PDP-8/L Renovering

Detta handlar inte om någon modifierad dator eller något som jag byggt själv. Istället har jag under 1,5 års tid tagit hand om en gammal Digital Equipment Corporation PDP-8/L. Detta är en dator som tillverkades mellan 1968 och 1971 i knappt 4000 exemplar. Den lär ha kostat $8500 då.

Jag har renoverat datorn av samma anledning som man renoverar en T-Ford. Detta är en av datorernas T-Fordar, tekniskt sett är det en dator men både tekniken som den är byggd med och hur man använder den är helt annorlunda jämfört med en modern dator. Det stavas alltså nostalgi och teknikhistoria!

Datorn hade stått i ett garage i över 20 år när jag fick den. Den var då i ett ganska dåligt skick och hade rostat av all fukt den blivit utsatt för. Under sin aktiva tid har den använts som styrsystem till en medicinsk analysmaskin på Karlstads lasarett.

Datorn har ingen hårddisk eller floppydisk, man laddar in programmen från en pappersremsa med hål i. Man kan också programmera den igenom att fylla minnen manuellt med hjälp av brytarna på framsidan, instruktion för instruktion. Datorn har ingen skärm eller eget tangentbord. Man använde en elektromekanisk terminal som skrev på papper som satt kopplad på datorns enda serieport på hela 110 bitar per sekund.

Data:
* Tillverkad ca 1970 av Digital Equipment Corporation.
* 12 bitars buss.
* 4096 12-bitars ord kärnminne
* En serieport, 110 bitar/sekund.
* Klockfrekvens (en minnescykel) 625kHz
* Byggd av 368 TTL kretsar

I korta drag har jag gjort följande:
* Rengjort och städat ut hela datorn, förzinkat om chassiet
* Lagat nätdelen
* Bytt ~100 TTL kretsar,
* Bytt ~20 lampor,
* Bytt ~30 transistorer
* Bytt ~50 dioder
* Bytt många skruvar
* Servat Teletypen, oljat upp den.

Man kan följa renoveringen på EF: http://elektronikforumet.com/forum/viewtopic.php?t=46611
Datorn kör ett testprogram: http://www.youtube.com/watch?v=-qcRGtNaX58
Teletypen skriver en rad (inte så fort den kan): http://www.youtube.com/watch?v=UxKqOdQx-9k

Om man vill se en plan på korten i bakplanet så finns det en länk. Det finns schema och bilder på nästan alla korten: http://www.abc80.net/docs/pdp8/modules/