Inlägg

Inlägg som ress har skrivit i forumet
Av ress

Blev ju bra när det blev färdigt (Sorry Pera, kunde inte låta bli)

Skickades från m.sweclockers.com

Av ress
Skrivet av Pholostan:

Hur kan den ha gått så billigt? Med vattenkylning dessutom! Skulle ha budat

Skickades från m.sweclockers.com

Av ress

~1,3 V känns väl ganska lagom, du ska nog ta siffrorna från HWmonitor med en nypa salt. Enligt CPU-Z har min en TDP på 177W Men det är klart, om du inte har tänkt låsa upp kärnor så borde det gå att få den lite lägre: testa stänga av C&Q, Turbo Core. Stäng också av LLC. Vet inte hur insatt du är, men detta gör att du få vDroop, dvs att volten sjunker vid belastning. Deitta gör att volten blir lite högre än nödvändigt i idle men i allmänhet är det ju i load som effekt/värme blir ett problem. Sänk sedan volten steg för steg och kör OCCT vid varje uppstart tills du blåskärmar, steget innan borde därmed vara stabilt. OCCT skriver diagram på vcore vilket gör att det är lätt att kolla hur volten beter sig. För skojs skull kan du köra en gång med LLC igång för att se skillnaden. Stresstesta ordentligt igen för att vara säker på att den är stabil.

Av ress
Skrivet av Ratatosk:

Från testet.
However, far not everyone was happy about this outcome therefore three quarters after the first versions of Bulldozer processor shit the streets, AMD prepared a microarchitectural refresh – the “corrected” Piledriver.

Haha, den missade jag

Av ress

En hel drös CPU-test med Trinity ute nu! Morgonläsning

Edit: Denna är intressant för oss som är nyfikna på Vishera http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/amd-a10-5800k_4....

Av ress

Blir spännande det här Är ruggigt nöjd med min Zosma men när man håller på med en del renderingar så kan man aldrig ha för mycket processorkraft! På BLT är leveransdatument satt till 12:e oktober, inte långt kvar nu!

Av ress
Skrivet av Pholostan:

Jag tycker väl egentligen att det inte är så stort fel på arkitekturen i sig. Dock var AMD riktigt dumma när det marknadsförde en rätt specialiserad server CPU som nån sorts högprestanda-desktop. Det var rätt korkat, dock så var ju uppbyggnaden för det klavertrampet igång i flera år, men men.

Jag tycker Trinity:s CPU-prestanda är fullt duglig med tanke på strömförbrukningen.

Problemet med FX-serien tycker jag är just namnet. I övrigt får man väl faktiskt säga att det är vi på forumen som byggde upp hypen kring bulldozer.

Att de på marknadsföringssidan efter lancering sedan får den att framstå som det bästa som har hänt sedan färdigskivat bröd tycker inte är konstigt alls, så är det ju alltid.

Skickades från m.sweclockers.com

Av ress
Skrivet av Aleshi:

inte förvånande, det tar flera år för AMD att komma upp med en från grunden ny design eller uppdaterad Phenom. Det är tid och pengar de verkligen inte har längre. De sitter fast med en arkitektur som drar sanslöst mycket ström precis när utvecklingen gått hårt åt andra hållet. P4 kom i en tid när prestanda fortfarande var viktigt, och Intel hade resurser, så det gick bra och Core 2 kom till slut. AMD har inte resurser och släpper en ännu värre processor när effektsnålhet är viktigast.

Ironiskt att de satsat så mycket på att ha många kärnor och sedan tvingas ge upp det marknadssemgentet, kvar sitter de med en arkitektur som är dålig per kärna men har få kärnor.

Men tror du verkligen på ryktena? Jag är inte jätteinsatt i ämnet, men jag har som fått för mig att fx-serien är en omarbetad Opteron. Och AMD har väl inga planer på att överge sdrvermsrknaden? Varför skulle de då sluta anpassa dem för desktop? Men det kanske är önsketänk från min sida...

