtera till alla här att jag inte menar att Linux är dåligt, det är ett riktigt bra OS.
Men det är inte bra för en vanlig Svensson, det är inte bra som klientdator till ett stort stort nätverk.
En "dum" användare ska inte in och pilla i svåra saker, det ska vara löjligt lätt att ändra dom ggr dom behöver ställa in.
En "dum" användare vill bara att allt ska fungera enkelt.

Linuxanvändare som försöker proppagera för Linux ser inte vad användaren vill ha ut av sitt OS.

På det första, det kan du inte på Linux heller om systemet är fixat rätt med behörigheter etc.

/etc är väl jämförbart med registret i windows kanske, skulle du rekommendera någon ovan person att gå in dit och pilla? Både KDE och Gnome har väldigt trevliga möjligheter för att ställa in allting en vanlig användare behöver pilla med grafiskt.

Det är väl underbart som klientdator? Man kan ställa in precis vilka rättigheter och behörigheter de olika användarna skall ha. Istället för i Windows där de flesta användare har administratörsrättigheter direkt :/

Permalänk
Medlem

Konstigt att dessa "elajta" Linux proffs inte får XP att flyta på, för svårt måhända?

Visa signatur

XFX Radeon RX 7700 XT Speedster QICK 319 Black Edition | AMD Ryzen R7 5700X3D | Noctua NH-D15 | Asus TUF Gaming B550-Plus | Corsair Vengeance LPX DDR4 3200MHz 2x16GB | Samsung 990 Pro 1TB | Corsair HX1000i | Fractal Design Define S | LG 27GL83A | Corsair K95 Platinum | Corsair Sabre RGB PRO Wireless | Corsair Void Elite Wireless

Permalänk
Inaktiv
Citat:

Ursprungligen inskrivet av s.c.s.i.
Nåja, eftersom XP tydligen ska krascha i 50% av fallen där programmen har gjort det, så måste jag verkligen haft tur med mitt programval.

Nejdå, din krasch-pool har bara ökat. Snart kommer du få igen för flera års stabilitet

Permalänk
Medlem

"5. Ja, det kostar pengar för support, men företag är villiga att betala för detta."
"men normalt vill inte Svensson se detta, dom förstår ändå inte vad som står det."

Support ska alltså inte finnas till de vanliga användarna? :S

"3. Ligger alla inställningsmöjligheter i /etc? Vad är det? /etc? Är det en mapp? Om jag går in där, vad ser jag då? Ser jag enkelt ikoner som talar om vad som är vad? Eller är det massa filer bara?
/etc??? Ska fråga min pappa som är 70 år om han kan räkna ut vart man gör inställningarna i Linux... Tror ni han hittar /etc?
Och om jag frågar han om Windows, tror ni han hittar Start -> Inställningar -> Kontrollpanelen?"

Vad skulle din far behöva ändra som inte finns i kontrollpanelen?

"5. Användare av OS:et är inte experter, dom GÖR fel och dumma saker, ett stabilt OS är skyddat mot sådant."
NEJ, stabilt är inte samma sak som idiotsäkert.

"8. Garanti på OS:et ska klara av det som utlovas, garanti på att få snabba uppdateringar och lösningar på den produkt dom har köpt."
Du köper inte linux, möjligen att du köper support till en dist, och ja, de garanterar precis allt dedär. Enda skillnaden är att det är valfritt.

"9. Ett OS för en vanlig person vill inte gå in i några textfiler och ändra, dom vill ha det grafiskt.
Att dom skulle "dölja" alternativ låter lite märkligt i mina öron, kanske det inte är meningen att man ska ändra dessa "dolda" alternativ för att riskera ett ostabilt OS."
De döljer för att man inte behöver se dem jämt, men OM MAN VILL så ska man kunna ändra.

"11. Man ska inte behöva som en vanlig användare skriva i några konfigurationsfiler överhuvudtaget.
Hur ska jag veta alternativen? Är det inte mer tydligt, logiskt och framförallt lättare att ha det grafiskt med extra hjälp så fort man håller mus-pekaren över som alternativ man vill ändra?"
Läs lite om linux och dister, sen förstår du när jag säger att det finns hur mycket "grafisk" hjälp som helst till linux. Enda skillnaden är att DU väljer om du vill ha den eller ej.

