Passiv mini-pc

Efter några års funderande och flera månaders väntan är äntligten min passiva mini-pc färdig. När AMD Zacate lanserades insåg jag att det var vad jag hade väntat på, en energisnål cpu med integrerad kompetent grafikdel. Detta skulle inhysas i en liten låda på baksidan av skärmen, osynlig och ljudlös.

Jag hittade chassit In-Win BQ656 som verkade passa kriterierna med inbyggd nätdel, VESA-fäste och liten storlek. Det visade sig dock att fläkten i nätdelen överröstade min gamla dator != ljudlös. Funderade lite och plockade sedan bort fläkten. Tyst... och varmt. SKER PÅ EGEN RISK! Nätdelen hade endast en sata-strömkontakt så det blev att införskaffa en y-kontakt till diskarna.

För att kunna använda samma tangentbord och mus till båda datorerna skaffades en usb-switch.

Komponenter:
Moderkort: Asus E35M1-I DELUXE
Minne: 1 sticka Corsair 4GB 1333MHz
Hårddisk: Crucial RealSSD C300 64GB - System
Hårddisk: Intel X25-V G2 40GB
Chassi: In-Win BQ656
Kringutrustning: Usb-switch, usb-sladdar, sata y-strömkontakt

Pris ca 4000kr

Resultat:
Systemet klarar uppspelning av alla filmer jag testat, 720p och 1080p. Även hela Blu-ray skivor gick att spela, streamat över nätverket.

NFSU2 går att spela med medelinställningar med bra flyt och på högsta inställningarna med lite lägre framrate. WC3 går hur bra som helst att spela på högsta inställningarna.

Eftersom systemet är fläktlöst är det också varmt. Just nu 82 grader på cpu. Maxtemp hittills 84 grader på cpu. Temp på nätdelen vet jag inte, men den känns varm.

Efter att ha aktiverat AHCI-drivarna i Windows och ändrat till AHCI-läge i EFI-BIOS blev systemet lite rappare vid uppstart och användande. Resultatet visas i bild nedan.