Skickades från m.sweclockers.com

Av ress
Skrivet av Aleshi:

Det var lite väl sent? Får vi se fullstora Piledriver i år ens?

Tänker i samma banor själv... Att det drar ut på tiden gör ju att man börjar fundera på om de har problem med tillverkningen (även om AMD själva förnekar det), eller att den helt enkelt inte presterar som förväntat. Verkar ju dock märkligt IOM att mobila Trinity verkar fungera fint. Håller tummarna!

För mig personligen är det väl ingen panik, men jag funderar på att konvertera min x6-rigg till server och ha en lite smidigare Trinity-burk vid skrivbordet, gärna då firepro-varianten om den går att få tag på. Om Vishera presterar som vi hoppas på kommer det dock att bli svårt att stå emot en FX-8320

Av ress

Tjena! Utan att ha gjort några större efterforskningar så verkar det som att moderkortet har en lite annorlunda variant av "18x-buggen", dvs att det inte går att ställa multipeln över 18. Det vanligaste är att den hamnar på 18 även om du ställer den högre än så. Men vad gör det, AMD-prollarna brukar ju gilla FSB-överklockning

Skickades från m.sweclockers.com

Av ress

Första gången jag på riktigt känner köpsug efter en surfplatta! Ser fram emot recension

Av ress
Skrivet av Andreas951:

Hej.

Intressant och roligt projekt. Har några funderingar som du kanske kan svara på.

Hur jävligt satt kylflänsarna fast på Accelero S1? Finns det någon chans i världsrymden att ta lös de utan att klippa sönder de helt?

Var de endast dit pressade eller satt de med lim eller något annat?

Skulle det fungerar att värma flänsarna och kyla kopparn och hoppas de expanderar resp krymper lite så man kan lirka lös de.

Hur långa heat pipes kan man använda innan det påverkar kylförmågan tror du?

Tack!
De sitter fast ganska ordentligt... Jag tror att de är fastsatta på något sätt, antingen med lim eller lödning. Om det är det sistnämnda så borde det gå att värma bort dom! Jag tror att det går att ha rejält långa heatpipes och fortfarande ha bra värmeledningsförmåga, säkert 20-25 cm iaf. Tror att det
är viktigare att de inte är deformerade med veck eller alltför skarpa böjar.

Skrivet av Gulbanan:

absolut bästa kylningsmod jag har sett
riktigt fet måste jag säga, du skulle kanske få bättre temps om du hade tunnare block(S1 blocket) och i koppar, riktigtsexigt
kommer i alla fall vara riktigt fet och se blocket också
förresten jag har tänkt köpa en gpu kylare som inte passar mitt gpu som jag vill höja lite och modda, tror du att jag kommer få försämring om jag har en kopparblock(på kärnan) under den?

Haha, tackartackar
Jag tror att det kommer att fungera alldeles utmärkt med någon typ av koppar-"adapter"! Det kommer säkert att bli en liten skillnad men inte så att jag tror att det det blir mer än någon ynka grad.

Skrivet av lorgix:

Vore iaf kul att se hur bra en sådan här hemgjord kylare presterar utan assistans från en "köpeskylare".

Temperaturgivarens upplösning kan göra det svårt att se, men jag är övertygad om att tempen stiger ett par grader till om du ger det tid. Men otålighetsargumentet kan jag förstå.

Ja, så är det nog för dom flesta. Man nöjer sig aldrig...

edit: Du har väl iaf 5grader kvar att röra dig på. Klocka!

Jag ska absolut fippla vidare när jag får tid över!

Av ress

Ber om ursäkt för att det har varit dålig aktivitet i tråden på senaste, har haft fullt upp med husrenovering! Har inga fler updates då killen på verkstaden verkar ha förträngt att han ska göra kylblock åt mig :/ Datorn med kylningen fungerar dock finfint fortfarande

Skrivet av Shamzin:
Dold text

Väldigt kul att du redan ser effekt, med bättre överföring av värmen borde du få ner några grader till:)

Tack, hoppas också på det!

