Inlägg

Inlägg som 13asement har skrivit i forumet
Av 13asement

Oj vad det öste in svar! Jag har tagit en titt på Threenipples paket och det såg väldigt interessant ut. Läger order om några dagar. Det blir nice.

Tack för hjälpen allihopa!

Av 13asement

Jag vet inte riktigt hur hög ljud nivån är på den nu men för att få den tyst kanske det vore värt att investera i en enklare vattenkylning? http://www.inet.se/artikel/6308699/corsair-cooling-hydro-h50-...

Av 13asement

Jag har googlat runt lite på skärmen och då läste jag att man behöver en rätt kraftig dator för att kunna driva en sådan skärm. Frågan är då om jag med mitt paket kommer att kunna utnyttja skärmen eller om det krävs mer prestanda? Isf kanske jag skulle skippa SSD disken?

Det känns som om forumet har blivit inaktivt. För ca två år sedan öste det in med svar...

Av 13asement

Glömde att lägga in mitt nuvarande paket: http://www.inet.se/kundvagn/visa/112973/2011-01-12

Av 13asement

Här var det dött. :-/

Hur som helst så börjar jag närma mig min beställning. Jag blev sugen på denna skärm http://www.dustinhome.se/productdetails.aspx?prodid=501038019... eftersom att den är på kampanj just nu. Det är bara en sak jag undrar över angående denna skärm och det är på ungefär vilket avstånd man måste sitta ifrån den för att det skall vara bekvämt.

Tyvärr är det så att inte är riktigt nöjd med mitt bygge än utan jag saknar ljud och sen så kom jag på att det vore nice med en skön datorstol som man både kan använda för att sitta framför datorn med och sittta och göra vanliga läxor i, t.ex. räkna matte. Just nu hamnar prislappen på lite mer än 20kkr.... Finns det några komponenter i burken som jag kan ersätta med några billigare? Jag skulle kunna tänka mig att lägga in ytterligare 3 tusen för att får tag i ljud och en stol.

Finns det någon som vågar säga ungefär hur mycket detta system skulle leva om?

Tack i förhand!

Av 13asement

Har surfat runt lite på skärmar och hittat dessa två:
http://www.inet.se/artikel/2203677/hp-tft-zr24w-24-ips-panel
http://www.inet.se/artikel/2201097/dell-ultrasharp-u2311h-23-...

Jag har läst att IPS-paneler skall vara bättre. Hur klarar dessa monitorer av spelande?

Av 13asement

Dags för nytt datorpaket... Budget 20kkr

Hejsan! Nu är det dags för mig att skaffa en ny dator. Tyvärr är det så att jag är helt vilse i komponentträsket så jag har inte så stor koll på vilka delar som gäller. Jag behöver hela köret d.v.s. dator, skärm, skrivare och ett tangentbord. Mus har jag inte bestämt mig om jag skall skaffa än. Datorn jag söker skall klara av spel, film, skolarbeten (matlab simuleringar, programmering, etc.) och vara väldigt tystlåten. Jag har kollat igenom lite andra trådar och så här långt har jag kommit : http://www.inet.se/kundvagn/visa/112971/2011-01-12. Som ni ser saknar jag skärm, skrivare och tillbehör som tystar ner den. Jag har för mig att den finns någon form av isolatorplattor man kan montera i chassit och gummihängslen till hårddiskarna men jag vet inte riktigt vad det kallas. Alternativt kanske jag skulle ta och kolla på någon annan typ av kylning? Just nu känner jag inte för att bygga den själv så därför undrar jag om inet är duktiga på att montera åt en.

Av 13asement

Hejsan! Jag är också på jakt efter en ny dator men som inte bara är anpassad för spel. Finns det någon som vågar säga hur detta paket klarar av matematiska simuleringar i t.ex. matlab och programmering i bl.a. Java. Jag är student så jag söker en dator som kan klara av hela min skolgång. Läser teknisk matematik andra terminen så den bör klara av ca 5 år.

Av 13asement

Hur fungerar macar vid nedladdning och med spotify?

Hej! Jag undrar om man kan använda en mac på samma vis som en pc då man tankar från internet? Kan man använda samma stödprogram och så vidare? Sen undrar jag också om spotify fungerar på mac eller om jag måste använda iTunes och köpa varenda låt jag vill lyssna på. Tack i förhand!