"Linuxanvändare som försöker proppagera för Linux ser inte vad användaren vill ha ut av sitt OS."
Jag vet precis vad jag och många andra vill ha, tryck in ubuntu på din burk och bli förvånad över att du inte behöver göra annat än trycka i skivan och sen är allt klart. OM DU VILL så kan du ändra hur mycket som helst, och den valmöjligheten gillar många.

Edit: skruvis; Det flyter på min burk som en klocka, dock är det fortfarande underlägset linux inom MÅNGA områden.

Visa signatur

Övriga Ämnen - Enbart för människor som är seriösa!

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ibis
Det är väl underbart som klientdator? Man kan ställa in precis vilka rättigheter och behörigheter de olika användarna skall ha. Istället för i Windows där de flesta användare har administratörsrättigheter direkt :/

Vad menar du? När man installerat Linux så har man inga rättigheter alls utan måste ställa in dom först? Om man inga rättigheter har hur kan man då ändra något?

Skogix Ja det är det kanske, men när man läser att trådskaparen har förmågan? att uttala sig om ett företags kompetens men inte kompetens till att ta bort en dålig installation då börjar man undra.

Visa signatur

XFX Radeon RX 7700 XT Speedster QICK 319 Black Edition | AMD Ryzen R7 5700X3D | Noctua NH-D15 | Asus TUF Gaming B550-Plus | Corsair Vengeance LPX DDR4 3200MHz 2x16GB | Samsung 990 Pro 1TB | Corsair HX1000i | Fractal Design Define S | LG 27GL83A | Corsair K95 Platinum | Corsair Sabre RGB PRO Wireless | Corsair Void Elite Wireless

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av skruvis
Vad menar du? När man installerat Linux så har man inga rättigheter alls utan måste ställa in dom först? Om man inga rättigheter har hur kan man då ändra något?

När du installerar någon linuxdist så brukar du oftast få ställa in root-lösenordet (administratör i win, fast bättre ). Sen får du från root-användaren ändra vilka användare som ska ha tillgång till vad.

Visa signatur

Övriga Ämnen - Enbart för människor som är seriösa!

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av skruvis
Vad menar du? När man installerat Linux så har man inga rättigheter alls utan måste ställa in dom först? Om man inga rättigheter har hur kan man då ändra något?

Skogix Ja det är det kanske, men när man läser att trådskaparen har förmågan? att uttala sig om ett företags kompetens men inte kompetens till att ta bort en dålig installation då börjar man undra.

Nej, men bra att du nämner det, en ny användare har väl oftast iaf. bra mycket restriktivare behörigheter än en användare i Windows. Tänkte nu som klientdatorer, då det antagligen finns någon bakom allt, admintyp med kaffekopp och hela köret.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Skogix
När du installerar någon linuxdist så brukar du oftast få ställa in root-lösenordet (administratör i win, fast bättre ). Sen får du från root-användaren ändra vilka användare som ska ha tillgång till vad.

Vi har både 2000 & XP på jobbet & dom är fan låsta för allt, vi kan knappast installera ett smack på dom precis som det skulle vara med Linux då?

Visa signatur

XFX Radeon RX 7700 XT Speedster QICK 319 Black Edition | AMD Ryzen R7 5700X3D | Noctua NH-D15 | Asus TUF Gaming B550-Plus | Corsair Vengeance LPX DDR4 3200MHz 2x16GB | Samsung 990 Pro 1TB | Corsair HX1000i | Fractal Design Define S | LG 27GL83A | Corsair K95 Platinum | Corsair Sabre RGB PRO Wireless | Corsair Void Elite Wireless

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ibis
På det första, det kan du inte på Linux heller om systemet är fixat rätt med behörigheter etc.

/etc är väl jämförbart med registret i windows kanske, skulle du rekommendera någon ovan person att gå in dit och pilla? Både KDE och Gnome har väldigt trevliga möjligheter för att ställa in allting en vanlig användare behöver pilla med grafiskt.

Det är väl underbart som klientdator? Man kan ställa in precis vilka rättigheter och behörigheter de olika användarna skall ha. Istället för i Windows där de flesta användare har administratörsrättigheter direkt :/

Och sitter du inte med administrationsrättigheter i Windows med så kan du spärra mycket i Windows med.

