Inlägg

Inlägg som crant0r har skrivit i forumet
Av crant0r
Skrivet av CROE:

Jag har köpt en SSD och tänkte göra en installation av W10 på denna. För tillfället kör jag W7 på min HDD, men har inte möjligheten att uppgradera min nyckel då denna "ruta" aldrig dyker upp. Testat att uppgradera till absolut senaste mjukvaran.

Dessutom är jag osäker på om jag kör piratkopia eller ej. Jag har gamla W7 licenser som jag köpte via studenterbjudande, dock oklart vilka av dem som är giltliga.

Förslag på lösning?

Om det vore möjligt skulle bästa alternativet vara att köra W10 ISO på USB och installera direkt på SSD:n, sedan testa att aktivera OS:et genom att testa min licenser.

Studentnyckel eller ej ska inte spela någon roll roll, utan det är vissa editions (Enterprise t.ex) som inte är eligble.

Ladda hem:
http://www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows10

För att göra en clean install måste du först uppgradera med din lagliga nyckel och binda hårdvaruIDt på din dator till ett aktiverad Windows. Har du t.ex tre Windows 7 licenser/datorer kan du få 3 Windows 10 uppgraderingar.

Du ska alltså inte ange någonstans en Windosw 7 nyckel, den kommer aldrig fungera i Windows 10 då det är uppgradering som gäller för att få ett gratis Windows 10.

Av crant0r
Skrivet av dagbro:

Ja, det går faktiskt, jag skriver nu från en platta som inte hade tillräckligt med utrymme för nedladdningen. Jag skapade ett installationsmedium, satte in det i plattan och körde setupfilen inifrån befintligt W8.1. Jag vet inte om just det sista har någon betydelse men den är i alla fall aktiverad nu.

Det spelar ingen roll hur uppgraderingen körs. Om det är genom W10 appen, en ISO som bootas ifrån eller att köra setupfilen inifrån Windows. Alla sätt fungerar och ger en giltig uppgradering. Det är upp till användarens kompetens inom IT helt enkelt.

"Förbokningen" har inget med licensen utan har att göra med hur provosioneringen av servrar, bandbredd etc som planeras så att inte alla i hela världen får Windows 10 på en gång och internet dör.

Av crant0r
Skrivet av strejf:

Nej det verkar tyvärr inte gå, som du sa innan gick det i Windows 8.1 och var rätt smidigt.

Inte direkt, jag har inte använt virtuella skrivbord själv mer än att jag har testat det. Kan tänka mig annars att det är bra om man har en skärm och vill organisera så man har olika typer av program på olika skrivbordsytor.

Jag använder flera virtuella maskiner och tycker det är väldigt smidigt att genom tangentbordet snabbt "flippa" mellan dem, särskilt om det på ett skrivbord t.ex finns ett öppet VM fönster och ett dokument eller kod bredvid eller något annat program som är relaterat till just den VMn. Mycket bättre och enklare än att bläddra fönster, då skrivbordet behåller exakta positioner utan att behöva flytta runt och minimera andra fönster runtom.

Av crant0r
Skrivet av herakles:

Jag upptäckte idag att man måste in i registret och hacka för att avaktivera Windows Defender i Windows 10, går alltså inte att avinstallera själv. Jag kör alltid NOD32 Antivirus och gjort så de senaste 10 åren, kanske finns bättre men det känns som NOD32 tar väldigt lite resurser jämfört med andra antivirusprogram.

Tycker det är helt sinnessjukt av Microsoft att tvinga på folk skit program, Windows Defender är dessutom inget riktigt antivirusprogram. Om någon undrar hur man stänger av Windows Defender så kan ni kika på den här hemsidan.

http://winaero.com/blog/disable-or-enable-windows-defender-in...

Det finns inget behov av att hacka sönder registret för att deaktivera Windows Defender då det inaktiveras om du kör in ett annat reputabelt antivirus program.

Om du tycker det är sinnessjukt är det bara att dra in Mint eller något annat på datorn, men det är alltid enklare att gnälla på nätet och sprida felaktigheter... ("windows defender inget riktigt antivirusprogram"). :facepalm:

Av crant0r
Skrivet av lennartstek:

Blir min win 8.1 retail ogiltig om jag avinstallerar win 10 efter 30 dagar? Alltså när erbjudandet att gå tillbaka till windows 8 försvinner.

