Inlägg

Inlägg som bnr har skrivit i forumet
Av bnr
Skrivet av Marcusk:

Om de tog betalt med ett rimligt belopp motsvarande vad de hade fått in i annonsintäkt hade jag tecknat abbonemang direkt. Finns inte en chans att de drar in 119kr/månaden bara av reklam.

Finns också en Lite-version som är lite mer vettigt prissatt (69 kr/mån)... men frågan du ställer kan lika gärna ställas mot den prislappen också.

Av bnr
Skrivet av nighter:

Fantastiskt, tack för info jättebra information angående router. Är nu lite inne på samma. Nyfiken, köpte du ett rack till den och i såna fall vilket rack köpte du?

https://www.dustinhome.se/product/5011057593/vaggstativ-19-4u...

Av bnr
Skrivet av nighter:

Zyxelrouter? Så det är något ny router de börjat med, vad jag vet annars att de skickar ut en Huwaei 10ge router innan som är rena skräpet. Den är stenhård styrt av dem, och går inte firmware uppdatera den själv, men är för sig vanligt med routar de skickar ut direkt från ISP. Sitter själv funderar på inskaffa en 10ge router som man känner att man har full kontrol över, men 10ge routrar är inte billigt direkt.

Jag kör en UDM Pro, fiber rakt in i den (SFP+), funkar utmärkt.
Men precis som du skriver så kostar det en slant.

Av bnr

Lägg inte 1449 kr på OS. Köp en licens online istället.
https://www.gamekeys.se/produkt/windows-11-home-retail

Av bnr
Skrivet av Lietkynes:

Exakt så är det så 70-80 procent går till stadsnätet.
ISP står för kapacitet, kundsupport, fakturering m.m samt stå till svars för prishöjningar.
Vid höjningar så verkar det bli lite katt och rått lek med vem som går ut med höjning först för att minska eventuell förlust av kunder till andra som ännu inte aviserat prishöjning.

Det verkar inte vara någon trevlig branch att verka inom.

Men samtidigt funderar man på jakten på det absolut billigaste bredbandet? Är inte funktionen av bredbandet det viktigaste jag vill inte ha CGNAT men det verkar som fler ISP går över till det vilken kanske beror på att det är ett sätt att minska omkostnaderna liksom att minska support etc som inte är nödvändigt.

Ja alltså... billigaste bredbandet är superenkelt att få. Gruppanslutning från en ISP som inte är beroende av ett stadsnät/en kommunikationsoperatör/t.ex. Zitius eller IP-Only.

Om man tycker att det är katastrof med CGNAT så är det bara att shoppa en publik IP. 99%-ish har inget behov av publik IP ändå.

Har man gruppanslutning 1000/1000 Mbit/s från vettig ISP (typ Bahnhof) och publik IP så blir det ändå extremt mycket billigare än t.ex. 250/250 Mbit/s från Bahnhof genom Zitius.

Av bnr

Alla ISPer sitter i Zitius knä här, tyvärr. Det är Zitius/nätägaren/kommunikationsoperatören som tjänar de stora pengarna på dessa setuper och som tar den stora delen av kakan.

Av bnr
Skrivet av AndersNNN:

Vad menas med wired backhaul? Är det helt enkelt en enhet där man dragit kabel från routern?

Det är väl mest en massa meck och fult med kabel. Därav att jag letar annan lösning. Men då är det kasst helt enkelt? Inga andra lösningar?

Wired backhaul = AP är uppkopplad till router/switch med kabel (bättre)
Wireless backhaul = AP är uppkopplad trådlöst (sämre)

Kasst och kasst... det är subjektivt och det kanske funkar fint för dig med wireless backhaul. Att ha kabel kommer att bespara dig en del huvudvärk då du inte tar bort en massa teoretisk kapacitet, du introducerar inte flaskhalsar i ditt system.

Nu vet jag inte hur ditt hus ser ut, men finns det inte befintliga stigare för el eller annat som du kan använda för din kabel?
Läs på om PoE, räcker med en nätverkskabel för att förse AP med både ström och data. I alla fall jag sett så går det att dra kabel + montera AP rätt diskret.

Av bnr
Skrivet av AndersNNN:

Att dra kabel är uteslutet. Det jag funderade på är ett mesh nätverk med routern på bottenplan och en enhet på övre plan därifrån jag kopplar på stationära datorn med nätverkskabel.

