Inlägg

Inlägg som Traesket har skrivit i forumet
Av Traesket

Blev lite upptagen irl. Kom på en extra grej också, kommer antagligen spela emulator (switch, Zelda) om det spelar någon roll.

Har satt ihop en utifrån tipsen och några andra trådar då priserna ändrats, undrar om den ser bra ut eller om jag gjort något stort misstag:

https://komponentkoll.se/bild/DGowj.png

Chassit kanske är fel? Men har haft ungefär samma Fractal Design i 10 år och gillar det så tänkte jag hellre spenderar några 100 extra på att jag hittar och att allt inte blinkar.
Ska jag ta ett billigare moderkort för att jag inte behöver överklocka eller är finns en en chans att processorn är helt felkalibrerad som min gamla var och bara bränner sönder processorn på en vecka om jag inte sänker volten? B760 istället?
Är nätaggregatet ok?
Behövs det CPU-kylare? Tog en mest för att så många andra verkar ta en och den här var billigaste "peerless assassin". Att den blinkar är fine eftersom den gömmer sig inuti.

Av Traesket

Tack! Hmm, 4080 är runt 15 tusen bara i sig. Om jag ska höja budgeten, är den så pass mycket bättre än t.ex. Radeon RX 7900 XTX Pulse som verkar kosta några tusen mindre?

Sen SSD kommer jag nog ta en annan då jag är mindre intresserad av storlek och mer hastighet. Har gamla SSDs som jag kan spara större filer på.

Skrivet av andra94:

Flikar in här att du säger nej till den absolut bästa VR processorn, 3D cachen är riktigt riktigt grym för VR. Notera att det bör noteras vilket VR headset du ska använda då det spelar roll för val av grafikkort.

Trådlöst såsom Quest 2 - Nvidia som gäller, trådbundet som Valve Index spelar ingen roll.

Hmm... Har enbart dåliga erfarenheter av AMD-processorer/moderkorten till dem. Kanske bara jag och mina vänner som haft extrem otur med dem förr (Ryxen 1600x i min gamla t.ex.)

Jag har Valve Index. Som jag frågade personen ovan, kan jag spara några tusen på Radeon RX 7900 XTX Pulse?

Av Traesket

Stationär för VR runt 15-20k

Min gamla dator håller på att falla isär så jag tänkte köpa en ny.

  • Vill kunna klara Half-Life: Alyx / Cyberpunk / Starfield på ganska höga inställningar med 1440p skärm (har skärm).

  • Inte AMD processor. Lägger hellre några extra tusen på Intel.

  • Kommer nästan säkert inte uppdatera den i framtiden.

  • Vill helst inte överklocka något.

  • Kan bygga själv.

  • Bryr mig inte alls om RGB/Wifi. Blir det billigare med/utan så är det bra.

Av Traesket

Om någon råkar hitta hit och har samma problem med sin 1600x (dvs, sett upp till 1.55v på CPUn i BIOS och haft datorn bara starta om) så kan jag säga att det löste sig genom att stänga av AMD CBS i BIOS. Är deras turbo-funktionen tror jag?

Nu är jag på 1.2v på 3.6. Ska försöka lära mig att överklocka, känns säkrare än att låta turbon öka till 1.50+ i flera minuter (average var seriöst 1.45~). Vet inte om det var så farligt, kanske är totalt sämst bara, men känns läskigt när AMD varnar att inte gå över 1.45v och nästan alla svar man hittar säger att det inte alls kan vara så och BIOS och en drös med cpu-monitorer ändå visar 1.5~v.

Av Traesket

Ryzen 1600x Problem?

Tja! Vet inte riktigt om det här är rätt ställe, men jag känner att ja måste få hjälp. Köpt ny dator för några veckor sedan, men har upptäckt att det är några skumma saker med den. Har inte överklockat, är extremt noob på ämnet även om ja tänkt försöka denna gång.

Dator:
ASUS PRIME X370-PRO - ATX / X370
AMD Ryzen 5 1600X - 6C/12T, 3,6/4,0GHz, 3MB L2, 16MB L3 cache, 95W
ZOTAC GeForce GTX 1070 8GB Mini, PCI-Express 3.0, 8GB GDDR5, 1518/1708MHz, Pascal
G.Skill Flare X 16GB (2x8GB) / 3200MHz / DDR4 / CL14 / F4-3200C14D-16GFX (For Ryzen)
Samsung SSD 850 EVO SSD 500GB (MZ-75E500B/EU)
Corsair PowerSupply (PSU) RM550x 550W

Ryzen 1600x'en gjorde precis så att datorn startade om, skärmen blev svart och så bootade nästan på en gång. Event loggen säger såhär (förutom att den stängts av):

Citat:

A fatal hardware error has occurred.

