Inlägg

Inlägg som bnr har skrivit i forumet
Av bnr
Skrivet av snajk:

CAT6 klarar ju upp till 8 Gbit/s (6a mer) så det känns inte som en begränsning på ganska lång tid, när det gäller internet i alla fall. Har du en massa stora överföringar internt i nätverket av någon anledning så kanske det skulle kunna vara det förstås

Cat 6 klarar väl 10 Gbit/s upp till 45 meter?
I övrigt håller jag med dig, man klarar sig gott på Cat 6/Cat 6A idag. Känns riktigt overkill att dra 8.1 eller fiber.

Av bnr
Skrivet av erazerswe:

Då börjar det väl bli frågan om lagringen hänger med? Menar även om man har en snabb nvme-disk, lär den få jobba

Om du menar testet i sig - Speedtest CLI belastar mig veterligen inte diskar på något sätt. Det är nog bara CPU/RAM som får jobba.
Se punkt 4 på https://github.com/sivel/speedtest-cli#inconsistency

Inte sett någon aktivitet på disk när jag kört Speedtest CLI.

Av bnr

Har 10/10 Gbit/s.
Borde få ut lite mer... Bahnhof jobbar på det.

https://www.speedtest.net/result/c/b4f88d79-5b13-4f48-9930-2ec7c...

Av bnr
Skrivet av Kampis:

Bra då var det som jag misstänkte. Är inte insatt i switch marknaden men finns det någon enkel som klarar 500bit till ett hyffsat pris som ni rekommenderar?

https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=67142

Denna är väldigt populär och funkar bra.

Av bnr
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Man blir spammad med dessa headhunters, det betyder ej mycket. Att de vill betala för flytt, säger dock en hel del.
Min poäng var att beroende på vad för typ av jobb det är så påverkar det riskerna och motivationen. Från de mest generella jobben till de mer krävande. Jag har inte en susning om vad det är och bara industri säger inte så mycket.

Angående lågkonjektur så tänkte jag på TS som ej har något jobb i norge.

Sorry, men du har inte riktigt koll på vad du skriver om. Antingen så är du ung med lite för kort erfarenhet i arbetslivet för att ha kommit i kontakt med dessa typer av situationer, eller så jobbar du inte i samma bransch/typ av roll som TS fru gör.

Det som händer på LinkedIn är att rekryterare jagar folk. I vissa fall trycker de hur mycket volym som helst och jagar generellt folk till roller som är allt från entry-level till mid-senior.
En headhunter är inte alls samma sak.
Hyfsad förklaring utan att ha lagt ner för mycket tid på att Googla: https://www.indeed.com/career-advice/finding-a-job/headhunter...

Av bnr
Skrivet av ztenlund:

Ingen aning, men har den ens någon inmatning fram annat än lådan? Min Brother, som inte säger att man kan använda så tjockt/tungt papper som du vill ha i manualen (kan ju gå ändå), bygger på att man både öppnar fram och bak för att få rak pappersbana. Det finns alltså ett mindre manuellt fack i luckan fram ovanför papperslådan för att åstadkomma detta.

Det du hänvisar till kallas ofta för MP (multi-purpose) tray. De brukar ha högre tolerans för tjockare papper just tack vare det du skriver (rakare pappersbana så att papperet inte behöver böjas/kurvas runt i maskinen).

Ibland tar sådant papper sig igenom maskinen ändå, men man kanske får sämre resultat på själva utskriften då fusern får kämpa lite mer med att bränna fast tonern på papper utanför spec.

Modellen i fråga har inget sådant, utan det som @Kalasis skriver gäller troligen (tyvärr).

Av bnr

Bandbredden är inte ditt problem om du inte kan köra Discord och spela utan att det blir stökigt med 100/100 Mbit/s.

Bara av ren nyfikenhet, vad är det för stad? Låter helt sjukt?

Av bnr
Skrivet av Geckod:

Vad ska man ha 10Gbit som privatperson egentligen mer än att det är coolt? Lär ju kosta 1k+ mån antar jag?

För mig kommer det kosta 299 kr/mån och då har resten av fastigheten gruppanslutning (1000/1000 Mbit/s) från Bahnhof.

Av bnr
Skrivet av maDa:

Sen får jag nog informera dig om att det är inte säkert att 10Gbps från Bahnhof är upplevs bättre/snabbare än 100Mbit från Telia. Det är skillnad i näten.

Utveckla.

Av bnr
Skrivet av socsoc:

Det är många operatörer som använder stadsnätet. Menar du att varje operatör har sin egen utrustning placerad i fastigheten? Jag förstår inte riktigt vad du menar? Kan du berätta lite mer i detaljer?

I ett bostadshus lär det sällan vara mer än en operatör som är "etablerad". Skulle vara ganska dyrt om varje operatör skulle ställa ut sin utrustning.
Exempel: En Brf ingår avtal med ett företag som heter Zitius. Zitius sätter in sin utrustning i bostadsrättsföreningens fastighet. Zitius har ett öppet nät där du fritt kan välja vilken operatör du vill ha. Zitius hyr svartfiber av stamnätsägaren (t.ex. STOKAB), när du (som privatperson) sedan ingår avtal med t.ex. Bredband2 så betalar du till Bredband2. Bredband2 betalar en kickback/provision till Zitius för att de levererar genom Zitius aktiva utrustning och genom den fiber som Zitius hyr av stamnätsägaren.