Undrar samma sak som @Aka_The_Barf - varför kan du inte dra en kabel?
Det kanske är baserat på ett antagande om att mesh-nätverk faktiskt är en gångbar lösning? I teorin låter det bra men det är sällan bra i verkligheten, man tappar riktigt mycket prestanda.

Skrivet av Aka_The_Barf:

Annars är finare(dyrare) mesh system bra. Själv kör jag 2 unify aps. Kräver dock sladd.
Lite som man brukar säga om ljud. Det finns inga genvägar till det perfekt nätverket.

Kör du dina UniFi APs med wireless backhaul, d.v.s. det som oftast avses när man ordet "mesh" används?
Tror inte att det är den typen av mesh som TS åsyftar.

APs med wired backhaul är ofta vettigt, UniFi är mycket trevligt imo.

Av bnr
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Separata fakturor. En från Stadsnätet och en från ISP.

Ah! Hajar! Inte samma setup som jag tänkte på.

I vårt fall så hade vi en kommunikationsoperatör tidigare, de hyrde svartfiber av STOKAB och den kostnaden såg vi aldrig.
Sedan hade kommunikationsoperatören sina switchar i fastigheten och ensamrätt på att trafikera fastighetsnätet.
Vi som boende såg bara ett pris på X kr som var väldigt högt och vi visste inte hur mycket som gick till ISP resp. kommunikationsoperatören.

Av bnr
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Skulle jag ha 1000/1000 skulle det ligga på runt tusenlappen i månaden hos oss med ca hälften till ISP och andra till nätägaren / stadsnätet.

Hur vet du vad som går till ISP och vad som går till nätägaren? Genuint intresserad

Av bnr
Skrivet av SuperDuperKillen:

Vissa stadsnät tar ut hutlösa avgifter ifrån ISPerna.

Skrivet av Darth Kermit:

Priserna varierar beroende på stadsnät. Betalar själv 629 kr/mån för 1000/1000 Mbit/s.

Precis så är det. Det är knappast Bahnhof som sätter det priset. Kommunikationsoperatörerna/stadsnäten flår ISPerna.

Skrivet av Jumpcut:

Ja, det här upplägget med kommunikationsoperatörer och tjänsteleverantörer gör att det blir bra valfrihet, men dyrt. Vi kör gruppanslutning Telia i min brf och vi har 1000/1000 + basutbud TV för 299kr / mån.

Exakt så här ska man göra om man kan, d.v.s. köra gruppanslutning hos en ISP.
Jag har ordnat gruppanslutning Bahnhof i min Brf och alla har 1000/1000 för 69 kr/mån.

Av bnr
Skrivet av MatteN:

Det är inte så svårt iom att det är offentliga uppgifter, bla så gjordes det utdelningar på 8,9 miljoner 2021.

Utdelningar på 8,9 miljoner 2021? Vad/var kollar du då?
Ser 3,5 milj utdelat 2022 (avser 2021 års resultat).

Av bnr

Bra/billigt blir ju lite subjektivt... men men.
Jag har ett par .se-domäner, en använder jag privat och en för mitt företag.
Har dessa hos Websupport.se och det kostar 111,25 kr första året, 236,25 kr vid förnyelse (priser inkl. moms)
Tycker faktiskt inte att det är någon kostnad att bry sig om ens.

Det finns billigare top-level domains, t.ex. .xyz verkar vara ganska billig, men frågan är om det anses vara "seriöst" eller uppfattas som "seriöst" om du ska använda domänen professionellt.

Av bnr
Skrivet av Söderbäck:

Så resonerade man väl visserligen kring PCB också så länge det såldes. Det fanns ju en period när det var fritt fram på säljet för det här också. Tills man senare kom på att det där var visst inte så bra för oss ändå.

Och det finns ett helt gäng sådana exempel till. Asbest, hormoslyr, dioxiner, neurozedyn. Och hela PFASgruppen av ämnen.

Allt som finns ute idag är inte dåligt såklart ;). Men det som finns ute i dagsläget är inte heller garanterat säkert. Det finns ett eftersläp på kunskapen kring vad som ger problem. En del upptäcker vi långt senare.

Absolut, du har en poäng i detta. Frågan är vad som är en "acceptabel" risk och vad som är att begränsa sig själv nämnvärt/komplicera för sig själv i livet i onödan.
Det är i slutändan en högst personlig bedömning.

Av bnr
Skrivet av NodCommander:

Angående PFOA: Beläggningen håller inte alls, och oavsett vad man anser om hur hälsovådligt det är med användningen av sådana ytor så är definitivt tillverkningen av dessa fruktansvärt nedsmutsande. Och dessutom blir det ju löjligt dyrt om jag måste köpa en helt ny kokare, eller åtminstone ny skål var ~femte gång den används.

