Ett kompromisslöst spöke

4.0
32 röster
Skapat
2018-11-28
Senast ändrat
2020-01-10
Visningar
9 220

Hej på er,

Jag lurkar runt rätt mycket här på forumet och tänkte nu visa vad jag åstadkommit med mitt mycket efterlängtade Louqe Ghost S1!. För att dra lite kort bakgrund så inleddes min hårdvaru-karriär med ett litet barbone-chassi från Shuttle med socket 478 och en P4. Har ingen bra bild, men det ser ut ungefär såhär.

Sedan dess har det blivit ett par olika burkar genom åren. Alla har en gemensam nämnare i ett stort chassi, alldeles för stort. Så när Louqe äntligen släppte sin kickstarter-kampanj för andra gången var det äntligen dags för en efterföljare till min kära Shuttle XPC!

Tankegångarna som pågick under planerandet av bygget handlade främst om CPU-kylning. Jag kommer senast från ett Define S-chassi med en (återigen) alldeles för stor luftkylare och därmed nästintill obegränsade möjligheter till att mata VCORE. Det skulle ju inte gå lika bra med en liten mesig Noctua NH12, som Louqe rekommenderar. Samtidigt ville jag ju inte förstöra spöket med tophats, eftersom jag kände att charmen med chassit låg i dess ringa volym om 8.2 liter. Målet för bygget blev alltså att bygga en riktigt överklocksvänlig burk av spöket, utan att kompromissa med varken volym, oljud eller temperatur. Dvs, helt utan kompromisser.

Galleriet är uppbyggt med spoilers per fas.

Fas 1: Byggprocess

Jag ska inte tråka ut er med research, planering eller min excelbudget. Låt oss hoppa rakt in i byggprocessen så som den inleddes i söndags när fått hem chassit.

Äntligen anlände det efterlängtade paketet!

Jag kan erkänna att man hade lite ståfräs vid det här laget. Måste även passa på att ge cred för den schyssta paketeringen.

Trots att chassit valdes pga dess litenhet blev man ändå ordentligt överraskad över hur litet det faktiskt var när man tog upp det ur kartongen.

Stiligt!

Chassit strippades och ställdes upp på alla fyra (haha )

Denna ska bort..

...och aldrig mer användas

För denna skönhet ska nämligen ta över platsen!

Hur fan ska detta få plats? Medan jag väntat på spöket har ett skokartongslock har agerat tillfälligt chassi haha . Kylaren är en NZXT X41, dvs en 140mm radiator.

Genom att använda en sån här skönhet frigör jag hela utrymmet bredvid moderkortet där radiatorn ska få bo framöver. Odjuret på bilden är alltså en DC/DC-omvandlare, och till skillnad från det man generellt hittar inom kategorin, har denna rejält med kräm! Den har kapacitet att leverera uppemot 500w kontinuerligt och är hobbytillverkad i Shengzen av en trevlig here vid namn Gury. Ni hittar hans skapelser under namnet G-Unique.

Hmm, kan bli trångt detta. Jag hade ju räknat på detta fram- och baklänges mer än en gång..

Efter att jag tagit bort skruvarna till power-knappen (och kämpat en hel del) såg det ut som att det skulle gå vägen, men det skulle bli trångt!

Tyvärr var det helt omöjligt att få ner själva dc-dc-agget i 24-pinskontakten.

Men i övrigt såg det lovande ut!

Passade på att montera grafikkortet medan mitt undermedvetna jobbade med problemlösning. Det är ett RX480 4gb som fått RX580 bios och en trevlig undervoltning för att kunna jobba under bade högre frekvenser och lägre temperaturer än standard.

Här finns nog mer problemlösningskapacitet än på KTH

Fick med mig lite förlängningskablar till dc-dc omvandlaren.

Då provar vi igen.

Radiatorn på plats i chassit!!

Här någonstans tänkte jag att dc-dc omvandlaren skulle få plats

Kabeldragning..

Slutgiltig plats! Hittade ett outnyttjat skruvhål i GPUns pcb som passade perfekt att buntbanda fast dc-dc omvandlaren i.

Sidopanelen gick på utan att radiatorns slangar gick emot fläkten, helt sjukt!

Såhär prydligt (nåja) blev det på insidan till slut! Mycket nöjd!

En bild på det färdiga slutreslutatet med det externa nätagget bredvid, som utan problem ska kunna leverera ca 450w till dc/dc omvandlaren.

En bild på spöket i sitt rätta element. Den går riktigt tyst och fint, och med standardklocks går inte min deliddade 7700k över 55 grader haha. Här finns det utrymme för mer spänning!!

Dold text

Fas 2: "Ny" GPU

Fyndade ett RX580 8GB Nitro+ Special Edition här på marknaden som fått ta det gamla 480-kortets plats i chassit. Då kylaren är betydligt kralligare fick backplaten monteras av för att kortet skulle kunna tvingas in i sin slot. Kommer bilder på detta så småningom. Det nya kortet undervoltar ännu bättre än det gamla och minnena är betydligt snabbare (1750 vs 2100 mhz).

Riktigt trångt här då kortet är typ 2.2 kortplatser i tjocklek/bredd(/höjd?)

Dold text

Fas 3: Modda chassit för ökat luftflöde!

Efter hårt pressande i 5.0ghz vid 1.3v märkte jag, under ett riktigt svettigt LAN, att min 7700k började misstrivas med värmesituationen i chassit. Jag fick skruva ner den till 4.8 och ca 1.25v för att få ner den under 90c igen. Detta behövde jag göra något åt. Precis som någon tidigare påpekade verkade det bli lite dåligt luftflöde mellan radiatorn och chassits spine-plåt, vilket ledde till stillastående luft och höga temperaturer vid långa spelsessioner och hård press. Efter ett par dagars funderande slet jag fram morfars gamla borrmaskin och gick till verket:

Färdigt! Det gick förvånansvärt smidigt med tanke på plåtens semi-milda tjocklek om ca 3mm.

Återmontering påbörjad.

Resultatet gav betydligt bättre luftflöde vilket gav lägre temperaturer både för CPU och GPU. Min trogna deliddade 7700k rullar nu i 5.0ghz igen utan problem! Lite kul kuriosa är att dess single core-prestanda slår en stock 9900k enligt Cinebench R15. Riktigt nöjd!

Har numera även bytt ut minnena då de inte klockade lika bra som förväntat. Bottenfiskade ett par Kingston HyperX Fury 2x8gb 2666mhz 1.2V-minnen på Tradera som klockar betydligt bättre. Ställde in dem på 3200mhz cl16 @ 1.35v med timings från ett par snarlika fury-minnen och saken var biff!

Dold text

Kompromisslöst spöke - spec:
CPU: Intel i7 7700k Delid 5000mhz @ 1300mv
MB: Asus Z170i Pro Gaming
RAM: HyperX Fury 2x8gb 3200mhz/cl16 @ 1350mv
GPU: Sapphire Nitro RX580 8gb SE 1315/2100mhz @ 980mv
KYLARE: NZXT Kraken X41 w. Noctua NF-A14 Ind. PWM
SSD: Samsung OEM 512gb NVME SSD
PSU: G-Unique Arch Daemon Limited Edition + Ultimate 450w power brick
CHASSI: Louqe Ghost S1 XS Limestone

De flesta delarna är fiskade här på markanden, alternativt på tradera. Det har resulterat i en riktigt prisvärd burk!!

Hoppas ni gillade mitt lilla (lol) projekt, och att det kan inspirera till fler balla spökbyggen framöver!
Trevlig kväll önskar erssn!