Inlägg

Inlägg som stig80 har skrivit i forumet
Av stig80

Följer tråden med stort intresse
Hoppas det inte är något fel på någon hårdvara bara.
Btw for the record: Jag har ett asus asus p8z68-v pro moderkort.

Av stig80

Jag har märkt att om man installerar Intel inf driver, dvs chipset driver så får man faktiskt bra prestandaboost både på grafik men också hårddiskar.

Gällande seg uppstart så har jag identifierat mitt problem till att utifall jag har många hårddiskar inkopplade så tar det mycket längre tid. Samt en av mina USB enheter, ett WLAN nätverkskort segar ner mycket mera.
Så visst har periferi-enheter stor påverkan, deras drivrutiner måste laddas, invänta att kanske USB eller sata först initierats, hittat alla enheter etc, så att ha nyaste drivrutinerna är ju en kliche som alltid kommer upp när man vill ha bättre prestanda. Ibland dock kan äldre drivare vara bättre

Gällande swapfil till 0GB så tror jag inte det är någon ba ide oavsett hur mycket RAM man har, av vad jag har läst så är det vissa program samt windows drivare/program som alltid vill ha "backup" minnet utifall nått skiter sig eller drar mycket RAM.

Men just i ditt fall så tycker jag det låter som att det är ett nätverksrelaterat problem. OCH lite inte på att windows egna drivare är bra/bäst. Kolla på vad din moderkortstillverkare samt periferi-utrustning har för alternativ.

Tar det extremt lång tig så kan det istället röra sig om att din mekaniska? hårddisk börjar ge upp.

Lycka till

Av stig80
Skrivet av grensman:

Vart kan jag hitta RST-drivrutiner? När jag kollar i enhetshanteraren så står det att jag har någon drivrutin från 2006, men det kan väl inte vara den?

Huj, bara å googla
både för "Intel inf driver" som installerar moderkortsdrivare (jag tycker de alltid är värt att lägga in i ett nytt system - trots att windows har sina "egna"

intel inf (bara o välja OS):
https://downloadcenter.intel.com/SearchResult.aspx?lang=eng&ProductFamily=Software+Products&ProductLine=Chipset+Software&ProductProduct=Intel%C2%AE+Chipset+Software+Installation+Utility

intel rst:
https://downloadcenter.intel.com/SearchResult.aspx?lang=eng&ProductFamily=Software+Products&ProductLine=Chipset+Software&ProductProduct=Intel%C2%AE+Rapid+Storage+Technology+(Intel%C2%AE+RST)

Dessa drivare gäller de flesta intel baserade moderkort.

Av stig80

EddAa: Intressant resultat, men du har ett nyare system chipset än mig - kanske avgör.

57josa: Har hört att Rapid använder datorns RAM för att "cacha" de mest använda filerna och att det är därför det ser ut att bli sådan boost. Men är det en myt?

Av stig80

Samsung Evo 840 med olika BIOS inställningar & drivare

Hej,
Ville bara posta denna information för er som vill få ut mest prestanda ur er Samsung (kanske andra också) SSD. Har använt Samsungs Magician för testet. SSD'n är ansluten på SATA-3 port.
Säkert många som känner till detta, och är det postat tidigare så hoppas jag ni har överseende

Jag har följande system:
Moderkort: Asus P8Z68-V PRO (https://www.asus.com/Motherboards/P8Z68V_PRO/#specifications)
CPU: Intel Core i5 2500K
Minne: 8GB (2x4 GB Geil 7-7-7 DDR3-1333)
OS: Windows 8.1

(I Samsung magician så kan man även aktivera over provisioning, OS optimizations med mera - men det är ej gjort i detta test)

I denna artikel har jag 3 bilder som visar följande setup:
Bild1: Bios = RAID, Drivare: Windows standard BRA

http://www.sweclockers.com/image/gallery/2014/03/08/Bild1-ssd-ra...

Bild2: Bios = ACHI, Drivare: Intel inf driver BÄTTRE

http://www.sweclockers.com/image/gallery/2014/03/08/Bild2-ssd-ah...

Bild3: Bios = AHCI, Drivare: Intel RST driver BÄST

http://www.sweclockers.com/image/gallery/2014/03/08/Bild3-ssd-ah...

Bonus: HDD

http://www.sweclockers.com/image/gallery/2014/03/08/Bild-4-hdd-a...

För att ändra RAID/AHCI i bios hänvisar jag till följande:
Win 8.1 (msconfig metoden)
http://www.eightforums.com/installation-setup/24141-convert-ahci-mode-raid-mode-without-re-installing.html

Win 7 (har jag dock ej testat själv...)
http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_7-ha...

Av stig80

Hejsan jag ska till att installera om mitt system här nu i veckan och ska försöka testa 2x500gb samsung sata diskar i raid 0 och 1, samt 1st raptor 74gb för att se vad blir bäst för mig.

Jag kommer använda systemet till allt möjligt, spel, videoredigering, med mera...

Jag har några till ??? som kommer ställa till det i era ekvationer:
* Kan raid kontrollern verkligen kommunicera med 2st+ hårddiskar _exakt_ samtidigt eller tidsmultiplexar den vilket för mig verkar mer sannolikt. Detta torde väl då påverka rätt mycket.

* Moderkort med dubbla sata/raid kontrollers. Jag har ett P5Q pro moderkort med både ICH10 samt Jmicron raid (om jag inte minns fel). Då borde det väl vara rätt praktiskt att ha systemet på den ena kontrollern och lagring för video/spel på den andra..

* Är NCQ på eller av i RAID?, det påverkar ju accesstiden rätt mycket säger vissa ;p

* Stripestorleken... Liten är bra för små filer, Stor är bra för stora filer. Så kanske ett medel på 128kB (4-256kb möjligt för mig)

Det känns som att det är så mycket som spelar in i bland så man undrar om man inte bara skulle köra med första bästa haha...
Men iaf, jag ska försöka testa lite nu här i veckan

Av stig80

Är nog mycket möjligt att jag missuppfattat, får hem grejerna nästa vecka iaf skall bli kul att testa. Tror inte jag blir missnöjd

Och här är länk till där jag läste iaf (Skall plutta i 4st 1GB PC2-8500) http://www.asus.com/999/download/products/1921/1921_10.pdf

Av stig80
Av stig80
Av stig80

Dock som jag läste på databladet för det moderkortet jag nämnde så är det att Par1: 2st 1GB PC8500 minnen samt Par2 likadant, det ger alltså totalt 4GB resulterar i att enbart det första Paret (Par1) Körs i dual channel, det andra Paret (par2) gör det ej !!. Även datorbutiken bekräftade detta, undrar om det blir någon prestandaskillnad..
Eller om det är värt att tjoffa i 4GB nu...

Av stig80

Hejsan har en followup fråga angående detta, På nyare moderkort t.ex. P5K PRO så står det att om man kör 4x1GB PC-8500 minnen så får man enbart dual channel på de första 2 kanalerna medans de andra blir Single channel. Borde inte detta vara påverkande av prestanda ??
tack på förhand