Nej, jag skulle aldrig be någon ovan användare gå in i registret för att ställa in saker.
Jag ber dom göra samma sak genom kontrollpanelen.
Dom som vill göra lite mer "svårare" inställningar har oftast sådan kunskap att han/hon kan läsa sig till hur det fungerar i registoreditorn, eller så laddar dom ner TweakXP och får allt grafiskt och enkelt.

I Windows så kan du enkelt bestämma vilka rättigheter en användare har, så dom inte kan installera, ta bort eller göra nästan något med datorn.
Där skiljer sig nog inte Windows med Linux direkt.

EDIT:
Vill även poängtera att man i Windows också kan ändra MYCKET så som DU vill, men då måste du gå in i refgistoreditorn.
Och då är det lite krångligare, man måste ha kunskaper.
Och man kan via program ändra skalet mm.

Så vad är skillnaden egentligen? Ärligt nu?
Är det inte bara så att Linuxanvändaren VET hur man gör i Linux men inte i Windows och tycker det då är svårt?

Jag pratar mest om Windows fördelar mot Linux sett från en vanlig användare som i första han är ute efter att använda datorn helt enkelt, inte konffa massa specialsaker som egentligen inte är så viktigt (utseende, skal, mm).

Visa signatur

Dator 1: Core i7 10700K | Asus Prime Z490-P | 16 Gbyte DDR4 3600 MHz | Asus GeForce RTX2060 6 GB OC EVO |
Dator 2: Core i7 4770K | MSI Z87-S02 | 16 Gbyte DDR3 1600 MHz | GeForce GTX 650 TI |
Dator 3: Lenovo IdeaPad 5 Pro | Ryzen 7 5800H | 16 Gbyte DDR4 3200 MHz |
Kamera: Canon EOS 6d | EF 17-40mm f/4L USM | EF 35mm f/2 IS USM | EF 100-200mm f/4.5 | Speedlite 430EX II |

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Knashatt
Och sitter du inte med administrationsrättigheter i Windows med så kan du spärra mycket i Windows med.

Nej, jag skulle aldrig be någon ovan användare gå in i registret för att ställa in saker.
Jag ber dom göra samma sak genom kontrollpanelen.
Dom som vill göra lite mer "svårare" inställningar har oftast sådan kunskap att han/hon kan läsa sig till hur det fungerar i registoreditorn, eller så laddar dom ner TweakXP och får allt grafiskt och enkelt.

I Windows så kan du enkelt bestämma vilka rättigheter en användare har, så dom inte kan installera, ta bort eller göra nästan något med datorn.
Där skiljer sig nog inte Windows med Linux direkt.

ÄNTLIGEN förstår du!

Windows administratörslösning fungerar skit, ge mig ett gästkonto och jag kan ändå jävlas för mycket :(.

Jag ber dig inte gå in i linux egna verision av registerfiler heller, inte förrän du är tillräckligt duktig. Under tiden så får du använda de grafiska kontrollpanelerna som mer än väl täcker dina behov. När du vill använda lite mer "svårare" inställningar så har du tillräckligt mycket kunskap för att använda dem på ett bra sätt.

Som du skrev så skiljer det inte sig mycket, utom att du oftast har mer kontroll på användarna i linux.

Visa signatur

Övriga Ämnen - Enbart för människor som är seriösa!

Permalänk
Medlem

Jag vet det att när de sk. kunniga går bet på jobbet ringer dom Microsoft, om man går bet på Linux vart ringer man då?

Visa signatur

XFX Radeon RX 7700 XT Speedster QICK 319 Black Edition | AMD Ryzen R7 5700X3D | Noctua NH-D15 | Asus TUF Gaming B550-Plus | Corsair Vengeance LPX DDR4 3200MHz 2x16GB | Samsung 990 Pro 1TB | Corsair HX1000i | Fractal Design Define S | LG 27GL83A | Corsair K95 Platinum | Corsair Sabre RGB PRO Wireless | Corsair Void Elite Wireless

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Skogix
ÄNTLIGEN förstår du!

Windows administratörslösning fungerar skit, ge mig ett gästkonto och jag kan ändå jävlas för mycket :(.

Jag ber dig inte gå in i linux egna verision av registerfiler heller, inte förrän du är tillräckligt duktig. Under tiden så får du använda de grafiska kontrollpanelerna som mer än väl täcker dina behov. När du vill använda lite mer "svårare" inställningar så har du tillräckligt mycket kunskap för att använda dem på ett bra sätt.

