Inlägg

Inlägg som Skez har skrivit i forumet
Av Skez
Skrivet av Imaculent:

Kollat igenom Dells hemsida? Så att du kan välja cpu, ram och ssd? Även kanske gpu?
Jävla jobb att kolla igenom hela sortimentet och se vad man kan konfigurera hur, men men...

Är inte så säker på om jag vill ha en Dell. Som jag nämnde i trådstarten har jag enbart dåliga erfarenheter av Dell. Men skadar inte att kolla där antar jag

Skrivet av Bemushroomed:

Är du säker på att du vill ha en laptop? Varför i så fall? För det första är ju skärmen ganska viktig vid musikproduktion, har själv en 34" ultrawide och det är ett rejält lyft att kunna ha mycket saker uppe samtidigt (kör Cubase). Har du laptop så är ju skärmen rent skräp, de största ligger väl på runt 21-22" vilket är jättelitet.

Angående CPU så håller jag med, du bör satsa på en bra sådan om du kör mycket mjukvara. Ljudinterface beror ju på, har du mycket externa grejer du vill koppla in (mic, syntar osv) då är det ju viktigt, i annat fall behöver du bara ha något som har bra latency.

Jag har redan en stationär som klarar av rätt tunga projekt. Anledningen till att jag vill ha en laptop dedikerad till musikproduktion är för att jag reser en del och då kan det vara bra att föra över idéerna till datorn direkt.
Samt att jag är en naturmänniska och tänker mig att det vore underbart att ta sig ut i naturen, få inspiration från omgivningen och prägla musiken efter det!

Jag är beredd att riskera allt för en lite mindre skärm, jag får helt enkelt anpassa mig. Just nu kör jag två st 24'' till FL Studio och det fungerar bra. Har några MIDI-controllers också samt har jag lekt runt med IL Remote till surfplattor men har ännu inte funnit någon nytta till det. Däremot kan det nog vara bra till en laptop.

Men ska jag vara ärlig känns det som om mina krav är lite väl hårda. Bästa vore kanske att köpa en bärbar som är tillverkad just för enbart musikproduktion, som de där Frost-nånting (Svenskt företag om jag inte minns fel). Men prislappen på dem är rätt höga

Av Skez

Hej hej! En liten bump här. Tog mig trots allt över en timme att färdigställa trådstarten och det är väl en av få trådstartar med så mycket information där jag vet ungefär exakt vad jag vill ha men inte vet vart jag kan hitta det.

Har som sagt letat i över ett år efter något likt denna men utan någon tur. Angående processorer behöver det givetvis inte vara exakt någon av de jag listat, det är bara de processorer som Image-Line (skaparna av FL Studio) som rekommenderat till sitt program.
På min stationära sitter jag på en i5-3550 med några år på nacken och den fungerar hyfsat bra än så länge.

Är själv inte lika insatt i vilka processorer som är bra eller inte men kan tänka mig lägga högst 4,000 på bara processorn och sen ungefär 10,000 totalt för datorn.

Av Skez
Skrivet av DaBone:

Om du har en budget på högst 4000kr och med dessa kraven, får du nog börja titta på begagnade laptops.

Du missförstod mig, 4000 kr ger jag högst för en processor. Då det kommer vara den och SSDn (antar jag) som kommer vara dyrast i denna uppsättningen då jag inte vill ha ett dyrt grafikkort. För normalt sett är det väl CPU och GPU som är dyrast.
Och jag vill som sagt verkligen inte ha någon fancy GPU då jag inte vill spela på datorn överhuvudtaget.

Så de 4000 kr gäller enbart processorn. För datorn skulle jag väl kunna tänka mig gå upp till 10,000-12,000. Men verkligen inte över 12,000.

Jag är inte så dum att jag tror att jag kan få en dator med dessa komponenterna för 4000 kr

Ändrade i texten så det framgår mer tydligt att jag syftar på att processorn helst inte bör överstiga 4000 kr.

Av Skez

Musikproduktionsdator (Mycket informativt inlägg och TL;DR) runt 10k

Hejsan alla!

