4.7
43 röster
Skapat
2020-01-04
Senast ändrat
2020-01-04
Visningar
4 309

Hej
Så jag hade lite av ett problem, nämligen att det är allt för jobbigt att ställa ljudvolymen och balansen mellan olika program på datorn. Antingen är man ju tvungen att ställa det i programmen eller så måste man tabba ut och använda windows volymmixer. Allt för jobbigt. Det skulle vara mycket mer praktiskt om man hade fysiska kontroller för det istället. Det finns bara ett litet ynka problem, ingen verkar bygga en sådan enhet...

Det finns dock lösningar till det mesta så jag byggde mig en

Konceptet är enkelt. Fyra potentiometrar, tre tryckknappar samt en Arduino nano och lite kod.

Arduinon läser av potentiometrarna och kommunicerar med datorn seriellt om det sker någon förändring. På datorn ligger ett python-script som sedan utnyttjar ett windowsapi för att ställa programmens ljudvolym i windows inbyggda volymmixer.

Har konfigurerat det så att potentiometrarna styr huvudvolymen, Spotify, Discord samt det program som för tillfället är i fokus. Knapparna kontrollerar föregående låt, paus/start samt nästa låt.

När det sedan kom till att husera det hela så tänkte jag att det behövs något bastant, något som inte flyter omkring på skrivbordet hur som helst. Tur nog så känner man någon med en mekanisk verkstad som var snäll nog att hjälpa till.

Resultatet blev i min mening inte så tokigt.

Volymmixern i sin helhet

Basen och den övre panelen är aluminium medans knapparna och distanserna är i mässing. Tyvärr har jag inga bilder från när vi tillverkade delarna. Hade aldrig jobbat med metall med riktiga maskiner tidigare och det är något helt fantastisk hur lätt det är att arbeta med när man har tillgång till en ordentlig svarv och fräs.

Arduino nano som driver det hela. På veroboarden är också tryckknapparna monterade.

Ritade upp den i sin helhet i Solidworks innan vi tillverkade den. Alternativet om jag inte hade gjort den i metall hade varit att skriva ut något med 3d-skrivaren men det vore inte lika roligt.