Som du skrev så skiljer det inte sig mycket, utom att du oftast har mer kontroll på användarna i linux.

Du kan om du vill ställa in så du inte en kan komma åt hårddiskarna om du vill.
Så du kan ställa in på samma sätt som på Linux vad användare har för rättigheter.

Så, ger jag dig ett konto där det enda du kan göra är att använda Notpad så kan du inte göra så mycket mer.

Visa signatur

Dator 1: Core i7 10700K | Asus Prime Z490-P | 16 Gbyte DDR4 3600 MHz | Asus GeForce RTX2060 6 GB OC EVO |
Dator 2: Core i7 4770K | MSI Z87-S02 | 16 Gbyte DDR3 1600 MHz | GeForce GTX 650 TI |
Dator 3: Lenovo IdeaPad 5 Pro | Ryzen 7 5800H | 16 Gbyte DDR4 3200 MHz |
Kamera: Canon EOS 6d | EF 17-40mm f/4L USM | EF 35mm f/2 IS USM | EF 100-200mm f/4.5 | Speedlite 430EX II |

Permalänk
Medlem

Det som är bra med windows är att det är enkelt och kompatibelt med typ allt.
Det är som är dåligt är att om man inte vill ha det enkelt och fördummat så tar det ett tag att konfigurera. Sedan är det dyrt och allt hänger på en fånig sifferkombination och om den försvinner måste man köpa en ny skiva.
Microsoft skulle dessutom gärna släppa gratis antivirus men det går inte för då faller (kanske) en hel industri. Virus=Pengar. Microsoft tjänar inget på virus men andra gör det. Microsoft får inte ha för bra program för då bryter dem mot konkurens lagar. Därför måste man köpa eget dvd program osv.

Visa signatur

nämen tjenare

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Knashatt
Du kan om du vill ställa in så du inte en kan komma åt hårddiskarna om du vill.
Så du kan ställa in på samma sätt som på Linux vad användare har för rättigheter.

Så, ger jag dig ett konto där det enda du kan göra är att använda Notpad så kan du inte göra så mycket mer.

Då skyller jag det på min "okunskap" inom windowsadministration, har aldrig behövt använda det någongång. Hur som helst vet jag att det är väldigt enkelt i linux och att jag aldrig sett någon "spärrning" av windows som fungerat. Varken på skolor/bibliotek eller andra ställen.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av skruvis
Jag vet det att när de sk. kunniga går bet på jobbet ringer dom Microsoft, om man går bet på Linux vart ringer man då?

Om du är ett företag och vill betala pengar för supporten så ringer du troligen distens egna supportavdelning. Om du är fattig student så läser du på internet/frågar på någon maillista/frågar på irc/frågar dina vänner.

Vad gör man om man vill ha hjälp angående windows och man är fattig student?

Visa signatur

Övriga Ämnen - Enbart för människor som är seriösa!

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Skogix
Vad gör man om man vill ha hjälp angående windows och man är fattig student?

Om man kör en olaglig kopia, menar du?

Annars erbjuder de flesta företag som säljer OEM-datorer en viss datorsupport. Har man köpt Windows fristående ingår en viss support från MS själva.

Visa signatur
Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av s.c.s.i.
Om man kör en olaglig kopia, menar du?

Annars erbjuder de flesta företag som säljer OEM-datorer en viss datorsupport. Har man köpt Windows fristående ingår en viss support från MS själva.

Olaglig kopia eller inte spelar ingen roll, de gånger jag ringt in med LAGLIG kopia har det konstigt nog kostat pengar också :S.

Visa signatur

Övriga Ämnen - Enbart för människor som är seriösa!

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Skogix
Då skyller jag det på min "okunskap" inom windowsadministration, har aldrig behövt använda det någongång. Hur som helst vet jag att det är väldigt enkelt i linux och att jag aldrig sett någon "spärrning" av windows som fungerat. Varken på skolor/bibliotek eller andra ställen.

Om du är ett företag och vill betala pengar för supporten så ringer du troligen distens egna supportavdelning. Om du är fattig student så läser du på internet/frågar på någon maillista/frågar på irc/frågar dina vänner.

Vad gör man om man vill ha hjälp angående windows och man är fattig student?

Det är ju i så fall eran kommuns datoransvaraigas fel att dessa spärrar inte finns där.

