Inlägg

Inlägg som Jimi84 har skrivit i forumet
Av Jimi84

Nikon och Olympus är döda om ett par år. Även Canon blött ekonomiskt flera år, men de är starka och håller på och omgrupperar sin strategi till just spegellöst,.De har en spännande framtid. Sony har investerat mycket och byggt ihop en ett försprång kring det dock.
Sony har satsat jätte mycket på forskning senaste årtiondet. De har total dominans på sensormarknaden.

Skulle nog tro att det är billigare och köpa sig in där än på Canon, just för att de funnits objektiv och annat ute redan många år.

Eftersom halva jobbet är framkallningen...i Lightroom,Capture One eller liknande mjukvara.
Ta ner lite RAW bilder från diverse kameramodeller. Och labba med dem, hur mycket kan man dra upp och ner exponeringen utan att bilden faller ihop av brust eller detaljer.

Det kommer vara enorm skillnad på att t.ex. ta 20-26 megapixlar på en mindre APS-C sensor jämfört med 42megapixlar i en begagnad Sony A7rII vad det gäller detaljer. Ju mer data du kan fånga med kameran desto roligare blir det också att jobba med bilderna. Handlar inte om bara större bilder, utan mer sväng utrymme att jobba med även om slutrresultatet ska ner till 2 megapixlar på sociala medier.

Sen om man tycker att det är skitsamma? Att man vill ha så bra bilder som möjligt direkt från avtryckaren? Nja, i sådant fall köp senaste Google Pixel-luren istället.

Av Jimi84
Skrivet av Thomas:

När du loggar in på en Smart-TV då, t ex?
Självklart har alla bra managers autofill, och vettiga program tillåter paste. Jag kör med 24 tecken själv för att ha marginal, men över 32 känns mest löjligt nu och rätt många år framåt.

1) Finns det 'säkra' TVs? Mig vetterligen uppdareras de inte. Det enda smarta med dem är att klippa kontakten med världen.

2) Vill man köra botnät kan man väl lika gärna köra 4 teckens lösenord.

3) Om man nu behöver koppla ett USB tangetbord och mata in 64 tecken EN gång är det görbart kan jag tycka. Inte så att man behöver göra det varje gång man ska titta på TV.

Av Jimi84

Min poäng är att man ska inte inte skriva lösenord, de har spelat ut sin roll. Oavsett, Mhash/sec är ointressant, sätt ett pris på det idag. Vad får man för en 500kr lapp i molnet idag? Jo man kan hyra en del Tesla kort ett par dagar... vad får man för samma peng om ett par år? Jag vill nog inte spekulera. Det kostar lika mycket att kopiera och klistra ett 12 teckens lösenord som ett 128 teckens lösenord.

Om nu Gates och framförallt herr Bill Burr till och med ångrar sig varför är det så stort motstånd? Copy paste fungear intill överallt, Mac och Linux har sällan sånna begräsningar. Vissa av password managers har dessutom autofill. Det är någon märkligt, exklusiv bakåtsträvande (återigen) Microsoftos påhitt att förhindra det clipboard användning.

Av Jimi84

För att få lite sinnesro:

1. Aktivera 2FA (2 faktors autentisering) på din mail. SMS är sämst, osäkrast, trögt och tråkigt att köra.
Välj alltid OTP(one time password), eller push (fråga) eller tom med en hårdvaru Yubikey (värt investeringen på en 500 hundring).
Och sätt ett lagom långt lösenord, en mening eller något i stil som inte är alltför oergonomiskt att lära sig och skriva.

2. Börja använda lösenordshanterare, kör unika lösenord till allt. Och då menar jag inte att du ska rotera password1, password2, password5, utan de ska vara långa 63+ tecken, slumpade eller till sajter som inte stöjdjer 2FA. I värsta fall spara lösenorden i molnet Google(Chrome) eller Firefox konton etc.. eller kör bitwarden, lastpass, 1password, keepass etc... spara i molnet om du kör nån egen lösning.

3. Kolla om dina kring tjänsterna stödjer 2FA, och aktivera det. Epic games, facebook, gmail etc.. alla vettiga stödjer nån form av fler faktors autentisering.

4. Tar inte sajterna/tjänsterna mer än t.ex. 12 teckens lösenord, (Finns ett fåtal kvar) kontakta deras support. påminn dem att lösenord har spelat ut sin roll i det moderna samhället.

