Björk - Ett plywoodchassi på 10L

Detta var ett delprojekt i en av mina kurser under sista året på min master i Teknisk Design. Vi skulle på några veckor skapa en hållbar produkt som skulle gå att sälja. Jag har tidigare bara jobbat med metall, så jag såg detta som en bra möjlighet att testa något nytt!

Målbilden var att göra ett avskalat öppet chassi, i ett stycke trä, utan skruvar eller paneler. Det skulle också vara kostnadseffektivt utan att se billigt ut för att kunna pryda ett skrivbord.

På grund av Covid hade jag begränsad tid och tillgång till verktyg, jag fick förlita mig på handhållna sådana och allt gjordes med en cirkelsåg, en handöverfräs, trälim och några skruvtvingar.

Tekniken som jag använt kallas för kerf-bending, som går ut på att man i plywood (eller annat material) skär flera spår som nästan går igenom materialet. På så sätt bildas en trekant när materialet bockas.

Vid tidpunkten var det sjuk brist på plywood, så det blev någon b-klass från bauhaus, det hade nog gått att få både finare finish och enklare trä att arbeta med. Jag testade många varianter för att inte bryta trät. När jag haft sönder ungefär 8 av 10 chassin så blev den slutgiltiga metoden att långsamt bocka samtidigt som jag höll den ovanför en gryta med kokande vatten. Ångan trängde då in i trät. Efteråt så gjorde jag en enklare betsning.