4.6
15 röster
Skapat
2018-08-30
Senast ändrat
2018-09-04
Visningar
4 073

I det här galleriet hittar du exakt noll grafikkort, inget plexiglas, ingen vattenkylning och nästan noll dioder. Inte än iaf. Jag lirar inte spel, mer än på PS4, men är däremot mer intresserad av det mesta som kan monteras i ett rack. Så för ett tag sedan skaffade jag ett rack hem och det har blivit dags att pimpa det.

Racket rymmer en server (lagring), brandvägg, switch, patchpaneler, skrivare osv. Bra när man har småbarn, kan kan stänga dörren och låsa, så ingen pillar på grejerna. Utmaningen är att få det snyggt, tyst och funktionellt. Racket är just nu (2018-08) under uppbyggnad och bilder läggs till allt eftersom.

Knappt två bast och 15U hög. Racket är 37U, 800mm djupt. Perfekt storlek att ha hemma. Det första som gjordes var att tona glasrutan, så lysdioderna på insidan inte skulle störa för mycket utåt, men ändå synas.

Toppen på racket. Ventilationshål och fyra fläktar. Som ska bytas ut.

Dessa STÅLFLÄKTAR låter kan jag lova! Dock är dom 120mm i diameter vilket borgar för en hyffsat lätt moddning.

Gallret bortslipat med en dremel. En handduk under samlar upp skräp och flisor så utrustningen inte tar skada.

Nya fläktar! Jag var lite snål, har för mig dessa kostade 95 spänn styck, men utan fläktreglering låter dom lite för mycket. Dock enormt mycket tystare än innan! Fläktstyrning får installeras vid ett senare tillfälle.

12V-adapter från en gammal USB-disk och lite klippta kablar från fläktarna... Inte vrålsnyggt men det syns ändå inte ovanpå racket.

Nästa utmaning är rackstolparna som är monterade ända framme i glasrutan. Det finns inget utrymme för kablar att sticka ut framåt. Att flytta in dessa innebar att allting i racket fick tas ut och sedan monteras isär, skruv för skruv.

Sådärja. Mer utrymme gör att kablar kan sitta åtkomliga på framsidan.

Ebay är bra. Jag hittade denna patchpanel med 24st RJ45 honor, vilket gjorde det enkelt att "förlänga" nätverkskontakterna på alla saker inuti racket så dom blir åtkomliga från framsidan, och man slipper klättra in i racket för att koppla.

Här är ett exempel. Jag skulle vilja träffa det stolpskott som bestämde att consoleporten skulle sitta på baksidan av switchen.... men nu är den enkelt åtkomlilg från framsidan via patchpanelen och vanlig nätverkskabel, inget meckande med att klämma egna kablar.

Komplett reade ut detta chassi för 400 spänn, en rabatt på 75%. 2U högt och perfekt för ett litet brandväggsprojekt. Sakerna i är EVGA 500W nätagg, Supermicro X10SDV-2C-TLN2F moderkort med två NIC och IPMI-stöd. Den perfekta hårdvaran för brandväggsbygge. Även om CPUn är passivt kyld fick den en liten 40mm Noctua-fläkt.

Lite nya leksaker anlände med posten. 16 gig ram i en brandvägg?? Varför inte?

Min första M.2 nånsin. USB hade iofs funkat lika bra, en brandvägg har nästan ingen I/O till disk alls efter boot, men finns chansen att testa nya saker så måste man ju ta den.

Fläktkontroller och tempdisplay. Fläktarna i rackchassiet är nån udda dimention, runt 72mm. Dom är inte direkt tysta. Så denna lilla pryl låter mig reglera varvtalet på tre fläktar, vilket är exakt vad chassiet har, ner till noll.

Här fick jag fundera lite... Nätagget lär inte få in så mycket luft när locket är på. Tydligen finns det lite olika mått på ATX-nätagg. Jag hoppades hitta nätagg med 80mm fläkt som blåser rakt igenom, istället för i vinkel som det är nu på alla moderna nätagg. Men dessa är dels ganska ovanliga idag och dels HÖGRE, vilket gör att dom inte får plats chassiet. Fram med dremeln!

Passare funkade sådär. Sen kom jag på att en bluray-skiva är 120mm i diameter. Det blev en perfekt cirkel, sen är det bara att såga.

Ett litet första test så man ser att man inte måttat helt fel.

Blev rätt bra! Lite utjämning och avfasning av kanterna kvar.

Såhär ska kablar dras i rack. Inga 3m långa kablar när avståndet är 2dm. Patchpanelen överst är alltså endast ansluten till burkarna i racket, så jag slipper jobba med kablar på baksidan.

Darth Vader testar servern.

Jag hittade också en panel med strömbrytare för varje enskilld C14-kontakt. Bra vid strömavbrott så inte allting går igång samtidigt.

Testmontering! Jag väntar fortfarande på ett par en del prylar som ska levereras, framför allt 12cm genomskinliga nätverkskablar (!). Fläktarna i taket ska få nån styrning också. Nån LED-slinga måste ju in nånstans också, intehittat nån bra lösning där ännu. Mer jobb och bilder kommer.

Äntligen! Jag var riktigt nyfiken på dessa! 12cm är riktigt kort... men väldigt praktiskt.

Inget ormbo här inte! Nu är det bara att vänta på resten av paketen som är nånstans i postnords lager...