5. Sätt inga idiotiska "Reset password questions". "What was the name of your first cat" eller "your mothers maiden name" etc. Allt det där går att samla sig information om man svarat ärligt. Även då bör man kontakta support och påminna dem att deras tjänst är feldesignad.

Det är inte bara användarna som måste ändra sig,, på nåt sätt har vi växt ifrån 'svaga' lösenord

Av Jimi84

Finns mig veterligen inga vettiga 2.1 prylar, du får man kolla på soundbars och andra inredningsdetaljer istället.
Personlig preferens: Yamaha's RX-V serie är prisvärd. Aventage (RX-A) serien är premium, också prisvärd, man får det man betalar för.

Lite beroende på hur tillverkarna implementerat HDMI-CEC stödjet, därav väldigt svårt att garantera något, men signalen bör väl gå till alla enheter utan några splitters. Vaknar TVn så bör den kunna se till att väcka receivern också, förutsatt att den är kopplad till ARC porten.

Av Jimi84

Hade blivit förbannad om jag hade köpt en smutsig processor för fullt pris? Eller haft oturen att få nästin osynlig skit i din sockel pga det som lett till andra problem?

Av Jimi84

Låter så usel mjukvara om 128+GB RAM inte räcker.

Enda anledningen att virtuella minne finns är att systemet inte skall crasha när RAM tar slut. Det är en livrem, inget man kontinuerligt skall eftersträva att använda. På sikt skulle den bara skriva sönder SSDn om man låter den härja fritt.

Av Jimi84

Frågan är vad det är för saker du vill rena luften från? t..ex. lukt, pollen, mögelpartiklar?

Det bästa är nog att läsa på lite om kol och hepa filter och jonisering. Även den sistnämndas nackdelar, för spädbarn och husdjur.

De bättre luftrenarna kombinerar flera typer av rening. Vad som därefter skiljer är luftflödet, hur stort rum produkten är designad till, hur mycket den väsnas och designen.

Skiter man i att underhålla filtret, rengöra och/eller byta ut.. då kan du lika gärna köra på en fläkt istället.

Av Jimi84
Skrivet av Petterk:

Windows 10 på ARM är nog fortfarande ett stolpskott, skulle snarare vänta mig detta i Chromebooks.

T.ex. Samsung Chromebook, octocore Exynos, 6+ år sedan?

Tiden går framåt, sitter tillverkarna redan och betalar massa dollars för processortillverkarens ekosystem (processor + runtomkring liggande chipset), jämfört med någon enstaka procent i ARM royaltyn är det ganska självklar evolution.

Det är bara Windows som inte hänger med. Snarare borde man underlätta emigreringen från Windows än bakåtsträvandet, gullandet av gårdagens T-Ford teknik.

Av Jimi84
Skrivet av Dinkefing:

Tror du på fullaste allvar att en Haswell-E kan dra så lite som 35W? Om inte ens Sweclockers kan få ner en 5820K i mer än 60W hur ska man då lyckas? Med trollkonst?

Jag har full koll på vilka program och services som tar mest cpu kraft från processorn. Men detta är inte mitt problem. Om du kan rekommendera mig en vettig elmätare så vill jag gärna veta.

Japp, vid död idle, vid suspend nivåer 3W!
Nu har jag inte erfarenhet av just denna CPU men välj valfri Xeon t.ex. E5-2680v3? inte alls omöjligt.

vad kan diffa? Vad har du för moderkort? Har den någon BMC?
dålig version av kisel? usel mjukvara?

Dessuom så är det inte max TDP vi pratar om utan tomgångskörning IDLE.

Av Jimi84

Om datorn var på tomgång så borde du lätt komma ner till typ 35W, även med dubbla processorer, minns ej exakt länge sedan jag lekte med den där arkitekturen.

Du kan säkert köra "powertop" i linux med strömmätare i väggen för att se vad som drar ström. Den frågar och dra ner saker steg för steg.

Om man vill man ha något strömsnålt (10W och ner) så får man dessvärre välja Intels mindre socklar och chipsets, stor skillnad. eller tom någon ARM. Denna stora sockel är designad för prestanda, framförallt när det gäller bandbredd mot minne, PCI-Express och CPU.

Drar man på något Antivirus junk som som väcker datorn hela tiden, så är det nog inte helt omöjligt att komma upp till 100W över tid.

Finns någon strömsnål variant av CPUn som man kan köra då t.ex. 4765T (TDP 35W)? Eller nu när tekniken gått frammåt, en Ryzen på mindre tillverkningsteknik bör dra mycket mindre ström i samma miljö.