Nej. Din retail Windows 8.1 blir inte ogiltig när du uppgraderar. När du uppgraderat datorn får den en ny nyckel som är en generisk nyckel för alla uppgraderingar, du får alltså ingen specifik nyckel för dig utan din dator blir istället bunden till uppgraderingen.

Du kan använda din Windows 8.1 nyckel till att installera på en annan dator, men det är ett licensbrott om du skulle ha kvar Windows 10 uppgraderade Windows 8.1 på en dator och ominstallera 8.1.

Av crant0r
Skrivet av killersplace:

MediaCreationToolx64 skapa USB men boota ej med den gå in från utforskaren på dom datorerna du vill update

Det går faktiskt att boota från USB och välja Upgrade som har samma funktion som att köra inifrån Windows.

Av crant0r
Skrivet av bwoy:

Körde setup från USB men den godkände inte nyckeln. Hmm... provar att låta den ladda ned själv då. Hatar uppgraderingar, vill köra clean installation.

Du måste uppgradera din W7/W8 installation till Windows 10. Hårdvaruhashet på din dator läggs då in I en databas för Windows 10 aktivationer. Efter detta kan du köra helt clean install via USB eller refresh my PC etc. Du behöver inte ange en nyckel utan kan hoppa över det steget. Nyckeln är en generisk nyckel, ungefär som en KMS nyckel.

Observera att edition måste vara samma. (Windows 7 Home>Windows 10 Home etc).

Av crant0r
Skrivet av edvinnn:

http://s1.postimg.org/o4k4hz59r/windowz.png

Jag kan bara hitta mitt Product-ID, vilket inte är samma som Product Key. Jag har inte fått uppdateringen via Windows Update än (den har misslyckats), så nu vill jag göra det manuellt.

Någon här som har gjort det och kan berätta om Product Key verkligen behövs? För vad jag förstår enligt vissa på forumet så kopierar Windows själv över product key?

Jag har försökt hitta product key på många olika sätt, men förmodligen är det min Yoga 2 pro som på något sätt gömmer den.

Du behöver inte produkt nyckeln för att ominstallera ett Windows 10 du redan har aktiverat än en gång på den datorn. Han kommer efterfråga den men du an hoppa över.

Uppgraderingslicenser får en generisk nyckel som i stället binds till hårdvaruhashen på din dator. När datorn är aktiverad och klar kommer den alltid vara giltig i systemet för en Windows 10 installation.

Av crant0r
Skrivet av Broken-arrow:

Skulle utan problem vilja få min win 8 nyckel utbytt. den utlovade gratis 8.1 gav inte vad MS lovade, Win 10 har snarare det som utlovades 8.1 skulle ha.

Så får jag win 10 i utbyte av att gamla nycken bli ogiltig skulle inte jag tacka nej till.

Exakt, sen är frågan om man byter hårdvara kör windows 7/8 och uppdaterar till win 10 på ny hårdvara hur funkar det? Vet att telefonaktivering finns kvar i windows 10, går att locka fram det i kör/run slui.exe 4 (kan ju försvinna i framtiden vem vet).

Ja MS har skapat hel del frågetecken runt detta, hoppas om några veckor kommer officiellt besked hur det funkar.

Kör ju på moderkort från runt 2005 , så kan ju rasa när det känner för det typ

Det beror på hur mycket hårdvara som byts ut. När tillräckligt mycket byts ut är det en "ny device" och du måste isf ringa Supporten för att kämpa för ditt case, vilket kan fungera!

Igen: Din gratis windows 10 licens är en uppgraderingslicens på den datorn den tidigare licensen finns på. Har du en Windows 7 retail kan du alltså byta ut all hårdvara och uppgradera om den till Windows 10. Har du en Windows 7 OEM licens, uppgraderar till Windows 10, byter ut alla delar så har du en ny dator enligt den automatiska kollen. Då är inte din Windows 10 licens giltig, och inte heller din Windows 7 OEM , utan du får ringa supporten och förklara.

Exakt hur bedömingen går till är inte publicerat offentligt och har även ändrats sedan tidigare, men moderkortsbyten brukar ofta trigga fram en "ny dator" beslut. Supporten är oftast snälla och kan se historiken om hur din nyckel använts tidigare och kan därefter gracea om den till en ny licens.