Reported by component: Processor Core
Error Source: Machine Check Exception
Error Type: Cache Hierarchy Error
Processor APIC ID: 0

The details view of this entry contains further information.

HWMonitor säger VID voltage mellan 0.400v och 1.544, CPU VDD mellan 1.269v och 1.550v. Den kan liksom stå på 1.5v trots att jag bara sitter i Notepad och skriver detta. Det verkar aningen mycket för något som inte är överklockat? Är det Turbo-funktionen eller? Temperaturen är alltid låg, nästan aldrig över 50 grader ens under test. Klockningen hoppar mellan 3691MHz och 4090MHz. https://pastebin.com/raw/PPGCTqn6

Datorn har fungerat felfritt fram tills den nu stängde av sig, klarat benchmarks med Aida64 och någon annan ja glömt bort. Klarat Dota2, PUBG, CS och Rise of Tomb Raider i 4+ timmar på varje.
Är det normalt att CPU:n hoppar så in i helvete i volt? Finns det något sätt ja kan få det att sluta om det är dåligt för CPUn?
Minnet ligger också på 1195.7MHz, vet inte om det bara är i IDLE och under test men tänkte det kanske har något med saken å göra.
Något mer ja ska testa? Tänkte köra Memtest om det spelar nån roll...

Av Traesket

Kollar på att köpa samma dator, undra om dessa minnen skulle fungera? Lite billigare, anpassade för AMD och de verkar vara Samsung B-Die enligt listan som länkades tidigare, men det kanske är något annat som också räknas?
https://new.webhallen.com/se/product/272609-G-Skill-Flare-X-1...

Av Traesket

Väldigt nice att det fortfarande finns företag som inte bara vill slänga ur sig ett spel för att tjäna en snabb hacka. Har sett fram emot Witcher 3 väldigt länge, men jag väntar mer än gärna för att få en bättre produkt.

Av Traesket
Skrivet av OC-banan:

samma här. tänkte spela om det kom ut ungefär nu med watch dogs. men om det dröjer ända till hösten så skiter jag fan i det. förfan riktigt skämmigt gjort av rockstargames att vänta ett helt år för PC. finns aboslut ingen anledning för det

för mig är det på PC som gta ska spelas. inte alls lika kul på konsoll

Inte heller sugen alls längre, kommer vara upptagen med andra spel då och är inte ens intresserad av multiplayer-läget så väntar tills de kostar någon krona på Steam.

De släpper det såhär sent på PC enbart för att de nya konsolerna ens ska ha någon chans. Annars hade de nu utannonserat ett spel som kom 1 år tidigare som dessutom hade bättre grafik än nu + att det kommit så många moddar att ingen frivilligt skulle spela det på PS4/Xbone.

Av Traesket

4 timmars telefonkö och manusuppläsning av idioter. Älskar framför allt "Vadå? Det gör väll inte så mycket om det stängs av i några sekunder ibland? Sidan laddar ju precis efteråt ändå". Folk som spelar onlinespel finns inte i deras värld helt enkelt. Också roligt:
"Testa att starta om din CG3100"
"Har redan gjort"
"Testa att göra det igen för säkerhets skull och ring sen om problemet fortsätter"
"NEEEEEEEEEEEEE.."
"Ha en bra dag"
*Click*

Verkar som att de outsourcat sin kundservice till något dagis. De fattar verkligen att folk inte har något annat val än att stå ut eller byta till en tiondel av hastigheten för samma pris...

Av Traesket
Skrivet av Phunky:

När blev det ett monopol för att DU inte vill acceptera en lägre hastighet via en annan tjänst?

Ett monopol är en marknad med en enda producent och flera konsumenter. ComHem är de enda som har rätt att leverera koaxialt bredband till mitt lägenhetskomplex eftersom de skrivit avtal med föreningen, inte med slutkund (dvs jag). Utbudet för koaxialt bredband är med andra ord BARA ComHem, EN producent. De har med andra ord monopol på all hastighet över typ 25/10(Om ens det).