Skrivet av fizzdan:

Intressant.. Den där lösningen (med extra kylflänsar under toppfläktarna) borde vara hyfsat enkel att serietillverka.... Med lite fler heat-pipes kan det nog funka riktigt bra.... Kanske skulle testa prototypen på en erkänt varm processor?

Skickades från m.sweclockers.com

Ja det är ju en enkel grej, fast jag tror inte att den utformning som min kylare har passar alla moderkort och chassin... Vissa moderkort har ju kylflänsar ovanför socketen som det kan bli problem med och hade jag inte haft utrymmet för en radiator i toppen på lådan hade jag inte kunnat ha några fläktar där.
Hade ju helt klart varit lättare att se skillanden med en varmare processor, ska se ifall jag har någon liggande någonstans

Skrivet av Laggboxx:

Jag fick en idé till optimering, Om du på något vänster lyckas göra heatpipesen platta i botten (som på 212'an ) och slipa ner hålen i alublocket(blivande koppar blocket) Så att heatpipesen sticker fram så får ju "slavflänsens" heatpipes direktkontakt
Då borde även tjockleken på blocket kunna göra mycket tunnare och där med effektivare värme överföring.

Det mest optimala hade ju varit om det hade gått att göra som jag beskrev där uppe även på ovansidan av blocket! Då hade det ju blivit direktkontakt mellan slav-ehatpipsen och 212'ans heatpipes!

Edit: Rättade mig själv...

Ja det hade kanske inte varit helt dumt! Men det går ju bara att slipa ner kylblocket till heatpipesen på ena sidan, annars faller det ju i bitar ifall jag inte löder fast heatpipesen i kylblocket förstås

Skrivet av skopetski:

Hur går det med kylblocket från verkstaden?

Dåligt! Har inte hört någonting från honom ännu. Borde ligga på honom om det, men har varit upptagen med annat som jag nämnde tidigare

Skrivet av lorgix:

Jag kunde ha svurit på att effekten skulle bli mindre än vad som uppmättes. Jag tänkte att kontakten skulle bli dålig.

Kan det vara så att du helt enkelt byggt en bättre kylare? (som råkar ha en 212+ på sig...)

Ser fram emot att se kopparblocket, och andra möjliga finjusteringar. Testa gärna utan 212an också.

Det slutgiltiga testet bör enligt mig pågå i (minst) 20minuter. Antagligen så händer det inte mkt efter 10minuter, men det lär se lite olika ut beroende på kylning.

Klocka högre! (generar inte små set värme snabbare? Med IntelBurnTest kan man själv välja hur stort set man ska ha.)

Jag var också orolig för det men tydligen är inte dom extra kontaktytorna sååå farligt.
Haha, det är jag lite tveksam till men jag ska se ifall jag kan testa utan 212an! Måste komma på något sätt att fästa den bara
Ja du har nog rätt i att jag borde ha kört testet lite längre, orsaken till att jag bara körde i 10 minuter var att det verkade som att temperaturerna började stabilisera sig redan efter 3-6 min och, framför allt, för att jag var otålig!
Ska självklart klocka högre med extrakylaren! Vågar dock inte gå så mycket högre med enbart 212an då temperaturerna med den redan låg på gränsen. Visst är det ironiskt att man (iaf jag) lurar sig själv med att man köper (/tillverkar) en ny kylare för att få en tystare dator... Men när man märker att temperaturerna är lägre så måste man ju klocka mer! Och då måste fläktarna gå på samma hastighet som tidigare ändå
Du har helt rätt i att små set ger högre värme, har bara glömt att ändra det.