Vill först börja med att jag har läst igenom både Köpguide LÄS INNAN DU SKAPAR NY TRÅD! och Samlingstråd för Bärbara datorer – läs innan du skapar en ny tråd SAMT att jag i över ett år har hållit koll på bland annat Prisjakt och diverse hemsidor som säljer bärbara datorer efter något som passar mig men ALLT är för dyrt tack vare att med de specifikationerna jag är ute efter tillkommer ALLTID ett (ursäkta min franska) jäkla dyrt grafikkort som jag inte har något intresse av överhuvudtaget.

Förenklat
Vad jag är ute efter är en bärbar dator med hårdvara som passar till FL Studio, och som tur är har dem en sida på sin Knowledge Base om vad som är bra och vad som är dåligt för deras program (stort plus till Image-Line!).

Lite djupare förklaring
Först och främst känns det som att sidan på deras Knowledge Base tyvärr börjar bli lite utdaterad då jag inte ens hittar vissa av till exempel processorerna som de nämner på Prisjakt, och givetvis är det inte många av dem som finns i redan färdiga bärbara datorer.

Men hur som helst är jag ute efter en bra processor, helst i7 men även en jättebra (inte för dyr) i5 kommer fungera. Priset för processorn får ligga på högst 4000 kr men givetvis finns det säkert någon runt 3000 kr som kan tänkas fungera men å andra sidan vill jag ha en dator som håller länge. Fast med de saker jag använder i mitt musikprogram vet jag exakt hur långt jag kan gå gällande samplingsbibliotek (Kontakt Player), virtuella synthar (som inte är sååå farligt hårda mot processorn) samt effekter där vissa kan ta en hel del kraft men jag överanvänder inte effekter så det är ingen fara där.

Här är en lista över de processorer som Image-Line själva rekommenderat under 2015
i7

  • i7-4770

  • i7-4770K

  • i7-4790

  • i7-4790K

i5

  • i5-4960K

  • i5-4670K

  • i5-4670K

  • i5-4690

Extreme

  • i7-4930K

  • i7-5930

Här på Sweclockers finns det garanterat folk som har bättre koll på vilka processorer som kan tänkas motsvara de som inte längre säljs av dessa i listan men som ligger i samma prisklass men (antagligen) är bättre med tanke på att teknologin gått framåt sedan Image-Line skrev sin artikel i sin Knowledge Base.

Det andra jag är ute efter är en SSD på HELST mer än 128GB men jag är väl medveten om att mer än det så stiger priset oerhört, men går det så vore det jättebra med en lite större.
Anledningen till en SSD är att när jag använder större samplingsbaserade instrument till Kontakt så laddas alla samplingar in BETYDLIGT fortare än om dem hade legat på en vanlig hårddisk.
Jag kanske bör förklara lite fort vad ett samplingsbaserat instrument är; tänk er en elektrisk gitarr där ett företag har samplat varenda ton på varje band och sträng, och dessutom i olika former (vissa har även samplat alla möjligt typer av ackord) samt slides och andra artikulationer) och detta blir väldigt många ljud-filer.
En av de dyraste (men som dock inte visade sig vara så bra som jag hade trott ) ligger på över 4900 ljudfiler och två andra ligger på packade ljudfiler i .nkx-format på över 3,5GB och 6,3GB var.

Så en SSD är definitivt nödvändigt men kanske räcker en 128GB trots allt!

Sen givetvis en extra intern på 1TB med mina andra lösa samplingar. Dessa består av saker jag själv spelat in eller samplat från andra låtar, filmer och TV-serier. Dem kommer dock inte ens nära 1 TB men det är små filer på allt från några kB (s.k. one-shots) till loops, effekter, ambiences och andra typer av ljud och landar på över 185,000 filer. På denna hårddisken tänkte jag även lagra de samplingsbibliotek som jag inte använder så ofta, och de som inte är så stora.

Angående RAM-minnena så bör 8GB räcka mer än väl då 64-bit versionen av FL Studio inte kan använda mer än 8GB fast å andra sidan är där ju fler processor igång medan jag använder FL Studio så kanske 16GB vore bra. Men det är en bärbar dator så priset lär väl stiga där.... Så jag kan nog nöja mig med 8GB, det funkar utmärkt på min stationära.
EDIT: Läste precis igenom deras Knowledge Base igen och jag citerar: "16 Gb is enough. 32 Gb is only necessary if you typically use lots of sample based instruments (each running Multi-Gb orchestral libraries & ROMpler style plugins for example)."
Och grejen är ju att jag använder väldigt mycket samplingsbaserade instrument, som jag beskrev ovan.

