Inlägg

Inlägg som drante har skrivit i forumet
Av drante
Skrivet av FX9:

Mitt tips är att släppa kravet på laddningsbar USB och lösa det på annat sätt. Du breddar dina möjligheter rejält

Ja jag känner att det börjar lutar mot det tyvärr...

Kanske är dags att istället börja researcha USB-hubbar istället då

Av drante
Skrivet av Donhoz:

Dennis tror jag du letar efter

https://www.inet.se/produkt/2218910/acer-28-nitro-xv282kkv-4k...

Den finns i 32” men hittar inte. Jobbiga med denna var att jag var tvungen att byta manuellt mellan källor. Annars riktigt grym och fungerade bra för gaming och MacBook.

Däremot så finns det definitivt bättre skärmar och har du en budget på 10k så hade jag nog köpt en 34” Alienware Oled

Tack för tipset!

Ja det verkar ju som att 32" utgått när jag söker runt. Det känns för övrigt som att nästan hälften av de skärmar jag hittar är från 2021, är påväg att utgå men ligger ändå på liknande pris som för två år sedan, vilket såklart gör en lite osugen på att köpa.

Försökte även kolla upp lite kommande skärmar för 2023 med USB-C inkluderat, men det såg inte ut att vara ett hav av dem direkt.

Av drante

4K, 144hz med laddningsbar USB-C?

Hej!

Jag är på jakt efter en ny datorskärm som ska användas både för jobb och gaming. Det jag letar efter är en skärm som har:

  • Omkring 32"

  • 4K upplösning

  • 144hz uppdateringsfrekvens (eller däromkring)

  • Snabb responstid (1 ms?)

  • USB-C som ger tillräcklig output för att ladda en Macbook Pro M1

Jag har väl inte någon spikad maxbudget men tänker mig omkring 10 000 kr. Däremot verkar det svårt att hitta en skärm som uppfyller alla dessa krav oavsett budget. Jag kan tänka mig att det främst har att göra med USB-C-uttaget?

Jag hittade Philips 329M1RV som ser ut att uppfylla mina krav, men den har fått lite halvljumma recensioner och verkar ju inte vara jättepopulär?

Sitter ni på några andra alternativ som finns eller är påväg?

Av drante
Skrivet av [SmR]BMF:

Hej igen

Vid närmare efterforskning så borde en chassi USB C kontakt fungera tillsammans med en USB 3.1 gen 1 moderkortskontakt, däremot får du långsammare överföringshastighet än om du har en gen 2.

Glhf!b

Hörru, tack så mycket! Det verkar ju faktiskt som det, och det vore ju toppen! Det är klart att det är tråkigt att tappa hastigheten, men främsta anledningen är för att inte ha ett obrukbart uttag, vilket skulle kännas lite... tråkigt.

Av drante
Skrivet av [SmR]BMF:

Hejsan!

När det gäller minneshastigheter styrs dessa av minneskontrollern på cpun och inte av moderkortet. Däremot kan moderkort spela roll om man är intreserad av att överklocka minnen och då är vissa moderkort bättre lämpade än andra men vill påstå att alla B450 moderkort klarar utan problem av att köra minnen med en xmp 3600 profil tillsammans med en Ryzen 3000 cpu (kan inte svära att det fungerar på 3000 serien APUer då dessa är producerade på Zen+ och inte Zen 2 om jag minns rätt). Anledningen till att B450 moderkorten ofta har en specifikation om stöd för 3200 minnen är att vid tiden de släpptes stödde Ryzen 2000 serien cpuer (och Ryzen 1000 cpuer) minnen vid den hastigheten. Hardware unboxed har gjort utförliga recensioner av B450 moderkort på deras youtubekanal och jag rekommenderar att du sätter dig med lite popcorn och kollar på dessa. När det gäller chassimonterad USB C är jag osäker på vad som gäller, kolla upp om moderkortets 19 poliga USB 3 kontakt kan driva den är mitt förslag, sannolikt finns det andra besökare som kan hjälpa dig att räta ut det frågetecknet bättre än mig

GLHF!!

edit: lite stavning

Tack så mycket! Ja jag får ta och kolla upp det där lite mer. Det verkar ju som att de flesta lyckas köra 3600MHz med samma setup så jag har höga förhoppningar på det. Dock verkar det inte finnas många moderkort med stöd för USB-C internt (USB 3.1 gen 2) i den prisklassen, så man kanske bara får leva med det.