Av ress

Update 1/6

Okej då är det till slut dags... Allt är monterat och testkört! Resultat kommer sist i inlägget

Måste bara först visa vad som mötte mig när jag gick ut genom dörren i morse:

http://i.imgur.com/ZfTFN.jpg

Snö?! Nja det var "bara" hagel men ändå... Ska väl ändå vara sommar i Juni?

Tillbaka till saken då:

http://i.imgur.com/WdYnv.jpg

Montering av heatpipes i kykblocken med kylpasta (Arctic MX-2). Kladdigt, men blev rätt bra till slut!

http://i.imgur.com/APHsZ.jpg

Övre kylblocket monterat på extrakylaren. På bilden syns också distanserna som behövs för att montera den ordinarie kylaren. Hade inga verktyg för att snygga till dom till hands, men funktionellt iaf!

http://i.imgur.com/let6m.jpg

212+ monterad på det undre kylblocket.

http://i.imgur.com/VQ6Hm.jpg

Närbild. Kylaren hamnar 10mm längre ut från moderkortet, vilket gav mig en idé...

http://i.imgur.com/NVthb.jpg

Kylaren roterad 90 grader, ger kankske lägre temperaturer..?

http://i.imgur.com/7ErFp.jpg

Lite konstig bild, men det är preciiis så att det inte ryms två till RAM-minnen under kylaren, borde dock vara lätt att åtgärda om jag känner att jag behöver mer minne i framtiden

Sedan var det dags för uppstart... Var hyfsat nervös när jag startade igång burken första gången! Men allting fungerade som det var tänkt Mätte också temperaturerna på kylarna med min IR-termometer och det verkar faktiskt som att det blir en slags "termisk jämvikt", extrakylaren har mer eller mindre samma temperatur som den ordinarie.

Därefter testade jag temperaturerna på följande sätt:

* Processorn (AMD PHII X6) körs naturligtvis på samma klock i samtliga test!
* Uppstart, därefter idle i 10 minuter.
* Fläktarna körs i låst hastighet (80%) med hjälp av SpeedFan.
* 10 minuter OCCT!

Resultat:

Endast 212+

http://i.imgur.com/bHHql.png

I idle ligger alltså temperaturen runt 32 grader, och efter 10 min stresstest har den ökat till 53 grader. Alltså precis under vad som är hälsosamt för en Thuban. Temperaturen börjar stabilisera sig först efter ca 6,5 minuter.

212+ och extrakylare

http://i.imgur.com/bYkem.png

Idle runt 30 grader, alltså ingen större skillnad, men under stresstestet stabiliserar temperaturen sig redan efter ca 3,5 minuter och går som mest upp till 46 grader. 7 graders eller 13 % skillnad alltså!

Roterad 212+ och extrakylare

http://i.imgur.com/LFuzw.png

Var förstås även tvungen att testa skillnaden med roterad ordinarie kylare! Skillnaden mot föregående är dock närmast obefintlig.

Så även om jag bara har kört några få tester så verkar det onekligen som att extrakylaren ger effekt! Inte lika mycket som jag kanske hade hoppats på men jag är ändå rätt nöjd

För de som inte har hängt med hela vägen så är detta alltså bara ett test av konceptet! Kylblocken är tillverkade av mig i aluminium och finnishen är därefter. Jag ska få kylblock i koppar tillverkade åt mig men det verkar dra ut på tiden. När jag väl får dem så kommer förstås en till update!

Av ress
Skrivet av fizzdan:

tja, varför inte? +1 för ett intressant försök ...

Tackar! Ibland måste man bara testa en idé

Skrivet av Laggboxx:

Kreativt! Gillas (: enda nackdelen är ju att det blir väldigt många "skarvar".
Cpu-> alu blocket->heatpipesen->nästa block-och sen det tredje själv arctickylaren. plus skarven mellan alublocket vid processorn där 212 sitter Men men, jag är som dig, hoppas det funkar

Tack! Visst är det som du säger, en jäkla massa skarvar som knappast är optimalt. Men jag hoppas att den positiva effekten (extra kylare) är större än de negativa (bla fler skarvar).