Av crant0r
Skrivet av Reyintaz:

Nyckeln är fortfarande uppgraderad, bara att fixa en Windows 10 ISO, installera på nya datorn med din gamla CD nyckel. 12 månaders tidsramen har ingen inverkan där nyckeln redan är uppgraderad.

Det kommer med all säkerhet inte fungera att köra in samma nyckel du använt på en annan dator på en ny dator eftersom hårdvaruhashen kommer vara helt annorlunda. annars skulle du ju kunna uppgradera hur många datorer du vill.:)

Av crant0r
Skrivet av StarChild42:

Om man tagit del av gratiserbjudandet och vill göra en clean install, gör följande.

  1. Har du inte redan uppgraderat till Windows 10 (Home eller Pro), så gör det med hjälp av Windows 10 Media Creation Tool. Passa även på att göra en usb kopia och/eller iso för senare bruk.

  2. Se till att windows 10 aktiveras: WIN+R > slmgr.vbs /ato

  3. Extrahera den nya windows 10 nyckeln. T.ex. med hjälp av Magical Jelly Bean Keyfinder. Ladda hem och installera gratisversionen, och spara din nya nyckel.

  4. Boota datorn med usb:n du gjorde i steg 1 och ta bort gamla windows och återställningspartitioner.

  5. Fortsätt sedan installationen och när du uppges att ange nyckeln, ange windows 10 nyckeln du tilldelades i steg 2.

Nu har du en helt clean install! Lycka till!

Nja det där har du nu missförstått, eller den du översatt från. Här är en mer korrekt guide för clean:

  1. Ladda ner ISO från Microsofts hemsida för den version (Home/Pro) och CPU (32/64):
    http://www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows10

  2. Bränn denna till t.ex USB genom Rufus: https://rufus.akeo.ie/

  3. Se till att ditt Windows 7/8 har en giltig nyckel och är uppdaterat.

  4. Antingen a) Kör installationsprogrammet från USBn och välj att uppgradera Windows, eller b) uppgradera Windows genom uppdateringsappen som installerats på datorn.

  5. Efter att uppdateringen är klar startar du Windows och kollar att den är aktiverad vilken den bör vara automatiskt, annars klickar du bara på "aktivera".

  6. När ditt Windows 10 är uppgraderat och aktiverat klart kan du starta om från USB och där välja Custom installation, radera disken etc. och installera Windows 10 igen.

  7. När installationsprogrammet frågar efter serienyckel hoppar du bara över det.

  8. När du är klar med installationen kommer Windows aktiveras automatiskt. Du behöver inte ange en nyckel, och du kan installera om det på denna dator igen senare.

Behövs inte extrahera några nycklar eftersom alla uppgraderingsnycklar är samma för editions. Och Windows kommer känna igen din hårdvaruhash vid aktiveringen. Slmgr -Ato är endast en manuell variant av att trycka på aktiveringsknappen, killen som skrev det först trodde det gjorde skillnad eftersom servrarna var tungt belastade då och han spammade slmgr /ato I kommandoprompten tills den klickade. Behövs inte göras.

Av crant0r
Skrivet av Broken-arrow:

Det jag tycker är dåligt att MS påstår retail blir Retail.

Utgår man från vad som skrivs så tvingas alla in i en OEM version av win 10 (inte så jag klagar).

Men vill jag flytta det hela till ny hårdvara eller moderkortet går sönder är det hela svårare.

Vill inte betala 2500kr för få vettig version av win 10.

Du får en retail version I den mån att du kan ominstallera den obegränsat på den device du uppgraderar.

Förstår inte hur du kan tycka det är konstigt att du inte får en fullständig, obegränsad licens av Windows 10 bara för att du ägt en tidigare version av Windows...? Du får en GRATIS version av ett operativsystem, bara för att du haft en version du kanske köpt 5 år sedan.

Av crant0r
Skrivet av bobani:

funkar väl lika bra o bränna på skiva o köra därifrån misstänker jag?

Jadå, om du har en brännare kvar.

Av crant0r

Ladda hem ISOn från Microsofts hemsida.
http://www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows10

Använd t.ex Rufus för att skapa en bootable USB disk.
https://rufus.akeo.ie/

Medan den skapar USB disken laddar du hem drivrutiner för Windows 10, alt. Windows 8, till din dator. Windows 10 kommer ha de flesta av dem, men bra att ha ändå. Spara detta på en USB.