Grafikkort: JAG VILL INTE HA NÅGOT DYRT JÄKLA KORT SOM DRAR UPP PRISET! Jag vet inte om integrerad grafik är så bra då FL Studio använder vektorgrafik och har en massa fancy animationer, som jag förvisso inte har något emot att stänga av.
Så kanske något lite billigare grafikkort kan följa med, men vill verkligen inte ha något som GTX Titan eller GTX 980 eller ens ett 680, dessa drar upp priset något ENORMT och jag tänker definitivt INTE spela några spel på den. Den kommer användas helt och hållet till att göra musik.

Sen kommer jag till något jag inte är helt hundra på. På deras Knowledge Base angående ljudkort står det att jag bör ha ett ljudkort som stöder ASIO/ASIO2 men med senaste FL Studio lanserade dem deras egna typ av ASIO (FL Studio ASIO). Jag kan inte de tekniska termerna men som jag förstår det är ASIO ett ljudkortsdrivrutinsprotokoll (det ordet.... ?) för att sänka tiden mellan programmet och högtalarna... typ. Jag kan i alla fall säga att det är en STOR skillnad på att köra mitt integrerade ljudkort med ASIO/FL Studio ASIO.
Huruvida jag behöver ett inbyggt ljudkort eller inte vet jag inte, men tror ni inte att ett externt (via USB) ljudkort borde fungera lika bra? Eller bättre.

Sen vore det såklart jättetrevligt med en så tyst dator som möjligt.

Vill tillägga att det känns som att vad jag vill ha är omöjligt att få tag i utan att komma upp i hutlösa priser.

TL;DR
Kort och gott vill jag ha en bärbar dator med:

  • 128GB SSD eller mer

  • 1TB HDD

  • En bra i7a med hög klockfrekvens eller en i5a som inte är för dålig (min stationära som har några år på nacken har en i5-3550 på 3.3GHz som faktiskt fungerar bra så angående processor är jag inte så kinkig, ni som vet bättre kanske vet om det är klockfrekvensen som spelar någon roll)

  • RAM på minst 8GB då jag antar att 16GB till en bärbar ökar kostnaden ännu mer. Kanske behöver jag 32GB då jag använder många samplingsbaserade instrument (läs ovan) men annars är jag rätt säker på att 8-16GB borde räcka mer än väl.

  • Kanske ett bra inbyggt ljudkort om möjligt, annars BÖR ett externt via USB eller annan ingång fungera. Så länge det kommunicerar direkt via ljudkortet istället för att gå via Windows operativsystem, som med de standard Windows-drivrutinerna.

  • Och såklart skadar det inte om den är så tyst som möjligt och inte blir så varm :$ Annars får jag väl köpa till en kylarplatta!

Kan tänka mig gå upp till 12,000 kr för datorn all-in-all men inte bör en dator utan fancy grafikkort komma upp i så mycket. Så helst runt eller under 10,000 kr skulle jag kunna tänka mig.

Tack för mig och jag hoppas verkligen att någon kan hjälpa mig. Har varit på jakt efter en sådan här bärbar dator i mer än ett år nu.
Det bästa vore givetvis om det fanns en hemsida där man kunde välja exakt vilka komponenter man vill ha (utan att det är en märkesdator som typ Dell eller HP, dessa håller jag mig helst borta från efter gamla erfarenheter). Men jag har inte hittat någon sådan sida ännu.

Mvh
Christian

Av Skez
Skrivet av Ludzee:

Går spelet bara att köpa på Steam eller? Tänkte om man kunde komma undan lite billigare. För det kostar väl typ 300? Är det värt pengarna för ett sådant spel?

Skrivet av Eisen:

Om det är värt pengarna är en väldigt subjektiv åsikt, men är man intresserad av open world spel, kan klara sig med lite buggar och många uppdateringar samt gillar dinosaurer så tycker jag absolut att det är värt pengarna.