Har alla distar Svensk support?
Vad har man för garantier?
Kan man ställa krav?

Du köper en produkt från MS, därför har du då garantier i produkten du har köpt.
I Linux måste du köpa 3:e parts support/garanti. Det är då lite annorlunda, om det krånglar mycket så kan detta bli en mycket dyr affär.
Men har du en produkt du har köpt så har du i viss mån helt gratis support om det krånglar.

Det handlar mycket om detta, du har mer möjligheter att ställa krav på en produkt du köper mot en du får helt gratis.
Om jag får en ny bil och den pajar efter 5 mil, vad kan jag kräva? Inget!
Om jag köper en ny bil och den pajar efter 5 mil, vad kan jag då kräva? Ja, du kan kräva att den ska fungera eftersom du har gjort ett avtal när du köpte bilen och tillverkaren/försäljaren höll inte detta avtal. Om då inte tillverkaren/försäljaren löser problemet så är detta avtalsbrott.

Ja, om du är fattig student och behöver hjälp med Windows kan man gå in på Sweclockers.com och få svar.
Eller gå till något chattrum. Samma som man gör med Linux.

Visa signatur

Dator 1: Core i7 10700K | Asus Prime Z490-P | 16 Gbyte DDR4 3600 MHz | Asus GeForce RTX2060 6 GB OC EVO |
Dator 2: Core i7 4770K | MSI Z87-S02 | 16 Gbyte DDR3 1600 MHz | GeForce GTX 650 TI |
Dator 3: Lenovo IdeaPad 5 Pro | Ryzen 7 5800H | 16 Gbyte DDR4 3200 MHz |
Kamera: Canon EOS 6d | EF 17-40mm f/4L USM | EF 35mm f/2 IS USM | EF 100-200mm f/4.5 | Speedlite 430EX II |

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Knashatt
Har alla distar Svensk support?
Vad har man för garantier?
Kan man ställa krav?

Du köper en produkt från MS, därför har du då garantier i produkten du har köpt.
I Linux måste du köpa 3:e parts support/garanti. Det är då lite annorlunda, om det krånglar mycket så kan detta bli en mycket dyr affär.
Men har du en produkt du har köpt så har du i viss mån helt gratis support om det krånglar.

Det handlar mycket om detta, du har mer möjligheter att ställa krav på en produkt du köper mot en du får helt gratis.
Om jag får en ny bil och den pajar efter 5 mil, vad kan jag kräva? Inget!
Om jag köper en ny pil och den pajar efter 5 mil, vad kan jag då kräva? Ja, du kan kräva att den ska fungera efter du har gjort ett avtal när du köpte bilen och tillverkaren/försäljaren höll inte detta avtal. Om då inte tillverkaren/försäljaren löser problemet så är detta avtalsbrott.

Ja, om du är fattig student och behöver hjälp med Windows kan man gå in på Sweclockers.com och få svar.
Eller gå till något chattrum. Samma som man gör med Linux.

Så vi är överens om att du kan få exakt samma support varesig du använder linux eller windows. Enda skillnaden är att du får linux gratis och dessutom får väldigt bra support utan att betala något?

Då är vi överens iaf :).

För övrigt var din biljämförelse SJUKT dålig.

Visa signatur

Övriga Ämnen - Enbart för människor som är seriösa!

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Knashatt
3. Jo, när man pratar om ett stabilt system ska det tåla att användaren gör fel.
Det är detta som är så typiskt för Linuxfanatiker, dom tror att användaren är en expert inom datorer.
Användaren GÖR fel, därför ska man göra systemet så att man inte kan göra fel genom att av lek/test radera viktiga filer.

Nu börjar vi komma någon vart.. Du har helt rätt i att *NIX är designat efter att användaren vet vad han gör, och detta är också en av de stora fördelarna. Jag trivs långt bättre i ett operativsystem som utgår från att man har någon koll än ett som hela tiden utgår från att användaren är dum. Systemet kan sabbas om man skriver några olämpliga kommandon som root, vilket inte ovana användare bör vara.

Visa signatur

4 datorer: 9 cpuer (plats för 4 till), 10scsi+1satadisk, 7.75gb ram, bara Linux
http://isitfika.net http://code.kryo.se

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Skogix
Så vi är överens om att du kan få exakt samma support varesig du använder linux eller windows. Enda skillnaden är att du får linux gratis och dessutom får väldigt bra support utan att betala något?