Finns andra setuper där en (1) operatör (t.ex. Bahnhof) får ensamrätt/exklusivitet. Så har vi gjort i min förening nu. Bahnhof kommer leverera till alla lägenheter, brfen tecknar alltså avtal för alla lägenheter (gruppanslutning). De hyr svartfibern av STOKAB och sätter in egen aktiv utrustning i fastigheten. Vi blir låsta till Bahnhof men kommer ner ordentligt i pris.

Av bnr
Skrivet av socsoc:

Jag har också fiber upp till lägenheten. Var går den andra änden? Direkt till stadsnätet? Mitt stadsnät core nät har kapacitet till 10Gbit.

Nej, andra änden går till någon operatörs aktiva utrustning. Antingen placerad i fastigheten där du bor, eller placerad centralt off-site.
All trafik går dock genom stadsnätet.

Av bnr
Skrivet av DennisOlof:

@abk jaha det var intressant.

Är det så numera att man drar fiber hela vägen fram till respektive lägenheter (tänker med på nybyggen). Jag vet inget om utvecklingen på detta område utan minns bara att man tidigare för det mesta bara drog RJ45 kabel sista sträckan, antagligen så gick det bra tekniskt sätt men fiber hela vägen men det kanske var för dyrt jämfört med RJ45. Trevligt om man börjar driva på denna utveckling, så det kan bli fiber hela vägen fram till varje lägenhet.

Vågar inte svara på vad praxis är, men jag har sett mer sådant (fiber hela vägen fram) på senare tid jmf. med förut (10+ år sedan) då jag mest såg fiber till t.ex. en elcentral och sedan ethernet vidare till respektive lägenhet.

När jag bodde hemma hos päronen för många år sedan så var de väldigt tidiga med fiber. De fick in fiber någon gång 99-01. Då var det fiber in till en elcentral, sedan ethernet till varje lgh.

Av bnr

@DennisOlof - ja, det lär nog finnas tekniska möjligheter på ett helt gäng platser men det lär vara väldigt nischat intresse.

Precis, blir ett tillägg på några hundralappar för mig men det är det värt.
Vi har fiber (blåsfiber) hela vägen upp till lägenheterna och i varje lägenhet sitter en konverterare. Så, upp till varje lägenhet finns det nog inga begränsningar (i alla fall inte så lågt som 10 Gbit/s). Det är först i lägenheten som något annat behövs, man behöver lite annan utrustning i lägenheten om man vill ha 10 Gbit/s.

Av bnr
Skrivet av socsoc:

Kan Bahnhof leverera 10Gbit om ens stadsnät har kapacitet för det eller erbjuder dom bara 10Gbit i deras egna nät?

Vi (min Brf) har nyligen signat med Bahnhof. Jag ska fixa 10 Gbit/s. Standard för övriga hushåll blir 1 Gbit/s.
STOKAB indraget till fastigheten. De hyr in sig på STOKABs fiber och sätter in egen aktiv utrustning i fastigheten.

Skrivet av maDa:

För att inte tala om att en 48x10G switch kostar ofantligt mer i både investering & energiförbrukning än en vanlig Gigabit-switch, vilket såklart spiller över på kunderna i slutändan i form av dyrare och sämre tjänster.

I andra länder löser man sådant här med GPON, vilket är ungefär som Coax över Fiber. Högre hastigheter på plakaten, men sämre tjänst.

De sätter inte in switchar där alla portar klarar 10G.
De switchar som vi ska få har någon/några portar som klarar 10G. Övriga är 1G.

Av bnr

Vad blir det för specifikationer? Eller kommer det avslöjas först under bygget?

Av bnr
Skrivet av Toss3:

Är det alltså en uppgift du fått i skolan eller något annat? Ifall listan inte är jättelång är det väl naturligast att bara använda excel och en enkel VLOOKUP?

Håller med om detta. Excel borde räcka fint för detta.
Svårt att se att listan är längre än vad Excel bekvämt hanterar, även om @EqualBug inte specat exakt antal entries.

Av bnr

ordlig.se nr 23, 5/6

⬜⬜⬜⬜⬜
🟨⬜⬜⬜⬜
⬜⬜⬜⬜⬜
⬜🟨🟩⬜🟨
🟩🟩🟩🟩🟩

Av bnr

ordlig.se nr 22, ❌/6

⬜⬜⬜⬜⬜
⬜⬜⬜⬜⬜
⬜🟩⬜🟨⬜
⬜🟩⬜⬜🟩
🟩🟩⬜🟨⬜
🟩🟩⬜🟨⬜

Sket sig en aning idag

Av bnr
Skrivet av haijen:

Haha, surt x). Kul om du inte fått till det haha.

Haha ja, det fanns några kombinationer att testa men till slut satt det.

Av bnr

ordlig.se nr 21, 5/6

🟩🟩⬜⬜🟩
🟩🟩⬜⬜🟩
🟩🟩⬜⬜🟩
🟩🟩⬜⬜🟩
🟩🟩🟩🟩🟩