Inget spel för oss som inte gillar att få den i stjärten av vad jag förmodar är spelets enklaste aggressiva dinosaurie? Dilophosaurusen...

Först har man span på en, "Fan va nice tänker man", lite hide eller meat (vad man nu behöver). Man spanar lite till för att kolla så där inte är fler i närheten för finns där en finns där oftast fler. Man ser ingen, går till attack, dodgear giftet den spottar, slår några slag och bam, precis när den dör får man ett spott bakifrån och plötsligt har man tre stycken till på sig. Och då är man körd. I alla fall jag som är noob och level ~10 eller vad jag är, 12 kanske.

Pirayorna är rätt... roliga dem också.

http://hydra-media.cursecdn.com/ark.gamepedia.com/1/13/Dossier_D...

Av Skez

Jag känner Eisen IRL och utan att han övertalade mig, det var mer att jag övertalade mig själv genom hans snack om det >.< så köpte jag det trots att jag ogillar att köpa early access-spel, bara haft dåliga erfarenheter av det (DayZ någon?).

Vad jag vill säga är att Eisen är en person som precis som mig ser ner på fuskare och tycker det förstör spelupplevelsen. Och inte bara fuskare utan även personer som förstör för andra och kanske dödar utan att först interagera med spelaren. Så kallad KoS (kill on sight) som är väldigt vanligt i DayZ.
Jag kan inte säga med säkerhet men det känns som att servern sakta men säkert kommer gå åt hållet att bli lite "RP-ig".
Regeln "Vi tillåter INTE omotiverade mord. Ser du en annan spelare kräver vi att du kommunicerar med denna först för att lösa eventuella konflikter." som dem har tycker jag är ett tecken på det. Och det är precis så jag tycker att sådana här spel ska vara, även DayZ (om jag får dra den parallellen för sista gången). Det spelet hade varit MYCKET roligare om folk faktiskt hade vågat ta kontakt med varandra och se vad den andre är för någon typ av person istället för att skjuta först och loota sen.

Det blir så mycket mer djup i spelupplevelsen när man stöter på någon och inte ALLS vet vad den personens uppsåt är. När det är så så är det faktiskt väldigt lätt att ens adrenalin börjar pumpa igång hårt, kanske att man blir rädd för man ser ett gäng en bit bort men har lyckats gömma sig i hopp om att dem inte ska få syn på en och kanske kidnappa och råna en, eller att man träffar på en person och börjar bråka (eller något) och sen blir det en fight på liv eller död (för sådant är ju nog okej på servern skulle jag tro?), det viktigaste är att man först "interagerar" med den andre personen.

Blev lite mer text än jag tänkte skriva men som sagt så känner jag Eisen IRL och kan gå i god för att han inte kommer spawna en tämjd brontosaurus eller whatever när han sitter i kläm, då tar han hellre smällen och dör som oss vanliga spelare! Dock känner jag inte hans server-kompisar (tror det är hans arbetskamrater?) men dem lär nog också vara likadana!

Jag har bara lirat i knappt en timme men ska in och härja lite igen nu tänkte jag. Kanske ses vi!

Av Skez
Skrivet av DavidtheDoom:

Svaret är jättesimpelt. Du har en processor utan k-suffix. Det betyder att processorn är låst och går inte att överklocka.
Det enda du kan göra är att öka Ratio till 103 och aktivera både turbo + Enhanced turbo. Mer än så kan du inte göra.

Ojdå, det var trist!

Skrivet av DavidtheDoom:

Det kommer ge ca 3% högre prestanda eller dryga 100MHz extra.

Det var inte så mycket, tror jag skippar det då Tack för svaren!

Av Skez
Skrivet av DavidtheDoom:

MSI Z77 guide

Tack så mycket för guiderna både du och iSw3de!

Jag har ett MSI Z77A-G45 och en i5-3550 3.30GHz som du kan se på bilden. Jag har försökt ändra så mycket jag kunnat enligt iSw3de's guide och sen efter din men det som verkar viktigast kan jag inte ens ändra, nämligen Adjust CPU Ratio. Jag kan inte ändra den till Manual, och det är den jag måste ändra för att överklockningen ens ska fungera om jag förstått det hela rätt.