Då är vi överens iaf :).

För övrigt var din biljämförelse SJUKT dålig.

Nej, du kan inte få exakt samma support i Windows och Linux.
En kommun som får ett stort problem behöver snabbt få hjälp, dom kan inte sätta sig och skriva i forum mm och HOPPAS på att dom får snabb hjälp, dom ringer direkt till MS och ber om den hjälp dom har berättigat till (så länge vi pratar om fel på OS:et så klart).

Bilen är en MYCKET bra jämförelse då det är exakt så det är.
På vilket sätt är den dålig? Förklara gärna.

Visa signatur

Dator 1: Core i7 10700K | Asus Prime Z490-P | 16 Gbyte DDR4 3600 MHz | Asus GeForce RTX2060 6 GB OC EVO |
Dator 2: Core i7 4770K | MSI Z87-S02 | 16 Gbyte DDR3 1600 MHz | GeForce GTX 650 TI |
Dator 3: Lenovo IdeaPad 5 Pro | Ryzen 7 5800H | 16 Gbyte DDR4 3200 MHz |
Kamera: Canon EOS 6d | EF 17-40mm f/4L USM | EF 35mm f/2 IS USM | EF 100-200mm f/4.5 | Speedlite 430EX II |

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Skogix

Om du är ett företag och vill betala pengar för supporten så ringer du troligen distens egna supportavdelning.

Det är därför företagen kör med windows på klient datorerna mer utbrett samt att det finns svensk support finns det för Linux distar?... samt för dyrt att utbilda anställda på ett nytt OS, samt finns det garantier för att företagets "unika" program fungerar i Linux miljö... Inte för att Linux som sagt är dåligt.. försöker bara lyfta fram att det finns för & nackdelar med de olika OS.en... samt att M$ är otroligt skickliga på att "saluföra" sig..

Som sagt tycker inte du att det är märkligt att en som "kan" Linux inte klarar av att ta bort en "dålig" installation från sin HDD?

Visa signatur

XFX Radeon RX 7700 XT Speedster QICK 319 Black Edition | AMD Ryzen R7 5700X3D | Noctua NH-D15 | Asus TUF Gaming B550-Plus | Corsair Vengeance LPX DDR4 3200MHz 2x16GB | Samsung 990 Pro 1TB | Corsair HX1000i | Fractal Design Define S | LG 27GL83A | Corsair K95 Platinum | Corsair Sabre RGB PRO Wireless | Corsair Void Elite Wireless

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Yarrick
Nu börjar vi komma någon vart.. Du har helt rätt i att *NIX är designat efter att användaren vet vad han gör, och detta är också en av de stora fördelarna. Jag trivs långt bättre i ett operativsystem som utgår från att man har någon koll än ett som hela tiden utgår från att användaren är dum. Systemet kan sabbas om man skriver några olämpliga kommandon som root, vilket inte ovana användare bör vara.

Bra, en som förstår hur jag menar.
Fast jag vill ändra ett ord i din text:

Jag trivs långt bättre i ett operativsystem som utgår från att man har någon koll än ett som hela tiden utgår från att användaren är dum.

till

Jag trivs långt bättre i ett operativsystem som utgår från att man har någon koll än ett som hela tiden utgår från att användaren är ej insatt och helt ointresserad i att ändra i systemet som redan från början fyller den funktion han/hon hade tänkt.

Normalanvändaren vill inte in och ändra och dona, varför skulle han/hon vilja det?
Det viktiga är att OS:et fungerar och dom applikationer som han/hon köpt till fungerar felfritt.
Man kan ändra och dona rejält mycket i Windows med, du kan ändra skalet, du kan ändra funktioner mm. Men det kräver som i Linux att kan sin sak och gör det rätt.

Visa signatur

Dator 1: Core i7 10700K | Asus Prime Z490-P | 16 Gbyte DDR4 3600 MHz | Asus GeForce RTX2060 6 GB OC EVO |
Dator 2: Core i7 4770K | MSI Z87-S02 | 16 Gbyte DDR3 1600 MHz | GeForce GTX 650 TI |
Dator 3: Lenovo IdeaPad 5 Pro | Ryzen 7 5800H | 16 Gbyte DDR4 3200 MHz |
Kamera: Canon EOS 6d | EF 17-40mm f/4L USM | EF 35mm f/2 IS USM | EF 100-200mm f/4.5 | Speedlite 430EX II |

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Knashatt
Nej, du kan inte få exakt samma support i Windows och Linux.
En kommun som får ett stort problem behöver snabbt få hjälp, dom kan inte sätta sig och skriva i forum mm och HOPPAS på att dom får snabb hjälp, dom ringer direkt till MS och ber om den hjälp dom har berättigat till (så länge vi pratar om fel på OS:et så klart).