Jag säger inte att de har monopol på bredband för nej, de har de inte. Förstår du nu? Och att det var sämre förr är verkligen inget argument. Jag var med då, och ja det sög. Och ja det är bättre nu. Det betyder inte att det kan bli bättre för guds skull.

Av Traesket

Tror inte jag orkar med ComHem mycket längre till. De har monopol i mitt hus så jag måste gå genom telejacket/mobilt där det inte går att få i närheten av samma hastighet. Förövrigt är folk som påstår att det inte är monopol störda eller jobbar för ComHem, det kan jämföras med att bara kunna ha vatten över 30 grader i kran med ett visst företag i sin lägenhet. "Vadårå du kan ju ändå ha vatten liksom! Duuuuhrhgh".

De har mycket högre priser än andra företag eftersom typ 90% av deras kunder inte kan välja något annat, resterande 10% har ingen vänster hjärnhalva.
När jag flyttade in tog det över ett år innan de fixade internet ordentligt så att det inte stängdes av i 10 minuter minst en gång per dag. Dessutom är det helt omöjligt att förklara problem för deras kundtjänst då de varje gång man säger att man gjort ALLT de begär av en (inklusive ominstallation av windows, testning av andra operativsystem och datorer) blir skickad till någon annan som ber en göra om precis allt istället för att göra en jävla felsökning i sitt system vilket i slutändan hittar felet nästan omedelbart i typ 90% av fallen. Och även när de "fixat" problemen så kommer det tillbaka. Ville inte komma hit och hjälpa mig. Ville inte byta ut mitt modem. Ville inte vara trevliga och hjälpsamma mot sina kunder då de vet att jag bor i ett comhem-hus och inte kan byta.
Frågade om jag, då min bindningstid är slut, kunde få 199kr i månaden i 3 månader samt ett nytt modem eftersom det gamla är kaputt. Vad svaras? "Nej, det gäller bara våra nya kunder. Du kan få ett nytt modem för 295kr + 99kr frakt om du vill?". För det första. Ska jag seriöst behöva säga upp mitt abonnemang, vänta 3 månader och sedan beställa om för att få lite förmåner. För det andra. 99kr frakt är bland den dyraste frakten jag någonsin hört talas om för något som väger mindre än en genomsnittlig bok.
Sen vill killen inte hjälpa mig fixa mitt befintliga modem heller. Skitkul comhem. Det är så bra att ni uppenbarligen har kundtjänst med en gemensam årslön på 2kr vilket gör att den suger.

Vidriga jävla blodiglar är vad ni är.

Jag tror att jag vägrar den här skiten och tar ett bredband i telefonjacket trots att priset är nästan detsamma som 100/10 hos ComHem och hastigheten är en fjärdedel. Jag slipper i alla fall hantera dessa hemska människor.

"Grattis du bor i ett ComHem-hus" my ass.

Av Traesket
Skrivet av matlo:

Jag hade provat i följande ordning om det inte löser problemet.

1. Installera om alla drivrutiner.

2. Prova default i bios.

3. Prova att höja vcore samt nb och sb. Du får använda google och kolla säkra värden. Har haft liknande problem som löstes såhär.

Fungerar inte något av det upptill så hade jag formaterat alternativt provat uteslutningsmetoden med hjälp av gamla delar.

Edit: Läste inte:

"Performance power management features on processor 1 (får samtidigt samma men med processor 0) in group 0 are disabled due to a firmware problem. Check with the computer manufacturer for updated firmware."

Har inte hört om sånt innan. Uppfatta det bara som att datorn frös helt och hållet.

Testat att installera om drivrutiner i och med att jag ominstallerade windows. Alltid haft default i bios förutom ignore cpu fan och boot order. Har också installerat nyaste bios. Försöker att höja vcore samt nb och sb, har inte stött på något problem än men å andra sidan har datorn inte varit på länge.

Datorn kanske inte fryser 100%, det går fortfarande att göra vissa saker om än extreeeeemt långsamt. Muspekaren fungerar normalt t.ex, musik fortsätter spelas (men det fryser var 5:e sekund ungefär) samma med video. Firefox går på sin absoluta höjd att stänga av, men oftast inte och om det går tar det typ 5-10 minuter.