Ska tilläggas att jag har inte varit inne i BIOS på detta moderkortet en enda gång upp tills nu så förutom det jag ändrat enligt guiden ska allt annat vara inställt på default. Hur låser jag upp så jag kan ändra denna inställningen?

http://i.imgur.com/TCdhdGI.png

Av Skez

Förra helgen hämtade vi en ny gateway i en Teliabutik för att vi hade ringt och haft strul, den vi fick är in fact den som tråden faktiskt handlar om, Thomson TG789vn. Första dagarna var det lika dåligt som förut men rätt som det var sköt min hastighet i höjden, filer gick ner i 3.5Mb/s och upp i över 600kB/s. Dessutom kan jag logga in på WoW utan att fastna på loading screen. Änsålänge har det inte hänt en enda gång (peppar peppar ta i trä!).

Av Skez

Det verkar som om våra böner har blivit hörda, på sätt och vis...
http://www.idg.se/2.1085/1.431709/modem-staller-till-det-for-...

Av Skez

Har varit i kontakt med dem ännu en gång, egentligen för en annan sak men passade på att fråga om routern också.

Här är chattloggen

13:20:04 Chatten är placerad i kö
13:20:29 Din handläggare Linda har kommit in i chatten
13:29:28 Jag Får väl hoppas det försvinner. Jag undrar en annan sak också
13:29:43 Jag När tänker ni fixa problemet med Thomson TG784 som existerat i över ett år nu?
13:30:13 Jag På detta forumet finns 4 sidor med folk som har problem om du inte vet vad jag syftar på: http://www.sweclockers.com/forum/121-world-warcraft/999662-ha...
13:31:30 Linda Jag ser lite störningar som kan beror på något som är inkopplat i dina telejack, pröva att koppla bort allt annat ur jacken förrutom modemet för att se om det blir någon skillnad.
13:31:50 Linda Du kan även göra en reset på modemet genom att trycka in ett gem eller liknande i resethålet och håll inne tills du hör att det klickar till i modemet. Avvakta därefter i cirka 20 minuter.
13:33:17 Jag Jag ska testa det men vill gärna ha svar gällande problemet kring Thomson Gatewayn.
13:34:09 Jag Det är jättemånga som tycker det är extremt störigt att Telia inte gjort något åt det. Nu är det inte er hårdvara men det är er skyldighet att se till att de produkter ni skickar ut åt era kunder fungerar.
13:34:31 Linda Det är inget känt fel att det går segt att surfa. Dock så är det problem vid vissa onlinespel.
13:34:47 Jag Ja. Ska ni förbise oss som spelar onlinespel?
13:35:34 Linda Gällande onlinespel så jobbar man med att hitta orsaken till detta för att hitta en lösning.
13:36:04 Linda Men du skriver att ditt internet gått segt senaste dagarna så det har inte med detta att göra.
13:36:33 Jag Men problemet är ju redan känt sen länge... Titta genom tråden jag länkade på SweClockers så ska du se att du hittar det och att det finns en "fix" men då måste man ha ett Zyxel modem.
13:36:56 Jag Det har jag inte sagt heller, jag skrev att jag undrade en annan sak också.
13:37:23 Linda Man jobbar på att lösa problemen vid onlinespel.
13:37:55 Jag Men snälla, det har ni sagt i över ett år. Lösningen ÄR känd men Thomson/Telia vägrar implementera det i sin gateway.
13:38:36 Linda Jag kan tyvärr inte hjälpa dig med detta.
13:38:52 Jag Du får gärna vidarebefordra till berörda personer att det inte går att stressa nog med att fixa..
13:39:54 Jag Låta sina betalande kunder vänta i mer än ett år är inte okej, inte för något företag.
13:42:02 Linda Du kan skicka in dina synpunkter till http://www.telia.se/privat/kundservice/kontaktatelia/synpunkt... så kommer de direkt till rätt personer.
13:42:22 Jag Kommer det hjälpa?
13:42:48 Linda Det vet jag inte då man vet om problemet och jobbar/testar med att hitta en lösning.
13:43:27 Jag Jaja, jag får väl fortsätta hoppas... Jag ber om ursäkt om min ton varit trist men du förstår nog att jag är frustrerad ang. detta.
Tack för hjälpen och ha en trevlig dag!
13:45:33 Linda Ingen fara. Varsågod och välkommen åter!