Bilen är en MYCKET bra jämförelse då det är exakt så det är.
På vilket sätt är den dålig? Förklara gärna.

Om din bil går sönder så tar du bara en ny, eftersom de är GRATIS!

Vi säger såhär, saab har två olika sorters bilar, en gratis och en som kostar pengar. För den som du betalar för så får du bra support. Volvo i sin tur har bara en bil som kostar pengar, och där får du bra support eftersom du betalar.

Om kommunen har problem med deras dist så ringer dem supporten, PRECIS PÅ SAMMA SÄTT SOM WINDOWSANVÄNDARE! Vad förstår du inte?

http://www.redhat.com/en_us/USA/rhel/
http://www.ubuntulinux.org/support
http://www.novell.com/services/

Seriöst, driver du med mig eller vad tar det stopp någonstans? Eftersom folk kan vilja ha hjälp med linux så finns det självklart tjänster som är exakt likadana som windows support.

Edit: Knashatt;

"Normalanvändaren vill inte in och ändra och dona, varför skulle han/hon vilja det?
Det viktiga är att OS:et fungerar och dom applikationer som han/hon köpt till fungerar felfritt.
Man kan ändra och dona rejält mycket i Windows med, du kan ändra skalet, du kan ändra funktioner mm. Men det kräver som i Linux att kan sin sak och gör det rätt."

Varför vill folk det i windows?

Tycker du ska testa ubuntu innan du fortsätter gnälla över att det är så mycket konfiguration. Du trycker i skivan, trycker enter några gånger och sen är allt klart. En bra webbläsare, im-klient, internetuppkoppling, texthanterare, mediaspelare.

Visa signatur

Övriga Ämnen - Enbart för människor som är seriösa!

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av skruvis
Vi har både 2000 & XP på jobbet & dom är fan låsta för allt, vi kan knappast installera ett smack på dom precis som det skulle vara med Linux då?

mjo, men användare som "default" har som jag vet i Windows väldigt frikostigt med rättigheter och behörigheter, till skillnad ifrån *NIX där du får ge dem istället för att ta ifrån. Litet annat tankesätt och ser man till som vad det inlägg jag svarade på handlade om, svensson-användare så torde då *NIX vara det säkrare sättet.

Permalänk
Medlem

Tror inte Microsoft är ute efter att utbilda folk.

Tror mer att Microsoft är ute efter att tjäna pengar.

Kan det ligga nåt i det tro ?

Permalänk
Medlem

Windowsanvändare suger!

I 10 fall av 9 så beror OS-problem (Windows, Linux, OSX, whatever) inte på operativet utan på användaren. Jag har lyckats krascha/bsod:a/hänga Windows. Jag har lyckats krascha/hänga Linux. Jag har inte använt OSX så det kan jag inte säga mycket om, men det ska nog gå att paja det också.

I alla fallen så beror problemen på följande, ordnade efter vanligast förekommande:
1) Hårdvaruproblem. Min windows-burk BSOD:ade hela tiden när jag spelade. Det visade sig vara inkompatibilitet mellan mina RAM-stickor (två identiska och en tredje som var annorlunda). Överhettning är vanligt också. Min laptop har vart bråkig på grund utav APCI, under Linux.
2) Puckade program. Om ett program hänger och låser hela burken så kan man förstås förbanna att Windows inte har en motsvarighet till Linux terminal + sshd så man kan döda programmet. Dock har jag vart tvungen att starta om Linux-datorer också för att de har totalhängt sig, har inte ens gått att komma åt en virtuell tty för att döda de bråkiga programmen.

Suger Windows för att det BSOD:ade när jag hade hårdvaruproblem? Inte troligt.
Suger jag för att jag blandade två olika märken på RAM-stickor? Mer troligt.

Så, jag vidhåller min poäng att Windowsanvändare suger. Och ja, jag är en Windowsanvändare jag också.