Jag bor inte i USA, så det är tämligen ointressant vad som kan hittas där. Även om man vill betala dyra importavgifter så lär den vara avsedd för 120V och brinner troligen upp om du kopplar in den på vårat 230V nät.

-----

T.om Amazon säljer ju lurendrejeriprodukter. Hittade äntligen precis vad jag letade efter med https://www.amazon.se/Elite-Gourmet-MaxiMatic-riskokare-rostf...
Billig, simpel och rostfri skål.

Men läser man sidan närmare så verkar Amazon lista en amerikansk produkt, med vikten angiven i hittepå mått och spänningen på 120V... Maken till oseriös butik.

Efterfrågar kokare utan beläggning, och blir länkad en med beläggning...? Nej, jag har gått igenom två sådana här av väldigt snarlik modell. Håller inte måttet, nonstick-vad-som-helst kan dra något gammal över sig.

Mitt resonemang: Hade det varit så katastrofalt dåligt så hade det inte sålts och inte heller varit mer eller mindre standard för riskokare.
Vet inte riktigt vad du gör med ditt träredskap eller hur beläggningen ser ut, det hade underlättat med en bild...
Ville bara dela med mig av en produkt som funkat bra där jag aldrig haft problem med beläggningen, vilket bör vara en enklare lösning än att leta efter någonting som verkar vara väldigt nischat och som kanske inte finns att få tag på.

Men du verkar ju vara arg på det mesta... och så har du fått hack i skivan vad gäller beläggningen.

Hoppas du hittar det du söker.

Av bnr
Skrivet av NodCommander:

Hej,

Jag är smått irriterad på hur ohållbara alla dessa riskokare är med sin hemska beläggning på insidan. Trots yttersta försiktighet med träslev så drar i alla fall riset med sig lite av botten/väggarnas beläggning när det klibbar fast. (Är inte poängen med nonstick att det faktiskt inte ska fastna något..?)

Har gått igenom två riskokare nu som är helt slut på grund av detta. En beläggning som är skadad ska ej användas, om man vill undvika att få i sig PFOA ämnen.

Eftersom beläggningen uppenbart är värdelös, finns det verkligen ingen riskkokare/ersättningsskål som endast är av rostfritt stål? Jag kokar ju ris i kastruller av rostfritt utan att det fastnar. Varför är då riskokare så svåra att hitta i rostfritt? Söker man på nätet så är alla träffar belagda, och endast utsidan är rostfri vilket inte är vad jag letar efter.

Testa denna https://www.kitchentime.se/p/classic-riskokare-18l
Har aldrig problem med att beläggningen försvinner el liknande. Kör "ganska hårt" med den medföljande plastskeden och har aldrig haft problem, kokar ris 1-2 ggr i veckan och har haft den i fyra år nu.

Av bnr
Skrivet av SM0VXI:

Jag håller på att undersöka förutsättningarna för att kunna jobba hemifrån. Men det skulle, förutom relativt hög hastighet, även kräva låg latens, lågt jitter och låg PDV (Packet Delay Variation). Ni som har Bahnhof 10 Gbit/s, hur ser det ut med latenserna för er? Är det någon av er som har testat pinga någon annan med Bahnhof 10 Gbit/s? Det vore superintressant att få tag på lite empirisk data på hur det ser ut med latens, jitter och PDV mellan två (helst avlägsna) platser i detta nät. Och en Traceroute på det

Jag kan hjälpa till och testa det du vill testa. Har 10 Gbit/s. Får ut runt 8 Gbit/s ner och ungefär lika mycket upp, vi ska inom kort få en till 10 Gbit/s uplink till fastigheten då det är lite tight just nu vid vissa tider. Skall nämnas att min router maxar ut runt 8-9 Gbit/s också, så kommer inte kunna maxa 100% av linan.

PM kanske är lämpligt för vidare surr?

Av bnr
Skrivet av Ravnit:

Är det obegränsat med data då?

Jadå, det framgår ganska tydligt på länken

Av bnr

Newshosting är väldigt bra. De brukar ha promos då och då, jag betalar 20 USD per år.

https://controlpanel.newshosting.com/signup/?promo=your-exclu...
Här är en bra promo.

Av bnr
Skrivet av Pamudas:

Varför använder utvecklaren sin privata dator för att accessa molntjänsten med master-nyckeln???

Hål i huvudet förstås...