Dold text

Tänkte att det kunde vara lite intressant att veta att dem känner till det och har jobbat på att hitta lösningen i över ett år medan lösningen finns här i tråden..

Av Skez

Jävlar vad roligt det är att försöka progressa på en ny boss när man får 5 minuters loading screen hela tiden. Oj oj oj vad roligt...

> : (

Dold text
Av Skez
Skrivet av roosterx:
Skrivet av Kimolsson:

Kan man inte bara köpa en annan router?

Nu så, men inte för 1 mnd sedan...

Så med andra ord går det att fixa vilken router som helst (alternativt en gammal man har liggandes) och få det att funka bara genom att koppla in? Kommer TVn också fungera?

Av Skez

Att stänga av brandväggen och slå av UPnP och öppna portar fungerade inte för mig.

Av Skez

Nej nu får Telia fan ta och fixa detta innan jag går över till något annat företag.

Av Skez
Skrivet av Åkan:

För de som undrar om det går att köra med annat modem än Telia smart se länk: https://forum.tewss.telia.se/topic/4657-thomson-tg789vn-ut-zy...

Går det inte att ta vilket som och köra på som vanligt? Måste man ha någon speciell och dessutom läsa in en config-fil? Är helt lost när det kommer till just modem, routrar etc.

Av Skez

Har detta problemet och har varit i kontakt med Telia två gånger. Första gången sa hon att hon lade på patchen som sägs hjälpa till med problemet men jag tror hon ljög för att bli klar med mig snabbt, för hon sa även att hon skulle starta om routern vilket aldrig hände, och problemet har inte minskat heller.

Andra gången fick jag bara "vi är medvetna om problemet och jobbar på att fixa det, vi vet inte när det är klart, tack för din förståelse".

Har även varit i kontakt med väldigt kunnig support hos Blizzard och alla test jag gjorde visade på att problemet låg mellan datorn och routern. Så antingen får man ta och byta router eller så får man vänta på Telia, vilket vi alla vet kan ta ett halvår...

Av Skez

Okej HWMonitor visar ingenting märkligt. Allt ser ut att ligga inom ramarna! Ska återgå till att redigera film och hålla stadig kolla på siffrorna.

Av Skez

Speedfan visar 2 CPU varav en är..

Extremt överhettad (154C), det ser ut såhär:
GPU: 53-55C
System: 32C
CPU: 34C (Chip: Winbond W83667HG - BUS: ISA - Address: $290)
AUX: 25C (Chip: Winbond W83667HG - BUS: ISA - Address: $290)
HD0: 23C (Chip: Winbond W83667HG - BUS: ISA - Address: $290)
CPU: 154C <- !!! (Chip: ATK0110 - BUS: ACPI - Address: $0)
MB: 154C (Chip: ATK0110 - BUS: ACPI - Address: $0)
Core 0: 35C
Core 1: 35C

Anledningen till att jag kollade var att någon fläkt började snurra väldigt oregelbundet vilket den aldrig har gjort förut, innan idag hade jag lite tid över och passade på att rensa datorn på onödigt damm så jag tog av processor-fläkten och dammsög kylflänsarna. Och som vanligt var det ett helvete att få tillbaka den men lyckades till sist och jag kände hur alla 4 klickade in i moderkortet. (Borde jag passat på att byta kylpasta för jag lät den gamla vara kvar?).

CPU (2) och MB ändrar inte grader heller trots att jag släckt ner allt onödigt (satt och redigerade film när den började låta konstigt) och nu låter den normalt men Speedfan visar fortfarande 154C.

Jag antar att det jag vill komma fram till är vilken ska jag lita på? 154C verkar lite överdrift men samtidigt om den låter så konstigt så är det något som inte står rätt till.

Hjälp!

Hälsningar
Skez

Av Skez

Ska absolut kollas in, men det får bli en uppgift för morgondagen!