Av Jimi84
Skrivet av pv2b:

Ett tips, beroende på vad du vill fokusera på, är Windows Subsystem for Linux (WSL). Det är ett bra sätt att signifikant få ner tröskeln för att komma igång med att lära sig Linux, eftersom man slipper tänka på hårdvarustöd, partitionering, drivrutiner, installation, etc.

Ungefär som att cykla med stödhjul, undra varför upplevelsen är så kass?

Skulle snarare säga att sätt ett mål. Dedikera en dator, installera Gentoo från grundnen, oavsett om det är server eller desktop... ger garanterat mer att lära sig hur det är uppbyggt än att leka i sandlådan via kommandotolken.

Av Jimi84

Inget att bry sig om.

Nu har jag dålig koll på just Ryzen, men generellt vill man ha det så också. Det är ingen poäng att köra processorn på maxhastighet hela tiden... är den sval och har strömbudget finns så kan man väl överklocka den så högt som det bara går för att göra småuppgifter några millisekunder/(så snabbt som möjligt) för att sedan gå ner till långsammare hastigheter igen.

Om den skulle dra iväg vid full load är något fel.

Av Jimi84

Tror det saknas något grundläggande om hur datorer och algoritmer fungerar här.

All programkod körs igenom en gång, precis som en teaterpjäs, eller filmmanuskript. Så är programscript och programmering samma sak. Python är inte unikt där på något sätt. Vill man åstadkomma det där inom så måste man skriva tidshantering med sin kod/sitt program.

Däremot är de praxis att inte återuppfinna hjulet flera gånger eller komplicera till sina problem i onödan. De flesta/(alla!?) operativsystem har redan denna tidsfunktionalitet inbyggd. I Windows finns schemaläggaren. I linux crontab. etc. som anropar program eller script vissa tider.

Det som värderas högt idag är att kunna skriva kod som andra människor kan stå. Man får inga poäng av att skriva rappakalja som ingen annan än den som skrev det förstår, eller ens själv om 2 veckor. Tänk att programmering i de flesta fall är 98% av förstå andras kod, för att sedan spendera max 2% av tiden för att lägga till sin ändring/funktion utan att förstöra något i det stora hela.

Less is more

Av Jimi84

Låter som det eller någon annan fjärrkontroll som är kompatibel, för din nuvarande verkar inte fungera fullt ut.

Ett chansning kan vara att testa en IR blaster t.ex.
https://www.amazon.se/Broadlink-RM4-fj%C3%A4rrkontroll-Wi-Fi-...

Av Jimi84

Utan bryggor.

Har IKEA trådfri/fyrtur, Philips Hue, Sunrichter och ,Xiaomi Mijia&Aqara, (alla) zigbee prylar på samma mesh. De batteridrivna fungerar som edge enheter, så det är bara de på 230V som meshar vidare.

Enda anledningen jag kan tänka mig är att man inte vill droppa Hue appen,, eller vill migrera i små steg än allt på en gång.

Vem vill ha flera osäkra IOT enheter på sitt nätverk? Xiaomi brygga?

Av Jimi84

Japp, det är för lite.
Tyvärr inte värt bekymret att hålla på uppgraderingar till denna typ av datorer.

Av Jimi84

Vad är farhågan? Har du bara en M.2 slot eller att du råkar formatera din gamla NVMe disk?

Alternativ 1(
Du kan stoppa in den den nya och installera om. Det finns USB adapteras för M.2 på t.ex. amazon.se

Alternativ 2( Om du redan har någon annan extern USB disk och inte vill köpa något ytterligare kan du ju starta upp datorn med t.ex. en Ubuntu liveUSB sticka och ha den gamla NVMe disken samtidigt som du för att föra över viktiga filerna till den externa disken.

Sen monterar du dit den nya NVMe disken och installerar OS på nytt. Kopplar in din externa backup disk för att nå filerna du behövde.

Av Jimi84

phpMyAdmin ansluter till databasen med databasens login uppgifter. Programmet i sig är nog inte lösenordsskyddat alls.

Av Jimi84

Ett alternativ skulle vara att köpa en billigare processor i samma generation, t.ex. G4900 , den kostar ju tre-fyra hundra. Och blir en fin nyckelring därefter.

https://en.wikichip.org/wiki/intel/cores/coffee_lake_s#Coffee...