Skrivet av KoSoVaR:

Gav dig en gilla markering på sista updaten :), detta ser ju fruktansvärt intressant ut !

Kul att du gillart!

Av ress

Update 31/5!

Okej, äntligen dags för en update! Ledsande på att vänta på kylblocken som killen på verkstaden ska tillverka så jag bestämde mig för att göra egna! De fick bli i aluminium då det var det som jag hade till hands. Började med att såga ut bitarna med sticksåg, gick inte sådär jättebra men det fungerade med lite fett som smörjning. Därefter bar det iväg till den lokala bilmekanikern som inte hade något emot att låna ut sin pelarborr Det var inte helt enkelt att få hålen precis där jag ville ha dom men det gick lätt och fint att borra med lågt varvtal och borrfett.

http://i.imgur.com/HaiDi.jpg

Provmontering med heatpipes

Som synes på bilden så blev ytorna lite repiga under borrningen, så jag fick planslipa, eller lappa som vissa kallar det, dem efteråt.

http://i.imgur.com/8zuI6.jpg

Slutresultat.

http://i.imgur.com/FVxcK.jpg

Provmonterat på extrakylaren, utan kylpasta osv.

http://i.imgur.com/IqTgH.jpg

Inte top noch precis, nu förstår jag varför jag in i det sista undvek att göra blocken själv! Det finns dom som har betydligt bättre kunskap och verktyg än mig Men nu har jag i alla fall något som jag kan testa konceptet med! Jag hoppas att jag hinner montera allt på riktigt i burken imorgon, ska bli riktigt spännande att se om/hur det fungerar

Av ress

Kort och tråkig update: inga kylblock än :-/ Har däremot fixat material för att kunna tillverka dom själv istället, men eftersom jag skriver tenta imorgon så får det vänta till efter dess.

Skickades från m.sweclockers.com

Av ress

Tack! Var förbi verkstaden idag och "mest troligt" ska han hinna tillverka kylblocken i veckan. Hoppas hoppas...

Skickades från m.sweclockers.com

Av ress

Update 20/5

Okej dags för en update då! Tyvärr verkar inte mitt kylblock vara speciellt högprioriterat hos verkstaden som ska tillverka det, så det är inte klart än... Ska prata med dom imorgon, funderar på att köpa lite material och tillverka det själv istället.

Lite roligare grejer nu då

http://i.imgur.com/8rOxQ.jpg

Heatpipes och rörböjare! Utan böjaren hade det varit omöjligt att få till 90-graders-böjen som krävs, det var tillräckligt svårt med den!

http://i.imgur.com/mX2j8.jpg

Så där blev det till slut. Inte heeeelt perfekta böjar men klart godkänt tycker jag

http://i.imgur.com/p6vEO.jpg

Jag har också börjat tillverka de distanser som kommer att behövas då den vanliga CPU-kylaren ska monteras på det nya kylblocket. Jag har borrat hålen med 3,2 mm borr och därefter gängat dessa (i M4) med gängtappen i bakgrunden. Gick fint med lite olivolja som smörjning Det kanske inte är så lätt att förstå hur det ska fungera ännu, men det kommer att klarna när jag är klar med dom.

Nu måste jag alltså först och främst se till att kylblocken blir klara någon gång! Sedan ska jag färdigställa distanserna, därefter återstår bara monteringen. Om allt går som planerat så hoppas jag att allt är up n' running mot slutet av veckan!

Ny update kommer förhoppningsvis snart!

Av ress
Skrivet av Sealcub:

hurru du kom igen nu, älskar din ide är jätte sugen på innan och efter temps osv! you can do eeeeet! =DD

Haha, kul att du är intresserad Det kommer en längre uppdate imorgon med vad jag har hållit på med senaste tiden!

Skickades från m.sweclockers.com