Av drante

Datorbygge för gaming, ~14 000 kr - Tankar? (Vilket moderkort?)

God kväll!

Har suttit fram och tillbaka i någon vecka och plockat ihop ett bygge. Det känns i helhet rätt bra, men moderkortet är jag lite osäker på. I och med att NZXT H510-chassit har en ingång för USB-C känner jag att det skulle vara kul att få utnyttja det, vilket jag tyvärr inte verkar kunna göra med TOMAHAWK MAX.

Har ni något tips? Kan man hitta ett ATX-moderkort för max 1400 kr som dels stödjer 3600MHz men som även inkluderar USB-C?

Även övriga tankar om bygget uppskattas

RAM: Corsair Vengeance RGB PRO 16GB (2x8GB) (framgår inte om man väljer minnena från Amazon)

https://i.imgur.com/aRSMpo2.png

Av drante

Sprucken plast bredvid batteriet inuti Macbook Air 13" 2011 - oroa sig?

Hej,

Skruvade nyss isär och ihop min Macbook Air 13", mid 2011 då jag kommer behöva byta tangentbordet på den.

Upptäckte att den liten del av plastet på batteriet (alltså det runt omkring själva batterierna) har spruckit lite, vilket blev lite värre när jag
skruvade i skruven igen. Råkade väl ta i lite för hårt.

Hur som helst, det känns lite sådär just när det gäller batteriet på grund av alla skräckhistorier man hört om exploderande batterier etc. Tänkte främst om dett kan vara ett resultat av att batteriet börjar bli dåligt och har svullnat upp? Överlag fungerar det bra, med ca 80-90 % hälsa kvar. Någon som kan bekräfta att det är lugnt? Bifogar en bild på hur det ser ut:

http://i.imgur.com/bitxd7W.jpg

Hoppas jag la denna i rätt kategori!

Av drante

Tänkte bara tillägga, utifall någon annan ser denna tråd och har liknande problem.

Problemet blev i alla fall löst efter att jag utökat lagringsutrymmet på C-partitionen. Hurra!

Av drante

Hallå igen!

Hoppas jag inte är för jobbig med att dyka upp hela tiden i tråden. Tänkte bara kolla en snabbis gällande TV-kort
till HTPC. Om man kör DVB-C och ska använda CL-modul, finns det möjlighet att komma ner under 900-1000 kr
för ett TV-kort? Och om det finns, finns det risk att man får igen för snålheten med exempelvis dålig bild etc?

Av drante

Seg uppstart av dator efter att ha ändrat storlek på partitioner

Hej!

Detta är ett problem jag har haft ganska lång tid men inte riktigt orkat göra någonting åt. Nu tänkte jag dock ta mig i kragen och se vad det finns för alternativ till att få detta löst!

Jag har en 500GB SATA-disk som jag har fördelat på två partitioner. C: för Windows samt lite småprogram som har råkar lagt sig där och D: för allt annat (spel, film osv).

Allt flöt på fint tills en dag då jag upptäckte att lagringsutrymmet på C: nästan var fullt. Jag använde mig då utav något partitionsprogram (Partition Wizard eller något liknande) för att minska D: en aning. Allt funkade och så, MEN datorn började ta en jäkla tid på sig att starta upp. Vid uppstart dyker moderkortsbakgrunden fram (Asus M4N98TD EVO) och där stannar den i 25 sekunder innan den fortsätter. Tidigare var den bara uppe i 1-2 sekunder.

Vad har jag gjort fel? Kan jag på något sätt åtgärda detta utan att behöva formatera om min Windows-partition?

Här är en skärmdump på diskhanteraren, om det kan komma till någon nytta:

http://img600.imageshack.us/img600/1329/namnlsaj.png

Uppskattar all hjälp jag kan få!

Av drante
Skrivet av WrongTarget:

Du skulle iofs även kunna borra nya hål i fläktens ram, som stämmer överrens med den gamla fläktens. Borde inte vara speciellt jobbigt (använd den gamla fläkten som mall för hålbilden) om nu inte hålen skulle passa.

Jo det skulle säkert fungera. Men men, beställde ett nytt nätaggregat som förväntas dyka upp imorgon. Får helt enkelt känna mig slagen och ångra bittert att jag gick miste om garantin på den. Kanske kan hitta någon som vill fynda mitt nuvarande nätagg med defekt fläkt. Någon som orkar ta sig tid till att byta ut fläkten.