Av 13asement

Apple LED Cinema Display 27"

Hej!
Det är så att jag funderar på att kombinera Apples 27" skärm med en macbook pro 13". Jag tänkte använda skärmen då jag sitter hemma vid datorn och för att se film på. Det som jag funderar över är om det kanske finns ett bättre alternativ med en pc och en vanlig TV skärm. Sen så undrar jag också om det finns något sätt jag kan se på TV genom datorn och ut på den stora displayen så att jag slipper ha en TV skärm också.

mvh
13asement

Av 13asement

"Hemmapaket" med laptop budget 23000 kr

Hej! Det är så att jag är i behov av en ny setup. Just nu sitter jag bara på en 4 år gammal del med typ 15" skärm. Så jag behöver verkligen uppgradera mig. Jag söker någon form av allt-i-ett kombination med en smidig, snabb och tyst laptop samt en större skärm som jag kan koppla in då jag sitter hemma. Jag har tittat runt lite och jag har fastnat lite för mac book pro 13" kombinerat med 27" skärmen som de erbjuder. Det jag stör mig på med apple är att jag har svårt att förstå hur de ens kan vara värda sin prislapp.... Jag har också försökt kolla på PC men det finns så många att kolla på så där är jag helt lost. Datorn kommer att användas mest till programmering, film och surfande. Datorn bör ha lång batteritid och den bör kunna tåla att stå på i x-antal dygn utan att bli slö. (brukar av någon anledning inte orka slå av datorn, i och med att man måste vänta på attt den ska starta) En skrivare vore också nice.

Tack i förhand!

Av 13asement

Okej, det var ju synd Man får hoppas på att läsplattorna blir bättre i framtiden.

Av 13asement

Bästa läsplattan för att läsa matteböcker?

Hej. Som rubriken lyder så söker jag en läsplatta som är bra för att läsa matteböcker. Jag har aldrig ägt en läsplatta förut och jag har aldrig sett en live heller. Därför behöver jag hjälp med att hitta en som passar mitt behov. När det gäller att läsa på dator och i bok så föredrar jag att läsa i bok men jag tänkte att jag skulle kunna använda läsplattan för att snabbt se om viss bok passar mig innan jag köper den istället för att fara och låna den på biblioteket. Den läsplatta jag söker bör kunna läsa nedladdade dokument.

Jag har kollat runt lite och de som verkar hetast just nu är ipad, Bebook och Iriver Story. Allra hetast måste jag säga är ipaden eftersom den erbjuder så mycket mer än de renodlade läsplattorna men jag har läst att den ska ge sämre läsupplevelse.

Av 13asement
Skrivet av JesperT:

Man lär sig egenligen inte hur man löser andragradare, utan endast hur man får fram slutresultatet.
Dessutom får man problem att lösa andragradare med komplexa koefficienter om man bara "lärt sig" pq formeln.
Att memorera pq-formeln kan dock vara vettigt. Det gör dom flesta. Dock EFTER att man till fullo förstått hur man löser andragradsekvationer och hur man härleder formeln (som du gör här).

Problemet i gymnasiet är ofta att få förstår vad de gör i matematiken, utan tror att det hela går ut på att memorera och rapa upp så många formler som möjligt. Sådant är en formelsamling mycket bättre på.
Med det tankesättet är det då bara är att dra fram den där formelsamlingen som besitter samma "kunskaper" som en gymnasieelev och dessutom inte glömmer för att kunna konkurrera ut det matematiska "kunnandet" ifråga..

Det som framför allt är, eller iallafall bör vara, poängen med matematikundervisningen är att utveckla studenternas förmåga att analysera och strukturera problem och successivt arbeta sig fram till en lösning.
Det är sådant tänkande man har nytta av senare, inte att hjärndött sätta in några tal i en färdig formel som är känd sen urminnes tider..