Starta om och boota från USBn. Välj Custom installation, och ta bort alla partitioner så att det endast finns en klump med HD kvar. (om du nu inte vill partionera den på ett visst sätt).

Installera.

Kolla Device Manager för vad som saknas och installera dessa drivrutiner.

Klar!

Av crant0r
Skrivet av stimpen:

Skitbra, tack för hjälpen!

O man bara bootar från usbn så kan man sen välja att uppgradera till win 10 utan att installera om? (orkar ej göra clean install just nu )

Ja, det finns två val; ett för uppgradering och ett för att börja formatera diskar, partitioner etc. Du kan även starta den direkt från Windows utan att starta från USBn, fungerar lika bra.

Du kan inte intsallera Windows 10 utan att först uppgraderat datorn ändå. Om du inte har en köpt Windows 10 nyckel

Av crant0r

@stimpen:

ja, ladda hem ISOn genom verktyget och uppgradera där. Det spelar ingen roll för din eligbility hur du uppgraderar, utan licensen blir giltig ändå.

https://www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows10

Edit: reserveringen har inget som helst innebörd förutom för att provisionera servrar, bandbredd, tidslaunch etc. för uppgraderingerna. Dvs internt Microsoft.

Av crant0r

Tyvärr kan detta vara ett problem relaterat till en kombinaton av hårdvara/drivrutiner. En helt fräsch ominstallation kan hjälpa och sedan uppgradera. Annars kan du söka i setuperr.log (som kommer skapas i C:\$windows.bt tror jag) och se.

Av crant0r
Skrivet av Flygman:

Jag hatar den nya foto-appen något otroligt. Ingenting fungerar enkelt, och man kan inte ens göra manuella album.. Foton sorteras automatiskt under de månaderna som de skapades, och det finns inget sätt att samla alla bilder på ett ställe. Dessutom går bildspel för fort och har en jobbig fade nu som inte 8:ans app hade.

Och fasen vad jobbigt det ska vara att få fram kontrollpanel/den här datorn osv och se allting snabbt & enkelt som förr..

Fotoappen bör förbättras, riktigt dålig faktiskt.

Men varför är det så svårt att få fram t.ex Kontrollpanelen? Jämfört med vad?

Högerklicka på startmenyn eller tryck ctrl-x, välj kontrollpanelen. Precis som 8. Eller startmenyn, högerklicka File Explorer och välj Properties för att komma rakt in i System menyn. Eller Windows Knapp - break för att komma dit...

Det är helt enkelt ett beteende mönster du har arbetat in som gör att du tror det är snabbare och enklare.

Av crant0r

Det är väldigt mycket belastning på servrarna nu i och med lanseringen, så det behöver inte betyda att det är något fel på ditt Windows. Försök gärna senare så kommer det nog fungera.

Av crant0r
Skrivet av ronnylov:

Ska nog också uppgradera min virtuella maskin med Windows 7 till windows 10. Där är det ju lätt att ta en backup av diskimagen innan uppgraderingen och spara undan någonstans utifall man vill skrota Windows 10 och återgå till Windows 7 (eller om 10:an ger något problem). Finns ingen anledning att använda båda samtidigt men jag tror inte att windows 7 licensen är förbrukad om man skulle vilja backa tillbaka. Eller är den det? Blev lite fundersam på det du skrev att licensen var konsumerad efter en uppgradering. Det gör ju att man blir mer tveksam till att uppgradera (nu förutsatt att man skulle vilja ha möjligheten att backa tillbaka till Windows 7 någon gång i framtiden så länge datorn fortfarande fungerar).

Ursäkta om jag är oklar; Vad jag menar med att licensen är "förbrukad" är att du inte får använda en licens som blivit uppgraderad samtiidgt som den uppgraderade licensen är i användning. Om du har Windows 7 retail, uppgraderar till Windows 10 och kör Windows 10, får du inte köra din Windows 7 nyckel på en annan maskin. Om däremot maskinen t.ex. brinner upp, får du installera Windows 7 igen på en ny dator du köpt. (och om det är inom 12 månader från och med nu, får du ju uppgradera gratis till Windows 10 igen).

ang: virtuella maskiner, du får endast använda en licens på en virtuell maskin eller en gästmaskin men inte båda, om vi utgår från att du kör det som privatperson.