Av drante
Skrivet av Cribbe:

DVB-C över coax kan man splitta så du kan ta vilket DVB-C kort du vill som stödjer ditt OS och kryptering från Tele2.
Det är vanligare med cable out på DVB-S som går över sattelit där du måste mata parabolen med lite ström vilket du inte behöver på DVB-C.

Jag skulle lägga mera krut på att se till att du kan avkryptera kanalerna och att kortet fungerar bra med ditt OS

Denna borde funka fint.
http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=156696960

Jaså, ja det var ju en enkel lösning!

Kan man då kanske få tag på ett billigare TV-kort än det jag länkade? Känns i så fall onödigt att betala extra för kabelutgång om man kan lösa det problemet för 39 spänn!

Av drante
Skrivet av brajonk:

jag skulle ha köpt 2*4gb de kostar ju typ knappt 500, sen ta ut det andra.. eller jo du har ju ett corsair 1333mhz 2*4gb = 8gb för 379kr såg ja http://www.inet.se/produkt/5305609/corsair-8gb-2x4096mb-cl9-1...

Kör ju dock 1600mhz på de minnena jag har nu. Känns lite trist att gå ner till 1333mhz. Hur stor skillnad är det egentligen? Känns lite som att 2*2 GB 1600mhz och 2*4 GB 1333 mhz tar ut varandra litegrann, men så kanske inte är fallet?

Men i och med att jag redan har 2*2 GB 1600mhz, vore inte det bästa då att köra på ytterligare 2*2 GB 1600mhz? Eller är det på något sätt sämre att ha 2+2+2+2 istället för 4+4?

Av drante
Skrivet av Extremaz:

Eftersom det är just fraktfritt på Inet så har det ju ingen betydelse om du skickar efter minnena nu eller senare då det är fraktfritt. Du betalar ju ändå lika mycket för ramminnena.

Men som svar på frågan så funkar det utan problem att köra med det minnet som ovan skriver, det enda är att du förlorar lite kraft då minnena inte kommer prestera full ut... Om man har dual channel så är det mest optimalt för minnena och därmed för datorn att köra antingen två, fyra, sex eller åtta minnen... Så om du vill ha 4GB till så rekommenderar jag att välja 2*2GB så du får 4st stickor totalt... Om man ska köra udda antal minnen så ska moderkortet köra tri channel på minnena och då är det 3 minnen som gäller... (Generellt ser man på moderkortet hur man ska köra ramminnena, om man har 4st platser så är det dual channel, 6st platser är det tri channel...)

Alternativt kan du byta ut dem du har till 2st 2*4GB minnen...

Nja, beställningen måste övergå 500 kr för att man ska få fri frakt. Känns som att jag väntar och köper 2*2GB istället. Finns ju på andra sidor än Inet också, lite billigare dessutom. Jag har ett Asus M4N98TD EVO SLI vilket har fyra platser, och då antar jag att den kör på dual channel, så köper jag RAM sen får det bli 2*2GB.

Skitbra, tack för infon!

Av drante
Skrivet av BaZZe:

Jo det borde funka, minnena har ju samma spänning samma latens samma hastighet bara storleken som varierar dock om du har dual channel memory och 4 slots kommer du ju förlora dual channel om du bara kör 3 minne.

Ja precis, känns som att det inte kan gå fel vid själva installationen i alla fall!

Har inte riktigt lyckats greppa det här med dual channel. Kommer det medföra någonting negativt av att köra med 3 RAM-minnen jämfört med 2 eller 4? Ska jag kanske skippa det helt och hållet och helt enkelt avvakta? Jag känner dock att det kan göra nytta med mer minne då jag arbetar en hel del i Photoshop samt med videoredigering och kan bli frustrerad ibland över de korta avbrotten man känner av titt som tätt.

EDIT:

Äh, kan lika gärna vänta med RAM-minnena. Går ju ingen jättenöd på mig direkt. Vill bara få iväg beställningen med nätagget så jag inte glömmer det innan jobbet imorgon, haha!

Men du får gärna förklara hur det ligger till med nackdelar och så av att köra ett udda antal RAM-minnen. Kan vara bra att veta inför framtida köpet, vilket lär bli av inom inte allt för länge!