Är Firmware samma sak som Bios? Förstod inte riktigt förklaringarna jag läste.. =/

Av Traesket

Datorn fryser

Operativsystem: Microsoft Windows 7 x64 och senaste drivrutinerna + bios
Processor: Intel Core 2 duo E8400
Processorkylare: Thermalright Ultra-120
Moderkort: ASUS P5Q-E
Minne: 2x 2GB Corsair CM2X2048 6400C5 och 2x CM2X1024 6400C4
Grafikkort: ATI Radeon HD 5870.
Hårddisk: Intel ssd 80 gb x25-m (med OS på). Samsung hd753lj 750gb + Samsung HD103SJ 1TB
Nätaggregat:Corsair TX 650 W
Övrig kylning: 3x120mm
Övriga komponenter: NEC DVD-brännare
Temperaturer: 30C processor, kring 28C i lådan. Grafikkort mellan 40-60c

Det mesta är 3-4 år gammalt och har inte haft några som helst problem tills nu. Grafikkort, SSD och 2x CM2X1024 6400C4 är lite nyare men bara med något år eller två max.

Allt fryser plötsligt, ibland efter flera timmars användning och ibland bara precis efter att windows startat. Efter omstart börjar allt för det mesta fungera igen, omstarten fungerar bara med reset-knappen på chassit. Om man försöker i Windows och faktiskt lyckas trycka på "shut down" blir allting bara svart (men muspekaren är kvar och går att röra på). Högst osäker på om det frysit innan windows startat, det gick lite segt en gång men inte mycket mer tror jag. Firefox laggar också till brutalt tills man startat om det igen, ibland fryser resten i samma veva. Har installerat om Windows, använt ad-aware/avast!/memtest/scandisk/intels SSD-program, bara Scandisk hittade några fel på 750gb hårddisken som den sa att den reparerade + att det gick otroligt långsamt att "scandiska" 1TB disken, men antar att det är för att det är film och andra stora filer på den. Bytte kylpasta och städade datorn lite också. Kan förövrigt röra musen helt ok, msn fungerar ibland ett tag samma med ljud och film. Har inte klockat något.
Datorn har inte frysit när jag bara suttit och kollat på film (hög upplösning), bara när jag t.ex. använt Firefox eller precis startat datorn. Men det är nog möjligt att den skulle kunna frysa även när jag kollar på film (den har t.ex. frysit 5-10 min efter att jag stängt av firefox efter att det börjat lagga).

Event Viewer säger:
A timeout (30000 milliseconds) was reached while waiting for a transaction response from the wscsvc service.

Vilket jag antar bara betyder att explorer frysit. och:
Performance power management features on processor 1 (får samtidigt samma men med processor 0) in group 0 are disabled due to a firmware problem. Check with the computer manufacturer for updated firmware.

Det är inte heller alltid i kombination med att datorn fryser och när jag sökte efter lösningar hittade jag något (kommer inte ihåg vad) som gjorde att den varningen inte kom fram längre. Finns iof en möjlighet att jag bara lyckats stänga av själva varningen.

Tack i förväg.

Av Traesket

Har testat att koppla in min bluray till monitorn, så jag vet att det är skärmen.

Av Traesket

Problem med Benq E2420HD

Hej!

Min skärm verkar vara trasig och från erfarenhet gissar jag att det är kapacitorerna (capacitators, vet inte riktigt vad det heter på svenska) är trasiga, men denna gång verkar det vara lite annorlunda än förra gången så jag hoppas att det är ett mer lättfixat problem.

Skärmen startar och visar "Benq ENERGY STAR qualified lcd monitors", sedan kommer windows upp tillsammans med "Input: DVI" (vilket är det skärmen alltid säger när man startar den). Ett par sekunder senare blir det svart men skärmen är fortfarande på. Jag har också testat med min blurayspelare så det är inte grafikkortet.

Är det kapacitorerna? Om det är det, vart kan man lämna in en skärm och hur mycket skulle det eventuellt kosta (kan det vara billigare att bara köpa en ny)? Kan jag laga det själv utan kunskap om lödning etc? Vart köper jag i så fall saker för att fixa den?

Tack så mycket i förväg!
Traesket

Av Traesket

Inet är väll ett ganska självklart val.

Köpt tre datorer där i år, en av dem fick de sätta ihop själv vilket fungerade finfint. De andra två fick jag med gratis ESD-armband trots att jag inte beställt det, bra överraskning. Billigast priser på de mesta också, i alla fall om man beställer alla delar från samma butik.