Kan inte göra mycket annat än att hålla med dig. Jag tar studenten nu om en vecka och mitt matematik intresse vaknade till liv i början av mitt andra år på gymnasiet. Ändå dröjde det ända till sista året av gymnasiet innan jag förstod vart ifrån den "magiska" pq-formeln kommer ifrån. Det gäller inte bara pq-formeln heller, t.ex. så förstod jag inte vart formeln som definierar en linje och dess lutning kommer ifrån. Alltså saknar man matematikintresse är det svårt att bli mycket mer än en levande formelsamling. Men jag tror att om man istället skulle få lära sig matematisk tänkade och analyserande så skulle många fler bli intresserade av matematik.

Av 13asement
Skrivet av Shimonu:

Man kan även göra kvadratkomplettering, något likt det du gjorde nu. Men av någon anledning så lär man sig pq-formeln i gymnasiet.

pq-formeln är en produkt av kvadratkomplettering.

ax^2+bx+c=0 -> x^2+(b/a)x+c=0 = x^2+px+q
-> (x+(p/2))^2 -(p/2)^2+q
-> (x+(p/2))^2=(p/2)^2-q
-> x+(p/2)=+|- sqr((p/2)^2-q)
-> x=-(p/2)+|- sqr((p/2)^2-q)

Istället för att lära sig vad man håller på med lär man sig istället bara hur man löser andra gradare. Att inte memorera pq-formeln vore dumt eftersom att då måste man utföra alla mellansteg varje gång man vill lösa en andra gradare.

Av 13asement

Tack för hjälpen.

Just nu är jag rätt less på att pilla runt i datan. Jag kanske provar det någon gång framöver.

Av 13asement

Sådärja nu har jag installerat allt och kört ett test. Installationen gick bra det enda som jag hade problem med var kylpastan men tillslut fick jag dit den. Idle temp. gick från ca 55C (då jag hade som bäst förut) till kring 35C alltså en sänkning med 20C d.v.s. ca 36%. Load temp. gick från 80C till 50, en sänkning med 30 grader alltså en sänkning på 37.5%. När jag gjorde testet lät jag alla fläktar gå på full sprutt.

Ljud nivån ökade ganska mycket då jag har fläktarna på max speed men jag kan sänka ned dem till behaglig nivå. Jag kan inte säga annat än att jag är nöjd med mitt inköp.

http://forumbilder.se/images/941201080830Pb6d4.jpg

Av 13asement
Skrivet av IsseBisse:

Jag skulle sätta en SS som insug (tillsammans med en fractal-fläkt) och en SS (tillsammans med en fractal) som utsug, eftersom fractalsen antagligen flyttar luft sämre än SSarna och isf får du ett övertryck i lådan om du har båda SS på insug (=minskad effektivitet)

Det spelar ingen större roll, men jag skulle sätta den som push (mellan fronten och kylaren) eftersom kylaren kommer hamna ganska nära den bakre chassi-fläkten (som då agerar pull)

Okej. Den setupen lät bättre.

Kan jag sätta både typhoon och orginal fläkten på kylaren samtidigt? eller tar de ut varandra då de spinner olika? Annars kan jag ju sätta orginal fläkten i chassit. Kanske i botten som insug? Man måste ju ta vara på alla delar om den inte är för dålig.

Grejorna har kommit. Ska installera dem om en stund och sedan köra lite tester. Jag postar lite pics senare.

Av 13asement
Skrivet av Esseboy:

Ja så att den blåser mot bak fläkten Har själv en Hyper 212 plus och den är grymt enkel att installera

Enkel installation är ett stort plus.

Hur är det med varvtal då? spelar det någon roll om utsugsfläktarna vid cpun snurrar segare eler snabbare än den vid cpun? Om dom snurrar olika kan det bli negativ effekt?

Av 13asement

Tack. Hur som helst bestämde mig för att köpa en ny kylare samt lite chassi kylning. Det blev följande saker:

Cooler Master Hyper 212 Plus
Scythe 120mm Slip Stream Fan, 1200rpm - 2 st
Scythe 120mm Gentle Typhoon, 1150rpm - 1 st

Slip streamsen tänkte jag ha i chassit och gentle typhoon på hyper 212 plus. Jag tänkte sätta SS fläktarna fram som insug och de två fractal design som följde med chassit där bak/tak som utsug.

Spelar det någon roll på vilken sida man fäster fläkten till hyper 212 plus? Jag antar att det viktiga är att man gör så att luften far igenom kyltornet och mot utblåsfläktarna?