Av drante

Köp av 4 GB extra RAM - Kommer detta fungera?

Hej!

Jag har haft problem med klickljud i fläkten i nätagget en längre tid och efter att ha lagt ner för mycket tid på att hitta en 135mm fläkt som ska passa i den tänkte jag få skiten löst, en gång för alla!

Har ju fraktfritt på Inet och tänkte då slänga med 4 GB DDR3 1600mhz till datorn utöver de 4 GB jag har nu. Är bara lite osäker på om detta kommer fungera bra i datorn, så därför tänkte jag bara dubbelkolla innan jag gör någon beställning.

RAM-minnena jag har i datorn nu:
http://www.inet.se/produkt/5305673/corsair-4gb-2x2048mb-cl9-1...

De har ju tyvärr utgått, men hittade denna:
http://www.inet.se/produkt/5315055/corsair-4gb-1x4096mb-cl9-1...

Minns inte hur det var när det gällde RAM. Kommer det bli problem av att ha 2*2 GB + 1*4 GB? Ska man i sådana fall satsa på 2*2 GB + 2*2 GB? Tyvärr fanns inte dem i lager på Inet utan bara som beställningsvara, och jag vill ju helst få hem nätaggregatet innan helgen. Ska man kanske skippa Corsair och köra något helt annat märke?

Tacksam för snabb hjälp!

Av drante

Oj, missade att det var den du länkade förut. Satt med iphonen så hade inte så stor vy, haha!

Men hur som helst, det är den fläkten jag kollat på. Verkar bra och så, men är som sagt osäker på vad som gäller med fästena osv. Får undersöka saken lite närmare. Känns ändå konstigt att det inte finns fler 135mm fläktar på marknaden, just för att inrikta sig på nätaggsfläktar? Känns som man skulle vara ensam om att sälja dem!

Av drante
Skrivet av Cribbe:

Ser inte att du skrivit vad du ska kolla på men då du länkar till en DVB-C kort så antar jag att det är Comhem du har.
Dessa kan du köra en vanligt T-splitt på men lite förlust av signalstyrka naturligtvis.

Oj! Vi kör Tele2, digitalbox via TV-uttaget vilket jag har uppfattat som DVB-C. Okej, så det finns alltså alternativ till det. Aldrig hört talas om någon T-splitt, men det låter ju som en bra lösning och som inte är allt för dyr. Men med TV-kortet jag länkade behöver man väl inte ha en sådan i och med att det finns en utgång för vidaresändningen till nästa TV?

Av drante
Skrivet av Inveramsay:

dom har väl satt en märklig storlek på fläkten för att avskräcka folk som vill försöka byta den själv. Tror du du kan modda dit en 140mm eller 120mm fläkt?

Jag köpte en 140mm chassifläkt från Kjell & Company i hopp om att den skulle passa, men icke! 120mm kanske kan gå, men då lär jag behöva borra nya skruvhål i aluminiumhållaren vilket jag känner blir lite för mycket, haha! Skulle även kunna gå att slipa ner ca 2,5mm på vardera sida på 140mm-fläkten (alltså inte fläkten utan själva fläkthållaten runt om) men det känns också lite överdrivet mycket jobb. Är inte någon van hårdvarupillare heller, så skippar helst det.

Hittade denna fläkt:
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E168351851...

Men är osäker då de nämner något om att den passar med 140mm-fästen. Menar de då både 135mm-fästen och 140mm-fästen eller att fläkten är byggd som 135mm men endast ersätter 140mm-fläktar?

Av drante
Skrivet av nafs:

Ska det bli billigare får man nog leta begagnat - tycker att det är jäkligt mycket dator för pengarna! Om amn inte går på en E350 eller Atom-lösning men det tycker jag verkar dumt i det här läget...

Du kan ju prova utan fläkt, det är ju jäkligt lätt att komplettera med - detsamma gäller ju det trådlösa och optisk läsare.

Ja precis, håller med. Ska man gå lägre än så, så känns det knappt lönt att köpa en ny. Men denna setup borde väl klara av filmtittande och allt det där utan problem? Och alla delar och så bör väl passa? Tänkte så det inte blir att man sitter där och inte får plats med nätagg/hårddisk på grund av chassistorleken eller liknande, haha.

Förklarade situationen för honom i alla fall, så det får han väl förhålla sig till helt enkelt. Duger det inte får han leta begagnat.