Har även beställt från Webhallen, CDON och Elgiganten. Webhallen var som vanligt bra, men jag föredrar nog ändå Inet. CDON och Elgiganten verkar ha problem med sin support ibland, framför allt när man är i butik i Elgiganten. Blev utskickad för att de såg att jag kollade deras hemsida för att se om det var billigare att boka över internet och hämta i butik än att köpa för butikspriserna... Nej, Elgiganten blir det bara när det är brådska (bor nära butik).

Av Traesket

Alltså, tjänar ComHem bara pengar på folk bor i deras monopolhus eller är folk verkligen så puckade att de frivilligt väljer deras bredband? Deras support tar vanligtvis flera timmar att få svar från, och då löser det sig inte fören man bytt person att prata med typ 7 gånger innan man hittar någon kompetent nog att inte fråga för miljonte gången om man faktiskt på riktigt är absolut säker på att man startat om modem/eventuell router/dator, kollat om det är problem på tvn etc. Utöver det verkar deras priser vara bland de absolut dyraste i stockholm, med en av de sämsta upp-hastigheterna. Hur är det ens möjligt att det kan vara lagligt att få ha monopol på ett helt lägenhetskomplex internetuppkoppling?

Hastigheten går nästan aldrig över 80 ned (har 100, och eftersom den faktiskt ibland kommer över den hastigheten så bör man kunna utesluta att det inte ska gå att få 100), var och varannan vecka stängs modemet av helt utan anledning, deras driftinformation på hemsidan är ALDRIG uppdaterad trots att när man ringer ibland får information om att det är driftstörningar i ens område och minst två-tre gånger i månaden får man extremt lagg och en massa DCs när man spelar spel (oavsätt server och dator man spelar på). Det visar sig dessutom, efter alla dessa samtal, att det faktiskt är på deras sida som problemet uppstått och att det inte funnits något sätt för mig att lösa det på. Huset bredvid mitt får välja vilket företag man väljer, även om BBB verkar vara standard. De jag känner som bor där har (nästan) aldrig problem, medan det relativt ofta sitter lappar i hissen angående internetproblem i mitt hus.

Senast jag pratade med dem fick jag dock the holy grail of it-support. Någon som verkade förstå att jag faktiskt, på riktigt, är helt och hållet absolut säker på att jag startat om modem, router OCH dator. Sedan såg han att det var problem hos dem och han skulle ha fixat det inom en timma. Det tog iof ett dygn innan det fungerade och jag fick sms angående felsökning, och han var tredje personen jag pratat med under samma 50-minuters samtal. Men ändå. Bästa kontakt jag någonsin haft med ComHem. Annars är det bara otrevliga mongon som gör allt för att slippa hjälpa till.

Av Traesket
Skrivet av Brolles:

Konstigt att folk fildelar... BlueRay känns jävligt bakåtsträvande.

Mjo, har blivit ytterligare motiverad att fildela nu när jag försöker köpa en BluRay-läsare. Verkar som att om man inte spenderar cirka 10k på en bra läsare kan man ändå inte njuta av riktigt bra bildkvalitet, får faktiskt bättre om jag laddar ner istället (beror iof på rippen, men men) plus att jag inte behöver låta läsaren ladda i typ 40+ sekunder... Optisk lagring känns som att det borde slutat för typ 15 år sedan.
Tittat på BluRay hos filmer på PS3an hos olika kompisar, och det ska tydligen vara en ganska bra läsare i den. Trots detta blir det ganska ofta feta framedrops i snabba scener, vilket är helt olidligt att titta på.

En fråga, vem är det som tjänar på Regionslås? Och hur?

Av Traesket

Blu-Ray Spelare

Behöver tips om en bra Blu-Ray spelare/läsare, gör inget om den är intern. Det viktiga är att den går att softmodda till Region 0 alternativt Region A och tillbaka då jag förhandsbokat Apocalypse Now Full Disclosure Edition. Har cirka 1500 att spendera (kanske lite till, får se hur det blir i slutet av nästa månad). Hur lång tid det tar för maskinen att ladda skivan spelar ingen roll för mig. Bara den inte hackar/har låg FPS/oskarp bild när filmen väl spelas.
Om det tillslut visar sig att skivorna är Regionsfria (57% chans hos Lions Gate, dock verkar det som att de bara har rättigheterna i Nordamerika) köper jag antagligen en PS3a.

Av Traesket

Tack så mycket!

Fick precis veta att han hade fått en hårddisk, så han klarar sig under 4000 med den. Tror han fick denna hårddisk:
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=245575